Kamp Ocağı Seçimi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan TezMertek Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 224
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 191,040
Bildiğim kadarı ile MSR şişeleri alkol için uygun değil. Üzerinde de çürüme ve paslanama yapabileceğinden kullanılmaması gerektiği yazıyor. Eğer alkol için metal şişe kullanacaksanız benim bildiğim bir tek Optimusun yeşil şişeleri uygun. İçleri alkolün sorunsuz taşınabilmesi için epoxy kaplama yapılmış. Alkol için plastik alkole dayanıklı bir şişe edinmeniz hem ekonomik hemde ağırlık açısından faydalı olacaktır. Ayrıca gerektiğinde başka işler içinde kullanabiliyorsunuz.
 

Etiketler

Merhaba,
Dediğinizde haklısınız böyle bir uyarı var, ben bu konuyu atlamışım mazur görün. Sigg ve MSR şişede uzun süre belirgin bir korozyon olmadan alkol taşıdım fakat bu daha uzun süre kullanımda sorun olmayacağı anlamına gelmeyecektir.
Bu arada Trangia yakıt şişesi bizim sitede de varmış onu da atlamışım, http://www.adrenalin.com.tr/productdetails.asp?ProductTypeID=2197 adresinde görebilirsiniz.
Görüşmek üzere,
 

Bu arada sitenizde satılan Trangia 28-t mini set ile ilgili yorumlarınız varsa duymayı çok isterim. Bazı sitelerdeki yorumları okudum oldukça tatmin ediciydi.Ancak bana biraz küçük geldi boyutu.
 

Tek kişi, çok sert olmayan iklimlerde kullanacaksanız ve ocakla işiniz az olacak ise hafifliği, pratikliği ve paket haciminin ufaklığı nedeniyle tercih edilebilir. Yazdığınız gibi yurt dışı sitelerde çok övgü almış bir model, ilk çıktığında Ultralight Backpacking sınıfının da en iddialı modeliydi. Yalnız yurt dışında genel olarak kaynar su ile karıştırılarak hazırlanan toz hazır yemekler kullanıldığını hatırlatmak isterim. Yani Türkiye'de kullanımda yurt dışı sitelerde yazıldığı kadar iyi sonuç elde etmeyebilirsiniz. (yemekleri pişirmeniz gerekeceği ve bu daha uzun süre alacağı için)
Bu model şu anda stokta var mı onu da kontrol edip bilgi vereceğim.
 



Ne tür bir etkinlikte kullanacaksınız bilmiyorum ama alkol ocakları Türkiye şartlarına giden türden değil Türklere gidebilecek bir ürün hiç değil. Öyle yak otur keyfine bak bir ocak değil. Zorlu bir etkinlikteki yorgunluktan sonra en yakın ağaca uçuş yapacak bir şey. Ytansug un da dediği gibi ulrtalight müptelası insanlar için çok uygun bir ürün ama bu tür etkinlikleri yapan Türkiyede yok sanırım. Adamların kullandıkları çadırların boyutu benim kahve fincanı kadar ve bu çadıra süper derler. Tabiî ki ihtiyaçlarına göre süper bir şeydir onlar için.
Alkol ocağını daha önce kullandınız mı? Bilmiyorum ama kullanmadığınızı düşünerek yapacağınız işlemi anlatayım. Alkolü ocağın içine dökeceksiniz ve yakacaksınız eğer az koyarsanız suyu kaynatmaya yetmez her şeyi indirip bir daha doldurmanız gerekir ki biraz da soğumasını beklemeniz tehlikeli olmaması açısından iyi olur. Diyelim ki fazla koydunuz bu ocağı söndürmenizin imkânı nerdeyse yoktur. İçindeki yakıtın yanıp bitmesini beklersiniz.
Bir malzemeyi alırken bunu kullanacağınız yerleri ve koşulları tespit etmeniz daha sağlıklı karar vermenize fayda sağlar. Dağcılığa ya da kampçılığa başlayan birinin ve ya uzun süredir yapan birinin hedefi en yüksek nokta olan ağrı dağı olmalıdır. Yani kullanacağınız malzemeyi en zor koşullarda ağrıda kullanabilirsiniz. Orada da en yüksek kamp 4200 dür. Yani ocağınızı en ekstrem koşullarda Türkiye’de 4200m irtifada kullanacaksınız. Birçok kez gidip gelen biri olarak size şunu söyleyeyim ki oraya piknik tüp çıkarmak hiçte zor değildir. Birçok kez orada yerel rehberlerin piknik tüp kullanarak gruplara yemek hazırladıklarını gördüm. Hiçbir sorun yaşamıyorlar.
Alkol ocağı o şartlarda hele hele kış mevsiminde bir hiçtir. Benzin ocağı ise aşırı ve zahmetlidir.
Ben MSR XGK Ex in deprem gibi acil durumlar için her evde bir tane olması düşüncesindeyim ve bazen evde de keyifli keyifli pilav yapıyorum. Nerdeyse gittiğim her yere kendimle götürüyorum ama sorun şu ki ocağın temiz kendini ve sizi kirletmeden hiçbir tehlikeli durum oluşturmadan yanması en kısa 2 dakkika sürüyor. (bir çok deneme yaptım ve kendime özgü en kısa ve temiz yanış tekniğini geliştirdim) .
Genelde ben MSR ocağı hazırlayıp yakana kadar diğer taraftan Jetboil çayı hazırlamış oluyor. İşte gazlı ocakların en büyük avantajlarından biri bu. Çak yak la işiniz birkaç saniye içinde bitiyor. Jetboil gazlılar arasında en avantajlı ve pratik görünen model şu anda. Sanırım yankı beyin tavsiye etmesinin nedeni de bu. Helois adlı yeni modeli var ama tavsiye etmiyorum ilk model kadar kompakt değil. Hareket halindeki arabanın ön koltuğunda şoförlük yapan bireye (tabi sadece ona değil kendimi ve varsa başkalarınıda düşünüyorum.) çay kayfe çorba hazırlayıp paketleyip torpido gözüne atamak hiç yormuyor ve rahatsız etmiyor. Plastik ve bez parçalar biraz güvensizlik verse de doğru kullanıldığında sorun çıkarmıyor. Ayrıca şunu söyleyeyim ki Jetboil kendi başına bir marka ama ocak primus. Yani primus’ün modifiye edilmiş hali. Eğer söker plastik parçayı ve üst metal kısımlarını ayırırsanız üzerinde primus yazan küçük bir ocak elde edersiniz. ;D Bu ocakların dezavantajları şu kartuşlarını her yerde bulamıyorsunuz. Birkaç ay önce jetboil kartuşlar stoklarda yoktu ve arkadaşım harıl harıl arıyordu kendisine primus kartuş kullanmasını söyledim ama almak için sorduğu satıcılar bu kartuşların uymayacağını söylemişler. Şu anda stoklarda var ama arkadaşın bulunduğu ilde kartuşu satan kimse yok kargolarda yanıcı madde olduğu için almayı kabul etmiyorlar aylardır ocağı kullanamıyor. Kartuş sorunu gazlı ocaklarda karışılacağınız beklide tek ama çok büyük bir sorun. Yukarda ki örnekte olduğu gibi diyelim ağrıya çıkmaya niyet ettiniz ve gazlı ocağınız var. Uçak ile gidecekseniz ocağınızı evde bırakın. Uçaklara yanıcı madde olduğu için kartuşlar alınmıyor. Dbayazıt ve ya ığdırda kartuş bulmanıza imkân yok. Bu daha birçok yer için geçerli.
İşte MSR ve jetboil olarak iki ocak taşımamın nedeni. Kartuşun olmadığı yerde en yakın çakmakçıdan ve ya marketten zippo benzini alıp işimi görüyorum. Zippo her yerde var ve bu saatçi benzini dedikleri şeyi içeriyor. Msr a bu konuda mail yazıp sordum zararı var mı diye? Testlerde zippo kullanmadıklarını bir zararı olacağını düşünmediklerini ama tavsiye etmediklerini yazdılar. Onların tavsiye ettikleri zaten sadece MSR ve Coleman marka benzin onları da her yerde bulmanın imkânı yok.
Yani kısaca her yere de ve her şartta kullanacağım diyorsanız yakıt sorunu olmayan ve yakıtı her yerde en kolay bulunabilinen benzin ocakları.
Çakayım yakayım keyfime bakayım diyorsanız gazlı ocaklar. (jetboil avantajlarından dolayı tavsiye ediyorum ama sizin için daha uygun ve ucuz bir model alabilirsiniz. Çünkü yemek yapabilmek için tencere setini ayrıca almanız gerekiyor. Her hangi bir tencereyi kullanabilmek için gerekli ayak ve kartuşa takılıp sabit kalmasını sağlayan plastik ayak kişisel set içinde bulunmuyor. Ayrı olarak bu iki parçayı almanız gerekiyor bir basit plastik ve metal parça için istenilen para çok uçuk. Ben yurt dışında aldım bu iki parça kişisel sete dâhildi. Kısaca türkiyede satılan kişisel set bu hali ile kullanışsız. Üzerindeki derin kaptan başka her hangi bir şeyi kullanarak ıstıma ya da pişirme yapmanız imkânsız) Hatta türkiyede katuşlarını en kolay bulabileceğiniz camping gaz denilen ocak türleri. Bunlar içinde de türkiyede en ucuz olan sanırım aygazın ürettikleri. Ağırlık sizin için sorun değil ise aygaz ocak alabilirsiniz. Kartuşları hemen her yerde kolaylıkla bulunuyor. (dbayazıt ve Iğdır dâhil ) ;D
Fazla yükseklerde uçmayacam, soğuktan da nefret ederim zaten bu tür ocaklardan keyif alırım ben diyorsanız alkol ocağı almalısınız. Unutmamanız gereken gittiğiniz yerde alkol bulup bulamayacağınızdan emin olmanız. Kartuşlar gibi bu da her yerde bulunmuyor uçaklara da alınmıyor.
 

Merhabalar. Ocağı uzun bir yürüyüş güzergahında kullanmak için alıyorum. Sırt çantası taşıyacağım için ağırlık benim için büyük problem. Kışları bu tarz yolculuklara çıkmak için pek imkanım olmamasından dolayı sadece yazları kullanabileceğim bir model benim işimi görecektir. İlk önce ben de gazlı bir ocak almayı düşündüm fakat dediğiniz gibi en büyük problem kartuşların bulunamaması ve bulunsa bile yer kaplaması. Ancak ispirto bir çok yerde bulunabilir. Sırt çantası taşımam ve genellikle yerleşim yerlerinden uzak olmam gibi şartları göz önünde bulundurarak bir tavsiye verebilirseniz çok memnun olurum.
 

http://www.videojug.com/film/how-to-use-a-trangia-camping-stove
Bu linkte Trangia ların nasıl kullanıldığı ayrıntılı bir şekilde anlatılmış. Bana oldukça makul geldi. Aradığım tam da böyle bir şey.
 

Rota üzerinde önceden kartuş gönderebileceğiniz yerler var ise ve bunun lojistik ayarlamasını yapabiliyorsanız kartuşlu ocak derim. (kartuşları kendinizin paketleyip önceden içeriğini belirtmeden kargoya teslim etmeniz gerekir) Tercihen teslim alacağınız yere vardığını ve sizin için bekliyor olduğunu önceden teyid etmeniz gerekir. Ağırlık etken diyorsanız kartuşlu ocaklarda en verimli çalışanlar Jetboil'ler, tek başınıza iseniz personal cooking system diye geçen model ideal olacaktır. http://www.adrenalin.com.tr/productdetails.asp?ProductTypeID=1531

İspirtonun her yerde bulunmasına çok güvenmeyin, mümkün ise önceden bilgi edinmeye çalışın. Uzun süredir ufak yerleşimlerde ispirto aradığım olmadı ve bulunabilme durumu ile ilgili bir bilgim yok. Eskiden rahat bulunan bir şeydi fakat yakın zamanda forumda bir arkadaş İstanbul'da bulmakta zorlandığını yazmıştı. Bulabileceğinize eminseniz bence alkol ocağı da işinizi görür. Fakat alkolün ocak yakıtları arasında en verimsiz yakıt olduğunu belirtmek isterim. Yani 100 gr. yakıt ile kaynatacağınız su miktarı üzerinden bir hesap yaparsanız alkol hep en düşük verimi verecektir.

Jetboil sitesinde 100 gr. lık kartuş ile 12 lt su kaynatılabildiği bilgisi var. Jetboil'i test etmedim ama Trangia için bu rakamın 100 gr. yakıt ile maksimum 4 lt. civarında olduğunu önceki kullanımlarımdan hatırlıyorum.
 

Gönderdiğin videodaki ocağın gerçeğini hiç gördün mü? Bu ocakla gelen set çok tefarruatlı bu kadar şeyi bir arada taşımana gerek yok dediğin gibi yer sorunun varsa. Ayrıca bu sete bir şişe alkolün kaplayacağı yeri ve ağırlığıda dahil etmen gerekiyor. Alkol ocakları göreceli olarak (tek başına ocak) küçük ve hafif görünseler bile bütün her şeyi ile bazen yer ve ağırlık olarak benzin ocaklarını geçerler. Artı bu setin tencere ve diğer aksamı tabiri caizse kağıt kalınlığındadır kolayca ezilir. Adrenalinin sayfasına baktım az önce sizin için alabileceğiniz en mantıklı ürün kartuş sorununu halledebilirseniz jetboil kişisel pişirme seti. İllede alkol olsun diyorsanız ihtiyacınıza göre bir tane tencere seti alın kola kutularından ocağı kendiniz yapın. Bu sitede nasıl yapıldığı anlatılıyor. performans olarak Trangiadan daha iyi ama yakıtı çabuk tüketiyor. Ayrıca dikkat etmeniz gereken konu tencere tava setinizin ince olması yoksa alkol suyu değil kaynatmak ısıtmaz bile o videoda gördüğünüze kanmayın. bir diğer alternatif reşo yakıtı. alkolle aynı işi görür yer kaplamaz taşıması kolaydır. Ama bunlarla aç kalma ihtimalinizin yüksek olduğunu unutmayın. Trangia dahil güvenilebilecek sistemler değiller. yiyecek olarak bol miktarda hazır çorba bulundurun. Sıcak suya atıldığında hemen hazırlanabilecek ya da konserve gıdaları tercih edin.
 



Tavsiyeler için teşekkürler. Eğer kartuş sorununu halledersem dediğiniz gibi yaparım.Sanırım bir de tava almam yeterli olur benim için.
 

yukarda da yazdığım gibi sadece kişisel pişirme setini alırsan başka hiç bir şey kullanmana imkan yok. kartuş ve tencere desteklerinide ayrı olarak alman gerekiyor sete dahil değiller. özellikle kartuş ayaklarını almanız gerekiyor. aksi halde işiniz bitene kadar elinizle tutmanız gerekiyor. kaynayınca sallanıyor ve devriliyor.
http://www.adrenalin.com.tr/productdetails.asp?ProductTypeID=1538
 

Evet, yaplıan yorumlarda o konunun altı çizilmiş ancak dikkatimi çeken bir şey daha oldu. Jetboil in suyu çok hızlı kaynattığı ancak diğer kullanımlar için pek uygun olmadığı gibi bir kanı oluşmuş durumda -özellikle kişisel kullanım için olanında. Kullanmadığım için bir şey demek istemiyorum ama bir çok kişi aynı şeyleri söylemiş.O yüzden şu ürün benim daha çok ilgimi çekti.Biraz ağır ama o kadar sorun olacağını zannetmiyorum.
http://www.adrenalin.com.tr/productdetails.asp?ProductTypeID=2952#
 

Diğer kullanımlar için uygun olmadığını söylemelerinin nedeni yukarıda bahsettiğim tencere desteğinin kişisel setlere dahil olmamasından kaynaklanıyor. Aslında tencere desteği olmadan uygun değil demek yanlış bir kavram olur doğrusu tencere desteği olmadan su kaynatmaktan başka hiç bir şey yapılmaz. Çakmak çok uzun ve bu hali ile üzerinde hiç bir şey durmuyor. (üzerinde gelen kendine bağlanan derin kap haricinde).
Ben kullandığım ve gördüğüm kadarı ile özelliklerini ve eksilerini yazayım hangisini alacağınıza siz karar verin. Adresini verdiğiniz ocağı fazla incelemediğim, özelliklerini bilmediğim ve kullanmadığım için fazla yorum yapamıyorum. Eta ile istediğiniz her tür tencereyi kullanamayacaksınız kendi seti haricinde büyük tencereler için uygun değil.
Jetboil kişisel set baştan söyleyeyim ki MSR benzin ocakları gibi sağlam değil düşmemesi ve bir yerlere sert çarpmaması gerekiyor. (hemen hemen bütün gazlı ocaklarda geçerli). Çakmağına güvenip gitmeniz hayal kırıklığı yaratır. Benim ocağın çakmağı 5-6 çakıştan sonra yanıyordu. Daha sonra bozuldu hiç yanmamaya başladı. Servisten yeni çakmak taktırdırdım yenisi sanırım seri üretim olmadığından tek başına ayarlandığından ilk çakışta yanıyor. Ayrıca eski çakmağa göre biraz daha uzun gibi duruyor. Bütün ocaklarda geçerli olan kural yanınızda kibrit bulundurmanız. Gazlı çakmaklar bazen basınç değişikliğinden dolayı bozulabiliyor. Zippolar 3000m üzerinde kolay kolay yanmıyor. Plastik taşlı gazlı olanlar, çakmaklar arasında en güvenilir olanları ama en sağlam şey kibrit. Kuru olduğu sürece yanmaması için hiç bir neden yok.
Kaba sarılı kılıf ısınınca koku yapıyor. Dışarda kullandığınızda çıkarmanız yanmaması için gerekli. Rüzgar alevi kılıfa verince tutuşur rüzgar yoksa kolay kolay erimiyor ama gereğinden fazla ısıtmamaya dikkat etmeniz gerekiyor.
Altındaki kap içinde ölçek çizgileri var. Bir şeylerin miktarını ölçmek için kullanabilirsiniz. Ayrıca bardak olarak kullanılabiliyor. İlk geldiğinde takıp çıkarırken zorluyor. İçindeki çentiği bir bıçakla kazarak kolay takılıp çıkarılması için ayarlamanız gerekiyor. Bunu yapmanız kullanma klavuzunda da yazıyor. Eğer zor çıkıyorsa çıkarırken ellerinizi acıtıyor bazen de yaralıyor. Ayrıca ben paketlerken kibrit gibi ufak şeyleri buraya yerleştiriyorum içinde bir şeyler bırakabileceğiniz küçük bir boşluk var.
Bir adet gaz kartuşu ocak tencere ve kartuş ayakları yani bütün parçaları kabın içine yerleşiyor bu şekilde paket yapılıyor yer kaplamıyor.
Gaz kartuşları küçük görünümüne rağmen baya uzun süre dayanıyor. Tabi bu kullanım şartlarına göre değişiyor. Normal şartlarda deniz sevyesi irtifada firmanın verdiği verilerin üzerine çıkıyor ama rüzgarda ve irtifa yükseldikçe veriler düşüyor. Ben boyuna bakıp bu bana yetmez diye düşündüm 10 tane kartuş hala 7- 8 kartuş kullanılmadan duruyor. (Msr XGK yi birlikte kullanmamın bunda büyük etkisi var)
Pratik olması sadece doğada değil her yerde kullanılabilme olanağı sağlıyor. Nerdeyse yanımızdan ayırmıyoruz evin yanındaki parka giderken bile yanımızda götürüp çay yapıyoruz. Piknik ve kısa seyhatlerde kesinlikle yanımızda oluyor. Yani bu set aslında portatif semaver görevi görüyor. Ben buna sahra semaveri adını verdim. ;)
Bende bunun çatal kaşık seti, tenceresi ve askısı da var. (sanırım askı türkiyede satılmıyor). Tencerenin hiç bir fonksiyonu yok ama eğer tencereye ihtiyacınız varsa hafif olduğundan alabilirsiniz. Tencerenin plastik kapağı tabak olarak kullanılabilinir ama yağlı yiyecekler koymamaya dikkat edin temizlemesi zor oluyor. Kişisel pişirme seti derin olduğundan normal boyda kaşıklarla karıştırılamıyor. Bu nedenle çatal kaşık seti uygun uzatılıp kısaltılabiliniyor ama sıcağa çok dayanıklı değiller erimiyorlar ama yumuşayıp kullanımı zorlaştırıyorlar. ( Burda benim pilav gibi sert şeyleri karıştırmaya çalıştığımı not alın). Ayrıca fiyat olarak pahalı temizlenmesi zor. (Ocağı alırken küçük kızımın bende bunu istiyorum diye yapışması üzerine kendisine hak verip aldım. Her şeyi kendimiz için almamamız gerekiyor. Plastik olduklarından küçük çocukların kullanımında tehlike oluşturmuyorlar. Yani çatal kaşık setini almaya niyetim yoktu. )
Askının nasıl bir şey olduğu için bu adrese bakabilirsiniz. http://www.jetboil.com/products/accessories/hangingkit Ocağı düz zemin bulamadığınızda bir yerlere asmaya yarıyor. Ya da dikkatli olmak şartıyla bununla ocağı yürürken kullanabilirsiniz. Bulabilirseniz bunu almanızı tavsiye ederim.
Kısaca dandik ve pahalı bir ocak ama pratik ve kullanışlı olması bunların sorun olmasına engel oluyor. Örnek vermek gerekirse MSR ocağa da çok para verdim kaya gibi sağlam ama dağdan başka bir yerde (kullanmaktan keyif aldığım ve bu ocaklar haricinde normal ev ocaklarını kullanarak yemek yapamadığım için evde kullanmam istisna) kullanmanın neredeyse imkanı yok. Yankı beyin ocakları dolapta saklamasının nedeni de bu sanırım.
Bu notlarıda kıstas alarak ihtiyacınıza uygun modele karar vermelisiniz. İhtiyaçlarınız çok farklı olabileceği için başa bir model sizin için daha uygun olabilir.
 

En sonunda Primus EtaPower EF trail modelinde karar kıldım. Benim için su kaynatmasının yanında yemek de yapabileceğim bir model olması önemli. Bu arada adrenalin.com.tr yetkilisinden ve Primus un ürün kullanım klavuzlarından öğrendiğim kadarıyla ürünün rüzgarlığı kızartma tavası ya da daha büyük tencere kullanılacağı zaman çıkarılabiliyor. Bu tip aparatları kullanırken rüzgarlığın çıkarılması güvenlik açısından tavsiye edilmiş. 'suplilumas' a verdiği bilgiler için ayrıca teşekkür ederim. Ürünü bir hafta içinde almayı planlıyorum .Eğer alabilirsem bir kaç yorum yazmayı ihmal etmem.
 



geçenlerde karaköyden çok uygun fiyata trangianın alkol ocağaklı pişirme setinin birebir benzerinden aldım dediğim gibi fiyat olarak çok uygun fakat motorda taşıdığım için içe içe geçen parçalar devamlı birbirine sürtünüp temas eden yerlerde aluminyumun dış kaplamasını kazımış ayrıca çatal bıçak kullanırkende çizilmesi çok kolay oldu. acaba trangialarda aynı şekilde çizilmelere karşı dayanıksızmı yoksa ucuz etin yahnisi olmaz durumunumu yaşıyorum?

birkaç yerde aluminyumun vcuda olan zararlarını okumuştum yemeğe geçen aluminyum alzheimerden bebeklerde gelişim bozukluğuna kadar hastalıklara neden olduğu kanıtlanmış heleki dış oksit kaplaması çizilmiş olan kapların kullanılması hiç tavsiye edilmiyor...
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,475
Mesajlar
1,518,493
Kayıtlı Üye Sayımız
172,126
Kaydolan Son Üyemiz
Mev

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst