Hesaplı, Bagajlı, Az Sorunlu, Yakıtı Mantıklı, Suv Seçimi İçin Yardım.

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan forgotten2006 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 23
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 41,519

forgotten2006

Yeni Üye
Mesajlar
9
Tepkime Puanı
0
Arkadaşlar merhabalar.

Öncelikle 2 gündür forumu sürekli okuyorum ve bugün kayıt oldum. İlk dikkatimi çeken şey, forumda kullanılan üslubun şimdiye kadar gördüğüm forumlar içerisinde(DH dahil en eski forumlardan beridir) herhalde en iyisi olduğu. Birşey bilen insanlar üşenmemiş yazmış anlatmışlar. Herkes düzeyli. Arada bir bozuk ses çıksa uyarılar dahi düzeyli. Abartmıyorum, çok şaşırdım ve bir o kadar da mutlu oldum.

Bir diğer konu da, genellikle birisi bir konuyla ilgili forumu bulur, biraz okur, sıkılır, hemen üyelik açar ve anında yeni konu açıp iki satırlık bir soru ile insanların yıllardır oluşturduğu bu bilgi havuzunu birisinin ona bir özetleyivermesini ister. Lütfen bu konuda beni de bu şekilde değerlendirmeyin çünkü burası gerçekten derya deniz olmuş ve ben içinde kayboldum. Nereden başlayacağımı bile bilemez hale geldiğim için bu konuyu açmak mecburiyetinde kaldım. Bu genel klişeye şeklen bile olsa uyduğum için sizlerden peşinen özür dilerim.

Şimdi soruma geçmek istiyorum. Biraz uzun ve detaylı yazmaya çalışacağım ki hem okuyanlar benim ne istediğimi düzgünce anlasın, hem de kafasında benim soruma benzer sorular olanlar da bundan yararlansınlar.

Ben (mümkünse, gücüm yeterse) bir SUV almak istiyorum. Kendime bazı kriterler ve modeller belirledim. Öncelikle kriterlerimi yazıyorum:

- Bagajı büyük olacak. Eşim de aktif olarak araba kullanıyor. Evlendikten sonra evimizde 2 adet hatchback araç oldu. (2013 fiesta, 2005 c3). C3'ü değiştirelim istiyoruz. İleride çocuk da düşündüğümüz ve ne yazıkki ikimiz de bir yere giderken pimpirikli insanlar olduğumuz için bavulumuz biraz çok oluyor. Düne kadar HR-V alayım en iyisi diyordum ki bagajını gördüm ve elendi.

- Otomatik olacak. Hep manuel araba kullandım ve 10 yıldır Türkiye'nin 3 büyük şehrinde yaşıyorum. Bıktım debriyaj derdinden artık. Her seferinde bir sonraki arabam otomatik olacak diyordum kendime ve artık gerçekleştireyim istiyorum.

- Yakıtı dizel olması tercihimdir. Lpg konusunda birkaç sıkıntı var. Birincisi bagaj mevzusu malum. Kimi modellerde ise stepneden feragat etmek durumunda kalıyorsunuz ki bana hiç mantıklı gelmiyor (o derdi birkaç defa çektim bilirim). 300km'de bir de depo doldurmak hiç hoşuma gitmiyor. Lpg'ye soğuğum özetle. Böyle olunca CR-V ve Grand Vitara'yı da kaybettik gibi duruyor.

- Aracın modeli önemli değil. 1986 model de olmasın tabi ama aradığım kriterler olur 2000 model bir araç beni çok mutlu edebilir mesela.

- Konfor ve donanım. Herşeyi tamam ettik diyelim, arabaya bindik sürat arttıkça takır tukur sesler gelir, en ufak kasiste zıplar vs. Konfor önemli benim için. Ayrıca donanım konusunda da kendimce bir mantığım var. 100.000TL'lik arabanın baz modeline bineceğime 50.000TL'lik arabanın full modeline binerim. Hatta daha ileriye gideyim, fiyatı yüksek aracın baz modeli niye alınır aklım ermez. Tabi bütün bunlar benim şahsi görüşümdür asla eleştiri değildir. 2012 dizel polo aldım ikinci el bir zamanlar, servise gittim cruise control taktırmak istedim. Adamlar bu modele takılamıyor dediler. Üstelik de comfortline idi donanımı. Sattım arabayı. Sanırım meramım anlaşılmıştır bu bahiste.

- Birçoğunuza ters gelebilir kabul ediyorum. Ben bu aracı arazide kullanmayacağım. Bu forumda bunu söylemek belki abes olacak ama en başta bahsettiğim sebeplerden dolayı sormak için daha uygun bir ortam bilmiyorum. En fazla kışın Uludağ'a Erciyes'e çıksın, yazın memleketin normal köy yollarında gitsin yeterli benim için. 4x2 4x4 farketmez yani. Haliyle modifiye de yapmayacağım. 1 set yazlık 1 set kışlık lastik yeter.

- Bakımı, idamesi, arıza durumu ve vergisi mantıklı sınırlar içinde olsun. Orta halli bir devlet memuruyum, eşim de çalışıyor yani eve giren para belli. Herkes defalarca yazmış, idame ettiremeyeceğin arabayı almayacaksın. Ayrıca arıza ile uğraşmaktan da özellikle nefret ediyorum çünkü ona vakit ayıramıyorum. 3 ay sol ön sinyalim arızalı gezdim bir keresinde o derece.

- Önemli konulardan birisi de yakıt. Neden sonlarda aklıma geldi bilmiyorum ama yakıt tüketimi yüksek sayılabilecek bir aracı idame ettiremem. Her gün Ankara'da işe arabayla gidip geliyorum. Tamam bir citroen c3 dizel tasarrufu beklemiyorum ama 2.8 motor bir arabaya da bedavaya verseler binemem.

- Güvenlik. Kastım ncap testleri falan değil. Şöyle söyleyeyim. Dacia Duster alayım diye kafaya koymuştum. 2 gün önce yandan çarpılmış bir duster gördüm yol kenarında. Öyle çok ciddi bir süratle vurulmamış belli. Ama arabayı görünce şok oldum. Hani arabanın saçı ezilir yamulur yırtılır vs. tamam ama bununki kelimenin tam anlamıyla kağıt gibi buruşuktu. Sanki elinizle hafifçe bastırsanız içine göçecek gibi. Bu duster ncap'ten 5 değil 10 yıldız alsa ne yazar (kaç yıldız aldığını bilmiyorum). Hayattaki en önemli şey ailem benim için. Özetle araba güven hissi vermeli ve olmalı.

- Son olarak görünüş. Ne olursa olsun araba içinize sinmeli. Yoksa gider bir WW Caddy ya da bir Verso falan alırdım ki bunlar da ihtiyaçlarımı karşılar. Ama ben bir SUV alma hayaline üştüm artık bir kere.

Şimdiye kadar birçok model hakkında araştırma yaptım. Aklıma gelenler: Rav4, X-Trail, Duster, Quasqai, Vaneo(Ne bileyim araştırdım işte), Suzuki GV-SX4, SSangyoung, Subaru forester, CR-V, HR-V, Kia ve Hyundai modelleri ve Freelander aklıma gelenler. Aradığım özelliklere en uygun araç freelander gibi duruyor ama arkadaş o kadar insan sakın ha asla yaklaşma diye uyarmış ki gözüm ciddi şekilde korktu. İdamesi ve arızasından korkmasam gözüm kapalı alacağım ama işte bilemiyorum.

Net bir bütçem yok. Çok uçmak da istemiyorum. 25.000 ile 40.000 TL arasında bişeyler düşünüyorum.

Yazdıklarım yanlış olabilir. Kimseyi de tercihlerinden ötürü yargılamak haddim değil. Sadece düşüncelerimi paylaştım. Belki de bana hayal mi kuruyorsun o standartta alamazsın yok öyle bir araba diyeceksiniz bilemiyorum. 2 haftalığına iş gereği İzmir'deyim. Belki birilerinin yardımsever bir grubu falan vardır gel otur anlatalım falan der çok makbule geçer.

Okuyan arkadaşlara öncelikle sabırları için teşekkür ederim. Oldukça uzun oldu. Eğer fikir verecek olan olursa lütfen önerisinin sebebini en azından birkaç cümleyle anlayabileceğim şekilde belirtirse sevinirim. Yoksa şunu al demenin tek başına hemen hemen hiç faydası olmuyor. Tekrar teşekkürler, emniyetli sürüşler güzel gezmeler.
 

Etiketler

Ynt: Hesaplı, Bagajlı, Az Sorunlu, Yakıtı Mantıklı, Suv Seçimi İçin Yardım.

Evet hocam ya şöyle bir defa daha okudum da yazdıklarımı. Zor. Böyle bir model varmı bilmiyorum. Benim asıl amacım ya şu modele de bir bak desin birisi belki aklıma gelmemiştir. Mesela az önce ciddi ciddi kia sportage araştırmaya başladım.

Bir de anlayamadığım bir nokta var. Bu sınıftaki araçlar şehir içinde ortalama 12lt yakıyormuş bir yazıda okuduğuma göre. Bu nasıl olur aklım almıyor, quasqai diye bir model de var ki hiç de öyle hafif veya küçük bir araç değil ve bu değerin yarısı belki de daha azını yakıyor.

Bana balık vermeyin ama şurada balık vardır oraya git deyin bari o da yeter :smiley:
 

Ynt: Hesaplı, Bagajlı, Az Sorunlu, Yakıtı Mantıklı, Suv Seçimi İçin Yardım.

Sorunsuz, dizel, hesaplı, güvenli, ayrıca suv=>Aradığınız araç mevcut değil. Ya yurtdışında biryerlerde iş aramaya başlamanız, ya lpg ile barışmanız, ya da biraz soruna tahammul etmeniz lazım.
 

Ynt: Hesaplı, Bagajlı, Az Sorunlu, Yakıtı Mantıklı, Suv Seçimi İçin Yardım.

Ben sanırım SUV teriminin anlamını yanlış biliyorum. Benim için SUV otomobil denmeyecek biraz daha yüksek araçtır. Ruhsatında otomobil geçebilir mesela bu konuda örnekler quasqai kuga vs. Ama bunlar hep yeni araçlar bana bunların biraz daha eski modellisi yani daha ucuzu lazım.

Aslında Rav4 ve CR-V tam olarak ihtiyaçlarımı karşılarmış ama onların da dizel otomatiği yok. Ya dizelden ya da otomatikten feragat edip bunlara mı yönelsem acaba?
 




Ynt: Hesaplı, Bagajlı, Az Sorunlu, Yakıtı Mantıklı, Suv Seçimi İçin Yardım.

2.7 dizel Nissan Terrano olabilir. motorlarında bazı problemler duymuştum ancak araziye çıkmayacaksanız temiz bir Terrano yüksek, otomatik, konforlu ve büyük bagajlı. Ve de uygun fiyatlı.
 

Ynt: Hesaplı, Bagajlı, Az Sorunlu, Yakıtı Mantıklı, Suv Seçimi İçin Yardım.

forgotten2006' Alıntı:
Ben sanırım SUV teriminin anlamını yanlış biliyorum. Benim için SUV otomobil denmeyecek biraz daha yüksek araçtır.
Bence de aşağı yukarı öyle de yine de yukarıda söylediğim geçerli. Yine de sadece yerden yüksek diye gidip te jip kılıklı bir araç almam herhalde, kazara bi çamur birikintisine girdik diye de 1.5 tonluk aracı inip itecek değiliz.

Aslında Rav4 ve CR-V tam olarak ihtiyaçlarımı karşılarmış ama onların da dizel otomatiği yok. Ya dizelden ya da otomatikten feragat edip bunlara mı yönelsem acaba?

İyi olur.. bu arada fabrikadan lpg'li çıkanlar hariç yeni araçların lpg uyumu pek te iyi değil malesef, o yüzden en ideali -işiniz eve çok yakın değilse- bu araçları hafta sonuna saklamak ve benzinle kullanmak.
 

Ynt: Hesaplı, Bagajlı, Az Sorunlu, Yakıtı Mantıklı, Suv Seçimi İçin Yardım.

öncelikle aramıza hoşgeldiniz, site geneli için yaptığınız övgülerden ötürü teşekkür ederiz.
sorunuza gelirsek (kendi hissettiklerim) size bir suv dan ziyade ekonomik mpv araç lazım. şöyle ki suv ler genel olarak konforludur donanımlıdır ancak yakıt ekonomisine biraz uzaktır(kasanın büyüklüğünden kaynaklı denilebilir).
donanımlı,lüks olsun modeli eski de olur derseniz 2500 cc üzeri araç bakmanız lazım o da sizi yakıtta üzebilir.
LPG ye biraz daha sıcak bakarsanız seçenekleriniz artacaktır. sonuçta 2 kişisiniz arka koltuklar boş olacağından bagaj sorun olmaz ;) yada port bagaj ile çözülebilir.
sizin için (size uyar mı bilmem ama)aklıma ilk gelenler suzuki grand vitara(2006 sonrası) ya da XL 7 de olabilir ya da
Xtrail, rav4, captiva, CRV, sportage, mitsubishi outlander, belki hyundai ix35. yazdığım modellerde otomatik şanzıman hepsinde var crv hariç diğerlerinde dizel de mevcut. tercih sizin ama bunlar arasından ben seçim yapacak olsam LPGli Grand vitarayı seçerdim
 

Ynt: Hesaplı, Bagajlı, Az Sorunlu, Yakıtı Mantıklı, Suv Seçimi İçin Yardım.

şöyle ki suv ler genel olarak konforludur donanımlıdır ancak yakıt ekonomisine biraz uzaktır(kasanın büyüklüğünden kaynaklı denilebilir).

petrol fiyatları o kadar yükseldi ki neredeyse ufak tefek dizel araçlar hariç hemen hepsi yakıt ekonomisinden uzak. büyük bir ihtimalle mpv türü bir araçla da benzinli olduğu sürece hergün işe gidip gelemem mesela. ben duster türünden araçların yaygınlaşmasını bekliyorum. honda birtane çıkardı ama malesef biraz(!) pahalı ve 4x4 değil, arkası gelir zamanla yaygınlaşırlar umarım. malum bir de qashqai var ama bunlara hadi araziyi falan geçtik en azından düz mantık bir sürekli 4 çeker lazım, yoksa tedirgin eder en ufak bir çamur birikintisinden korka korka rahat gezilmez.
 



Ynt: Hesaplı, Bagajlı, Az Sorunlu, Yakıtı Mantıklı, Suv Seçimi İçin Yardım.

cift kabin kamyonet dusundunuzmu?
 

Ynt: Hesaplı, Bagajlı, Az Sorunlu, Yakıtı Mantıklı, Suv Seçimi İçin Yardım.

Otomatiği yok ama büyüklük genişlik yönünden Grand Vitar XL-7 2.0 td aklıma geldi. (belki de kendim kullandığımdan aklıma gelmiştir. ;D)
 

Ynt: Hesaplı, Bagajlı, Az Sorunlu, Yakıtı Mantıklı, Suv Seçimi İçin Yardım.

bberksan' Alıntı:
cift kabin kamyonet dusundunuzmu?

Konfor ve yakıt açısından forgotten2006'nın isteyeceğini sanmıyorum. Bir de yeni nesil kamyonet olmadığı sürece, hepsinin arkası dar; onlar da bahsettiği bütçeden çok uzaklar.
 

Ynt: Hesaplı, Bagajlı, Az Sorunlu, Yakıtı Mantıklı, Suv Seçimi İçin Yardım.

__ C J 7 __' Alıntı:
öncelikle aramıza hoşgeldiniz, site geneli için yaptığınız övgülerden ötürü teşekkür ederiz.
sorunuza gelirsek (kendi hissettiklerim) size bir suv dan ziyade ekonomik mpv araç lazım. şöyle ki suv ler genel olarak konforludur donanımlıdır ancak yakıt ekonomisine biraz uzaktır(kasanın büyüklüğünden kaynaklı denilebilir).
donanımlı,lüks olsun modeli eski de olur derseniz 2500 cc üzeri araç bakmanız lazım o da sizi yakıtta üzebilir.
LPG ye biraz daha sıcak bakarsanız seçenekleriniz artacaktır. sonuçta 2 kişisiniz arka koltuklar boş olacağından bagaj sorun olmaz ;) yada port bagaj ile çözülebilir.
sizin için (size uyar mı bilmem ama)aklıma ilk gelenler suzuki grand vitara(2006 sonrası) ya da XL 7 de olabilir ya da
Xtrail, rav4, captiva, CRV, sportage, mitsubishi outlander, belki hyundai ix35. yazdığım modellerde otomatik şanzıman hepsinde var crv hariç diğerlerinde dizel de mevcut. tercih sizin ama bunlar arasından ben seçim yapacak olsam LPGli Grand vitarayı seçerdim

Arkadaşlar herkese verdiği cevaplar için çok teşekkür ederim çok açıklayıcı oldu. Yıllardır bu forumlara girerim ama hala çoklu alıntılama nasıl yapılır öğrenemedim. O yüzden bu mesajda yazdıklarınıza yorumlarımı genel yazayım.

Nissan Terrano'yu hiç duymamıştım. İlginç bir araçmış. Sanırım bana pek hitap etmiyor ama ihtiyacı o yönde olanlar için çok güzel bir alternatif olabilir.

Çift kabinli kamyonet hiç düşünmedim. Hem işim hem de ihtiyaçlarım sebebiyle benim için uygun olmaz. Teşekkür ederim yine de.

Yakıt tüketiminden de feragat edemeyeceğim için yukarıda alıntıladığım mesajdaki araçlardan birine yönelmem uygun olur sanırım.

X-Trail, GV sanırım bunlar bir parça daha büyük araçlar. Bu kadar büyüğüne ihtiyacım olmayacağını düşünüyorum. Captiva ve sportage için istediğim özellikler ve tipi falan derken fiyat bütçemi biraz aşmaya başlıyor. Aslında en mantıklısı yine bir arkadaşın dediği gibi dizelden feragat edip lpg'ye yönelmek. Hal böyle olunca ben de birçok insan gibi CR-V ve Rav4'e yöneldim. Bugün gittim 2002 model bir CR-V inceledim. Tek kelimeyle bayıldım. Sanırım aradığımı buldum. Şimdi derinlemesine incelemeye girişeceğim. Üstelik simit Lpg takılabiliyormuş bagajdan ve stepneden feragat etmeye gerek kalmadan o da çok büyük bir artı oldu.

Son olarak ilk mesajımda forumla ilgili söylediklerimde de yanılmamış olduğumu sevinerek söyleyebilirim. Herkese tekrardan çok teşekkür ederim.
 

Ynt: Hesaplı, Bagajlı, Az Sorunlu, Yakıtı Mantıklı, Suv Seçimi İçin Yardım.

Bugün gittim 2002 model bir CR-V inceledim. Tek kelimeyle bayıldım. Sanırım aradığımı buldum. Şimdi derinlemesine incelemeye girişeceğim

Ona benzer bir de HRV var çekiş sistemi aynı fakat 1.6 motor. Vergiden ve alış fiyatından biraz kurtarır ama yakıt ekonomisi olarak çok fark edeceğini zannetmiyorum. Görsel olarak ta CRV kadar şık durmuyor, ayrıca otomatik şanzıman CVT, olur da bozulurssa sorun olabilir (eski sahibi ona hangi yağ konacağını bilmeyen biri ise uzak durun), ama bir alternatif olarak değerlendirebilirsiniz daha ucuza temin edilebiliyor.
 



Ynt: Hesaplı, Bagajlı, Az Sorunlu, Yakıtı Mantıklı, Suv Seçimi İçin Yardım.

Selamlar,

Aramıza hoşgeldiniz sayın forgotten2006. Uzun bir süredir forma giremiyorum. Açmış olduğunuz konuyu baştan sona kadar okudum.

Özetle şunu söyleyebilirim. Sormuş olduğunuz sorulara arkadaşlar ve sizler cevabını bulup Cr-v demişsiniz. Bu yüzden ben diğer modeller ile ilgili değil sadece Cr-v üzerine bildiklerimi yazmak istiyorum. Bende baştan beri Cr-v derdim. Bir ara yakıt konusunda siz Cr-v'yi eleyince tühh demiştim :smiley:

Hr-v kesinlikle sizin ihtiyaçlarınızı karşılamaz.

2002 model Cr-v bakmışsınız. Bence düşünmüş olduğunuz bütçe ile daha yüksek modelini alabilirsiniz. Eğer sıkı bir araştırma yapar ve bir iki bin yani 42-43 binlere çıkarsanız uzun yıllar sorunsuz binebileceğiniz bir cr-v alabilirsiniz. Bu rakamlara çıkmışken 2005 ve üstü makyajlı kasa diye tabir edilen modelini alabilirsiniz. Ben ailemde üç kişiye de araçlarını sattırıp 2005 makyajlı aldırdım. Arkadaş çevresindekileri saymıyorum bile. Hepsi de çok memnunlar. Makyajlı kasanın artıları bana göre en iyi yönü diğer düz kasaya göre şanzuman vites değişimi çok daha iyi ve seri. Cruser kontrol, yol bilgisayarı, 8 airbag, VSA,görünüm olarak far tampon, sis farı gibi... farklılıkları şimdilik aklıma gelenler bunlar.

Yakıt olarak şehir içi lpg de 14 litre. Şehir dışı 12 litre yakıyorlar. Benzin de ise 12 ve 10 litre. Hatta uzun yolda sakin kullanım ve iki kişi ile 8 litreyi gördüm. Ortalama 1700 kiloluk bir araç için çok değil bence. Hr-v ile yakıtı aynı denecek düzeyde.

Altı aylık vergisi 540 tl.
Kaskosu sizin de bildiğiniz gibi şartlara göre değişmekle birlikte 950-1200 tl arasında değişiyor.
Her 10 bin bakımı Yetkili servis de tahmini 500 tl, özel serviste 300, özel bir usta ile 150-200 tl arasında tutar.
Otomatik şanzumanı 4 ileridir. 5 olsa tadından yenmezdi.
Konfor anlatılmaz yaşanır türden.
Bagajı sizin de incelediğiniz gibi çok geniş ve simit depo ile stepnenin orijinal dışarıda yer alması çok büyük bir avantaj.

Başka sorularınız olursa bilgim dahilinde yardımcı olurum.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,476
Mesajlar
1,518,506
Kayıtlı Üye Sayımız
172,127
Kaydolan Son Üyemiz
agalandarli

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst