Motosiklet Ile Uzun Yol

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan senbuse Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 1,963

senbuse

Yeni Üye
Mesajlar
3
Tepkime Puanı
3
Herkese merhaba arkadaşlar. Motosiklet ile uzun yola çıkma kararı aldım. Bu yolculuğu kışın yapacak olmamın dezavantajları çok ama daha fazla ertelemek istemiyorum. Tabi böyle düşüncem oluştuğundan beri internette uzunca bir araştırma yaptım. Yaklaşık bin km lik bir yol olduğunu varsayarsak öyle ceketimi alıp çıkamıyorum maalesef. Bir yazı paylaşacağım sizinle, genel olarak yeterli buldum gayet güzel özetlemiş. (Motor ile uzun yol yapacak olanlar için akılda kalması açısından paylaşıyorum.) Bunun yanı sıra yanımıza almamız gereken motosiklet aksesuar çeşitleri neler sizce? Aşağıda ki yazı da bulunmayan sizin tecrübe ettikleriniz vs. Benimle paylaşırsanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

Ne Giymeli?
İşin özeti uzun motosiklet yolculuklarında sizi koruyacak ve değişken hava koşullarına karşı konforlu seyahat etmenizi sağlayacak, taşıması kolay, az yer kaplayan ve özellikle çabuk kuruyan kıyafetler giymeniz gerekiyor. Hazırlıklarınızı ortalama 0-35 derece sıcaklıklara göre yapmanızda fayda var. Çünkü aynı gün içinde 2.500 mt yükseklikte hava 5 derece olurken, deniz seviyesinde 30 derece olabiliyor. Çok katlı giyenebileceğiniz kıyafetler değişen hava sıcaklığına göre vucut sıcaklığınızı ayarlamanızda çok yardımcı olacaktır. Tabii her koşul için kıyafet almaya kalkarsanız çantalara sığamayabilirsiniz. Ne kadar az eşyanız varsa o kadar rahat yolculuk yaparsınız. Onun için birden fazla amaç için kullanabileceğiniz kıyafetleri alın. Örneğin yagmurluğu, asıl amacının dışında rüzgar kesici olarak montun üzerine giyebilir veya yürüyerek gezerken normal yağmurluk olarak da kullanabilirsiniz. Aynı şekilde kışlık montun içliğini götürmek yerine fermuarlı ve içi polar bir windstopper götürseniz daha çok amaç için kullanmış olursunuz, üstelik aynı yeri kaplar.
Soğuk Hava
Soğuk hava koşullarına her zaman hazır olmalısınız. Yaz olmasına sakın aldanmayın. Temmuz ayında Alp dağlarında hava 3 dereceye kadar düşebiliyor. Yanınıza polar gibi sizi sıcak tutacak malzemeler alın. Özellikle rüzgar sizi çok üşütür, rüzgar önleyici windstopper malzemeleri çantanızda bulundurun. Üzerinize giyeceğiniz yağmurluk da sizi rüzgara karşı koruyacaktır. Vucut sıcaklığının büyük çoğunluğu boyun bölgesinden kaybedilir, bandana veya buff gibi boynunuzu kapatacak özellikle rüzgar girmesini önleyecek birşey sakın unutmayın. Hatta iki tane alın biri ıslandığında diğerini kullanırsınız veya çok soguk olursa ikisini beraber kullanırsınız.
Sıcak Hava
Sıcak hava durumu biraz daha zor. Çünkü soğuğa çare var da sıcağa yok. 🙂 Yine dediğim gibi çok katlı giyinmek çok önemli. Hava ısındıkça üstünüzü hafifletebilirsiniz. Genelde sıcak havada en büyük sorun hareket halinde değil kısa süreli durduğunuzda oluyor. Çünkü hava akımı olmadığından terlemeye başlıyorsunuz. Sonra hareket edince çarpan hava akımı sizi üşütebiliyor ya da kaslarınızın tutulmasına sebep olabiliyor. Hani kuru kalmamış için annelerimiz yerleyince sırtımıza havlu koyardı 🙂 motorda onu yapmamız pek mümkün değil ama sporcuların kullandığı gibi sentetik malzemeler giymek sizi daha kuru tutucaktır. Sentetik malzemeler suyu tutmazlar, hafiflerdir ve kolay yıkanıp, kuruyabilirler. Böylece terlediğinizde sizi ıslak tutmazlar. Hatta sıcak da olsa uzun kollu giyinmenizi tavsiye ederim. Kollarınız çok terliyor ve monta yapışıyor.
Mont / Pantalon
Evet şimdiye kadar hep iç giyimden bahsettim. Peki mont ve pantolon nasıl olmalı? Bence 4 mevsim montlar uzun geziler için çok idealler. Yazlık olanlar soğukta, kışlık olanlar da sıcakta bayıltıyor. 4 mevsim için olan mont ve pantolonlar direk olarak çok sıcak ve soğuk yerine daha geniş bir sıcaklık aralığı için tasarlanıyorlar. Yağmur için su geçirmeyen iç astarı, soğuk için içliği varken, sıcak havalar için ise açınıp kapanan havalandırma delikleri bulunuyor. Soğuk havalarda içliğini takıp (ya da yerine windstopper giyip), içine de fazladan bir polar giyerek çok rahat 5 derecelerde seyahat edebilirsiniz. Hatta üzerine rüzgarı önlemek için yağmurluk giyerseniz daha uzun süre vucut sıcaklığınız düşmeden seyahat edebilirsiniz. Aynı şekilde sıcak havada içine uzun kollu sentetik bir tişört giyip, montun havalandırma deliklerini açarak serin (nispeten :smiley:) ve konforlu bir seyahat sağlayabilirsiniz. Eğer yolculuğunuzun rotasında 40 derecelerde seyahat etmeyi gerektirecek yerler varsa, direk yazlık mont ve pantolon alın. Çünkü dışına yağmurluk giyip rüzgarı kestikten sonra içine birden fazla polar giyerek soğuktan korunabilirsiniz. 40 derecenin üstünde 4 mevsim bir mont ile seyahat etmek hiç eğlenceli olmayabilir.
Kask
Her zaman Full-Face (tam kapalı) veya Flip-Up (önü açılabilen) motor kaskı kullanılmasını tavsiye ediyorum tabii ki 🙂 Uzun yol, kısa yol fark etmez! Bazen uzun yol yapan ve yarım kask kullananların videolarını görüyorum ama ben cesaret edemezdim. Özellikle gittiğiniz ülke durum olarak kendi ülkemden kötü ise başıma birşey gelmesi en son isteyeceğim şeydir. Onun için önce güvenlik şart! Bunun dışında açık renk kasklar sıcak havalarda ve güneşin altındaki sürüşlerde kesinlikle daha serin oluyorlar. Afrika yolculuğunda benim kaskım beyazdı, yol arkadaşımınki ise siyahtı ve elle bile dokununca arada inanılmaz sıcaklık farkı olduğunu hissedebiliyorduk. Ayrıca beyaz kask sizi daha görünür kılar. Pinlock olan kaskları özellikle öneririm. Çünkü her nekadar vizörü buğu yapmaz dese de ben yapmayanı görmedim. En iyi çözüm pinlock ile ikinci bir parça takmak. Ayrıca daha önce yazmıştım kendinden güneş vizörlüğü olan kaslar çok daha kullanışlı oluyor. Eğer intercom kullanmayı düşünüyorsanız kesinlikle kulaklık için kaskın içinde yeri var mı kontrol edin. Havalandırmasının iyi olması veya vizörü küçük bir aralık açık bırakmaya izin veren kasklar sıcak sürüşlerde hayat kurtarıyor. Açıkcası artık aksiyon kamerası kullandığım için de kask alırken gopro’yu takacak yerinin uygun olup olmadığına da bakıyorum.

ruzgarinizinde.com
 

Etiketler
Hava şartlarının soğuduğu bu dönemde böyle bir serüvene atılma düşüncen ve cesaretin için seni tebrik ederim.


Öncelikle senin yapmayı düşündüğün motosiklet yolcuğu ile örnek aldığın kişinin yol ve mesafe kavramları tam olarak örtüşmüyor. Bu seni acımasızca eleştirmek için söylenmiş bir cümle değil. Seçtiğin kişi yolculuk esnasında 4 mevsimi bazen aynı gün içinde yaşayan, yol ve iklim şartları sürekli değişkenlik gösteren rotalarda seyahat etmiş biri.
Zaman zaman seyahatlerini takip ettiğim için bunu rahatlıkla söyleyebilirim ama seninle ilgili hiç bir fikrim yok.

Yapacağın yolculukla ilgili (Senin böyle bir rota için altyapı ve tecrübe olarak hazır olduğunu varsayıyorum.)

1. Rota
2. Motosikletinin ve donanımlarının bu rotaya ve yolculuğa uygun olup olmadığı
3. Kıyafet ve ekipmanlarının doğru olup olmadığı
4. Günlük motosiklet kullanma limitin ve mola vereceğin yerlerin seçimi
5. Yolculuk esnasında herhangi bir olumsuzluk yaşadığın zaman destek alabileceğin kişi yada kişiler
6. Otel, pansiyon vs. tarzı bir konaklama mı yoksa duruma göre çadır uyku tulumu gibi ekipmanlar almayı düşünüyor musun?
7. Yeme içme konusunda yanına küçük kamp ocağı tencere tava vs. malzeme olacak mı, yoksa tüm ihtiyaçlarını yol üzerinde restoranlarda mı karşılayacaksın.

Liste uzar gider. Şimdiden yapacağın yolculuk için tekerine taş değmesin umarım istediğin şekilde başlar ve bitirirsin.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,422
Mesajlar
1,517,745
Kayıtlı Üye Sayımız
172,069
Kaydolan Son Üyemiz
KorayG

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst