Yerli Çekme Karavan Üreticilerine Eleştiriler

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan pasolvon Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1,186
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 309,080







IMG 20200805 154248



Alt üst takım ve batarya berber tarzı aynı yerden aldım.
 

Teşekkürler güzelmiş alanı daraltmadi degilmi ayrıca montajı kendinizi yaptınız altta gider için yer varmı
 
Son düzenleme:


İlk taşı ben atıyorum, buyrun;

2 yıldır aktif olarak yerli karavanları inceledim, tüm gelişmeleri takip ettim, tüm şikayetleri ve beğenileri okudum. Bugüne kadar hiç marka vermedim ancak son zamanlarda gördüm ki bazı markalar gezenbilir'i satır satır takip etmesine rağmen bunu inkar edip satış aşamasında gezenbilir'deki tecrübe paylaşanları ve yorumcuları kötülemekte. Bir çoğu kendince manipülasyon yapmaya çalışmakta.

Kusura bakmayınız ancak iletişim çağındayız sayın üreticiler. Araştıran ve tecrübe sahibi diğer arkadaşların da desteklerini ve bu tarz görüşlerini paylaşmalarını beklerim. Üreticilerimiz kusura bakmasınlar ancak tüketici eleştirisi kabul etmeden büyük firma olunmuyor.

Alfabetik gideceğim;

Önce firma bağımsız olarak genel bir yorum yapmak isterim. Türk çekme karavan üreticilerinin baz donanımları aşırı zayıf. Avrupa karavanda hermetik ortam ve su ısıtıcısı, 3 sistem buzdolabı ve karavan camları kesinlikle standart donanımken bizim karavanların standartları genellikle 220v buzdolabı, minibüs camları ve marangoz işi mobilyadan ibaret. Bir de 2018 kur patlamasında 2 kata yakın zamlar yaptığınızda sizi takip eden insanlar kur olağan seyrine girdiğinde fiyatları normalleştirmediğinizi unutmaz haberiniz olsun. Ayrıca şunu da peşinen belirteyim. Devir değişti. Sadece karavan üreticileri olarak değil bugün piyasada iş yapan bütün işletmelerin, satana kadar anlayışından kurtulup satış sonrasının önemini kavraması elzemdir.

1- Başoğlu Karavan : Yıllara sair tecrübesi ile bir çok ülkeye ihracat yapan bir firma. Şahsi fikrimce avrupa karavanlarla kıyas yapılabilecek kalitedeki tek tük üreticiden biri. Eleştirebileceğim tek kötü yanları Türkiye iç piyasasındaki yüksek fiyatları olabilir. Ek donanımlarla fiyat aldığınızda dudak uçuklatıyor. Alınan fiyatlara çok rahat avrupa bir karavan alınabilir. Bu firmaya iç piyasa için fiyatları daha alınabilir seviyeye çekmelerini ve/veya bankacılık/sigortacılık destekli yeni kolay ödeme programları geliştirerek ulaşılabilirliği arttırmalarını tavsiye ederim. Haklarında henüz pahalı olması dışında bir şikayet duymadım.

2- Carpento Karavan : Bilen bilir, Al Pacino ve Keanu Reeves'in oynadığı Şeytanın Avukatı diye bir film vardı.Yanlış hatırlamıyorsam filmin son repliği şuydu; "Kibir en büyük günahtır". Nedense bu replik aklıma geldi bu firmadan bahsederken. Daha önce forumdan @Demirak ile yapmış oldukları görüşmede diğer firmaları yermek gibi, iç piyasayı önemsememek gibi kibirli bir yaklaşım sergilediklerini görüyoruz. Tasarım amerikan airstream basecamp'tan esinlenilmiş ürünlerinde. Şahsi fikrimce ben bu karavanla avrupaya çıkmaya utanırım. Çakma iphone kullanmak gibi bir şey. Keşke daha özgün bir tasarım çalışsalarmış diyor insan haliyle. Haklarında henüz bir şikayet duymadım.

3- Crawler Karavan : Türkiye'deki en iyi offroad karavan üreticisi desem abartmış olmam sanırım. Konfor karavanı değil arazi karavanı yapıyor. Biraz farklı bir kulvarda ancak doğru yolda olduklarına inanıyorum. Doğru ve ilgi çekici inovasyonlarla ilerliyor. Örneğin fuardaki MAN kamyon efsaneydi, Kamyon, karavan olarak kullanışlı değildi ancak bu tarz hamlelerle yıllarca akıllardan çıkmayacak bir marka algısı yaratıyorlar. Haklarında henüz bir şikayet duymadım.

4- Dolly Karavan : Yıl olmuş 2020. Yazıyla iki bin yirmi. Internet sitesi olmayan çekme karavan üreticisi yeni nesilin aklına sanayi sitesinde merdiven altı üretim yapılan bir yeri getiriyor. Ben biliyorum böyle bir şirket olmadığını ancak bu çağda güzel bir internet sitesi şart. Weekend modelini geçen seneki fuarda görmüştüm 2 kişilik ve başarılı olarak aklımda kalmış. Bir internet sitesi olsaydı daha detaylı incelerdik :smiley: Haklarında (çekme karavan olarak) henüz bir şikayet duymadım.

5- Emeksan Karavan : 1997'den beri karavan üretip nasıl piyasada bu kadar az çekme karavanı olduğunu anlayamadığım bir firma. Ürünleri incelediğinizde tecrübeli oldukları resimlerden bile görünüyor. Bu firmaya nacizane tavsiyem pazarlamaya biraz önem verirlerse iyi yerlere gelecek bir çok ürünleri var ürün gamlarında. Haklarında henüz bir şikayet duymadım.

6- ERBA Karavan : Yine yılların tecrübesine sahip bir üretici. İlk karavanım ERBA 5.25'di. Ağır olması (en son muayeneye gittiğimde tartılmıştı. karavan eşyaları yüklü halde ve çeyrek depo su ile 1750kg idi) ve mobilyaların çok dik hatlara sahip olması dışında bir dezavantajını görmedim. Aksine ikinci el piyasasında satış kolaylığı gibi artılarını gördüm. Adamlar, su almaz ama üretim hatası nedeniyle alırsa sıfırı hediyem diyor ve sözlerinde duruyor. Bu taahhütlerini gerçekleştiklerini gözümle gördüm. Bu demek oluyor ki satış sonrası hizmetleri güçlü. Karavan bende olduğu süre içinde 2 kere aradım kendilerini. Sıcak kanlı bir şekilde yardımcı oldular her seferinde. Şimdilerde ürettikleri 750kg altı ufak modeller son derece revaçta. Fiyat/performans dengesi oldukça iyi bi üretici. Eleştirecek noktalara gelirsek, özellikle 5.25 modeli için konuşuyorum; Bu kadar tecrübeli olduğunuz bir modelde asla inovasyon yapılmaması olur. Ağırlık ve baz donanım işini bir şekilde halledip farklı yerleşim opsiyonları sunabilseler dünya piyasasında adından oldukça söz ettiren bir karavan olmaya aday olabilirler bu tecrübe ile. Haklarında yakın zamanda bir şikayet duymadım.

7- Geocamper Karavan : Henüz bu karavan hakkında bir fikrim yok. 2019 fuarında tanışmış ve yapım aşamasındaki karavanlarını incelemiştik. Devletten teşvik alarak işe başlayan bu arkadaşımızın işleri biraz daha netleştiğinde hakkında daha detaylı bir yorum yapmak mümkün olacak. Haklarında henüz bir şikayet duymadım.

8- Gündoğdu Karavan : Eski tekneci yeni fiber karavancı. İnsan olarak çok efendi bir satıcı. Tuzla'da kendi yerlerinde tanıştık. Karavanları monoblok fiberglass, monoblok kabuğun üretimini dahi gördüm. Gelgelelim eleştiriyi maalesef pek sevmiyor. Tip onay belgesi işi yılan hikayesine döndü görebilen yok. Aktifte de sonuçlanmamış bir satış sonrası şikayet konusu mevcut.

9- Güney Karavan : Sahibi Ender bey eski ve tecrübeli karavancılardan. En ekonomik karavan üreticilerinden birisi. Malzeme ve işçilik zayıf ancak tasarım ve hayal gücünüz varsa özel tasarım yaptırabilme şansınız da mevcut. Hatta boş alıp içini keyfinize uygun da yapabilirsiniz. Tip onay belgesi (750kg altı O1) ile teslim ediliyor tüm karavanları. Gel gelelim takip ettiğim kadarıyla ikinci elde biraz fazla değer kaybediyor. Belki de tek eleştirebileceğim yanı budur.

10- May Karavan : Sahibi Orhan bey iyi bir marangoz. Kavak kontra ile güzel tasarımlar üretiyor. Fiyat performans dengesi gayet yerinde. Bu seneye kadar sattığı karavanlarda tip onay belgesi opsiyonel ve ek bedelliydi. O1 tip onay belgeli bir römork firmasından aldığı tip onay belgesini kullanıyordu. Tip onay başvurusunu yaptı ancak henüz kendi adına aldığı haberi gelmedi, yakındır gelir. Eleştireceğim yanlarına gelince, son 1 yıldır fazlaca popüler oldu ve peşpeşe zamlar yapmaya başladı. 3600 modelini takip etmeye başladığım 2019 şubat ayında fiyatı 30.000TL iken 2020 şubat itibariyle 42.000 seviyelerine gelmiş. Yılda %40 artış bence çok fazla. İkinci ele henüz çok fazla düşmedi ancak düşen de çabuk satılıyor. Haklarında henüz bir şikayet duymadım.

11- NCR Karavan : Mersin'de butik çalışan bir çekme karavan firması. Ara sıra sarı sitede ilanlarını görüyorum ancak yorum yapabilecek kadar görmedim ve hakkında da bir şikayet duymadım.

12- NK Karavan : Türkiye'nin en ekonomik çekme karavanlarını üreten firması. Ancak şikayetlerden görüldüğü kadarıyla satana kadar herşeyi hallederiz deyip sattıktan sonra sözleşmede yazmıyor diye sıyrılan bir satış sonrası hizmet anlayışı var. Çok sık şikayet duymaya başladım bu firma hakkında ve pek çoğu aktif durumda bu şikayetlerin. Bu firmaya nacizane tavsiyem fiyatlarını bir tık arttırıp satış sonrası hizmetler için kaynak sağlamaları olur. Aksi halde bir yerlere gelmeleri zor değil imkansız. Bu satış sonrası değişim olmadan illa bu firmadan alıcam diyenler için ellerinden iş geliyorsa almalarını öneririm.

13- Ortiz Karavan : ERBA 5.25 modeline elips cam koyarak başladılar. Sonrasında ERBA'ya da önerdiğim iç dizayn değiştirerek aynı kabuğa farklı yerleşimler yaparak devamını getirdiler. Çok da iyi yaptılar. İlk versiyonlarda ön camdan su alma sıkıntısı ve tabanın problemli olması gibi problemler vardı ancak sonraki üretimlerinde bunları aştılar. Bildiğim kadarıyla şu an gayet stabil karavanlar üretmekte. Ancak ERBA'ya yaptığım eleştiri bu firma için de geçerli. Stok donanım olarak çok ağır karavan üretiyorlar. Hafifletmek için kavak kontra opsiyonları mevcut. Son zamanlarda 750kg altı modeli çok ses getirdi. Hemen arkasından 2020 modeller için yüksek bir zam yapmaları hoş olmadı. Satış sonrasında problem yaşadığınızda araya tanıdık sokmazsanız biraz uğraştırıyorlarmış sosyal medyada gördüğüm bir kaç yoruma göre, bilgiyi paylaşmamazlık etmeyeyim. Ayrıca şahsi fikrime göre o elips camlar bence son derece kullanışsız.

14- White Pigeon Karavan : 2010 yılından beri Tren yedek parçası üreten Akçelik 2017 yılında çekme karavan yapımına başlamış. An itibariyle ürettiği 3 adet karavanı var. 5.25 boyunda ERBA tarzı, 3.60 boyunda 750kg altı ve bir de caretta tarzı küçük karavanları var. Özellikle 3.60 ve 5.25'de butik çalışıyorlar. Haklarında henüz bir şikayet henüz duymadım. Satış sonrasından genellikle memnun kullanıcıları. Sosyal medya üzerinden 750kg altı karavanları atlantis için kantar fişi istedim ancak bir cevap gelmedi.

15- Umarsan Karavan : 2011 yılında 3 boyutlu kalıp ile başlamışlar sitelerinde yazan bilgiye göre. Cam Takviyeli polyester konusunda uzmanlaşmışlar. Vagon imalatına başladıktan sonra bu uzmanlıklarını da 2019 itibariyle karavanda denemeye karar vermişler. Keza ilk yaptıkları karavan Rena 5 gerçekten bunun göstergesi. Akabinde ülkemiz karavancılığını son dönemlerde kasıp kavuran 750kg altı furyasına adım atıp Rena 3 isimli modeli geliştirmeye başladılar. İlk gördüğümde helal olsun dedim ancak airstream nest modelinden -esinlenildiğini- farkettiğimde üzüldüm. Bu karavanı alıp avrupa'ya gitmek Carpento ile ilgili düşüncelerimle aynı.
Fuarda bir tek karavan vardi o da man dı nokta ,ayrıca çekme karavan mı olur kardeşim selamlar .

ASUS_Z010D cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 





2- Carpento Karavan : Bilen bilir, Al Pacino ve Keanu Reeves'in oynadığı Şeytanın Avukatı diye bir film vardı.Yanlış hatırlamıyorsam filmin son repliği şuydu; "Kibir en büyük günahtır". Nedense bu replik aklıma geldi bu firmadan bahsederken. Daha önce forumdan @Demirak ile yapmış oldukları görüşmede diğer firmaları yermek gibi, iç piyasayı önemsememek gibi kibirli bir yaklaşım sergilediklerini görüyoruz. Tasarım amerikan airstream basecamp'tan esinlenilmiş ürünlerinde. Şahsi fikrimce ben bu karavanla avrupaya çıkmaya utanırım. Çakma iphone kullanmak gibi bir şey. Keşke daha özgün bir tasarım çalışsalarmış diyor insan haliyle. Haklarında henüz bir şikayet duymadım.

3- Crawler Karavan : Türkiye'deki en iyi offroad karavan üreticisi desem abartmış olmam sanırım. Konfor karavanı değil arazi karavanı yapıyor. Biraz farklı bir kulvarda ancak doğru yolda olduklarına inanıyorum. Doğru ve ilgi çekici inovasyonlarla ilerliyor. Örneğin fuardaki MAN kamyon efsaneydi, Kamyon, karavan olarak kullanışlı değildi ancak bu tarz hamlelerle yıllarca akıllardan çıkmayacak bir marka algısı yaratıyorlar. Haklarında henüz bir şikayet duymadım.

Daha önce bahseden oldu mu bilmiyorum ama Carpento için yapılan çakma yorumunu Crawler için de yapmalıyız.

Batu Modeli de IZZ 428 modeli de birebir kopya.

 



“Yerli Çekme Karavan Üreticilerine Eleştiriler” ise konu başlığımız, o zaman eleştirilerimizi yaparken olumlu ya da olumsuzluklarını, varsa önerilerimizi belirtirsek belki üretici bunları dikkate alır ve kendini geliştirir.

60’lı yıllarda “Japon malı tel maşa”, 2000’li yıllarda ise “Çin malı tel maşa” algısı tüketici de olumsuz bir algı yaratmış olsa da, yıllar içinde bu algı “kaliteli ve pahalı” ürün gerçeğine dönüştüğü unutulmamalıdır.

Bir ürünün kopyalanması eleştirinin öznesi olmamalıdır. Önemli olan kopyalanan ürünün kalitesi ve fiyatının orijinal ürünle karşılaştığında sağladığı avantajlara bakılmalıdır.

Kalitesiz, pahalı ve de kötü kopyalanmış bir ürün aslını yaşatır. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullar, ithalattaki ek vergiler ithal ürünlerin fiyatlarını olumsuz etkiledi. Girdisi yurtdışına bağımlı olmayan üreticiler için bu durum avantaja dönüştürülebilecek bir fırsat olabilecekken, fırsatçı sakat zihniyet hâkim oluyor piyasalara ne yazık ki.

İmalatçı satışa hazır hale getirdiği ürünü fiyatlarken rasyonel maliyet, sürüm ve rekabet parametrelerine göre değil “kaça gider” hesabıyla piyasaya çıkmakta.

Kısa vadede Seçeneksizlik ya da keçinin olmadığı yerde Abdurrahman çelebi fırsatçılığını paraya dönüştürüyor olsalar da, uzun vadede tutunamayıp piyasadan çekilmelere şahit olunmakta.

Tüketicinin beklentilerine cevap verecek kaliteli, fonksiyonel ve de ekonomik ürünlerin varsın "doğru kopya olsun" çeşitlenmesi dileğiyle…
 



Sahibinden sitesinde karavan butik ankara adında bir yerden aldım. Sitede sadece üst lavabo gözüküyor fakat ellerinde alt üst takımda var. Ben memnun kaldım.
------------------------------------------------
Bu dolaplı lavabonun görüntüsü çok şık, güle güle kullanın.
Ben de benzer fakat vitrifiye bir lavabo ve altında dolap var, vitfifiye malzeme ağır tabi.

Bu dolabın ağılığı hakkında bir bilginiz var mı..?
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,438
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst