Faydalı Bilgiler

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan melih34 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,879

melih34

Ana Kamp
Mesajlar
32
Tepkime Puanı
0
Yer
İstanbul
XP5 KULLANIM TALİMATI:

SINIRLI İKİ-YIL GARANTİ

Detaylar için ürün ile tedarik edilen “Ürün Garanti Kayıt Kartına bakınız

TELİF HAKKI İKAZI
Bu kullanım kılavuz telif haklıdır, tüm hakları rezerve edilmiştir. Herhangi bir bölümü veya tamamı, Seemann’ın yazılı rızası olmadan kopya edilemez, fotokopi çekilemez, çoğaltılamaz, tercüme edilemez veya herhangi elektronik aletten veya makineden okunabilecek forma indirilmez.

SEEMANN SUB TÜRKİYE Orhan Dinler Müm.Müş.Ltd.Şti.
Reşitpaşa mah.No.83 Şirin sk
Emirgan/İstanbul


TİCARİ MARKA İKAZI
XP5, Seemann ve Seemann logosunun hepsi, Seemann Sub GmbH & Co. KG.’nin kayıtlı ve kayıtsız ticari markalarıdır.

PATENT İKAZI
U.S. patenti aşağıdaki tasarım özellikleri için yayımlanmış veya uygulanmaktadır.
Kalan Dalış Zamanı (U.S. Patent no. 4,586,136), Veri proses Aleti (U.S. Patent no. 4,882,678), ve İrtifa Oran İndikatörü (U.S. Patent no. 5,156,055). Kullanıcı ayarlı ekran (U.S. Patent no 5,845,235) Sunto Oy (Finlandiya)’ ye aittir.

DEKOMPRASYON MODELİ

XP5’in içindeki programlar, matematiksel model kullanarak vücutta emilen nitrojeni simule eder. Bu model, sınırlı veri setini geniş aralıkta tecrübeye uygulamak için tek yoldur. XP5 dalış bilgisayar modeli, dekomprasyon teorisindeki son araştırmalara ve deneylere dayanır. XP5’i kullansanız bile aynı U.S. Donanması (veya diğer) Dekomprasyon tablolarını kullandığınızdaki gibi dekomprasyon hastalıklarını (örn: vurgun) önlemenin bir garantisi yoktur. Her dalgıcın fizyolojisi farklıdır ve hatta günden güne değişiklik gösterebilir. Hiçbir makine, vücudunuzun özel bir dalış profiline nasıl tepki vereceğini tahmin edemez.

İÇİNDEKİLER

GARANTİ
İKAZLAR
DEKOMPRASYON MODELİ

ÖZELLİKLER VE EKRANLAR
KONTROL BUTONLARI
BAR GRAFİKLERİ
Nitrojen Bar Grafiği
Oksijen (O2) Bar Grafiği
Değişken İrtifa Oran İndikatörü
BİLGİ EKRANLARI
Derinlik Ekranı
Saat ve Tarih Ekranı
Sıcaklık Ekranı
SESLİ ALARMLAR
ARKA IŞIK
SERİ NUMARASI VE YAZILIM VERSİYONU
PİL
Pil İndikatörü
Düşük Pil Durumu
FO2 MODU
FO2 %50 Varsayımı
KALAN DALIŞ ZAMANI

AKTİVE ETME VE AYARLAR
AKTİVE ETME
YÜZEY MODU
AYAR MODLARI
AYARLARA GİRİŞ-AYAR MODU1
AYARLARA GİRİŞ-AYAR MODU2

BAKIM, TAMİR VE SERVİS
BAKIM VE TEMİZLEME
KONTROLLER VE SERVİS
PİL DEĞİŞTİRME


UYARILAR VE GÜVENLİK TAVSİYELERİ


• XP5 askeri veya ticari dalışlarda kullanılmak üzere tasarlanmamıştır.
• XP5, kendi ülkesinde yetkili bir aletli dalış kursunu başarıyla tamamlayan sportif dalgıçlar için ve zenginleştirilmiş nitrojen-oksijen (nitrox) karışımlı dalışlar için tasarlanmıştır.
• Aletli dalış ve nitrox dalışın potansiyel risklerini ve zararlarının bilincinde olmayan eğitimsiz kişiler tarafından kullanılmamalıdır.
• XP5’i kullanmadan önce dalış sertifikası ve nitrox ile dalış sertifikası alınması gereklidir, henüz yoksa alınmalıdır.
• Askeri ve ticari dalışlarda kullanılmamalıdır.
• Plansız dekomprasyon dalışlarında kullanılmamalıdır sadece eğlence dalışları ve çok seviyeli dalışlar için tasarlanmıştır.
• Her su altı yaşamını destekleyen ekipmanlarda olduğu gibi, eksik kullanım veya bu ürünün yanlış kullanımı ciddi yaralanmalara veya ölüme sebep olabilir.
• Bilgisayarınızın bütün fonksiyonlarını devamlı olarak kontrol ettiğinizi temin etmek üzere dalışlarınızı planlayın.
• Bu dalış bilgisayarınızı nasıl kullanacağınızı tam olarak anlayamazsanız, ya da herhangi bir sorunuz varsa kullanmadan önce, kullanım ile ilgili bilgileri yetkili AERIS satıcılarından aramanız gerekir.
• Dalış bilgisayarınızı başkasıyla paylaşmayın ya da değiş tokuş etmeyin. Aksi takdirde yaralanmalara veya ölüme sebebiyet verebilirsiniz.
• Bazı kesin limitleri geçerseniz, XP5 size güvenli olarak nasıl yüzeye çıkacağınızı söyleyemez. Bu durumlar test edilen limitleri geçer ve XP5’in bazı fonksiyonlarının ihlalin oluştuğu dalıştan 24 saat sonra kaybolması ile sonuçlanabilir.
• XP5, durumun çıkış prosedürünün tahmin kapasitesini tamamen geçerse Acil İhlal Moduna geçer. XP5, durumun çıkış prosedürünün tahmin kapasitesini tamamen geçerse Acil İhlal Moduna geçer. Bu tip dalış profilleri yapıyorsanız SEEMANN, XP5 dalış bilgisayarını kullanmamanızı tavsiye eder.


ÖZELLİKLER VE GÖRÜNTÜLER
SEEMANN’A HOŞGEELDİNİZ
VE
XP5’İ SEÇTİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER!

XP5’iniz, ekranın kolay okunması ve gösterge ikonlarının kombinasyonunu kullanarak, hava (veya nitrox) dalışlarınızdan önceki, dalış esnasında veya sonrasındaki ihtiyacınız olan bilgiyi sunar. Ayrıca kolay kullanılabilen dijital derinlik geyç/zaman olarak kullanılabilir. Bu kullanım talimatı fonksiyonlara ve özelliklerine aşikâr olmanız için ve farklı kullanım modlarında karşılaşabileceğiniz ekran örneklerini göstermek için hazırlanmıştır. Rahatlayın ve tüm kullanım kılavuzunu okuyun.

Temel Dalış Sertifika kursunuzda öğrendiğiniz tüm kuralların, dalış bilgisayarı kullanarak yapacağınız dalışlar için de geçerli olacağını unutmayın – hatta bazıları daha önemli bile olacak. Teknoloji sağduyunun yerini alamaz, ve dalış bilgisayarı kullanıcıya sadece veriler ile kullanmasını sağlar ama nasıl kullanacağını öğretemez.

XP 5 hem Hava hem de Nitrox dalışları için kullanılabilindiğinden “Solunum Gazı” terimi bu kullanım talimatında sık sık karşılaşacağınız terim olacaktır.

• Solunum Gazı, dalış esnasında soluduğunuz gazlı karışımdır.
• Hava, yaklaşık %21 oksijen ve %79 nitrojen (doğanın genel nitrojen-oksijen karışımı) içeren solunum gazıdır.
• Nitrox, havadan daha yüksek oksijen oranı (%22’den %50’e kadar) nitrojen-oksijen solunum gazıdır.


KONTROL TUŞLARI

Bu iki kontrol butonu ekran opsiyonlarını seçmenize, görmek istediğiniz zaman bazı spesifik bilgilere ulaşmanıza ve arka ışığı aktive etmenize izin verir.

Öndeki tuş Advance (ilerle) (Fig. 1a) ve Kenardaki tuş Select (seç) (Fig. 1b) olarak adlandırılır.

BAR GRAFİKLERİ

Nitrojen Bar Grafiği
Nitrojen Bar Grafiği (Fig. 1c), sizin göreceli dekompresyonsuz veya dekompresyon durumunuzu göstererek, nitrojen yüklemesini temsil eder. Derinliğiniz ve geçen dalış zamanınız arttığında Grafik segmentleri artacak ve siz sığı derinliklere çıktığınızda, çoklu dalışlar için izin verilen ilave dekompresyonsuz zamanı da göstererek, bar grafiği geri çekilmeye başlayacak.
Nitrojen Bar grafiği 12 farklı nitrojen bölmesini eş zamanlı olarak gösterir ve dalışınızın kontrolünde olan bir tanesini ekranda gösterir. Dekompresyonsuz (normal) bölgesi için yeşil, Uyarı (yine dekompresyonsuz) bölgesi için sarı ve Dekompresyon (tehlike) bölgesi için kırmızı bölgelere bölünmüştür.
Dekompresyon hastalığına karşı garanti sağlayamadığınız zaman, istatistiki riski azaltmak için kendi kişisel bölgenizi yaşınıza, fiziğinize, fazla kilolarınıza vs. göre seçebilirsiniz.

Oksijen (O2) Birikimi Bar Graifiği
O2 bar grafiği (Fig.2a), dalış başına veya 24 saatlik sürede biriken maksimum oksijeni göstererek, oksijen yüklemesini, sizin göreceli oksijen tolerans dozajınızı (OTU) temsil eder, Sizin birikiminiz dalış esnasında arttıkça, Bar Grafiğinin segmentleri artacak ve yüklenim azaldıkça izin verilen ilave maruz kalmayı göstererek geri çekilmeye başlayacak.

NOT: Oksijen ve O2 Bar grafiği ile ilgili ekranlar, sadece FO2 “hava” değerinden başka bir değere ayarlanırsa görünür.

Değişken Çıkış Oran Göstergesi
Değişken Çıkış Oran Göstergesi (Fig.2b) çıkış hızının (yani çıkış hızmetresinin) görsel temsilini sağlar. Yeşil, “normal oran”, sarı “uyarı oranı” ve kırmızı “çok hızlı” dır. Değişken çıkış oranı göstergesi, 600 feet (18 mt.) referans derinliğinde değişen 2 set hız gösterir. Segment değerleri için yandaki çizelgeye bakın.

UYARI: 60 feet (18 mt.) den daha fazla derinliklerde, çıkış oranları dakikada 60 feeti geçmemelidir (18 mt./dak). 60 feet (18 mt.) derinlikte ve daha sığılarda, çıkış oranları dakikada 30 feeti (9 mt.) geçmemelidir.

BİLGİSEL EKRANLAR

Her numerik ve grafik ekran tek bir bilgiyi temsil eder. Sunulan bilgilerin formatlarını, sıralamalarını ve değerlerini anlamanız hataya sebep verebilecek yanlış anlamaları önlemek için mecburidir.

Derinlik Ekranı
Dalış esnasında, güncel ekran (Fig.3a), 0’dan 330 feet’ee (99,9 mt.) kadar 1 foot (.1 metre) artışlarla gösterir. Dalış esnasında ulaşılan Maksimum Derinlik ekranın alt penceresinde görüntülenir (Fig. 3b).

• Ünite dijital derinlik geyçi/zaman kumandası olarak ayarlandığında, derinlik ekranı 399 feet (120 mt)’ye çıkar. 99,9 mt.’den daha büyük derinliklerde, 1 metrelik artışlarla metrik değerler gösterir.

Dekompresyon dalışlarında, gerekli tavan duruş derinliği alt pencerede gösterilir. Maksimum derinlik Advance (ilerle – ön tuşa) tuşuna basılarak görüntülenebilir.


Zaman ve Tarih Ekranı
Zaman ekranı saat:dakika formatında gösterilir (yani 1:22, 1 saat ve 22 dakikayı temsil eder, 122 dakikayı değil). Saati ve dakikaları ayıran kolon, ekran gerçek zamanı gösterdiğinde her saniyede bir kırpışır (örn: geçen dalış zamanı) ancak zaman projeksiyonlar için hesaplanırken sabittir (kırpışmaz) (örn: uçuş için zaman).

Bilginin önemine göre, Ana Zaman ekranı (Fig.4a) LCD’nin en büyük segmentinde yer alır. İkinci zaman ekranı alt pencerede gösterilir. Her iki ekranda saat ikonu ile tanımlanır.

• Günün zamanı 12 saat formatında (Am/Pm) veya 24 saat formatında ayarlanabilir.

Tarih, ekranın alt penceresinde sadece Log Modunda (Kayıt modu) dalış bilgisini belirlemek için gösterilir.

• Ölçüm ayarları Imperial olarak ayarlandığında Ay bilgisi Gün bilgisinin solunda görünür. Metrik olaraka ayarlandığında Ay bilgisi Gün bilgisinin
sağında görünür.

Sıcaklık Ekranı
Hava sıcaklığı Yüzey modunda iken alt pencerede (Fig.5a) görüntülenir ve dalış modunda iken Advance (İlerle –ön) tuşuna basarsanız Diğer Ekranın bir parçası olarak görüntülenebilir. Eğer sıcaklık “99” değerini geçer ise, ünitenin derecesi “99”’a düşene kadar ekranda 2 çizgi (--) ekranda görünür.

NOT: Bilgisel ekranlar bu kullanım talimatı boyunca detaylı olarak tanımlanmıştır.

SESLİ ALARM
Uyarı durumları Alarmı aktive ettiğinde, ünite, 30 saniye veya durum düzeltilene kadar veya Advance (İlerle/ön) tuşuna 2 saniye süre ile basılana kadar devamlı aynı tonda ses yayar. Kullanıcı tarafından susturulur ise ve durum düzeltilmiş ise, Alarm uyarı durumuna tekrar girildiğinde veya başka bir uyarı durum tipine girildiğinde tekrar ses çıkaracaktır.

Alarm eğer AÇIK ise alarmı çalıştıran uyarı durumları aşağıdaki gibidir:
• Dekompresyon moduna giriş
• PO2 =>Max. PO2 Alarm’dan ise veya =>1.60 ATA ise
• İniş derinliği Max. Derinlik Alarmından (kulanıcı ayarlı) derin ise
• Nitrojen Bar Grafik Alarmı (kullanıcı ayarlı)
• Kalan dalış zamanı Alarmı (kullanıcı ayarlı)
• Geçen dalış zamanı Alarmı (kullanıcı ayarlı)
• O2 birikimi => izin verilen dalış limiti başına veya 24 saatlik dönemlik limit için
• Gerekli Dekompresyon duruş derinliğinin üzerindeki çıkışlar < 5 dakika (Durum ihlali)
• Çıkış hızı, eğer derinlik < 60 adım (18 mt.)’de 60 adım/dakika (18 mt./dakika)’dan fazla ise, veya derinlik < 30 adım (9 mt.)’de 30 adım/dakika (9 mt./dakika)’dan fazla ise.

Aşağıdaki durumlarda, 30 saniye devamlı çalacak tondan sonra 5 saniye sabit bip sesi gelecek ve kullanıcı tarafından kısıtlanmış olsa bile kapatılamayacaktır:
• Gerekli Dekompresyon duruş derinliği >5dakika’nın üzerinde çıkış varsa (gecikme ihlali)
• Dekompresyon tavan duruş derinliği => 70 FT (18M) gerektirse.
• Durumsal ihlalden sonra 5 dakika yüzeyde kalınırsa (Daimi ihlal)

ARKA IŞIK

Yüzey modunda veya dalış esnasında Arka ışığı aktive etmek için:

• Select (seçim/kenar) tuşuna basıp bırakın
• Ekranlar 3,5 veya 7 saniye aydınlanacaktır (kullanıcı ayarında göre). Tekrar aktive etmek isterseniz tuşa tekrar basın ve bırakın.
• Düşük pil durumunda arka ışık çalışmaz


SERİ NUMARASI VE YAZILIM VERSİYONUNU GÖRÜNTÜLEME

XP5’in aktivasyonundan sonra tüm ekranların segmentlerinin kontrol edildiği teşhis moduna girer.
• Bilgisayarın seri numarası ve yazılım versiyonunu görüntülemek için sağ Select tuşunu teşhis modunun geri sayımı 00’a gelene kadar basılı tutun. Bilgi ekrana gelecektir (Fig.6). Tuşu serbest bıraktığınızda, XP5 kapanacaktır ve tekrar başlatılması gerekir.

NOT: SEEMANN, düşük ışık koşullarının olabileceği dalışlar için her zaman ana fener ve yedek fener taşımanızı tavsiye eder.

GÜÇ KAYNAĞI

XP5, yaklaşık 300 saat devamlı veya 50 aktivasyon dönemi çalışacak bir (1) CR 2450 Lityum 3 volt pil kullanır.

• Ünite her aktive edildiğinde eğer 1 dalış gerçekleştiriyorsanız, yaklaşık 50 dalış sağlarsınız.
• Eğer ünite her aktive edildiğinde 3 dalış gerçekleştiriyorsanız, yaklaşık 150 dalış sağlarsınız.

Pil göstergesi

Pil göstergesi pil durumunu gösterilmesini sağlar. Normal ünite operasyonu için güç yeterli olduğunda, Gösterge (ikon) Yüzey modunda iken ekrana gelecektir (fig. 7a)

Gösterge dalış modları esnasında görüntülenemez.

Eğer Düşük Pil Durumu hissedilirse, gösterge yanıp söner.
Düşük Pil Durumu

Aktivasyon esnasında ve çalışırken her 10 dakikada bir voltaj seviyesi kontrol edilir.

• Ünite çalıştırıldığında (tuşa basılarak) eğer Düşük Pil Durumu mevcutsa, Pil ikonu 5 saniye boyunca her saniyede bir yanıp söner (Fig.8) peşinde ünite kapanır.
• Dalış öncesinde ünitenin çalıştırılması için tuşa basılmamış ise, ve Düşük Pil Durumu mevcutsa, Düşük Pil ikonu uyarı olarak 4 feet (1.2 mt’ye inene kadar yanıp sönecektir. Başka bilgi görüntülenmeyecektir.
• Eğer ünite, Dalış moduna girmeden önce Düşük Pil ikonunu göstermiyorsa ve dalış esnasında Düşük Pil Durumu meydana gelirse, ünitenini çalışmasını sağlayacak ve o dalışı biterecek kadar yeterli pil gücü devreye girecektir. Yüzey moduna geçildiğinde yüzeyde Düşük Pil İkonu ekrana gelecektir.

Pil çıkarıldığında, tekrarlamalı dalışlar için nitrojen ve oksijen hesaplamaları 10 saniye sonra sıfırlanır. Ayrıca Zaman, Tarih ve FO2 de sıfırlanmalıdır. Eğer yeni pil 10 saniye içinde takılırsa, hesaplamalar ve ayarlar kaybolmayacaktır.

FO2 MODU

Aktivasyon sonrası, XP5 Hava bilgisayarı olarak çalışacaktır ve eğer oksijen yüzdesi (FO2) Hava dışında başka orana (%21 - %50 arasındaki nümerik değer) ayarlanmadıysa oksijen hesaplamaları ile ilgili bilgiler ekrana gelmeyecektir.
Hava’nın FO2 değeri (Fig.9) ayarlandığında, XP5 hesaplamaları diğer takip eden herhangi Nitrox dalışları için oksijen yüklemesi dahili hesaplama yaparak FO2 sanki %21 oksijene göre ayarlanmış gibi gerçekleştirecektir. Buna rağmen, oksijen ile ilgili ekranlar, uyarılar ve O2 bar grafiği o dalış için veya FO2 nümerik bir değere (21-50) ayarlanmazsa takip eden dalışlar için de ekranda görünmeyecektir.
Ünite Nitrox bilgisayarı olarak ayarlanıp (FO2 nümerik değer olarak ayarlandığında) dalış yapıldığında, ünite son dalıştan 24 saat geçmeden “Hava” bilgisayarı olarak çalışmak üzere programlanamaz. “Hava”, FO2 modunda opsyion olarak görüntülenemez. Buna rağmen, FO2’yi %21 hava kullanımına ayarlayabilirsiniz.
FO2, %21 değerine ayarlandığında (Fig.10), ünite sonraki Nitrox dalışları için de FO2 daha yüksek değere ayarlanmadığı veya otomatik olarak kapanıp tekrar aktive edilmediği sürece %21 olarak aynı kalacaktır.

UYARI: Kullanılacak Nitrox karışımındaki Oksijen yüzdesi (FO2), eğer FO2 %50 default özelliği kapatılmamışsa, her nitrox dalışından önce ayarlanmalıdır.

FO2 %50 Default

Eğer default AÇIK olarak ve FO2 değeri %21’den fazla ayarlandıysa, FO2 ayar noktası o dalıştan 10 dakika sonra otomatik olarak %50’ye dönecektir (Fig.11). Yapılabilecek maksimum derinlik 1.60 ATA için PO2 ile ekranda gösterilecektir.
• Bu yüzden FO2 her tekrarlanan Nitrox dalışı için sıfırlanıp tekrar ayarlanmalıdır, veya değer otomatik olarak %50’ye default olacaktır ve dalışlar oksijen hesaplamaları için %50 O2 (%50 Nitrojen) baz alınarak, Nitrojen hesaplamaları için de %21 O2 (%79 nitrojen) baz alınarak hesaplanacaktır.

UYARI: Dalış esnasında 10 dakikadan daha fazlada yüzeye çıkarsanız yeni iniş yeni dalış olarak göz önünde bulundurulacak ve FO2 tekrar ayarlanmalıdır.

Eğer Default KAPALI olarak ayarlandıysa, FO2 değeri tekrarlı dalışlar için ayarlar değiştirilene kadar aynı kalacaktır (Fig.12).

UYARI: Default KAPALI olarak ayarlansa bile, FO2 ayar noktası her nitrox dalışından önce doğrulanmalıdır.

KALAN DALIŞ ZAMANI
Dalış bilgisayarında en önemli bilgi, Kalan Dalış Zamanı nümerik ekranıdır. Dalış bilgisayarı sabit olarak dekompresyon durumunu ve maruz kalınan oksijeni gösterir.

Kalan dalış zamanı ekranı sizin için belirli dakikalarda daha kritik olan zamanı gösterecektir. Ekranda görüntülenen spesifik zaman Dekompresyonsuz Dalış Zaman ikonu veya O2 zaman ikonu tarafından tanımlanır.

Dekompresyonsuz Kalan Dalış Zamanı
Dekompresyonsuz Kalan Dalış Zamanı, mevcut derinlikte dekompresyon durumuna girmeden kalabileceğiniz maksimum zamandır. Hipotetik doku bölmelerinin emdiği nitrojen miktarı baz alınarak hesaplanır. Bu bölmelerin her birinin nitrojen emme ve serbest bırakma oranları matematiksel olarak modellenir ve maksimum izin verilen nitrojen seviyesine karşı kıyaslanır. Bu maksimum seviyeye en yakın olan bu derinlik için kontrol bölmesidir. Sonuç değeri nümerik olarak (Fig.13a) Dekompresyonsuz Dalış ikonu ile beraber ve Nitrojen Bar Grafiği (Fig.13b) olarak ekranda görünecektir.
Dekompresyonsuz limite yaklaştığınız dalışı takiben derinlikten yükselirken, Nitrojen Bar grafiği bölmeleri yavaşlatmak için geri çekilecektir. Multiseviyeli dalışlar için temel olan Dekompresyon modelinin bir özelliği olup Bu dalış bilgisayarının sağlayacağı en önemli avantajıdır.

Dekompresyonsuz algoritma, Merril Sepencer tarafında geliştirilen maksimum izin verilen nitrojen seviyelerini kullanarak
Haldane teorisine dayanır. Tekrarlanan dalış kontrolü, 1987’de Dr. Ray Rogers ve Dr. Michael Powell tarafından tasarlanan ve geliştirilen deneylere dayanır.

Oksijen Birikimi Kalan Zaman
Dalış esnasında veya 24 saatlik dönemde oksijen birikimi (maruz kalınan oksijen), Oksijen Birikimi (O2) Bar grafiğinde grafiksel olarak görünür (Fig. 14a). Kalan zaman oksijene maruz kalma limitine gelmeden önce düşerken, O2 bar grafiğine segmentler eklenir.
Kalan zaman miktarı oksijen limitine gelmeden önce Dekompresyonsuz Dalış kalan zamanından daha az olursa, derinlik için hesaplamalar oksijen tarafından kontrol edilir. Oksijen kalan zamanı ana nümerik zaman ekranında görünür (Fig.14b) ve ekranda beliren O2 Zaman ikonu tarafından gösterilir. Oksijen birikimi artmaya devam ederse, O2 bar grafiği Sarı İkaz bölgesine girer.

LCD’NİN SERGİLENMESİ

Öğeler:
a. Nitrojen Yükleme Bar Grafiği
b. Oksijen Birikimi Bar Grafiği
c. Değişken Çıkış Oran İndikatörü
d. Select (seçim/yan) tuşu
e. Advance (ilerle/ön) tuşu
f. Grafik – maksimum derinlik
g. Pil Tüketim İndikatörü
h. İkon – Alarm
i. İkon – O2 (oksijen)
j. İkon – Log (kayıt) modu
k. Grafik – Demo modu
l. Grafik – Derinlik
m. Grafil – Çıkış çok hızlı
n. İkon – operasyon modu
o. İkon – zaman
p. İkon – ÇıkışOku
İkon – Dekompresyon tavan barı
İkon – İniş oku
q. İkon – Sıcaklık
r. Alarm Uyarı Işığı

UYARI: Aktivasyon ve Tanımlama esnasında burada belirtilenler dışında bir ekran veya fonksiyon olursa, XP5’inizi yetkili SEEMANN satıcısına araştırılmak üzere gönderin.

AKTİVASYON VE AYARLAMA

AKTİVASYON

XP5’i aktive etmek için Ön (İlerleme) tuşuna basın ve bırakın.
Yedek Aktivasyonu (sadece eğer Su Aktivasyon özelliği AÇIK olarak ayarlandıysa çalışır)
Yedek olarak, XP5 suya kontak ettiği an otomatik olarak aktive olur. Bu kontrol tuşlarının gövdesi ve ve modülün arakasındaki kontaklar arasındaki boşluğu köprülendirilerek sağlanır. Gösterge için ekranda görünecek H2O grafiği daha sonra tarif edilecektir. Eğer Su aktivasyon özelliği (kullanıcı ayarlı) KAPALI olarak ayarlanırsa, XP5 eğer 4ft. (1,2 mt) derinlikten daha sığdaysa sadece tuşuna basılarak aktive olur.

• Manuel aktivasyona kadar, ünite Teşhis moduna girecek (Fig.15), LCD’deki tüm segmentleri gösterecek, yanıp sönecek ve daha sonra 9’dan 0’ geri sayacak.
• Teşhis modu, ekranı ve pil volatjını kontrol eder böylece her şeyin toleranslar içinde olup olmadığını ve tam olarak çalıştığından emin olur. Pil İkonu Teşhis modunda görüntülenmez.
• Ayrıca çevre barometrik basıncı da kontrol eder ve mevcut derinliği sıfıra kalibre eder. 2000 feet (610 mt.) ve daha yüksek yükseltilerde, kendi kendini, deniz suyu feet derinliğine göre değil onun yerine tatlı su feet derinliğine göre kalibre eder.
• Eğer değerler kabul edilebilir ise ünite Yüzey moduna geçer. Eğer herhangi bir değer kabul edilemez ise ünite 5 saniyede kapanır.
• Başlangıç aktivasyonundan itibaren 2 saat içinde dalış yapılmaz ise, ünite otomatik olur kapanır. Eğer ıslak kontaklar hala köprülenmişse, ünite tekrar aktive olur ve ekran H2O.



YÜZEY MODU

Yüzey modu, Aktivasyon sonrasındaki Teşhis modunu takiben çıkacak Yüzey Zaman İkonu tarafında gösterilir (Fig. 16a). Dalış sayısı 0 (henüz dalış yapılmamış), Pil Tüketim İndikatörü, Yüzey zamanı (yanıp sönen kolonda), sıcaklık (ve ikon) Günün saati (ikon ile) bilgilerini içerir.

NOT: Eğer ıslak kontaklar köprülenmişse, H2O grafiği dalış sayısı 0 (Fig.17) yerinde belirecektir. Ünite durulanıp kurutulduktan sonra H2O yerine O yer alacaktır.
UYARI: Teşhisten sonra eğer düşük pil durumu gösteriliyorsa, XP5’in pilini değiştirmeden dalış yapmayın.

Yüzey modunda iken, yine bu kullanım talimatında anlatılacak birçok diğer modada giriş yapabilirsiniz.

Planlama, Uçuş, doymamış ve Log (Kayıt) modlarına giriş yapmak için İlerleme (Ön) tuşuna basın.
• Arka ışığı aktive etmek için Select (Seç/yan) tuşuna basın (2 saniyeden daha az).
• Ayar ve Simülatör moduna girmek için her iki tuşa (aynı anda) basın.

SET MODLARI

Kullanımı kolaylaştırmak için ayarlar 2 kategoriye bölünmüştür. Ayar Modu 1, daha sık değiştireceğiniz birçok ayarı içerirken Ayar Modu 2 bir kere ayarladıktan sonra çoğu zaman hiç değiştirmeyeceğiniz ayarları içerir. Ayar Modu 2’ye, Ayar Modu 1 ayarlarını ilk girdikten sonra veya Ayar Modu 1’i geçerek giriş yapılabilir.
Ayar Modu 1 veya Ayar Modu’’ye giriş kazandıktan sonra, ayarlar birbiri ardına yapılabilir, veya diğerlerini geçerek özellikle istediğiniz spesifik maddeyi girebilirsiniz. Takip eden tanımlamalar, Yüzey modundan her ayarın girişini tanımlar.

Ayar Modu Giriş Zamanlama
Yüzey modunda iken her iki tuşa birden basın ve basılı tutun
• 2 saniye sonra, SET: 1 görünecek (Fig.18)
• 4 saniye sonra, SET: 2 görünecek (Fig.19)
• Ayar moduna giriş, SET:1 veya SET: 2’nin görüldüğü pencereden sonra 2 saniye sonra tuşları serbest bırakarak ve sonrasında Advance (İlerle/ön) tuşa basarak sağlanır.
• Eğer tuşlar daha uzun süre tutulu kalırsa ve SET1 ve 2’nin her ikisi de geçilirse ünite Simülatör Moduna geçer.
• Ayar modunda iken, 2 dakika içinde herhangi bir tuşa basılmaz ise ünite tekrar Yüzey moduna döner.


AYARLARA GİRİŞ – AYAR MODU1

FO2 AYARLAMAK İÇİN (yüzey modunda iken)
Hava, FO2 için fabrika değerleri %21 ile %50 arasına %1’lik artışlar ile ayarlanabilir. XP5 kapatıldığında FO2 Hava ayarlarına default olur.

• SET:1 göründüğünde her iki tuşa basın ve bırakın
• İlerle/Ön tuşa basın ve bırakın, FO2 yanıp sönen değer ile ekranda görünecek.(fig.20)
• Seç/kenar tuşuna basıp bırakarak FO2 değerini %21 ile %50 arasında saniyede %1 arttırabilirsiniz, daha sonra tekrar “Hava”yı görüntüleyin.
• Her görülen FO2 değeri için, alttaki ekran 1.60 ATA’nın PO2’si için olabilecek Maksimum derinliği gösterir (Fig.21). Eğer FO2 Hava için ayarlanırsa, alt ekran boş olacaktır.
• Ayarlamaları kabul etmek için İlerle/ön tuşuna basın ve Derinlik Alarm Ayarına ilerleyin, veya her iki tuşu da 2 saniye basılı tutup bırakarak Yüzey moduna dönebilirsiniz.
• Ünite herhangi bir tuşa basılmaz ise 2 dakika sonra Yüzey moduna döner.

MAKSİMUM DERİNLİK ALARMI AYARLAMAK İÇİN
(Yüzey modunda iken)

330 feet için fabrika ayarlarının Maksimum Derinlik Alarmı 30 feet (3 metre) ile 330 feet (99 metre) arasındaki değerlere 10 foot’luk (3 metre) artışlarla ayarlanabilir.

• Her iki tuşa aynı anda basın, SET:1 görüldüğünde serbest bırakın
• İlerle/Ön tuşa basın ve bırakın, FO2 yanıp sönen değer ile ekranda görünecek
• İlerle (ön) tuşuna bir kez daha basın.
• MAX FEET ve DERİNLİK, Alarm İkonu ile birlikte yanıp sönen Maksimum Derinlik değeri ile görünecek.(Fig.22)
• İstenilen Alarm değeri görünene kadar Seç(Kenar) tuşuna basıp bırakın.
• Ayarlamaları kabul etmek için İlerle/ön tuşuna basın ve Geçen Dalış zamanı Alarm Ayarına ilerleyin veya her iki tuşu da 2 saniye basılı tutup bırakarak Yüzey moduna dönebilirsiniz.


GEÇEN DALIŞ ZAMANI ALARMI AYARLAMAK İÇİN
(Yüzey modunda iken)

0:00saat:dakika için fabrika ayarlarının alarmı 0:10 ile 3:00 saat:dakika arasındaki değerlere 0:05 saat:dakika artışlarıyla ayarlanabilir.

• Her iki tuşa aynı anda basın, SET:1 görüldüğünde serbest bırakın
• İlerle/Ön tuşa basın ve bırakın, FO2 yanıp sönen değer ile ekranda görünecek
• İlerle (ön) tuşuna iki kez daha basın.
• EdT graifiği ve Alarm ve Dalış zamanı ikonu yanıp sönen Geçen Dalış Zamanı ile birlikte görünecek (Fig.23).
• İstenilen Alarm değeri görünene kadar Seç(Kenar) tuşuna basıp bırakın.
• Ayarlamaları kabul etmek için İlerle/ön tuşuna basın ve PC Arabirim’e ilerleyin, veya her iki tuşu da 2 saniye basılı tutup bırakarak Yüzey moduna dönebilirsiniz.



PC ARABİRİM

NOT: PC Arabirim ile ilgili daha fazla bilgi için bu kullanım talimatının 74.sayfasına veya download ürünü ile beraber gelen evraklara bakınız.

PC Arabirim bir ayarlama değildir ancak bilgi saklanmak ve görüntülenmek üzere PC download yazılım programına dowload (kopyalama) edilmek üzere ünitenin hafızasındayken kolay giriş sağlamak için Set1 menüsüne dâhildir.

Bilgiyi download etmek için (Yüzey modunda iken)

• Her iki tuşa aynı anda basın, SET:1 görüldüğünde serbest bırakın
• İlerle/Ön tuşa basın ve bırakın, FO2 yanıp sönen değer ile ekranda görünecek
• İlerle (ön) tuşuna üç kez daha basın.
• PC grafiği 120 saniye geri sayım ile görünür (Fig.24). Download işlemi geri sayım 00’a gelmeden gerçekleştirilmelidir.
• Download işlemi, veri transferini talep eden dış bir alet (PC download programı gibi) ile başlatılır.
• Yüzey moduna dönmek için İlerle/ön tuşuna basın.


AYARLARA GİRİŞ – AYAR MODU 2

NOT: Ayar modunda iken herhangi bir zamanda Yüzey moduna dönmek isterseniz, her iki tuşu da 2 saniye kadar basılı tutun ve bırakın. Ünite 2 dakika sonra başka bir tuşa basılmaz ise otomatik olarak Yüzey moduna döner.

ÖLÇÜM ÜNİTELERİNİN AYARLANMASI
(Yüzey moduna iken)
Imperial için fabrika ayalarında, Ölçüm üniteleri metrik olarak da ayarlanabilir.

• Her iki tuşa basıp SET:2 göründüğünde bırakın.
• İlerle/ön tuşuna basıp bırakın, ünite ekranı gariklerle F (veya M), ve sıcaklı ikonu ve F (veya C) harfi yanıp sönerek ekrana gelecek (Fig.25).
• Imperial (F) ve Metrik (M ve C) üniteleri arasında seçim yapmak için Seç/kenar tuşuna basın.
• Ayarlamaları kabul etmek için İlerle/ön tuşuna basın ve Saat formatı Ayarına ilerleyin veya her iki tuşu da 2 saniye basılı tutup bırakarak Yüzey moduna dönebilirsiniz.

SAAT FORMATINI AYARLAMAK İÇİN
(Yüzey modunda iken)

12 Saat fabrika ayarlarında (12:Am’den 11:pm’e), format ayrıca 24 Saat (0:’dan 24:’e kadar) olarak da ayarlanabilir.

• Her iki tuşa aynı anda basın, SET:2 görüldüğünde serbest bırakın
• İlerle/Ön tuşa basın ve bırakın, Ünite ekranı ayar noktası yanıp sönerek ekranda görünecek
• İlerle (ön) tuşuna bir kez daha basın.
• Saat grafiği 12 (veya 24) ile yanıp sönerek görünür (Fig.26).
• 12 ve 24 arasında seçim yapmak için Seç/kenar tuşuna basıp bırakın.
• Ayarlamaları kabul etmek için İlerle/ön tuşuna basın ve Günün Saati Ayarına ilerleyin veya her iki tuşu da 2 saniye basılı tutup bırakarak Yüzey moduna dönebilirsiniz.



GÜNÜN SAATİNİ AYARLAMAK İÇİN
(Yüzey modunda iken)

Fabrika lokal saat ayarları için Fabrika ayarında, Saat 01:00 ile 12:59 (Am/Pm) veya 0:00 ile 23:59 (24 saatlik format) arasındaki değerlere ayarlanabilir.

• Her iki tuşa aynı anda basın, SET:2 görüldüğünde serbest bırakın
• İlerle/Ön tuşa basın ve bırakın, Ünite ekranı ayar noktası yanıp sönerek ekranda görünecek
• İlerle (ön) tuşuna iki kez daha basın. Zaman Saat değeri yanıp sönerekgörünecek (Fig.27).
• Saat değerini 1’er saatlik artışlarla ilerletmek için Seç/kenar tuşuna basıp bırakın.
• Ayarları kabul etmek için İlerle/ön tuşuna basın. Dakika değeri yanıp sönecek (Fig.28)
• Dakika değerini 1’er dakikalık artışlarla ilerletmek için Seç/kenar tuşuna basıp bırakın.
• Ayarlamaları kabul etmek için İlerle/ön tuşuna basın ve Günün Tarihi Ayarına ilerleyin veya her iki tuşu da 2 saniye basılı tutup bırakarak Yüzey moduna dönebilirsiniz.

YILIN AYARLAMASI İÇİN (Yüzey modunda iken)

Fabrika lokal tarih ayarları için Fabrika ayalarında, Tarih 01/01/01 ile 12/31/20 arasındaki değerlere ayarlanabilir.

• Günün saatini ayarladıktan ve kabul ettikten sonra, Tarih grafik olarak GÜN ve Yıl değerleri ile yanıp sönerek görünecek (Fig.29).
• Yıl değerini 1’er yıllık artışlarla ilerletmek için Seç/kenar tuşuna basıp bırakın.
• Ayarları kabul etmek için İlerle/ön tuşuna basın. Ay değeri yanıp sönecek (Fig.30)
• Ay değerini 1’er aylık artışlarla ilerletmek için Seç/kenar tuşuna basıp bırakın.
• Ayarları kabul etmek için İlerle/ön tuşuna basın. Gün değeri yanıp sönecek (Fig.31)
• Gün değerini 1’er günlük artışlarla ilerletmek için Seç/kenar tuşuna basıp bırakın.
• Ayarlamaları kabul etmek için İlerle/ön tuşuna basın ve Sesli Alarm Ayarına ilerleyin veya her iki tuşu da 2 saniye basılı tutup bırakarak Yüzey moduna dönebilirsiniz.

SESLİ ALARMI AYARLAMAK İÇİN
(Yüzey modunda iken)

Fabrika ayarları AÇIK, alarm ayrıca KAPALI olarak da ayarlanabilir.
Ayar KAPALI iken, Alarm 13. sayfada belirtilen durumlarda ses çıkarmayacaktır.

• Her iki tuşa aynı anda basın, SET:2 görüldüğünde serbest bırakın
• İlerle/Ön tuşa basın ve bırakın, Ünite ekranı ayar noktası yanıp sönerek ekranda görünecek
• İlerle (ön) tuşuna 7 kez daha basın.
• ALM grafiği ve Alarm (hoparlör) ikonu AÇIK olarak yanıp sönerek ekranda görünecek (Fig.32).
• AÇIK ve KAPALI arasında seçim yapmak için Seç/Kenar tuşuna basın.
• Ayarlamaları kabul etmek için İlerle/ön tuşuna basın ve Maksimum Nitrojen Bar grafik Alarm Ayarına ilerleyin veya her iki tuşu da 2 saniye basılı tutup bırakarak Yüzey moduna dönebilirsiniz.

MAKSİMUM NİTROJEN BAR GRAFİĞİ ALARMINI AYARLAMAK İÇİN
(Yüzey modunda iken)

DECO (tüm 8 segment) için fabrika ayarlarında, maksimum Nitrojen Bar Grafiği (NiBG) Alarmı DECO (8 segment) ile 1 segment arasında ayarlanabilir.

• Her iki tuşa aynı anda basın, SET:2 görüldüğünde serbest bırakın
• İlerle/Ön tuşa basın ve bırakın, Ünite ekranı ayar noktası yanıp sönerek ekranda görünecek
• İlerle (ön) tuşuna 8 kez daha basın.
• ndc grafiği ve Alarm ikonu tam Nitrojen Alarm Grafiği ile yanıp sönerek ekranda görünecek (Fig.33).
• Segment sayılarını bir kere de bir kez düşürmek için Seç/Kenar tuşuna basın.
• Ayarlamaları kabul etmek için İlerle/ön tuşuna basın ve Kalan Dalış Zamanı Ayarına ilerleyin veya her iki tuşu da 2 saniye basılı tutup bırakarak Yüzey moduna dönebilirsiniz.

KALAN DALIŞ ZAMANI ALARM AYARI İÇİN
(Yüzey modunda iken)

0:00 (dakika)’ın fabrika ayarı için, Kalan dalış zamanı Alarmı 0:00 ile 0:20 (dakika) arasındaki değerlere 1’er dakikalık artışlarla ayarlanabilir.

• Her iki tuşa aynı anda basın, SET:2 görüldüğünde serbest bırakın
• İlerle/Ön tuşa basın ve bırakın, Ünite ekranı ayar noktası yanıp sönerek ekranda görünecek
• İlerle (ön) tuşuna 9 kez daha basın.
• dtr grafiği ve Alarm ve Dalış modu ikonu, Kalan Dalış Zamanı değeri ile yanıp sönerek ekranda görünecek (Fig.34).
• Alarm değerini 1 dakikalık artışlarla ilerletmek için Seç/Kenar tuşuna basın.
• Ayarlamaları kabul etmek için İlerle/ön tuşuna basın ve Maksimum PO2 alarm Ayarına ilerleyin veya her iki tuşu da 2 saniye basılı tutup bırakarak Yüzey moduna dönebilirsiniz.

MAKSİMUM PO2 ALARM AYARI İÇİN
(Yüzey modunda iken)

1.60 (ATA) için fabrika ayarında, Maksimum PO2 Alarmı, 1.20 ile 1.60 (ATA) ile arasındaki değerlere .10’luk artışlarla ayarlanabilir.

• Her iki tuşa aynı anda basın, SET:2 görüldüğünde serbest bırakın
• İlerle/Ön tuşa basın ve bırakın, Ünite ekranı ayar noktası yanıp sönerek ekranda görünecek
• İlerle (ön) tuşuna 10 kez daha basın.
• PO2 grafiği ve MAX ve Alarm ikonu, PO2 değeri ile yanıp sönerek ekranda görünecek (Fig.35).
• Alarm değerini .10 (ATA) artışları ile ilerletmek için Seç/Kenar tuşuna basın.
• Ayarlamaları kabul etmek için İlerle/ön tuşuna basın ve FO2 %50 Default Ayarına ilerleyin veya her iki tuşu da 2 saniye basılı tutup bırakarak Yüzey moduna dönebilirsiniz.


FO2 %50 DEFAULT AYARI İÇİN (yüzey modunda iken)

AÇIK fabrika ayarında, FO2 %50 DEFAULT özelliği KAPALI olarak ayarlanabilir. Bu AÇIK veya KAPALI özelliğin etkisi 18 sayfada tarif edilmiştir.

• Her iki tuşa aynı anda basın, SET:2 görüldüğünde serbest bırakın
• İlerle/Ön tuşa basın ve bırakın, Ünite ekranı ayar noktası yanıp sönerek ekranda görünecek
• İlerle (ön) tuşuna 11 kez daha basın.
• FO2 grafiği ve 50, AÇIK (veya KAPALI) olarak yanıp sönerek ekranda görünecek (Fig.36).
• AÇIK veya KAPALI arasında seçim yapmak için Seç/Kenar tuşuna basın.
• Ayarlamaları kabul etmek için İlerle/ön tuşuna basın ve Ölçümleri ünite Ayarına ilerleyin veya her iki tuşu da 2 saniye basılı tutup bırakarak Yüzey moduna dönebilirsiniz.


ARKA IŞIK SÜRESİNİN AYARI İÇİN
(Yüzey modunda iken)

7 (saniye) için fabrika ayarında, Arka Işık süresi 0,3 veya 7 (saniye)’lik değerlere ayarlanabilir.
• Her iki tuşa aynı anda basın, SET:2 görüldüğünde serbest bırakın
• İlerle/Ön tuşa basın ve bırakın, Ünite ekranı ayar noktası yanıp sönerek ekranda görünecek
• İlerle (ön) tuşuna 12 kez daha basın.
• GLO grafiği ve Zaman ikonu, Süre değeri ile yanıp sönerek ekranda görünecek (Fig.37).
• Süreyi :00’dan :03’e ve :07’ye ilerlemek için Seç/Kenar tuşuna basın.
• Ayarlamaları kabul etmek için İlerle/ön tuşuna basın ve Numuneleme ayarına ilerleyin veya her iki tuşu da 2 saniye basılı tutup bırakarak Yüzey moduna dönebilirsiniz.


NUMUNELEME ORANINI AYARI İÇİN
(Yüzey modunda iken)

30 saniye için fabrika ayarında, Numuneleme oranının 2, 15, 30, veya 60 saniye veya 2,5,10 ft. (.5,1.5,3 m) arasındaki değerlere ayarlanabilir. Numuneleme oranı, dalış esnasında kaydedilen veri numunelerinin takieben PC programına download ederkenki aralıktır. Bu ayarlama ekrandaki veriye veya ünitenin Log’undaki veriye bir etkisi yoktur.

• Her iki tuşa aynı anda basın, SET:2 görüldüğünde serbest bırakın
• İlerle/Ön tuşa basın ve bırakın, Ünite ekranı ayar noktası yanıp sönerek ekranda görünecek
• İlerle (ön) tuşuna 13 kez daha basın.
• SR grafiği ve SECS (veya FEET), Numuneleme oranı değeri ile yanıp sönerek ekranda görünecek (Fig.38).
• Oranı bir kerede bir kez seçerek ilerlemek için Seç/Kenar tuşuna basın.
• Ayarlamaları kabul etmek için İlerle/ön tuşuna basın ve Dijital Geyç modunun ayarına ilerleyin veya her iki tuşu da 2 saniye basılı tutup bırakarak Yüzey moduna dönebilirsiniz.


DİJİTAL GEYÇ MODU KULLANICI AYARI İÇİN
(Yüzey modunda iken)

KAPALI fabrika ayarında, dijital Geyç modu kullanıcı ayarı AÇIK olarak ayarlanabilir. Bu özellik 66. sayfada tarif edilmiştir.
NOT: Bu özellik AÇIK iken bir kere dalış yapıldığında, dalıştan 24 saat sonraya kadar bu ayar AÇIK kilitli olarak kalacaktır. Dijital Geyç Modu Ayarı dalıştan 24 saat sonraya kadar bir seçim olarak çıkmayacaktır.

• Her iki tuşa aynı anda basın, SET:2 görüldüğünde serbest bırakın
• İlerle/Ön tuşa basın ve bırakın, Ünite ekranı ayar noktası yanıp sönerek ekranda görünecek
• İlerle (ön) tuşuna 14 kez daha basın.
• GAU grafiği KAPALI olarak yanıp sönerek ekranda görünecek (Fig.39).
• AÇIK ve KAPALI olarak seçmek için Seç/Kenar tuşuna basın.
• Ayarlamaları kabul etmek için İlerle/ön tuşuna basın ve Plan modu ayarına ilerleyin veya her iki tuşu da 2 saniye basılı tutup bırakarak Yüzey moduna dönebilirsiniz.

SU AKTİVASYONU AYARI İÇİN
(Yüzey modunda iken)

Fabrika ayarı AÇIK, bu özellik KAPALI olarak ayarlanabilir. AÇIK olarak ayarlandığında XP5 otomatik olarak aktive olur ve suya girip 5 ft. (1.5 mt.) inişe kadar dalış moduna girer.
UYARI: Eğer su aktivasyon özelliği KAPALI olarak ayarlanırsa, XP5 manuel olarak (tuşa basarak) başlayan dalış için aktive edilmelidir.

• Her iki tuşa aynı anda basın, SET:2 görüldüğünde serbest bırakın
• İlerle/Ön tuşa basın ve bırakın, Ünite ekranı ayar noktası yanıp sönerek ekranda görünecek
• İlerle (ön) tuşuna 15 kez daha basın (Dijital Geyç modu AÇIK olarak ayarlandıysa 14 kez daha basın).
• ACT grafiği H2O AÇIK (veya KAPALI) olarak yanıp sönerek ekranda görünecek (Fig.40).
• AÇIK ve KAPALI olarak seçmek için Seç/Kenar tuşuna basın.
• Ayarlamaları kabul etmek için ve yüzey moduna dönmek için İlerle/ön tuşuna basın.

BAKIM VE TEMİZLEME

XP5’inizi şoklardan, aşırı sıcaklıktan, kimyasal ataklardan ve değiştirmeye çalışarak bozulmasından koruyun. Transparan Lens koruyucu kullanarak Lensin çizilmesinden koruyun. Ufak çizikler su altında doğal olarak görünmeyecektir.

DİKKAT: Bu alete hiçbir şekilde herhangi bir sprey sıkmayın. Bu içerikler plastiği kimyasal olarak etkiler.

• Her dalış gününün sonunda XP5’i tatlı suya batırın ve durulayın, alçak basınç (derinlik) sensörünün (Fig.41), download arabirim portunun ve tuşlarının etrafının temiz olduğundan emin olun.
• Tuz kristallerini çözmek için, ılık su veya hafif asitli beyaz sirke/su banyosu kullanın.
• Banyodan çıkarttıktan sonra üniteyi kibarca akan suyun altına tutun ve kaldırmadan önce havlu ile kurulayın.
• Ünitenizi serin, kuru ve korumalı olarak taşıyın.

UYARI: Kapağının herhangi bir deliğini herhangi bir obje ile zorlamayın. Eğer zorlarsanız derinlik sensörüne zarar verebilirsiniz, ve muhtemelen hatalı derinlik ve/veya kalan dalış zamanı ekranına sebebiyet verebilir.

UYARI: Eğer dalış öncesinde belirtilen düşük pil durumu varsa, XP5’in pilini değiştirmeden dalış YAPMAYIN.


KONTROL VE SERVİS


XP5’iniz yıllık olarak, fabrika ayarlarının fonksiyonlarını ve herhangi bir zarar veya aşınma olup olmadığını kontrol edecek yetkili bir SEEMANN satıcısı tarafından kontrol edilmelidir.
2 yıllık garantinin devam etmesi için satın alındıktan 1 yıl sonraki (+/- 30 gün) bu bakımın yapılması şarttır.
SEEMANN, bu kontrolün tam olarak çalıştığından emin olmak için her yıl yapılmasını tavsiye eder.
Yıllık bakımların maliyeti 2 yıllık garanti kapsamında değildir.

UYARI: XP5’inizin derinlik okumalarının hassasiyeti ile ilgili şüpheniz varsa, SEEMANN Müşteri Servisi tarafından kontrol edilmeden dalış YAPMAYIN.

XP5’in basın testi tam olarak yapılmadıysa derinlik sensöründe bozukluk olabilir. Satıcı firmanın aşağıdaki uyarıya bağlı olduğundan emin olun.

UYARI: XP5’in hava ortamında basınç testinin hiç yapılmadığından emin olun. Bu şekilde yapılması derinlik sensörünün, muhtemelen yanlış derinlik ve zaman okumaları ile sonuçlanabilir.

Servis sağlamak için
XP5’inizi Yetkili SEEMANN satıcısına götürün veya en yakın SEEMANN bölge distribütörüne gönderin.

XP5’in SEEMANN’a geri gönderilmesi:

• Tüm dalış bilgilerinizi Log’a kaydedin ve/veya veriyi hafızaya aktarın. Tüm veriler fabrika servisine geldiğinde silinecektir.
• Koruyucu yumuşak bir malzeme ile paketleyin
• Geri gönderme sebebinizin, isminizin, adresinizin, gün içinde ulaşılacak telefon numaranızın, seri numarasının ve faturanızın ve garanti belgenizin kopyasının okunaklı bir şekilde bulunduğu notu ekleyin.
• Peşin ödemeli, sigortalı ve takip edilebilir şekilde SEEMANN Bölge servisine veya SEEMANN’a gönderin.
• Garantisiz servis ayrıca ödenmelidir. COD kabul edilemez.
• Servis ile ilgili herhangi bir sorunuz varsa SEEMANN Müşteri servisi ile info@seemannsub.com.tr adresinden bağlantıya geçebilirsiniz.

PİL DEĞİŞTİRME

Pil bölmesi, herhangi nemin veya tozun girmesini önlemek için aşırı özen göstererek kuru ve temiz bir ortamda açılmalıdır.
İlave ön koruma olarak pilin değiştirildiği ortamın nem açısından etrafa uyumlu olmasına özen gösterilmesi tavsiye edilir (pili klimalı bir ortamda değiştirip, sıcak ve güneşli günde dışarı çıkartmayın).
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,475
Mesajlar
1,518,492
Kayıtlı Üye Sayımız
172,126
Kaydolan Son Üyemiz
Mev

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst