Mono Kristal Ve Poli Kristal Solar Panel Bir Arada Kullanılır Mı?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan TA2RX Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 40
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 82,304
Ynt: Mono Kristal Ve Poli Kristal Solar Panel Bir Arada Kullanılır Mı?

konderk' Alıntı:
Hocam haklısınız biraz fazla boşladık burayı ;D ;D
Ama sorunuza cevabımı açıklıyorum ne poly ne mono mühim olan üretim istikrarı her hava koşulunda.....
Önemli olan hücre kalitesi iyi panel iyi marka iyi satıcı diyorum
Ve bu süreçte karadeniz yaylalarında siste yağmurda benim panellerimi kullanan bayilerimin tespitleri ile ve kendi tespitlerime dayanarak emin olun bunu sizi memnun etmek için yazmıyorum 1. Sıradan sizin monokristal hücreli sunlink 100 watt panelleriniz 2 sırada sunlink 2. Sıraya ve 145watt ama aslında 150 watta tekabül eden perlight markamız bu markalar harici yine alınabilecek onaylı panellerimiz 150 sunlink ve CL marka mono veya poly farketmez diyorum. Bunlar şu anda piyasadaki en kaliteli olan güvenilir panelller
Sevgilerimle

Ben kalitesini sormadım ki!

Monokristal ve polykristal panellerin verimini kıyaslayıp sonuçlarını yazacaktınız. Hala merakla RAKAMLARI bekliyorum.
 

Etiketler
Ynt: Mono Kristal Ve Poli Kristal Solar Panel Bir Arada Kullanılır Mı?

polikristal paneller daha verimlidir ancak parlak ışığıa ihtiyaç duyarlar. monokristal paneller ise daha düşük ışıkta güç üretmeye devam ederler ancak verimleri daha düşüktür. amatör sistemlerde ise bu farkı görmek zor, onun için MPPT tipi, PWM olmayan daha pahalı bir şarj kontorl ünitesi/regülatörü kayıpları minimize eder. ayrıca tüm paneller daha soğukta daha iyi enerji üretirler.
 

Ynt: Mono Kristal Ve Poli Kristal Solar Panel Bir Arada Kullanılır Mı?

Kullanılır .monokristalin paneller %20 Polikristalin paneller %16 verimliliğindedir.
panellerin gerilimlerini şarj cihazına uydur yeter.Paralel,seri vs.kolay gelsin.
 

Herkese merhaba;

Monokristal güneş panelleri, sıcak havalarda daha verimli olma eğilimindedir.
Monokristal güneş panellerin verimlilik oranları genellikle% 15-20 oranınıdadır.
Polykristal güneş panelleri, monokristal güneş panellerine göre daha düşük ısı toleransı gösterir, verimliliği genellikle 13-16% oranındadır.
Düşük saflık silikon, polikristal güneş panelleri monokristal güneş panelleri gibi oldukça verimli değildir, buna göre aynı güç üreten 2 sistem panel bir arada yöresel ve mevsime göre birbirini takviye ederek, akülerinize elektiriğinizi iletecektir. Sonuçta sıkıntı yok, 2 farklı panel paralel bağlanıp kullanılmasında fayda var sakınca yoktur.
Saygılar.
 

Her biri 120W olan, toplamda 240w monokristal iki panelim var. Bunu yaklaşık 550w-600w civarlarina cikarmak istiyorum.

Ek olarak alacagim paneller yine monokristal olacak. Ne gibi hususlara dikkat etmeliyim? Hücre sayisi, VOC gibi değerler aynımı olmalı?

Screenshot 2019 07 13 21 56 09 208 comwhatsapp
 



Her biri 120W olan, toplamda 240w monokristal iki panelim var. Bunu yaklaşık 550w-600w civarlarina cikarmak istiyorum.

Ek olarak alacagim paneller yine monokristal olacak. Ne gibi hususlara dikkat etmeliyim? Hücre sayisi, VOC gibi değerler aynımı olmalı?

Ekli dosyayı görüntüle 513992

Solar şarj cihazınızın özelliklerin bağlı. Yeni paneller ile kurduğunuz sistemin Voc 'si ve Imp 'si şarj cihazınızın Voc ve Imp değerlerini aşmamalı. Özellikle panellerin Toplam Voc değeri şarj cihazından yüksek ise cihazı yakabilirsiniz.

Ayrıca eski ve yeni aldığınız panelleri paralel veya seri bağlamanız toplam Voc ve Imp değerlerini belirler.
 

Poly ve mono bir arada kullanılabiliyor;Off grid güneş ve rüzgar destekli küçük çiftlikte karşılaştım, Aletsel ölçümlerde dikkate alınacak sıkıntı görülmedi.

Konunun üretici firma testleri, labaratuvar çalışma ve ARGE mühendislik bilgileri dikkate alınarak uygulanmasında her zaman fayda vardır.

Ancak bir zorunluluk yok ise,sistemin elektriksel dengeleri açısından aynı üretim teknolojisi kullanılması tavsiye edilmektedir.

*Üretilen malzeme yapısı
*Gerilim değerleri,verililikleri
*Yipranma , ömür beklentilerinin
Bir grup ve sistemde kullanılırken eşit ve aynı karakterlerde olması istenir.

Bu durum batarya sisteminde çok önemlidir.

Paneller için biraz esneme payı vardır, sonradan ilaveler gibi...

Aynı gerilim değerlerinde, hücre sayısında , İletken kesit ve uzunlukları da olan poly ve mono paneller sisteme bağlanabiliyor. Off grid küçük sistem içinde.

Seri bağlantı gerekiyorsa poly olanlar kendi arasında ,mono olanlar kendi arasında bağlanmalıdır.

Off grid küçük kapasiteli sistemde elektriksel değerleri aynı olan ürünleri, uygulayıcı 2 farklı panel sisteminde ayrı grup oluşturarak montaj yapması daha uygun olacabilecektir.
Mümkün olan en iyi elektriksel senkronizeyi yakalamaktır.

Başka bir PV panel çeşidi;
Poly ve mono panellerinin hücre yerleşim ve teknolojileri gelişiyor.
Bifacial çift yüzeyli paneller

Standart solar panellede temel kural gelen güneş ışınlarının elektrik enerjisine dönüşmesi,bu teknoloji ile hücrenin arka tarafından enerji üretimi mümkün değildir.

Çift yüzeyli hücrelerden oluşan yapı ise arka taraftan yansıyan güneş ışınlarının tekrar üretime dahil edilebilmesidir.
Bifacial çift yüzeyli solar hücre teknoloji ile aynı birim alanda kapasite ve verim artışı olacaktır.

Selamlar
 

Karavanda Mppt Solar Regülatörü Üzerine

Eğer farklı gerilimdeki panelleri paralel bağlarsanız sistem en düşük panelin geriliminde çalışacak ve yüksek gerilim üreten panel ya da panellerin ürettiği fazla enerji ziyan edilecektir.

Benzer şekilde, akımları farklı panelleri seri bağlarsanız ikisi de düşük olanın akımını geçirecektir.

Ayrıca farklı teknolojideki panellerin (hatta aynı teknoloji olup farklı marka olanların da) sıcaklık katsayısı farklıdır. Panellerin Vmp ve Imp değerleri 25°C'de ölçülerek etiketlere yazılır. Sıcaklık yükseldiğinde Vmp düşüş gösterir, ancak Vmp'nin hangi panelde ne oranda düşeceğini etiketlere bakarak bilemezsiniz.

Örneğin panellerinizden birinin maksimum gücü 18.3V, 3A'de olsun, ötekinin maksimum gücü 17.2V, 5A olsun. Elinizdeki toplam güç 18.3V * 3A + 17.2V * 5A = 140.9W.

Paralel bağlarsanız 18.3V'luk panel 17.2V'ta çalışacak, dolayısıyla alacağınız güç 17.2V * 3A + 17.2V * 5A = 137.6W olacak.

Seri bağlarsanız 17.2V'luk panel düşük olan akımda, yani 3A'de çalışacak, yani alacağınız güç 18.3V * 3A + 17.2V * 3A = 106.5W olacak.

Paralel bağlarsanız birinin gölgede kalması durumunda (son seri diyot meselesine @fsirin'in de dediği gibi dikkat) diğeri enerji vermeye devam eder, seri bağlarsanız birinin üzerine yaprak düşse tüm panellerin toplam enerjisi sıfıra yakın olur.

Öteki başlıkta dediğim gibi, ayrı ayrı MPPT'lere bağlarsanız hem canınız nasıl isterse bağlarsınız, hem biri gölgede kalsa ötekiler tam güçle üretim yapmaya devam ederler, hem de istediğiniz zaman istediğiniz gibi sistemi parçalara ayırabilirsiniz... Azıcık pahalı olur, fakat avantajları vardır.
 
Son düzenleme:

Ne gibi hususlara dikkat etmeliyim? Hücre sayisi, VOC gibi değerler aynımı olmalı?

Ne şekilde bağlayarak eklemeyi düşündüğünüze göre değişir, bkz. yukarıdaki mesajım. Eğer seri bağlayarak ekleyecekseniz maksimum güç akımlarının (Imp) aynı olmasına dikkat edin. Eğer paralel bağlayacaksanız maksimum güç gerilimlerinin (Vmp) aynı olmasına dikkat edin.

Voc ve Isc değerlerinin bildiğim kadarıyla bu konuda bir manası yok.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,440
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst