G.vitara 1.6 Ve Dağ Kaplanı İhtiyarlar

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan prafa Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 14
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 12,082

prafa

Kamp II
Mesajlar
268
Tepkime Puanı
11
Cumartesi günü köyde bahçede çalıştım. Yalnız gittim bu hafta sonu, öğlen geçti karnım açıkmış evde de bir şey yok hazırda, gideyim bakkaldan bir şeyler alayım dedim.

Alışverişi yaptım elde torba eve dönerken cami yanında oturan köyün yaşlılarından üç amcanın bir tanesi hoşgeldin nasılsın iyimisin deyince oturdum bende banka yanlarına. Onlarla sohbet güzel oluyor, köyün tarihi dahil çok şeyi dinleyebiliyorum. Bir ara yaşı 85 civarında olan amca şimdi zamanı, koca dağa gitsene ne eyleniyorsun buralarda, araban da güzel maşallah tam oralara göre dedi. Burası da dağ değilmi dedim, oralara bakınca, değil dedi. Ne var orada dedim, git anlarsın dedi. Peki dedim siz şimdi ikindiye kadar burada oturacaksınız. Ben alıp geleyim arabayı dört kişi binelim doğru dağa. Beklemedikleri teklifle bir anda şaşırdılar. Dağa git diyen amca (benden 20 yaş büyük o sebepten amca diye hitap ediyorum kendisine de) git sen ne yapcaz biz orda desede diğer ikisi ısrar edince tamam ama yatsıya hiç değilse döneriz demi dedi. Tamam dedim. On dakika da evi kapattım, ne olur ne olmaz diyerek tüfeği kütüklüğü aldım arabanın bagajına hemen gittim meydana. Doluştuk arabaya doğru kocaman dağlara. Köy meydanında kahve önünde oturanlar şaşırdılar, hayrola nereye böyle diyene, gençler toplaştık dağa gidiyoruz deyince hadi yolunuz açık olsun dediler.

Dağ yolunun hemen hemen yarısına daha yeni dozerle bakım yapmışlar bir iki su geçişi dışında sıkıntı olmadan zirveye ulaştık. Yolda misafirlerimin konuşmalarını dinlemekten başka bir şey yapamadım. Ben 50 sene önce bu dağda çobandım diyordu bir amca diğeri ise sen şurdaki bağımızı hatırlamıyonmu ben azmı geldim atlan buraya deyip ondan daha iyi güzergahı bildiğini söylüyordu.
Yanımıza dolaptan portakal almıştım, uygun bir yerde duralım portakal yiyelim dedim tamam şu dönemeci dön orada çamın altına oturalım dediler. Dedikleri yere gelince indik arabadan ama iki amca nedense yürümeye devam ettiler orman içine doğru. Nereye gidiyorlar diye sorunca bırak onlar daha iyi yer var biraz ilerde diye oraya bakmaya gidiyorlardır dedi. Az geçti uzaktan bağırma sesleri geldi ben ne dediklerini anlayamıyordum ama yanımdaki amca oturun oraya biz gelcez diye bağırarak duyurdu onlara.
(devam edecek...)
 

Etiketler
Ynt: G.vitara 1.6 Ve Dağ Kaplanı İhtiyarlar

Biz iki kişi portakallarımızı bitirince bindik arabaya beşyüz metre kadar ileride diğer iki amcaya ulaştık. Sola viraj yapan bir yere oturmuşlar, ön taraf tamamen açık ama aşağısı bir ağaç denizi ve göz alabildiğine yeşil orman uzanıyor. Muhteşem bir manzara var bu yerde. İlk durulan yer tamamen orman arasıydı burada yol ormanın üstüne çıkmış seyir olağanüstü. Virajın sağ tarafında da rahatlıkla dönülecek bir genişlik var. Bak dedi amcanın biri, istersen buradan dönebilirizde ileri gitmek istemezsen. Yolun ilerisini sordum ama onlar yol önceki vaziyetleri tanıdıkları için kesin bir güzergah tarif edemeden sola doğru giderse yol komşu dağ köyüne gideriz, sağa gidersek bizim köye ulaşırız gibi yuvarlak konuştular. Yoldan uzun zamandır araç geçmediği ortada yer alan çok uzamış otlardan belli olmaktaydı. Ama toprak sertti ve ortadaki otların arasına saklanmış büyük bir kaya olmadıkça sıkıntı yaşamam diye düşündüm ve onbeş dakika kadar orda eğlendikten sonra yola koyulduk.

Yolun bu kısmında sıkıntı yaşamaya başladım. Yer buldukça, çalı haline gelmiş otları ortalamaktansa bir taraf tekeriyle üzerinden gitmeye çalıştım. Zaman zaman heyelanlar ile yolun dağ kısımları taşla dolmuştu ancak hiç tam kapanan yere denk gelmedik ve hiç araçtan inmeye gerek kalmadan birinci viteslede olsa yol almaya devam ettik. Bu arada amcalar şurası bizim ahıldı, burası buranın oğlunun ekin yeriydi diye koyu sohbetteydiler ve ikide birde biz buraları bi daha görcekmişiz nasibimizdeymiş demekki diye bana dualar etmekteydiler ama ben tamamen yolun sıkıntısıyla sadece kafa sallamaktaydım. Ancak şu vardı yolun solu dağsa sağıda ormandı. Yani düşülecek yer yoktu o açıdan rahattım tek korkum araçta oluşabilecek bir arızada yaşanacak sıkıntıydı.

Zirveden yavaş yavaş aşağıya sallanmaya başladığımda yol bitti. Yol vardı ama dağdan gelen sular yolu komple yok etmiş tamamen taşlı ve yarıklarla dolu bir hale getirmişti. Kısa bir zaman daha gittim ve bir virajda aracı durdurarak indim (beklemeye ait fotoğraf var ama yükleyemedim). Eğer yol bu halde devam edecekse geri dönecek bir yer bulup ilerlememek akıllıca olacaktı. Benim yanımda oturan amca da indi aşağıya ve ben önden yürüyeceğim sen yavaş yavaş gel dedi. Zaten yarım debriyaj dışında yol alma imkanı kalmamıştı. Yarıklar geniş ve derindi. İnen amca o yaşına rağmen benim inip yardımıma mahal vermeden koca kayalarla derin yarıklarda besleme yapmaya başladı. Bu arada yaş bir zeminde bir iz gördüm sanırım orman arazi aracı veya güçlü bir offroad veya avcı aracıydı. Lastik izlerindeki dişlerden büyük ihtimal M/T lastiğe sahip bir araçtı, onun izlerini takip etmeye başladım. Amca ısrarlarıma rağmen binmiyor ve riskli olan yere yaklaşınca bana dur diyor hemen sehpa çapında bir taşı kucaklıyarak yolun bozuk kısmına yerleştiriyordu. Ben ineyim diyordum ama arkadakiler gülerek bırak o iş onun için çocuk oyuncağı diyorlardı. Ayrıca yapılan iş o kadar sıradandiki onlar için, dur yardıma inelim dedikleri bile yoktu. Bu bozuk yolu aşan dere sağ taraftaki vadide aşağıya doğru akıyordu ve çam ormanının içi çınar ve kavaklarla tarif edilemeyecek yeşillikle kaplıydı, bir ara Marmarise yaklaşınca ( ormanın dinlenme yeri civarı) günlük ağaçlarının çok olduğu bir bölge var kendimi orada sandım. Bu bozuk yolda yaklaşık 20 dakika kadar yarım debriyajla yürüdükten sonra yol normale döndü amcayı aldım tekrar yanıma ve köye doğru devam ettik.

Grand Vitaramda standart orjinal lastikler var. Hiç bir yerde kaymadı. Yer yer ortaladığım yarıklarda canbazlık yaptım ama şükür aracı düşürmedim çukura. Bunda dört çeker aracın yol kabiliyetinin desteği vardı sanırım (tabi bir de eksik olmasın 85 yaşındaki dağ kaplanı amcamın kaya ikmal desteği). Hararet vs. hiç bir sorun olmadı.

Üç kapılı Suzuki g.vitaranın tam bir arazi aracı olduğunu yaşamış oldum. Dört kişi ile 3 saat civarında tutan bu yarım offroadda bir diğer kaplan da vitaraydı.
 


Ynt: G.vitara 1.6 Ve Dağ Kaplanı İhtiyarlar


kardeş.. çok süper anlatmışsın.. hepsini okudum.. her şey bir yana aldıgın o hayır duaları yeter.. yaşlı insanları hayal edemeyecekleri eski gezip dolaştıkları yere götürmekle çok sevap işlemişsin.. Allah kabul etsin.. iki resim çekseydin ya.. bende Suzuki SX4 var .. arazisi yok.. onunla bile hafta sonları vuruyorum kendimi dağlara.. önceden hurda bir Niva vardı.. onunla çok dolaştım.. şimdi 2. el bir vitara 3 kapı düşünüyorum.. yalnız binek aracımı satmadan almayı istiyorum.. bence 3 kapı araçlar arazide en idealleri... bu arada yanınıza fot. makinası almayı ihmal etmeyin.. yada cep telefonu ile çekin..ama illaki görselllllllllll
 

Ynt: G.vitara 1.6 Ve Dağ Kaplanı İhtiyarlar

Bozuk satıh kontrolu için arabadan indiğimde çektiğim foto:

Resim 222
 




Ynt: G.vitara 1.6 Ve Dağ Kaplanı İhtiyarlar


3 kapılısına bakmıştım.. sıfırların otomatigi yoktu.. 5 kapı otomatiklerde beni aşıyordu... SX4 ünü aldım.. otomatik.. Suzuki... Allah nazardan saklasın.. Suzuki niz güzel...
 

Ynt: G.vitara 1.6 Ve Dağ Kaplanı İhtiyarlar

Amin...cümlemizinkini.

Sizin aracınızda çok güzel bir araç. Ben yıllarca dağları hep binek oto ile dolaştım. Asfalt olmayan köy yolu kalmadı artık, tek sıkıntı orman yollarına girememekti.
 

Ynt: G.vitara 1.6 Ve Dağ Kaplanı İhtiyarlar

prafa' Alıntı:
Amin...cümlemizinkini.

Sizin aracınızda çok güzel bir araç. Ben yıllarca dağları hep binek oto ile dolaştım. Asfalt olmayan köy yolu kalmadı artık, tek sıkıntı orman yollarına girememekti.

Binek arabam ford escort idi.. altları çok alçak.. o kadar altını vurdum banamısın demedi ;D 91 Niva aldım.. dağ tepe gezdim.. asfaltta ağlatıyor ama arazide tadından yenmiyor.. birde lassa OK 144 leri çektim.. SX4 tercih nedenimiz.. otomatik bir arabaya geçmek ( özellikle eşim için ) vede hem şehir e hemde araziye hitap etsin dedik.. Suzuki de zaten yapmış.. alalım dedik.. geçen nisan da aldık..15000 km oldu..
11000 km de LPG taktırdım.. şehir içi maks 250 kuruş.. şehir dışı 194 kuruşu yakaladım.. LPG de uzun yolda 100 km de 7.2 LT... şehir içi 8.2 LT LPG yakıyor.. bu araba ile haftasonları gezmeyeyim de ne yapayım.. İnşallah durumları düzeltirsem ya Niva.. ya samurai.. veya bulursam 91-93 model Daihatsu alabilirim.. nasip.. haftasonları tekerleri çamurlamadımmı olmuyor.. olmuyorrr...
 

Ynt: G.vitara 1.6 Ve Dağ Kaplanı İhtiyarlar

Sayin prafa,paylasim icin tesekkurler.
Sizinde altmis yas uzeri oldugunuzu anliyorum.
Icinizdeki genc hep var olsun.
Yola tas dolduran amca gibi olalim ilerde insallah.
 



Ynt: G.vitara 1.6 Ve Dağ Kaplanı İhtiyarlar

Sağolun sayın ttogan.

Evet bende altmış yaş üstüyüm. Ama onlar ( Allahım nazarlardan korusun) çok üstünler. Yolu besleyen amca ile komşuyuz da. Evler yakın ayrıca bağı bizim eve bakıyor. Ben dinlenmek için bahçede oturduğumda bağını ve genellikle orada çalışan amcayı seyrederim. Üç hafta önce aşıları yeniliyordu, dayanamadım gittim yanına. Bir operatör inceliğiyle bağ kütüklerini aşılamasını, antika olmuş aletlerini, kazmasını ve çalışmasını anlatmak zor. Benim onu seyredip fotoğrafladığım yaklaşık bir saatte sanırım 5 adet asmanın aşısını bitirdi. Ondan bir hafta öncede bağını budamış, oluşan çalı çırpıyı yakmıştı ama yaklaşık yarım gün süren bir çalışmaydı. Ben bahçede oluşan çalı çırpının zamanı gelince (mart sonu gibi yakılıyor, çevre ve otlar henüz yaşken) yakılmasını tek başıma halledemiyorum, öyle kolay bir iş değil yani.
Ama onların genlerinde bedenen çalışmak var. Elleri normal insan elinin yarım kat fazlası ve sanki ellerine tabii deriden bir eldiven daha takmışlar...
 

Ynt: G.vitara 1.6 Ve Dağ Kaplanı İhtiyarlar

Aynen oyle,dikenler onlara batmiyor,capa nasir yapmiyor,bocekler isirmiyor.
 

Ynt: G.vitara 1.6 Ve Dağ Kaplanı İhtiyarlar


yaşınızı ben tahmin edemedim.. olsa olsa 40 demiştim.. o sebep ile kardeş diye hitap ettim.. ;D selamlar..
 


Ynt: G.vitara 1.6 Ve Dağ Kaplanı İhtiyarlar

Vitara köyde evin otoparkında, altta ise amca bağında aşı yaparken...


Resim 353
 

Ekli dosyalar

  • Resim 219.jpg
    Resim 219.jpg
    75.9 KB · Görüntüleme: 498



Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,489
Mesajlar
1,518,721
Kayıtlı Üye Sayımız
172,145
Kaydolan Son Üyemiz
compozer

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst