5137 mt yüksekliğindeki Büyük Ağrı ve zirvesindeki Türkiye'nin en büyük buzulu, 3896 mt yüksekliğindeki Küçük Ağrı Dağı, Alaska'daki meteor çukurundan sonra dünyadaki ikinci büyük göktaşı çukuru, İran-Turan Bitki Fitocoğrafyasının bitki türleri, yöreye özgü hayvan varlığı ve endemik türleri, farklı birçok kültürde karşımıza çıkan ve kutsal kitaplarda geçen Nuh Tufanı ile Nuhun Gemisinin bulunduğu alanlar, tarihin her döneminde insanları etkileyen heybetli görünümü ile çeşitli edebi metinlere konu ve birçok efsane ile özdeşleşmesi gibi kültürel özellikleri milli parkın en önemli kaynak değerlerini oluşturmaktadır.
Doğu Anadolu volkan dizisi üzerinde yükselen dağ Türkiye, İran ve Ermenistan sınır kavşağında yer alır. Kuzeyinde Iğdır Ovası (840 m.), Güneyde Doğubeyazıt Ovası (1640 m.), Güneydoğu da ise sönmüş bir volkan olan Küçük Ağrı Dağı (3896 m.) yükselir. Ağrı Dağı Milli Parkı'nda bulunan Büyük ve Küçük Ağrı Dağı aynı taban üzerinde yükselir ve birbirinden Serdarbulak Geçidi (2700m) ile, daha batıdaki Hama Dağı'ndan ise Çengelli Gediği ile ayrılır. Büyük Ağrı Dağı buzul oluşumu ve buzul morfolojisi bakımından Türkiye'nin en önemli ve ilgi çeken bir bölgesidir. Büyük Ağrı Dağı 1188 m2 alana yayılmış olup, tepesinde 160 m. düzlüğe sahiptir. Tepesi 400 m. yüksekliğinde yaz kış buzlarla kaplıdır. Alp Himalaya dağ kuşağında bulunan Ağrı Dağı; Arabistan kütlesi ile Avrasya kütlesinin çarpışması ile 3. jeolojik dönemde volkanizma sonucu oluşmaya başlamış ve bir volkan konisi haline gelmiştir. Büyük ve Küçük Ağrı Dağları konilerini esas olarak ortaç ve asit karakterli lav akıntıları, aglomeralar ve tüfler oluşturmaktadır. Milli Park, İran-Turan Fitocoğrafik Bölgesi içinde kalmaktadır. Alanda; step, antropojen step ve/veya dağ stepi, uzun boylu step-çayır, sub alpin-alpin ve orman olmak üzere birden fazla vejetasyon formasyonu görülmektedir. Milli Parkta stepleri oluşturan belli başlı otsu türler; geven, çoban yastığı, kekik, yavşan, yonca, çörek otu, üçgül, ada çayı,gelincik, sığır kuyruğu koyun yumağı, çan çiçeği, yabani arpa ve yabani buğday'dır. Milli Parkta görülen belli başlı odunsu türler ise; yabani gül, ardıç, gürgen, huş, meşe, yabani badem, kadın tuzluğu'dur.
Milli Parkta; keklik, sakallı akbaba, kartal, şahin, doğan, tilki, kurt, tavşan, vaşak yaban domuzu, engerek yılanı, süphan kertenkelesi, dere alabalığı ve sazan yayılış gösteren önemli hayvan türleridir. Alan kelebek türleri açısından da çok zengindir. Bunlardan endemik bir tür olan Acem güzelesmeri ile nesli küresel ölçekte tehdit altında olan Apollo kelebeği de alanda görülmektedir. Jeolojik konumunun yanı sıra tarihin her döneminde insanları etkileyen heybetli görünümü ile çeşitli edebi metinlere konu olan Ağrı Dağı ile ilgili birçok efsane mevcuttur. Bu efsaneler içinde en önemli olanı Ağrı Dağı Efsanesi'dir.
- Karavan Park
- Karavan Kiralama
- Tiny House Kiralama
- Bungalov
- Motel
- Çadır
- Çadır Kiralama
- Müze/Ören Yeri
- Doğal Alan/Güzellik
- Tarihi Alan/Yapı
- Arkeolojik Alan
- Antik Kent
- Sit Alanı
- Milli Park
- Gün Batımı Manzarası
- Gün Doğumu Manzarası
- Kanyon
- Mağara
- Şelale
- Deniz Feneri
- Anıt Ağaç