Motorhome ile Tazmanya ve Avustralya'da "Yolda Olmak!"

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan maxmajestic Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 34
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 12,823

maxmajestic

Ana Kamp
Mesajlar
27
Tepkime Puanı
0
Yer
World
Web
yoldaolmak.com
19. Yüzyıl köyü: Ross, Tazmanya
09 Haziran 2011

Sabah 8:30′da Lalita beni, eşi Bruce’un calistigi yere birakti. Bruce ise 7′de gittiginden benim erkenden kalkip kendisiyle gitmemi istememisti. Lalita ile vedalastiktan sonra Bruce’un ofisini ve fabrikayi gezme firsati buldum.

20110609-013704.jpg



Yahudi bir sahibi olan fabrikanin genel mudurlugunu yapan Bruce, fabrikada somon ve tavuk cigeri ezmesine cesitli baharatlar karistirarak yaptiklari urunleri ve uretim sistemi hakkinda bana bilgiler verdi. Kahvemizi ictikten sonra havalimanindaki Maui arac kiralama sirketinin ofisine gectik. Bruce, benle birlikte aracin icini gezdikten sonra, Iki yil sonra emekli olacagini ve mutlaka gelip birlikte baliga gidip kamp yapmamizi soyledikten sonra kucaklasip ayrildi.

Maui Motorhome ile ilgili 15 dakikalik videoyu aracin icinde izleyip araci tanidiktan sonra saat 11′de yola ciktim. Onumde yaklasik 4 saat surecek, 270 kmlik yol var. Hava cilgin gibi, ayni anda yagmur, gunes, siddetli ruzgar ve sis gormek mumkun, yine her birkac kilometrede rengarenk gokkusaklarini. Tarihi kasabalardan olan Richmond’ın daracik yollarda ve bu hava sartlarinda durup da fotograf cekmek mümkün olmadı.

20110609-013739.jpg


Richmond’a varip tarihi kopruyu gorup, fotograf cektikten sonra yagmur altinda yoluma devam edip 1,5 saat sonra diger tarihi bir kasaba olan Ross’a vardim. Bildigim kadariyla yunculugun Hobart’taki baskenti. Tas ve ahsap coloniyal mimariye sahip evleri, kucuk sevimli otelleri ve cadde uzerinde bulunan bakeryleri ile turistik bir yer olan Ross kasabasında Ross Village Bakery‘de mola verdim.

Su an bu tarihi pastanede, sunulan ucretsiz wifi ile blog sayfasina yazma firsati buluyorum. Bu yazi ayni zamanda ilk gercek zamanli blog yazim oluyor.

20110609-013806.jpg


Dunku korkunc firtina ve yagmurlu gune gore bugun sansliyim. Dun hem feribot hem de ucak seferleri iptal edildigi gibi bir cok yol sular altinda kaldigindan ulasim felc olmustu. Burada gecirdigim uc haftadan sonra ilk defa bu siddette yagmur gordum. Su an icin otoyol guzergahinda bir sorun olmadigindan rahar rahat gidebiliyorum.

20110609-013753.jpg


Bu aksam 19:30 Spirit of Tasmania Feribotu ile 10 saatlik bir gece yolculugundan sonra yarin sabah Melbourn’e variyor olacagim.


Day 310, AU:55, Tasmania, Australia, 09 Haziran 2011, Perşembe
www.yoldaolmak.com
 

Etiketler
Ynt: Motorhome ile Tazmanya ve Avustralya'da "Yolda Olmak!"

çok güzel bi yazı olmuş ellerinize sağlık ayrıca fotoğraflarda ayrıca güzeller güzel bi gezi olması dileğiyle
 

Ynt: Motorhome ile Tazmanya ve Avustralya'da "Yolda Olmak!"

Hobart’tan Devonport’a
09 Haziran 2011

Akşam 6 gibi Spirit of Tasmania Ferry otoparkına varmıştım. Rezervasyon ve ödeme işlerini internetten yapmıştım, ilk girişte ehliyetimi istediler. Araç plakasını sisteme girip önceden hazırlanmış biletimi bana uzattılar. Benim de kullandığım, motorhome gibi büyük araçlar en son gemiye yüklendiğinden, yarım saat kadar otoprakta bekledikten sonra, karantina araç kontrol bölgesine geçitim. Burada araç içerisinde silah, patlayıcı, kimyasal gaz veya hayvan olup olmadığını kontrol ediliyor. Sadece gaz var dedim, mutfak gazı diyince gülümseyip gönderdi. Otoparkta çok sayıda karavan vardı. 7 metre uzunluğunda ce 3 metre yüksekliğindeki olan benim kullandığım motorhome büyük diye düşünürp ve ilk defa kullanırken, özellikle de yolların Türkiye’ye göre ters olması nedeniyle endişelenirken, otoparkta 3 metre yüksekliğinin üzerinde ve 10 metreyi bulan uzunlukta çeşitli karavanlar vardı. Kimisi 2 katlı 6 kişilik, kimisi araç arkasına ek olarak takılıp-çekilen cinsinden. Bazısının üzerinde çok sayıda ekipman, bisikletler varken, kimisinde uydu çanak bile vardı.

tasmania-27.jpg


Spirit of Tasmania

Bekleyiş sonrasında bana gösterilen yere karavanı parkedip güvertedeki barlardan birinde, elektrik prizine de yakın olan bir koltuğa geçip oturdum. Şu an Spirit of Tasmania gemisi sarsıla sarsıla yol alıyor. Tazmanya ve Avustralya arasında bulunan bu boğaz, bana verilen bilgiye göre şiddetli dalgaları ve fırtınalarıyla dünyanın en tehlikeli deniz yollarından biriymiş. Bu yüzden Bruce ve Lalita bana, deniz tutmasına karşı kullanacağım iki çeşit tablet verdiler ve şiddetle de kullanmamı tavsiye ettiler.

tasmania-30.jpg


29.067 gross tonluk, 1.400 yolcu kapasiteli, 750 yataklı, 1.000 araç taşıma kapasitesi ile Spirit of Tasmania gemisi saatte 57.04 km maksimum hıza ulaşabiliyor. 1998—2002 yılları arasında Yunanistan’da Patras-Ancona arasında çalışırken 2002 yılından bu yana Melbourne-Devonport arasında çalışıyor.

Ekrana odaklanıp yazmaya çalışmak oldukça zor, neredeyse başım dönüyor. Daha uzun süre yazabileceğimi sanmıyorum, yoksa baş dönmesinden deniz tutma hastalığına yakalanacağım.


Day 310, AU:55, Devonport, Tasmania, Australia, 9 Haziran 2011, Perşembe
www.yoldaolmak.com
 

Ynt: Motorhome ile Tazmanya ve Avustralya'da "Yolda Olmak!"

Yeniden Melbourne
10 Haziran 2011

Dün gece 2 civarında uyumak için koltuğuma geçtim. Bel kısmı epeyce yatan ve ayakları da koymak için altta ek ünitesi olmasına rağmen yine de yine de çok konforlu olmayan koltukta, önümdeki adamın horlamasını duymamak için kulaklıkları kulağıma takıp müzik dinleyerek uyudum. Yüze yakın koltuğu olan ve Ocean Deck olarak adalandırılan bu bölümde, her koltukta ambalaj içerisinde battaniye ve yastık var.

Sabah 5:30’da ışıkların açılmasıyla uyandım. Saat 7’de hava hala karanlık ve trafik yoğun değilken Queen Victoria Market’i bulup aracı parkettim. Sağdan direksiyonlu, soldan gidilen bir yerde bu büyüklükteki bir aracı kullanmak hakikaten zor ve endişe yaratıyor. Daha çok dönüşlerde ve yanda parkeden araçlar varken mesafeyi ayarlamak şimdilik zor gibi. Bizim “Pazar” diye adlandırdığımız bu marketin otoparkı sabah 6 ile 10 arası ücretsiz olduğu gibi mutfak ihtiyaçlarım için de yine buradan alışveriş yapacağımdan bu otoparkı tercih ettim. Yol üzerlerindeki otoparkları henüz hiç kullanmadım, nasıl kullanıldığını da bilmediğimden bu bana daha kolay hem de pratik geldi. Şehir içinde bu araçla dolaşıp işleri halletmek henüz cesaret edebileceğim bir yöntem değil.

Hostele yürüyerek geçip, daha önce Tazmanya’ya giderken yanıma almayıp orada bıraktığım, çantalarımı alıp bu defa trene atlayıp karavana geri dönüp çantaları bıraktıktan sonra, bu defa da büyükelçiliğine trenle geçtim. Ulaşım trenlerle hem hızlı hem kolay.

Büyükelçilikte vardığımda içeride çok az kişi olmasına rağmen bir saate yakın bekledim. Zaten hazır olan pasaportum için sadece bir imza atıp oradan ayrıldığımda saat 10 olmuştu. Hala hızlı ve pratik hizmetten çok sıralı sistemi tercih ediyoruz. Sıradaki işlerden bazıları uzunsa diğerleri gereksiz yere beklemiş oluyor.

australia-photos-006.jpg


Markete dönüp hızlıca alışveriş yaptım, ancak vaktinden önce otoparktan ayrılamadığım için 11$ otopark ücreti ödemek zorunda kaldım. Yaptığım alışverişi karavana yerleştirirken oyalandığımdan otopraktan çıkışıma sistem izin vermedi. Oradaki görevliyi bulup derdimi anlattıktan sonra diğer kapıdan çıktım, ancak telefonumdaki google map yol yardımını diğer kapıya göre ayarlamış olduğumdan yanlış yollara girmekten dolayı, hiç istemedim şehir içi trafiğinde yarım saat dolaşmak zorunda kaldım. Sanırım bir iki defa da kural ihlali yapmışımdır. Önümüzdeki zamanalrda kredi kartımdan çekilmiş trafik cezası görürsem hiç şaşırmayacağım doğrusu.

Nihayet otoyolu bulup şehirden çıktıktan sonra ilk dinlenme alanında karavanı parkettim. Hem yorgun hem aç hem de çok uykum var. İlk defa karavanın mutfağını kullanıp, birşeyler yedikten sonra saat 2 gibi uyudum. Uyandığımda saat 8 olmuştu.

Hayatımda ilk defa bir karavanda uyuma deneyimi olmuştu böylece. Nedense şu anda kendimi bir otel odasında hissediyorum. Hostellerdeki içerisinde sadece yatak olan odalardan sonra bu lüks sanırım bana bunu hissettirdi ki, lükse düşkünlük bence bir gezginin en son sahip olması ve şu an için de bana uzak olması gereken bir şey.


Day 311, AU:56, Melbourne, Australia, 10 Haziran 2011, Cuma
www.yoldaolmak.com
 

Ynt: Motorhome ile Tazmanya ve Avustralya'da "Yolda Olmak!"

"Yolda olmak", hele "sürekli yolda olmak", her gezginin, becerir ya da beceremez ama mutlak hayalidir. Bunu yaşayan, sayıca epeyce az, şanslı gezginden biri de sizsiniz; yolunuz açı, sağlığınız yerinde olsun, kutlarım!.. :smiley:

Sitenize şöyle kısaca baktım; haritalar yardım ediyor, epeyce ülke gezmişsiniz. Daha sonra, daha ayrıntılı olarak incelerim.

Motokaravan/kampervan konusunda ise keşke daha küçük bir kampervan seçseydiniz diyorum. Daha kompakt bir araç, kullanım rahatlığı açısından daha bir kolaylık sağlardı;
örneğin: http://www.britz.co.nz/new-zealand-road-trip,
hatta: http://www.backpackercampervans.co.nz/cheap-breezer-campervan-rental,
http://www.backpackercampervans.co.nz/cheap-lowrider-campervan-rental,
http://www.backpackercampervans.co.nz/cheap-nomad-campervan-hire

Yolunuz açık olsun!
Cavid Sezen
 




Ynt: Motorhome ile Tazmanya ve Avustralya'da "Yolda Olmak!"

Çok ilginç bir coğrafya ve enteresan bir gezi paylaşımı merakla devamını bekliyoruz.
 


Ynt: Motorhome ile Tazmanya ve Avustralya'da "Yolda Olmak!"

umarım hepsi bu kadar değildir
 




Ynt: Motorhome ile Tazmanya ve Avustralya'da "Yolda Olmak!"

Great Ocean Road
11 Haziran 2011

Karavanda uzunca bir uyku sonrası yapılan güzel bir kahvaltıdan sonra dinlenmiş bir bedenle, artık yaşanılası güzel şehir Melbourn’den ayrılıp batıya doğru, The Great Ocean yoluna düşme vakti. Her ne kadar yola erken çıkmayı planlasam da, herhangi bir zorunluluğun olmayışının dayanılmaz rehaveti nedeniyle ancak dokuzda yola çıktım.

the-great-ocean-road-2.jpg


Yağmurlu hava ve güneşin aynı anda olmasından dolayı yolda gökkuşaklarını saya saya gidiyorum. Sayısı onu geçince artık saymayı bıraktım. Bazı yerlerde çift gökkuşağını aynı anda görmek mümkün. Victoria eyaletinin Torquay şehrinden başlayıp Warranmbool şehrine kadar uzanan bu 243 km uzunluğundaki yol, birinci dünya savaşında ölen askerlerin anısına, yine birinci dünya savaşından dönen askerler tarafından 1919 ve 1932 yılları arasında yapılmış. 12 Apostles gibi kireç ve kum taşı oluşumlarının muhteşem güzelliği nedeniyle turistler için çok tercih edilen bir güzergah. 2004 yılında açılan 104 km uzunluğundaki “Great Ocean Walk” yürüyüş yolu ise şirin kasaba Apollo Bay’dan 12 Apostles’e kadar uzanıyor. Kıyılarında 700’den fazla batık gemi barındıran bu deniz oldukça rüzgarlı ve tehlikeli.

the-great-ocean-road-30.jpg


Torquay kasabasından yağmur eşliğinde Anglesea’yı geçtikten sonra Great Otway National Park içerisinde olan Urquhart Bluff plajında kahve molasından sonra Airey’s Inlet’deki Split Point Lighthouse ulaştım. Görkemli Eagle Kayası yanında 1891 yılında yapılmış olan bu deniz fenerinin ışık kaynağını sağlayan lensin değeri bir milyon Avustralya dolarının üzerindeymiş.

Lorne kasabasında şarjı olmayan laptopu ve şarjı azalmış olan telefonumu şarj etmek için kahve molası verdim. Belki bir buçuk saat kaldığım bu cafede kahve alım sırası hiç ama hiç bitmedi. Bu küçücük kasabada hafta sonunun da olmasıyla herkes kendini dışarı atmış, kahvelerini aldıktan sonra hem içip hem yürümeye devam ediyorlar. Aslında karavanla ilk gece konaklama olarak Lorne kasabasını düşünmüştüm, yorgunluğum zaten hep esnek olan planlarımı değiştirmişti.

the-great-ocean-road-12.jpg


The Great Ocean Road’ın diğer popüler kasabası Apollo Bay’ı geçtikten sonra Great Otway National Park içerisinden Cape Otway’e yöneldim. Buruna giden yol yağmur ormanlarının içerisinden geçiyor. Yer yer sis, yağmur, güneşin eşlik ettiği daracık yolla o enfes orman ve toprak kokusunu içime çekerek buruna ulaştım. Yüksek ağaçlardan dolayı karanlık olan yolda bir kanguru ağaçların arasına karışırken son anda gördüm. Bu yollardaki en büyük endişem bir kanguruya çarpmak. 150 yıllık Cape Otway Lighthouse maalesef kapalıydı. Hava da artık iyice kararmıştı, önce geceyi burada geçirmeyi düşündüm, ancak rüzgarın şiddeti ve ıssızlıktan uzaklaşma arzusuyla fikrimi değiştirip tekrar yola çıktım.

the-great-ocean-road-16.jpg


Port Campbell kasabasının girişindeki meşhur 12 Apostles Information Centre’ın otoparkında park ettim. Yarın sabah yine erken kalkma niyetim var, bakalım ne kadar erken kalkacağım.


Day 312, AU:57, The Great Ocean Road, Australia, 11 Haziran 2011, Cumartesi
www.yoldaolmak.com
 

Ynt: Motorhome ile Tazmanya ve Avustralya'da "Yolda Olmak!"

İlginize teşekkürler arkadaşlar. avustralya'da relocation denen bir olay var. Sezon dışında bir bölgeden alını diğer bir bölgeye bırakılan karavanı, karavanın ihtiyaç duyulduğu başka bir şehre götürmek için ücretsiz seyahat fırsatı sunuyorlar. Çok küçük miktarlarda ücret ödeyip size karavanı ücretsiz veriyorlar ve üzerine yol boyunca harcayacağınız, kimitler ölçüsünde kilometre limitine uygun ücretsiz yakıt da ödüyorlar. Karavanı teslim ettiğinizde masraflarınızı geri alıyorsunuz.

Bu şekilde Tazmanya'nın Hobart şehrinden Avustralya'nın Adelaide şehrine sanırım 1300 km yol yapmıştım ve limiti aştığım için sadece 70 Avustralya doları ödemiştim. Kravanın büyük olmasının sebebi buydu.

Şu an seyahatimin 487. gününde Filipinler'deyim ve blogu da mümkün olduğu kadar güncel tutuyorum. Günlüklerimi okumak isteyenler www.yoldaolmak adlı bloguma göz atabilirler. Avustralya'da çok gelişmiş bir karavan kültürü var. Dilediğiğiniz büyüklükte karavan bulabildiğiniz gibi, çok organize karavan kamp alanları var. Çok keyif aldığım bir gezi olmuştu ve hayatımda ilk defa karavanla sehayat etme fırsatını da bulmuş olduğumdan inanılmaz keyifli bir yolculuktu.

hele Great Ocean Road olarak adlandırılan ve dünyanın en güzel yollarından birinde karavanla yolda olmak müthiş bir deneyimdi benim için. Tazmanya'da araç kiralayıp ilk defa sağdan direksiyonlu ve soldan gidilen yolalrda ilk defa araç kullanma deneyimim olmuştu. Birkaç hafta sonra da bu 7 metrelik karavanla yollara düşmüştüm. başlangıçta zorlanmıştım ama sonrasında Avustralya'nın güvenli yolalrında rahatlıkla full otomotik vitesli motorhomu endişe etmeden kullanabilmiştim.

Filipinler'den sevgiler.
 

Ynt: Motorhome ile Tazmanya ve Avustralya'da "Yolda Olmak!"

Türkiye'de pek tanınmayan bir coğrafya Avustralya Anakarası. Bir Türk'ün gözüyle yapılan gözlem ve alınan izlenimler, karavancılar ve gezginler için önemli. Bloğunuzu da sık kullanılanlara ekledik..

maxmajestic' Alıntı:
İlginize teşekkürler arkadaşlar. avustralya'da relocation denen bir olay var. Sezon dışında bir bölgeden alını diğer bir bölgeye bırakılan karavanı, karavanın ihtiyaç duyulduğu başka bir şehre götürmek için ücretsiz seyahat fırsatı sunuyorlar. Çok küçük miktarlarda ücret ödeyip size karavanı ücretsiz veriyorlar ve üzerine yol boyunca harcayacağınız, kimitler ölçüsünde kilometre limitine uygun ücretsiz yakıt da ödüyorlar. Karavanı teslim ettiğinizde masraflarınızı geri alıyorsunuz.

Bu şekilde Tazmanya'nın Hobart şehrinden Avustralya'nın Adelaide şehrine sanırım 1300 km yol yapmıştım ve limiti aştığım için sadece 70 Avustralya doları ödemiştim. Kravanın büyük olmasının sebebi buydu.

Ooooo :eek:, "bundan iyisi, Şam'da kayısı!.." ;D

Paylaşımınızı sürdürmenizi bekliyoruz. İyi yolculuklar! :smiley:

Cavid Sezen
 

Ynt: Motorhome ile Tazmanya ve Avustralya'da "Yolda Olmak!"

Gezinizi takip ediyorum, Değişik coğrafyaları görmek güzel..
Paylaşımların devam etmesi dileğimle..
 

Ynt: Motorhome ile Tazmanya ve Avustralya'da "Yolda Olmak!"

Şu an gezim sürüyor ve uygun hızda internet bulunca, kalan karavan ile yaptığım gezilerimin yazılarını da büyük bir zevkle sizlerle paylaşacağım. İlginize teşekkürler. Forumdaki yazılarınızı ve yorumlarınızı okuma fırsatı bulamıyorum. Gezerken en büyük eksikliğini hissettiğim şeylerden biri diğer gezmeyi seven arkadaşların forum yazılarını, fikir ve önerilerini, paylaşımlarını ve gezi yazılarını takip edememek. hem internet bulma ve internet hızı sıkıntısı hem de yolda olmak gereği araştırmam gereken lokal gezi planlarım nedeniyle de vakit bulamıyorum.

Gün olur da döndüğümde bunun hakkını vereceime eminim.
 



Ynt: Motorhome ile Tazmanya ve Avustralya'da "Yolda Olmak!"

maxmajestic' Alıntı:
Şu an gezim sürüyor ve uygun hızda internet bulunca, kalan karavan ile yaptığım gezilerimin yazılarını da büyük bir zevkle sizlerle paylaşacağım. İlginize teşekkürler. Forumdaki yazılarınızı ve yorumlarınızı okuma fırsatı bulamıyorum. Gezerken en büyük eksikliğini hissettiğim şeylerden biri diğer gezmeyi seven arkadaşların forum yazılarını, fikir ve önerilerini, paylaşımlarını ve gezi yazılarını takip edememek. hem internet bulma ve internet hızı sıkıntısı hem de yolda olmak gereği araştırmam gereken lokal gezi planlarım nedeniyle de vakit bulamıyorum.

Gün olur da döndüğümde bunun hakkını vereceime eminim.

Kemal Bey, sizi anlıyor ve hak veriyoruz. Şimdilik, olanaklarınız ölçüsünde paylaşımlarınızı izliyor olacağız.
Döndüğünüzde, çok daha geniş olarak, deneyim ve değerlendirmelerinizi de alarak yazılarınızı görmek isteriz.

Cavid Sezen
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,429
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst