TDF Mustag Ata - Peak Lenin Tırmanışları ile İlgili Basın Açıklaması

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan erthem Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,189

erthem

Moderatör
Mesajlar
2,379
Tepkime Puanı
16
Yer
Ordu
tdf.gif


BASIN AÇIKLAMASI

Türkiye Dağcılık Federasyonu, 2007 yılı faaliyet programında yer alan yurt dışı tırmanış faaliyetlerimizden birisi olan Mustag Ata ( 7546 m ) Çin ve Peak Lenin ( 7134 m ) tırmanışları 25 Temmuz- 16 Ağustos 2007 tarihleri arasında yapılacaktır.
Kırgızistan ve Çin’de yapılacak her iki faaliyete katılacak dağcılar , 25 Temmuz 2007 tarihinde İstanbul’da toplanacak ve aynı gün THY uçağı ile topluca Kırgızistan’a hareket edeceklerdir. Daha sonra Mustag Ata’ya gidecek kafile, Kırgızistan’dan ayrılarak Çin’e geçecektir.

Gerçekleştirilmesi planlanan yurt dışı faaliyetine 16 ilimizden (Trabzon, İzmir, Sakarya, Balıkesir, Rize, Eskişehir, Nevşehir, Ankara, Konya, Bursa, Samsun, İstanbul, Sivas, Isparta, Erzurum, Kayseri) katılacak 23 sporcu ve yöneticinin isimleri ile bölgeleri şöyle:

ÇİN’DE MUSTAG ATA’YA TIRMANACAK DAĞCILAR:



1- Ersan Basar (Yönetici) TRABZON

2- Ertuğrul Tugay (Yönetici) İZMİR

3- Murat Sen SAKARARYA

4- Mustafa Kızıltaş BALIKESİR

5- Mehmet Şükrü Deveci RİZE

6- Burak Kural ESKİŞEHİR
7- Ahmet Korkmaz NEVŞEHİR

8- İrfan Durmuş ANKARA

9- Baki Barış Senocak KONYA

10- Oktay Salur ANKARA


KIRGIZİSTAN’DA PEAK LENİN’E TIRMANACAK DAĞCILAR:

1- Alaattin Karaca (Yönetici, Kafile Sorumlusu) Federasyon Başkanı

2- Prof. Dr. Okay Vural (Yönet, Kafile Dok.) Federasyon Başkan vekili

3- Korkut Güven BURSA

4- Faik Can Özen SAMSUN

5- Musa Karahan İSTANBUL

6- Osman Kalaycıoğlu SAMSUN

7- Nevzat Tezer SİVAS

8- Durmus Ucgun İSPARTA

9- Çetin Bayram ERZURUM

10- Hulusi Emrah Özbay İZMİR

11- Ahmet Yılmaz KAYSERİ

12- Bülent Aksu İSTANBUL



Sevgili dağcı arkadaşlarım:

Yurtdışında ülkemizi temsil edecek dağcılarımız, Türkiye Dağcılık Federasyonu’nun Yönetmeliklerine uygun olarak belirlenmiştir.
Yurt dışındaki yüksek dağlara tırmanma etkinliğine bundan böyle, değişik isimlerdeki dağcılar ve bölgelerle devam edilecektir.
Belirli teknik ve fizik güç kapasitesine sahip tüm dağcıların fırsat buldukça yurt dışındaki etkinliklere götürülmesi öncelikli hedeflerimiz arasındadır.
1- Yurtdışına yapılacak faaliyetleri, Türkiye Dağcılık Federasyonunun 2007 yılı faaliyet programına alarak ilgililere duyuruldu.
2- Gençlik Spor İl Müdürlüklerine resmi yazı yazılarak yapılacak yurt dışı faaliyetinin özellikleri belirtilmiş ve tescilli dağcılık spor klüplerine bildirilmesi istenmiştir. Bu süreçte kulüplerin faaliyete katılmasını önerecekleri 2 aday sporcunun ismini Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanlığına yazılı olarak bildirilmesi bildirildi.
3- Kulüplerimizden gelen isimler ve yapılan kişisel başvurular sonucu 100’e yakın aday adayı yurt dışına çıkma isteminde bulundu.
4- Türkiye Dağcılık Federasyonu yönetim kurulu, başvuruda bulunan tüm sporcuların isimleri için bir bilgi kartı hazırlattı. İstatistik olarak bazı veri tabanları oluşturuldu, yönetmelik gereği Türkiye Dağcılık Federasyonu Teknik Kuruluna gönderildi.
5- Türkiye Dağcılık Federasyonu Teknik Kurulu tüm adayları, istatistik yönteme dayalı olarak değerlendirdi. Teknik Kurulun değerlendirmesi sonucu başarılı olan adaylar Türkiye Dağcılık Federasyonu Yönetim Kurulunca sıralamaya konuldu.
6- Her iki dağ için 12 kişi gönderilmesi planlandığından asıl sporcularla birlikte her listeye 10 yedek sporcu eklendi. Mustag Ata 12+10 ve Peak Lenin 12+10 olmak üzere 44 sporcu ismi belirlendi.


5 BİNİN ÜZERİNE ÇIKMAYANLAR ELENDİ

Bu ilk değerlendirmeden bazı kriterleri hakkında bilgi vermek ve yapılanları dağcılık camiası ile paylaşmak istiyorum: Örneğin 5000 metre üzerindeki dağlara en az 2 tırmanışı olmayan adaylar elenmiştir.
5000 metre ve daha üzerinde tırmanışa sahip olan adaylar, üst sıralara çekilmiştir. Düzenli antrenman yapıp yüksek dağlara giden dağcılara öncelik tanınmıştır.
Ayrıca, Federasyonunun tırmanışlarında kondisyon veya diğer sorunları olanlar ise alt sıralara indirilmiştir.
Tüm aday adayı arkadaşlar ile 19 Mayıs 2007 tarihinde Erciyes Dağında bir uyum tırmanışı yapılmıştır.





GÜLHANE ASKERİ TIP AKADEMİSİNDE SAĞLIK TESTİ


Değerlendirmenin ikinci kısmında ise Gülhane Askeri Tıp Akademisi Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanlığı tarafından hazırlanan bir seri tıbbi test, sporculara uygulanmıştır.
Bunlar genel sağlık taraması, akciğer kapasitesi gibi bilimsel alt yapısı olan testlerdir. Bu test sonucunda sporcuların sıralaması yeniden yapılmıştır. Böylesine bir bilimsel çalışma sporcularımızın sağlık açısından takibini yapmak açısından bizler için faydalı olmuştur.
Bundan başka, bazı arkadaşlarımız kendi istekleri ile etkinliğe katılmaktan vazgeçmişlerdir.

SON SINAV AĞRI’DA YAPILDI


Değerlendirmenin üçüncü aşamasında ise adaylar bu kez Ağrı Dağı’nda sınavdan geçirilmiştir. Ağrı Dağının en uzun buzul dilimi olan Iğdır rotasından başarılı bir tırmanış yapılmıştır.
Yedekler dahil olmak üzere tüm ekip zirveye ulaşmıştır. Bu tırmanışta kondisyon, ekip uyumu, yüksek irtifa ön hazırlığı gibi konulara bakılmıştır.
Yapılan bunca değerlendirmenin sonucunda Dağcılık Türk Milli Takımı seçilmiştir.

TÜRK DAĞCILARI, İLK KEZ BU KADAR BÜYÜK BİR GURUPLA 7 BİNLİK BİR DAĞA ÇIKACAK


Türkiye Dağcılık Federasyonunun kuruluş tarihi olan 1966 yılından bu yana 7000 metrelik tırmanışlara katılan sporcularımız olmuştur. Federasyon kayıtlarının incelenmesinden de anlaşılacağı gibi Türkiye Dağcılık Federasyonu tarihinde ilk defa bu kadar kalabalık bir ekiple 7000 metre yükseklikteki dağlara tırmanılacaktır.
Bu tırmanışlarda yer alacak sporcuların seçim tekniği ise ülkemizi her konuda yurtdışında temsil edebilecek en iyi sporcuları seçmeye yönelik olmuştur. Ancak bilindiği üzere diğer spor branşlarında olduğu gibi bir kronometrenin uçundaki verileri veya bir ağırlığın ölçülmesi gibi objektif veriler dağcılıkta yoktur. Var olan veriler ışığında Federasyonumuz teknik kurulu ve diğer kuruldaki tüm arkadaşlarım elinden geldiği kadar ön yargısız olarak en iyi seçimi yapmaya ve iyi bir ekip oluşturmaya özen göstermişlerdir.

Türkiye Dağcılık Federasyonu 1997 yılında 919 olan lisanslı dağcı sayısını 25 bine, 23 olan tescilli kulüp sayısını 250’ye, 25 olan dağcılıkta aktif il sayısını da 74’e ulaştırmıştır.
Dağcılık sporu ülke geneline yayılmış ve sporumuz yaygınlaşmış, halk arasında saygınlık kazanmıştır. Federasyonumuz içerisinde Spor Tırmanma, Dağ Kayağı gibi yeni branşlar oluşturulmuş ve bu branşlarda da Avrupa ve Dünya şampiyonası yarışmalarına sporcular göndermeye başlamıştır.
Bu güne kadar olduğu gibi bu faaliyette de güvenlik ön plandadır. Amacımız gençlerimizin sağlıklı bir şekilde dağlara gidip ve sağlıklı şekilde dönmelerini sağlamaktır.
Faaliyete katılacak değerli arkadaşlarım sevgili sporcular Federasyon Başkanı olduktan sonra bugüne kadar sizlerle bilgi ve becerilerimi tecrübelerimi paylaşmaya özen gösterdim. Bu faaliyette de bir bölümünde sizlerle olup, bilgi ve becerimi sizlerle paylaşmaya gayret edeceğim.
Değerli sporcular Federasyon yönetimi olarak sizlere olan güvenimiz sonsuzdur. Dağcılık sporuna iyi niyetle yaklaşan, her hangi bir menfaat ve çıkar beklemeyen, sporumuzun gelişip ve yaygınlaşmasına katkı sağlayan seçme ve seçilme hakkı olan sporumuzun geleceği için her zaman yönetimimizle birlikte elini taşın altına koyan ve sorumluluk alan dağcılık camiamızın ve Tescilli dağcılık kulüp temsilciliklerimiz inde desteği her zaman sizinledir. Dağcılık Sporu desinler, gösteriş kabul etmeyen, bizimkiler çıktı, sizinkiler çıkamadı gibi zavallı iddialarla asla uyum sağlamayan bir spor dalıdır. Spor sağlık için yapılır dağcılıkta spor olduğuna göre, önce sağlık. Bu anlayışla hareket edeceğinizden şüphemiz yoktur. Bu vesile ile şahsım ve Yönetim kurulumuz adına hepinize başarılar diliyorum. Allah yardımcınız olsun. Yolunuz açık olsun.

Alaattin KARACA

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,441
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst