Bir Çöl Tutkusu Gel Gör Beni Neyledi (iran)

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan yazer Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 205
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 107,737
Ynt: Bir Çöl Tutkusu Gel Gör Beni Neyledi (iran)

Saat 16-17 suları yola yakın bir yerleşim (köy gibi) yerine gördüm. Cesaretlendim, hiç deilse burada çöle karşı kendimizi test edelim dedik. yoldan ayrılıp çöle giriş yaptım, aracın zorlandığını fark edince takviyeleri devreye aldım, 3-5km ilerledikten sonra mola verdik. dışarı çıkmak için kapıyı açmamla kapamam bir oldu, sanki dev körüklerle içeri sıcak hücüm etti. Fanila ve şört le rahat ederim derken, daha çok bunaldım. O zaman fark ettim, Çöl bedevilerinin kalın giysi giymeleri ve yüzlerini neden kapattıklarını. Hanımı ve kızımı ne kadar davet ettimse de hiç biri aracı terk etmedi. Foto çekmeye dahi inmediler. Zaman geçsin diye Duş alalım dedik, deponun suyu (soğuk musluk) müthiş ısınmıştı. ki depo bağajda kapalı alanda sadece altı dışarda olmasına rağmen çok sıcak.
 

Etiketler
Ynt: Bir Çöl Tutkusu Gel Gör Beni Neyledi (iran)

"hanımın ahımı tutu" :D Bu serüveni çölde bir gece geçirip, egzotik duyguları yaşamak düşüncesiyle çıktık, bu sıcak hava gece nasıl düşer de, karavanın dışında bu duyguları yaşama imkanı bulacaz diye kaygılanmaya başladım. :-\
 

Ynt: Bir Çöl Tutkusu Gel Gör Beni Neyledi (iran)

Yol boyunca hiç Vaha ya rastlamadık, hava da kırılmaya başlamıştı. Güneş battı batacak durumday ken çöl de konaklamak için yapılmış geniş araç park yeri bulunan dinlenme yeri gördük ve oraya doğru aracımızı sürdük.
 

Ekli dosyalar

  • Çölde Kamp.JPG
    Çölde Kamp.JPG
    19.5 KB · Görüntüleme: 317

Ynt: Bir Çöl Tutkusu Gel Gör Beni Neyledi (iran)

Haydaa, yahu bunca yol taşıdım sizi hiç mi hakkım yok bunlar gibi dinlenmeye. Hiç deyil iki saat uzanayım. Olmazzz, yahu bir saat uzanayım. Bey senin dakkalarınıda bilirim, bizi burada yalnız bırakıp orada uyuyamazsın. Ya seni yılan sokarsa, ya seni akrep sokarsa, ya seni zehirli örümcek sokarsa sa sa sa ları sıraladıkça sıraladı. inanın bende korktum. :'(
Aklıma geldikçe AH ULEN BEDEVİ AHHH 2000km boşamı çıktı, hiç hanımı hesap etmemiştim, cesaretimide, hanımın yılan çıyanına heba ettik.
Yemek-çay-may derken uyku bastı uyuklamışım, saat 02 suları gibiydi hortladım, pencereden gökyüzüne baktım pırıl pırıl yıldızlar (heyhat; çölde güneşin batış kızıllığı, kavgaya kurban gitmişti de) bari bu gök kubbenin altında birkaç saat te olsa keyf çatayım.
yavaşça dışarı çıktım bi cigara yaktım etrafı seyre daldım, öyle bir tatlı serin mis gibi hava esiyor sanki çöl gel, gel diyor,
Kendime; bu kadar millet yatıyor, yılan akrep onlara gitmiyor, banamı gelecek,
“sayın Bahçelinin dedigi gibi biz Püskevit çocuğumuyuz”
La buraları dedelerim kılıçtan geçirmiş, torun (ben) yılan-çiyandanmı korkuyor.
 

Ynt: Bir Çöl Tutkusu Gel Gör Beni Neyledi (iran)

Bunlara bi bakayım dedim hanımla, kızım yedinci uykuda, arabada biraz hopladım, zıpladım, bunlarda tık yok,
Hemen uyku tulumu ve prejöktör feneri aldım. Hırsız güvenlik sistemini devreye aldım, çıktım.
Çöl de uyuyanlar hemen, hemen 10 -15mt arayla dağınık yatıyorlardı.
Karavana yakın bir yere uyku tulumunu kumların üzerine serdim.
ne olur, ne olmaz diye yatacağım yeri bi kontrol edeyim dedim.
Lambayla yatağın etrafını araştırırken hanımın, kumdan akrep çıkar sözü aklıma geldi, bir iki adımda bir ayağımla kumu eşeliyordum ki.
Birden iki genç omzuma hafifçe dokundu! biri farsça bir şeyler söyledi yabancı olduğumu anlayınca, eliyle ne arıyorsun işareti yaptı.
Bende nasıl ifade edeyim ancak şöyle yaptım.
işaretle Yatağımı gösterdim,
Elimi yüzüme götürdüm uyuyacam,
sonra elimi gözüme götürdüm, haşarat varmı diye, keşifte bulunduğumu, anlatmak için kumda iki parmağımla (böcek) yürüme taklidi yaptım, anlamadı “yılan varmı” diye kumun üzerinde sürünme işareti yaptım.
Bu defa O, elini gözüne götürdü, sonra işaret parmagıyla zik zak işareti çizdi.
Bende kafamla okeyledim.
Birden etrafa dönerek mar far mar demezmi.
Yataktan fırlayan döşegini silkmeye, yastığını çevirmeye başladı, uyanan çocukların ağlamaları, bayanların dı.. dı.. ları, kimi fener kimi çakmakla “şahmaranı” aramaya başladılar. Rahat bi 5-10 dakika çevrelerine bakındıktan sonra bişey bulunmayınca, bi kaç bayan, uyarıda bulunan gencin üzerine yürüdüler, genç ne anlattı bilmiyorum, konuştuğum gençler, beni arıyor. “ihale üzerime kalmadan”, hemen sesizce karavanıma geçtim pencereden izlemeye başladım.
Seslere hanım uyandı, bey ne olmuş, ne var… hanıma sabırlı ol anlatacam. Hanım pencereden hengameyi görünce, Bak sana diyordum, birini akrep sokmuş, hanımda başladı, dı.. dı..
“Laa hanım sus, bu olaylar… hep senin kuruntularındır”
olanları anlattım bol bol güldük. Garipleri bi görseydiniz birkaç kişi hariç hepsi yataklarının üzerinde oturmuş! hanımın yılan-çıyanının nöbetini tutular.
Bi daha da o aileler çöl alemi yapamazlar. :D
 



Ynt: Bir Çöl Tutkusu Gel Gör Beni Neyledi (iran)

Sabah uyandıgımız gibi, Kahvaltı-duş yaptıktan sonra ilerde Petrol istasyonunda yakıtımızı tamamlayıp, su depomuzu doldurduktan sonra İSFAHANA devam ettik. saat 08 olduğundan hava serin.

ISFAHAN
alıntıdır.

İran’ın önemli sanat eserlerinin bulunduğu bir şehirdir. 16. yüzyılda çıkarılmış bazı madeni paraların üzerinde bu şehrin önemini belirtmek için yer alan “İsfehan dünyanın yarısıdır.” deyimi boşuna söylenmemiştir.
Şehir, müslüman istilacılar tarafından 640 yılında işgal edilmiştir. Daha sonra Deyleman ve Selçuk hanedanları döneminde başşehir olarak seçilmiştir. Moğol orduları 1241 yılında İsfehanı işgal etmiş ve burada büyük bir katliam gerçekleştirerek binlerce kişiyi öldürmüştür. Daha sonra Timur'un orduları da İsfehana saldırılar düzenlemiştir.

İsfehan, en parlak dönemini 15. yüzyılda yaşamıştır. Bu dönemde Şah Abbas, ülkeyi Moğollardan temizlemiş ve İran’ın yarısından fazlasını elinde tutan Osmanlıları da Tebriz’e kadar uzaklaştırmıştır. Böylece ülkede birlik ve barışı hakim kılan Şah Abbas, İsfehan’ı başşehir yaparak, mimarisine önem vermiş ve günümüze kadar ulaşan önemli eserlerin bir çoğunu yaratmıştır. Bu yüksek dönem, 100 yıldan biraz fazla sürmüş ve Afgan’lıların İran’ı işgaliyle sona ermiştir. Başşehir, önce Şiraz’a sonra da Tahran’a taşınmıştır.

İsfehan’da bulunan birçok tarihi eserde kullanılan çinilerdeki mavi rengin tonu İran’ın kuru, sıcak iklimi ve kirli renkleri ile uyumlu bir kontrast içindedir. Şehrin sadece mimari yapısı değil, sakin, huzurlu atmosferi ve ılımlı iklimi de sizi olumlu etkileyecektir. Bu şehir, tamamiyle bir yürüyüş alanı gibidir, pazarda dolaşırken kaybolup gidebilir, çok güzel dekore edilmiş bahçelerde yorgunluğunuzu atabilir ve belki de Birkaç İranlı entellektüel gençle karşılaşıp fikir alışverişinde bulunabilirsiniz. Bu şehir size, gerçek İran kültür ve sanatının hangi duyarlı ve estetik noktalara erişmiş olduğunu iddiasız, gürültüsüz bir tatlılıkla gösterecektir. Burada devrim ateşinin ve politik tartışmaların gerilimi yoktur, sadece mistik ve sakin bir sanatsal duyarlılık vardır
 

Ynt: Bir Çöl Tutkusu Gel Gör Beni Neyledi (iran)

Şehir, çölün ortasında olmasına rağmen her yer yeşil, serin. Öğlene doğru şehrin yaklaşık 10km dışında yüksek tepe üzerinde kurulmuş, gezi parkı oluşturulmuş.

DSC02816
 


Ynt: Bir Çöl Tutkusu Gel Gör Beni Neyledi (iran)

devam,
akşam bu yeri gecelemek için güvenli ve serin olacagını türk olan sorumludan öğreniyoruz. Burdada muhabettle karşılanıyoruz ve ücret bizden alınmıyor.

DSC02817


DSC02818


DSC02819
 

Ynt: Bir Çöl Tutkusu Gel Gör Beni Neyledi (iran)

Şehre dönüyoruz,
[youtube]http://youtu.be/Pbuq7VecMNQ[/youtube]
 



Ynt: Bir Çöl Tutkusu Gel Gör Beni Neyledi (iran)

Anlatım diliniz çok zevkli. :smiley: Okudukça okumak istiyorum iletilerinizi.

GT-N7100 cihazımdan Tapatalk 4 ile gönderildi
 

Ynt: Bir Çöl Tutkusu Gel Gör Beni Neyledi (iran)

sercansengel' Alıntı:
Anlatım diliniz çok zevkli. :smiley: Okudukça okumak istiyorum iletilerinizi.

GT-N7100 cihazımdan Tapatalk 4 ile gönderildi
sayın sercansengel;
efendim bir nebze faydalı olmuşsam bundan mutluluk duyarım. inanın bende siz dostlarımıza bu zevki tatırmak için çok zaman-çaba sarfediyoruz. sizler daha güzeline layıksınız. :smiley: selam/saygılar
 

Ynt: Bir Çöl Tutkusu Gel Gör Beni Neyledi (iran)

siz dostlarıma şehri (isfahan) gezdireyim,
[youtube]http://youtu.be/27fUHo5lHo4[/youtube]
 

Ynt: Bir Çöl Tutkusu Gel Gör Beni Neyledi (iran)

İran kentlerinin en bakımlı, planlı ve sosyo kültürel bakımdan çağdaş kent görünümünde. Bu kentte, Şah Rıza PEHLEVİ döneminden kalma entellektüel, sosyal, zenginlere rastlarsınız. Bu kente de Ülkemize müspet bakış bizleri şaşırttı. Gezimiz sırasında park ettigimizde, bizlere yanaşıp karavanımızı gezmek isteyen zengin insanlara rastladık. ("İranda karavan sahibi olmak yasakmış") Tabi rejimin bu gibi politikaları çok rahat eleştiriliyor. Ambargodan dolayı İthal ürünlere, bilhassa Otomotiv lere %400 bizdeki uygulamaya benzer ÖTV uygulanmaktay'mış "öyle ifade edildi" buna rağmen bu kentte çok Lüx araçlar gördük.
 

Ynt: Bir Çöl Tutkusu Gel Gör Beni Neyledi (iran)

Tarihi ve turistik öneme sahip "İMAM MEYDANI" gezecaz,
alıntıdır
Meydan-ı İmam
Burasının dünyanın en büyük meydanı olduğu söylenmektedir. Eski adı Meydan-ı Şah’tır. İsfehan’da görülecek birçok yere gitmek için buradan geçilir, bu nedenle bu meydan, şehrin merkezi sayılabilir. Şehir planlamacılığının en güzel örneklerinden birisi olan bu meydanın boyu 500 metre ve eni 160 metre kadardır. Meydanın çevresi sütunlu yapılarla çevrilmiş ve ortasında geniş bir havuzu olan kapalı bir mekân oluşturulmuştur. Meydan-ı İmam, 1979 yılında UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Yerleri Listesine alınmıştır.
Meydanın çevresini oluşturan binada kapalı çarşı bulunur. Bu çarşıda özellikle ince İsfehan sanatından örnekler bulabilirsiniz. Bunlar arasında minyatürler, mozaik denilen sedef kakma işleri ve enamel kaplama metal işler dikkati çeker. Bu pazar haftada bir gün erkeklere kapatılıp kadınların rahatça alışveriş etmesi sağlanır. Bu sırada erkek dükkan sahipleri dükkanlarında oturup ortalıkta görünmezler.
Meydanı gezmenin en iyi zamanı öğleden sonra veya akşamüstüdür. Havuzun çevresindeki ışıkların akşamüstü yakılmasıyla meydanın atmosferi bir anda değişir ve tipik bir şark gecesi ortamı oluşur.
 



Ynt: Bir Çöl Tutkusu Gel Gör Beni Neyledi (iran)

yaklaşık 9gündür irandayız dillerini ögrenemedim, amma lehçelerini çözdüm. :D

[youtube]http://youtu.be/0mirnQjbIFg[/youtube]
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,440
Mesajlar
1,517,975
Kayıtlı Üye Sayımız
172,096
Kaydolan Son Üyemiz
R.K. o.oğlu

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst