Kamp Ocağı Seçimi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan TezMertek Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 224
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 191,045
Aşağıdaki yazıyı "Ocak Seçimi" başlıklı konu için yazmıştım ama gördüm ki, burada da çok benzer bir konu başlığı açılmış, öyle olunca aynı yazıyı buraya da eklemenin doğru olacağını düşündüm.


Bugüne kadar farklı yakıtlarla çalışan ocaklar kullandım, bunların bazılarını 4000 metre üstü kamplarda da kullandığım için iyi-kötü bir fikir oluştu kafamda. Bunları aşağıda sizinle paylaşacağım.

İlk ocağım (16 yıl önce) Nurgaz ocaktı ama en kötü ocaklar da bunlar bana göre. Kartuşları çok verimsiz ve çok çabuk bitiyor, kesinlikle tavsiye etmeyeceğim bir ocak varsa o da Nurgaz'dır.

Benzin ocakları en güçlü ve verimli ocaklar ama fiyatları çok yüksek ve tıkanma sorunları, parçalarının bozulması gibi sorunlarla karşılaşıldığı için çok da nazikler. Ayrıca bir de tamir kiti almak gerek ki, bu da fazladan masraf demek. Deneyimsiz, özensiz veya detayla uğraşmayı sevmeyen kullanıcıların başını ağrıtabilir. Eğer kış dağcılığı/kampçılığı, yüksek irtifa dağcılığı, vb. aktiviteler yapmayacaksanız (kısacası ekstrem koşullarla boğuşmayacaksanız ve hızlı olmak hayatî derecede önemli değilse sizin için), bütçeniz kısıtlıysa benzin ocağını tavsiye etmem.

Bütan propan ocaklar da verim açısından oldukça iyi. Gaz çıkışı/alev ayarlanabiliyor. Ağrı Dağı'nda 4300 metrede, İran'da 4100 metrede ve kışın eksi on beş derecede kullandım. Benzin ocağı kadar hızlı değil ve tabii tüm ocaklar gibi yükseldikçe oksijenin azalmasına bağlı olarak suyun kaynama derecesi dramatik olarak artıyor. Ama kartuşu oldukça iyi dayanıyor.
Ocağın kendisi ucuz, kartuşları pahalı. Kullanmakta olduğunuz kartuş ne kadar azalırsa azalsın çıkarıp yerine yenisini takamıyorsunuz. Boşalan kartuşları çöpe atmak gerektiğinden çantada (boşu bile) fazladan yer kaplıyor ve uzun gezilerde çok sayıda kartuş taşımak gerekebiliyor. Bunlar dezavantajları olsa da, fiyat/performans arayanlar ve çok amaçlı kullanıcılar için ilk düşünülmesi gereken ocaklar arasında bütan propan ocaklar gelmeli bence. Bir kartuş ortalama 5 gün yetebilir (kullanım sıklığı, yükseklik, ısı, rüzgâr, vb. faktörler de bu süreyi etkiler).

Alkol veya ispirto ocakları... Hemen bir not düşeyim. İspirto ocakları, burada bahsedilen ocaklar açısından en çok yakıt tüketen ve en verimsiz yanan ocak türüdür. 1 lt. suyu kaynatma süresi arazide (iyi hava koşullarında) ortalama 9-10 dk. Alevi ayarlama imkânı genel olarak yok.
Trangia ve Simon ispirto ocaklarını kullandım (ekstrem koşullar olmadığı sürece halen Simon ocak kullanıyorum). Trangia'nın rüzgârlığı var, bu bakımdan yakıtı daha verimli kullandığı söylenebilir. Tencere seti ocağın içine geçtiği için yerden tasarruf sağlıyor ama gene de küçük bir ocak olduğu söylenemez. Ayrıca fiyatı da yüksek (ama diğer ocaklarda tencere setini ayrı almak gerekirken, Trangia'da tencere seti fiyata dahil). Trangia'nın alevi, kapağı sayesinde ayarlanabiliyor ama hassas bir ayar ypmaya olanak yok ve hiç pratik değil.
Kampçılar, uzun süreli trekkingçiler, yazın dağlara tırmanışa gidenler tarafından gönül rahatlığıyla kullanılabilir.

Simon ispirto ocağı, insanın avucuna sığacak büyüklükte ve çok hafif. Sağlam, bozulma sorunu hiç yok, hiç tamir gerektirmiyor. Her ne kadar kullanma kılavuzunda ciddi dağ tırmanışlarında da kullanılabileceği yazılıysa da, bu yazılı olanı yalnızca Türkiye dağları gibi ılıman dağlarda ve yaz mevsimi koşullarında, şeklinde anlamak daha doğru olur.

Simon'un rüzgarlığı yok ama kolay kolay sönmüyor ve bir süre sonra alevlerin gücü epeyce artıyor. En büyük avantajı, küçük ve hafif oluşu. Fiyatı da fena sayılmaz diğer ocaklarla kıyaslanırsa.
İspirto, diğer yakıtlara göre çok daha ucuz. İspirto dışında kolonya ve her türlü alkol ile de verimli bir şekilde yanıyor ve kolonya hemen her bakkalda (köyler dahil) bulunabiliyor. Bu yüzden yakıt tedarik etmek daha kolay. Dikkatli kullanıldığında gazla bile çalışıyor.
Kampçılara, trekkingçilere, yaz dağcılığı yapacaklara ve hafiflik ve boyuta önem verenlere tavsiye edebileceğim bir ocak.
İspirto ocakları için ortalama 1 lt. yakıt 4 gün yetebilir.
Piyasada benzer ama farklı markalara ait ispirto ocakları bulmak mümkün.

Ocak seçerken öncelikle kullanım amacını iyi belirlemek gerekir. Kullanım amacınızı baştan iyi belirlerseniz bu hem düş kırıklığına uğramanızı, hem de gereksiz yere fazladan para vermenizi engeller.
 

Etiketler
Bir de Trangia var ki.. Onu da (eğer Himalayada kullanmayacaksanız) tüm seyyar ocaklar içinde tek geçerim.
Ben motorla seyahat ve kamp yapıyorum. Şu an Trangiadan başka birşey kullanmıyorum. Trangianın birkaç avantajını sayarak bitiriyorum :

aynen katılıyorum (Kaçkarda Aladağlarda çatır çatır kulandım zaten yemek akşamları yapılıyor vakit te bol oluyor)bence verestede iş görür
 

ben de bu başlıktaki bütün yazıları okuyup biraz da kendi araştırmamı yaptıktan sonra, kullanım amacıma en uygun olanın bir adet trangia ocak olduğunu anladım ve gidip Trangia 27-2 UL modelini aldım:smiley: daha arazide deneme fırsatı bulamadım ama evde yaptığım denemelerde yemeği (makarna ve hazır çorba denedim) oldukça güzel pişiriyor.

fakat ufak bir sorunum var: yakıt! tekel bayiinden aldığım mey markalı pembe ispirto yandığı zaman ocağın bazı deliklerini tıkayacak kadar boya kalıyor geride ve tencerelerin altı fena halde islendi, temizlenmiyor da. ispirto kullanırken bu durum normal midir yoksa alüminyum tencerelerin özelliği mi bu? yakıt olarak ne kullanmam daha mantıklı olur? umarım daha arazide hiç kullanmadan mundar etmemişimdir ocağımı:( sorularıma cevap verecek herkese şimdiden çok teşekkür ederim:smiley:
 

Arkadaşlar,
Kurşunsuz benzin ile çalışan Coleman benzin ocağım, İtalya da koyduğum (bir) benzin ile yanmadı.
Ocağın üzerinde kurşunsuz yazıyor.
Boşaltıp burada bildiğim kurşunsuz benzin koydum.
Yine yanmıyor.
Bu konuda İstanbul da ya da başka bir ilde bir servis usta vb. öneriniz olursa sevinirim.
Teşekkürler,

RÜZGAR

[attachment=1]

Basamakta spagetti
 

RÜZGAR' Alıntı:
Arkadaşlar,
Kurşunsuz benzin ile çalışan Coleman benzin ocağım, İtalya da koyduğum (bir) benzin ile yanmadı.
Ocağın üzerinde kurşunsuz yazıyor.
Boşaltıp burada bildiğim kurşunsuz benzin koydum.
Yine yanmıyor.
Bu konuda İstanbul da ya da başka bir ilde bir servis usta vb. öneriniz olursa sevinirim.
Teşekkürler,

RÜZGAR

[attachment=1]



aynı ocaktan bende kullanıyorum, kendiniz açıp iğne bölümünü temizliyebilirsiniz..kapatırken üst bölümü çok fazla sıkmayın alevin çıktığı plaklar kırılabilir...
 



Ocağı bir yere kadar sökmüştüm ama iğneye ulaşamamıştım.Bozarım endişesi ile.
Yeniden denemeyi düşünüyorum.
Öneriniz için teşekkür ederim.
 

:(

Yakıt borusu tıkanmış olabillir.
Ve tamiratı çok zor.
Bu ocaklara 2000 li yılların başlarında epey aşıktım ama satıcı bir arkadaş benzin borularının içten geçmeli olması sebebi ile bir tıkanma durumunda tamirinin zor olduğu bu nedenle fiyatları uygun olsa da Türkiye'ye ithal edilmediğini yazmıştı.
 

İlgine teşekkür ederim.
Yakıtı değiştirince aniden bozuldu.
Dediğin gibi yakıt borusunun içinden bir boru daha geçiyor ve beni aşıyor...
Yinede bir tamir olanağı, servis filan yakalarsam sevineceğim..
 

Coleman'ın benzer bir ocağıda bende var, hem kerosen hemde benzinle yanabiliyor, kerosenin Tükçesini gaz yağı olarak biliyordum ama gaz yağıyla yanmadı, benzinle mükemmel yanıyor, bence benzinle yanması lazım sizinkininde.

[attachment=1]

Coleman stove
 




http://www.dagevi.com/trangia-272-ul-set-p-358.html?cPath=89_90_94&osCsid=4qaecl5dfl2v8liofvlougmia5

adresinde ki görüntülere bakarsak uygun gibi ama maliyeti biraz tuzlu geldi bana.
Daha uygun ve basit modeller var.

Mesela ;
http://www.aygaz.com.tr/ProductCombo.aspx?PRODUCTID=AY252

[attachment=2]

Fiyatlar;
http://www.aygaz.com.tr/tr-TR/Cihazlar/Fiyatlar/

Ay253
 

Sn. "forester"
Benim ocak az farkla aynısı.
Arkadaşlardan bu ocağımı çalıştırabilecek bir öneri, uyarı,davet bekliyorum çaresiz... :smiley:
Ben iki defa söktüm ama memeye ulaşamadığım için bir yararı olamadı.Bir arkadaş ta denedi ama o da aynı yerde takıldı.

Bir gün çözeriz umarım.
Teşekkürlerimle,
 

Sayın Rüzgar,

Coleman'ın ocağını çok beğendiğim için aldım, Tayvan'da ufak bir dükkandan almıştım, dükkan sahibi kendisinde de aynı ocaktan olduğunu, uzun yıllar sorunsuz kullandığı söyledi, hatta kendi kullandığı eskimiş ocağınıda göstermişti. Bende Türkiye'ye gelince denemek için günlerce gaz yağı aradım, bulduğumda ise gaz yağıyla yakamadım, daha sonra iş yerindeki forkliftten benzin çekip doldurdum ve yaktım, çok güzel yanıyor, hatta üstünde çay bile yaptık, bu ocakla ilgili bütün tecrübem bu kadar. Ekte sizin ocağa benzer Coleman ocağın kullanım kılavuzu var, belki size yardımcı olur.
Saygılar
Ersan

[attachment=1]
 

Ekli dosyalar

  • coleman ocak.pdf
    1.5 MB · Görüntüleme: 238

Sn. Rüzgar,
bende MSR nin benzer bir ocağı var.

Üstteki yatay borunun içinden geçen sıvı yakıt burada ısınarak gaz hale geçiyor ve püskürme memesine ulaşıyor ya; ocak yanmıyorken depoya basınç verdiğinizde meme tarafına sıvı yakıt geliyor mu diye kontrol edebiliyor musunuz sizin modelde?
Geliyorsa borunun içi tıkalı değil demektir ve sadece memeyi temizleyerek çalıştırabilirsiniz bence.
Gelmiyorsa korkarım o boru kısmını yenilemek durumundasınız.

Selamlar,
Serdar
 




Sn. forester kullanım klavuzu için teşekkürler.

Sn. theta. Depo boşken ya da dolu iken pompaladıktan sonra musluğu açtığımda fıslamıyor.
Boruyu söküp üflediğimde ise hava gitmiyor.
Benim anlamadığım her hangi fiziki bir travma geçirmeden nasıl oluyorda yakıt değişimi ile ocak tıkanıyor,bozuluyor.
Yakıtı istenilen yakıt ile değiştirdiğimde ocağın yanmasını bekliyordum açıkçası...

Yıllarca hiç sorunsuz kullanmıştım.Ne balıklar, spagettiler pişirmiştim oysa ki.
Başka ülkelerde gezerken de benzin almıştım ocağa ama bu İtalyan ın benzini bir başka türlü çıktı sanırım :-[
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,475
Mesajlar
1,518,493
Kayıtlı Üye Sayımız
172,126
Kaydolan Son Üyemiz
Mev

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst