DONMALARDA İLK YARDIM

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan tolgabaskan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 3
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,627

tolgabaskan

Tolga BAŞKAN
Mesajlar
22
Tepkime Puanı
1
Yer
Ankara
Web
www.tehlikedeyim.net
Önce yaralıyı donma bölgesinden kurtarınız, rüzgardan koruyunuz. Açıkta iseniz kapalı bir yere gidiniz. Örneğin -10 oC hava sıcaklığında saniyede 10 metre hızla rüzgar estiği zaman hava sıcaklığı -30 oC gibi etki eder.

Donmuş kişiyi soba, lamba gibi sıcaklık veren cisimlerden uzak tutunuz.


Donmuş vücut kısmındaki elbiseleri çıkartınız. Eğer bunlarda donmuş ve deriye yapışmışsa,hafif ılık su uygulayarak buzun erimesini sağlayınız. Ayakkabısını çıkarınız.Battaniyeye sarınız.

Bir battaniyeyi çapraz,diğerini birincinin alt ucuna paralel koyunuz.
Üstteki battaniyenin bir ucunu hastanın bir omuzu üzerine,diğerini diğer omuz üzerine getiriniz.Ayaklarını örtünüz.Böylece hastanın kolları serbest kalır.
Alttaki battaniyenin en üst köşesini baş hizasına kadar yuvarladıktan sonra bir taraftaki köşeyi karşı tarafta göğüs altına sıkıştırınız.Üst köşeyi baş etrafında yüzü açıkta kalacak şekilde dolaştırınız.
Karşı taraf ucunu da hastanın karşı taraf omuz altına sıkıştırınız.

Kuru, ısıtılmış giyecekler giydiriniz.SıcakiŞekerli,içinde alkol bulunmayan içecek veriniz.Örneğin:sıcak şekerli süt,çay gibi.Vücut enerjiye gereksinim duyar.Yaplan fazla idrar ile kaybedilen su yerine konmuş olur.

Kesinlikle karla yada elinizle ovuşturmayınız. Masaj yapmayınız. Donmuş yeri daha fazla yaralamış olursunuz. Elinizi tutarak verdiğiniz solukla ısıtınız.

Kol ve bacakların hareket etmesini sağlayınız. Bu vücut ısısını ve kan dolaşımını arttırır. Soğuğun aynı bölgeyi tekrar etkilemesine karşı koruyucu önlem alınız. O bölgeyi varsa yünlü giyeceklerle örtünüz.

Derin donmadan sonra deri normal rengini ve ısısını tekrar kazansa da hemen yürümeyiniz.

Eğer 30 dakika içinde donan yer normal renk ve ısınsı kazanmışsa o yeri 40 C lik sıcak suya batırınız. Yüksek sıcak zararlıdır. Bu nedenle suyun sıcaklığı değişmemelidir.Mümkünse sıcaklık termometreyle ölçülmeli ya da dirsekle kontrol edilmelidir.Küvet varsa bütün vücudu aynı anda ısıtmak en iyisidir.Isıtma ağrı yapar,gerekirse hastaya ağrı kesici ilaç verilmelidir.

Derinin ısısı, rengi ve dokunma hissi 30 dakika içinde düzelmemişse hemen hastaneye gönderiniz. Gevşek, yumuşak bir pansuman ile sıkmadan sarınız. Birkaç kat pamuk sargı en uygundur.

Donan kişinin dinlenmesini sağlayınız.

Donmuş yerin altına yastık koyarak kalp seviyesinin yukarısında tutunuz.

Bilinci yerinde değilse, ağzından içecek vermeyiniz. Hafif baş aşağı yatırınız.

Bilezik ve yüzük varsa çıkarınız. Donma nedeni ile şişlik olursa, bunlar kol ve parmağı sıkarak kan dolaşımını bozar Hatta kangrene yol açabilir.

Deride oluşan su dolu kabarcıklar delinmemelidir. Mikrop bulaşma tehlikesi vardır.
--------------------------------

Tolga BAŞKAN
 

Etiketler
Ynt: DONMALARDA İLK YARDIM

Eğer donma dağda olmuşsa donan kişiye kuruladıktan sonra acilen uyku tulumuna sokup siz de mümkün olan en az giyecekle yanına girip vücudunuzu donan kişiye temas ettirerek kendi vücut ısınızla kişiyi ısıtınız. Eller ve ayaklar kurtarmayı yapan kişilerin koltuk altlarına sokularak ısıtılmalıdır. Be şekilde en kolay donan organların kaybının önüne geçilebilir.
 

Ynt: DONMALARDA İLK YARDIM

Çok güzel bir bilgi eklemişsiniz...

Donan bölge hasastır, yanlış yapıldığı anda organı kullanılamaz ve geri dönülemez bir hale sokabilirsiniz. Örneğin çok farketmediğimiz ve -10 derece gibi bir hava sıcaklığının rüzgarla birlikte -30 dereceye inmesi sonucu kulak donması gerçekleşebilir. Kıkırdak yoğunluğuna sahip kulak çeperi, donduğunda oynanır, bükülmeye çalışılırsa kırılabilir ve tamir edilemez...Kar olan bir yerde, kar ile donan bölgeyi onarmak en güzel yöntemdir.

Koltuk altları, apış arası ve baş/boyun bloğu en süreatli ısı kaybeden bölgelerdir. Batan bir gemide bile, suya atlamanız gerekirse, bir avuş gres yağını apış aranıza, bir avucunu da koltuk altlarınıza sürerseniz, elbette boynunuza da bunu yaparsanız, etkili bir izolasyon kurmuş olursunuz.

Bu sebeple, suya girdiğinizde boyun ve başınızı kaplayan bir şapka veya benzeri bir eşya(çuval bile olabilir) ısı kaybınızı minimize edecektir.

Isı kaybı deyip geçmeyin, hipotermi, yani aşırı ısı kaybı ölüme sebep olabilir...

bknz: http://tehlikedeyim.net/genel/hipotermi.html

Saygılarımla


Tolga BAŞKAN
 

Ynt: DONMALARDA İLK YARDIM

yukarıda denildiği gibi özellikle karla masaj,kanyak içirmek gibi yeşilçam dogmaları uygulanılmamalıdır.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,476
Mesajlar
1,518,504
Kayıtlı Üye Sayımız
172,127
Kaydolan Son Üyemiz
agalandarli

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst