Ailenin Kaçıncı Çocuğusunuz ?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan SDC Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 2
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,755

SDC

Zirve
Mesajlar
2,513
Tepkime Puanı
5
Yer
İstanbul
19. yüzyılda Francis Galton, değişik bilim dallarında büyük başarılara imza atmış bilim insanlarıyla yaptığı çalışmasında yaklaşık yarısının ailesinin ilk ya da tek çocuk olduğunu ortaya koymuş, akıllarda aynı soru işareti oluşmuştu :
Doğum sırası zekâyı ya da karakteri etkiliyor mu ?
Galton’ın yaptığı bu çalışma yöntem bakımından oldukça zayıftı. Ancak yine de ilerleyen yıllarda Alfred Adler’e ilham olarak doğum sırası ve kişilik özelliklerine ilişkin varsayımlarını oluşturmasında tetikleyici bir unsur oldu. Adler’e göre doğum sırası çocuğun içinde büyüyeceği aile ortamını etkiliyor ve bu ortam karakterine yansıyordu. Örneğin, ailelerin ilk çocuklara dair beklentileri daha büyüktü ve onlara sorumluluk duygusu daha fazla işleniyordu. Bu nedenle de daha güçlü, katı ve kollamacı bir kişlilik geliştiriyorlardı.
En küçük çocuklarsa aile içinde pek çok fert tarafından korunup eğitiliyor, kendilerinden sonra gelen başka bir kardeş stresi yaşamıyorlardı. Bu çocuklar genellikle ailenin şımartılmış “bebek”i olarak kalıyor, hiçbir zaman gerçekleşemeyecek büyük hayallerin peşinden koşuyorlardı.
Adler’in doğum sırasına ilişkin ortaya koyduğu bu detaylı varsayımlar uzun yıllar deneylerle sınanmayı beklemiş ancak pek çok psikologun yaklaşmadığı bir alan olarak sığ verilerle terk edilmişti.
Ancak son yıllarda aile dinamiklerinin bir parçası olarak ele alınan doğum sırası tekrar çalışılmaya başlandı. Yapılan araştırmalar, doğum sırasının çocukların kariyer planlarında da etkili olduğunu ortaya koyuyor.
İlk çocuklar genellikle akademik ve bilişsel meslek alanlarını seçiyorken, ailenin son çocukları sportif ya da sanatsal alanlarda çalışmaya daha yatkın oluyorlar. Bilim insanları, bunun ailelerin beklentileri ve kaygılarıyla birebir ilişki içinde olduğunu düşünüyor. Aileler genellikle ilk çocuğun fiziksel güveni konusunda daha endişeli. Tek başına ayakta kalıp yaşamını sürdürebilmesi öncelikli unsur. Bu nedenle de çocuğun rahat iş bulabileceği alanlara yönelmesinde daha ısrarcı davranıyor. Ancak küçük çocukların ağabey ya da ablaları tarafından bir şekilde korunacağı düşünüldüğünden aileler onların kariyer planlarında farkında olmaksızın daha esnek davranabiliyorlar.
Sonuç olarak doğum sırası zekâyla birebir ilişki içerisinde bulunmuyor. Ancak aile içi dinamikler nedeniyle kişilikte ve yaşamsal seçimlerde dolaylı etkilerde bulunabiliyor.

Kaynaklar: http://www.indiana.edu/~intell/birthOrder.shtml
http://www.sciencedaily.com/releases/2001/05/010529071421.htm
Hadidi, M., Rodriguez, M., Woo, E. “Birth Order and Its Effects on Personality”.
 

Etiketler
Ynt: Ailenin Kaçıncı Çocuğusunuz ?

Ben de ilk çocuğum ve bunun sıkıntılarını hep dile getirmişimdir ailemde...
İşte şimdi şikayetlerimin sebebinin kıskançlık olmadığı bilimsel olarak teyid edilmiş oldu.
Sevgili Ailem "40 yaşını geçtin ama kıskançlık krizlerin birtürlü geçmedi" demez bana artık (yani öyle umuyorum :D )
 

Ynt: Ailenin Kaçıncı Çocuğusunuz ?

3 erkek kardeşiz...

Ben ticaretle uğraşıyorum.yaş 42
2.si Doç. Dr. G.Cerrah (Yedi tepe üniversitesi) yaş 38
3.Haylaz büyümeyen sıpa yaş 35..

Sanki tez doğru gibi ;D
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,489
Mesajlar
1,518,744
Kayıtlı Üye Sayımız
172,148
Kaydolan Son Üyemiz
perdeci71

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst