Mono Kristal Ve Poli Kristal Solar Panel Bir Arada Kullanılır Mı?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan TA2RX Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 40
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 82,348
Ynt: Mono Kristal Ve Poli Kristal Solar Panel Bir Arada Kullanılır Mı?

Güneş panelleri ister poly olsun ister mono olsun hepsi de daha önce bahsettiğim gibi akım kaynağı gibi çalışır. Güneş panellerinin karakteristiğine dikkat ederseniz, tam güç akımları ile kısa devre akımları arasında pek bir fark yok. Dolayısıyla 5A verebilen bir panelinizin çalışma gerilimi 17V'da olsa 14.4V da olsa 12V'da olsa yaklaşık aynı akımı üretir. Siz farklı iki paneli paralel bağladığınızda her iki panel de aynı gerilim seviyesinde çalışacaktır ve her panel verebileceği akımı üretecektir. Yani bir panel 5A diğeri ise 3A üretiyorsa, 8A amper şarj regülatörünüze ulaşır. Akü boşsa bu akım akünüze kadar ulaşacaktır, akünüz doluysa, regülatör akımı kısacaktır. :smiley:

Burada garantiye alınması gereken panelleri eğer kutusunda yoksa bir diyot ile paralel bağlamaktır. Bu panellerden birinin gölgede kalması durumunda sistemin devamlılığını sağlar. Kullanılacak diyot tercihan schottky olmalıdır. Bu diyotların kayıpları normal diyotlardan daha düşük olacaktır. Diyodun 90W'a kadar panel için 5A, 180W'a kadar da 10A olması yeterlidir. Büyük akımlı kullanmanızın bir sakıncası yok aksine faydası var. :smiley:
 

Etiketler
Ynt: Mono Kristal Ve Poli Kristal Solar Panel Bir Arada Kullanılır Mı?

kısaca açıklamaya çalışalım;
şekilde 1. ve 2. deponun her birinden saniyede 1 litre su gelsin, doldurulacak depoya saniyede 2 litre su girer ve bu depo su aldığı sürece 1.depo daha yüksekte diye 2. depoya su geçişi olmaz ve bir süre sonra bu depo dolduğunda 1. ve 2. depodan su almaz olur. Bu durumda 1. depo daha yüksekte olduğu için 2. depoya su basmaya çalışsa bile kırmızı ok ile gösterildiği yönde su geçiren çekvalf 2. depoya su basılmasını önler..

Ekli dosyayı görüntüle 1
 

Ekli dosyalar

  • aciklama1.jpg
    aciklama1.jpg
    21.4 KB · Görüntüleme: 486

Ynt: Mono Kristal Ve Poli Kristal Solar Panel Bir Arada Kullanılır Mı?

mhmtabi' Alıntı:
Bu diyotlar panellerin çalışma akımından ve geriliminden daha büyük (2 kat kadar) seçilirse sorunsuz çalışırlar.
Güzel açıklama Mehmet Bey, teşekkürler. :smiley:

Schottky diyotlarda 2 kat uygun bir rakam. Ama en iyisi diye en yüksek gerilimlisini de almamak lazım. Mesela 10SQ serisindeki diyotlarda
10SQ045 (10A 45V) 'e kadar 0.55V,
10SQ050 (10A 50V) ve 10SQ060 de 0.70V ve
10SQ080 ve 10SQ100 (10A 100V) 0.80V gerilim düşümü oluşturur. Yani panel sistemimizde 100V diyot koyarsak yok yere daha fazla kayıp yapmış oluruz. ::smiley:
 

Ynt: Mono Kristal Ve Poli Kristal Solar Panel Bir Arada Kullanılır Mı?

Konu içi :D

Bekir bey görüyorsunuz başımıza ne içler açtınız ! :eek:
Allahaşkına alın bir poly panel de kurtarın bizi bu fizikten.

Düşünün bir de yazılı yaparlarsa,
bizim gibilerin hali felaket olacak.
;D Ha ha ha !
 




Ynt: Mono Kristal Ve Poli Kristal Solar Panel Bir Arada Kullanılır Mı?

Haftaya sözlü var.

Desenize yazılıdan yırttık, demek boşu boşuna, tırnaklarımı yiyiyordum ;D

Eh sözlü için bi zahmet Côte d’Azur'a kadar geleceksiniz artık. :D
Şaraplar bizden ;)
 

Ynt: Mono Kristal Ve Poli Kristal Solar Panel Bir Arada Kullanılır Mı?

EvliyaCelebi2' Alıntı:
Konu içi :D

Bekir bey görüyorsunuz başımıza ne içler açtınız ! :eek:
Allahaşkına alın bir poly panel de kurtarın bizi bu fizikten.

Düşünün bir de yazılı yaparlarsa,
bizim gibilerin hali felaket olacak.
;D Ha ha ha !

Benim işim ortalık karıştırmak! ;D ;D ;D
 


Ynt: Mono Kristal Ve Poli Kristal Solar Panel Bir Arada Kullanılır Mı?

Herkese merhabalar Bekir hocam size de merhabalar ve selamlar,
Hakikaten akıllıca bir soru ve size teşekkür ederim. Aslında çokça uygulanan bir yanlıştır büyük ve küçük panellerin birbirine bağlanması. Panellere pek bir şey olduğunu duymadım ama güç düşmesi yaşanacağı aşikardır.

Tabiki herkes birçok şey yazmış, her ne kadar kafalar karışsa da hepsi doğru. Paneller arasında bir eşitlik olamazsa yani eş potansiyellik sağlanamaz ise ve hatta hücre sayıları da eşit olmaz ise, güç kaybı yaşanması ve hatta panellerin zarar görmeleri teorik olarak doğrudur. Ama birçok şarj kontrol cihazının paneli kısa devre ederek çalıştığı yani şarjı kestiği düşünüldüğünde iyi kalitede panel ve yüksek dirence sahip hücre yapısına sahip paneller kullanılmıyorsa derdiniz büyük demektir. Bazı markaların hücrelerinde kararmalar(içten yanma) dahi yaşanmaktadır. Buda çok büyük oranlarda (%30-40) geri dönülemez güç düşmelerine neden olmaktadır. Bu durum birde 1000Volt'a kadar bağlanan yüksek seri bağlantılarda rastlanan bir durumdur. ve PID effect denilir buna da. (Potential induced degredation)- indirgenmiş potansiyel yaşlanması.

Genelde paralel bağlanan panel kolları arasında potansiyel farklarda akan akımlar haricinde başka bir tehlike daha vardır. O da, eğer paralel kol sayımız üç ise ve panellerden birinde çalışmama veya gölgelenme olduğunda oluşacak reverse current denilen tehlikedir. Bu nedenle kolların panellerin kısa devre akımının minimum %25'i oranında bir sigorta ile korunmasıdır. Fakat bu da küçük sistemlerde karavan gibi mesela Türkiye'de uygulanmayan bir durumdur. Yani diyot değil DC sigorta ile korumayı söyle literatür. Çünkü paneller kesinlikle uyumlu kullanılmak zorundadır.

İşte ucuz panel pahalı panel karşılaştırması yapılırken sadece fiyata değil bunlara da dikkat edilmelidir.

By-Pass diyotlar sıcakta dirençleri artacağı için çok ta tasvip etttiğim bir koruma değildir. Ve bunlarda güç düşmesi yaratabilmektedirler. Ama panel modülü kutusunda paralel kollarda diyor koruması kullanılır ve kullanılması zorunludur. Aslında şarj cihazları kaliteli olduğu müddetçe yani geri kaçırmadıkları sürece bunlara da gerek yoktur. Kalitesiz hücreli panellere gelince bunlarda her bir hücre bile köprü diyotlar ile korunmalıdır. Ama dediğim gibi kaliteli panellerde hücreler doğal olarak yüksek dirence sahiptirler ve yüksek teknolojik kalitede üretilmektedirler. (Yani ayrıca bir hücre diyot koruması olmaksızın). ve geç yaşlanma sürecine sahiptirler ve ışığa daha duyarlıdırlar.

Buraya kadar genel düşüncelerimdi çünkü herkes bizden panel almayabilir doğal olarak.

Size gelince hocam, sizin bizim 100 watt polyleri beklemeniz yerinde olacaktır. Çünkü hücreleri Sunlink kendisi üretmektedir ve bizim panellerimiz 150 watt olsun 100 watt olsun poly olsun mono olsun aynı voltaja değerine sahiptir. Hücre sayısı da, 100 wattlarda da 150 wattlarda da 36 hücredir.
Sizin daha önce aldığınız panellerinizin hücreleri mono kristaldir. Sunlink daha ucuz olduğun için 100 watt poly panelleri yeni imalat programına almıştır. ve önümüzdeki partilerde bunlarda gelecektir stoklarımıza.

Kısacası şunu söyleyeyim bugüne kadar bizim panellerimizde ne bir kutu yanması nede bir hücre kararması yaşanmamıştır. Zaten bu durumlara karşı 5 yıl garanti veriyoruz.

Size şunu yapabiliriz, Cihazınızı 300 watt mppt ile değiştiririz. Panellerinizi de aynı voltaj seviyesinde ve aynı güçte bir mono bir de poly kristal 150 watt panellerle değiştiririz olur biter.

Yalnız şunu yapacağımda bir türlü vakit bulamadım. sizin mppt cihazınızla bir 150 watt polyyi birde 150 watt monoyu yarıştıramadım. Birde bunları birlikte bağlayıp aynı testi yapacağız. Bunu yapıp burada paylaşacağım. Dolayısı ile iki farklı panelin nasıl davrandığını ve farklı hava koşullarında neler olacağını görmemiz lazım.

Yani kapalı bir havada poly monoya göre fazla güç üretir ise, yine bir dengesizlik olacaktır. Belki bende sürçü ihsan eylediysem affola kafaları karıştırmayalım, hatalarım varsa düzeltiniz lütfen.
Saygılar, görüşmek üzere, sevgiler,
 

Ynt: Mono Kristal Ve Poli Kristal Solar Panel Bir Arada Kullanılır Mı?

Açıkçası hayal kırıklığına uğradım. Bu kadar vakit bekledikten sonra sözünü ettiğiniz test sonuçlarını yayınlamanızı bekliyordum. Bula bula (geri kaçan akımı durdurmak için diyot yerine DC akım sigortası kullanmak gibi) çok da mantıklı gelmeyen bir kısım açıklamalar buldum.
 



Ynt: Mono Kristal Ve Poli Kristal Solar Panel Bir Arada Kullanılır Mı?

Bekir hocam selamlar tekrar inanın inanılmaz bir yoğunluktayız ben evde oğlanı eşimi bile göremiyorum bile siz bana test sonuçlarınız yayınlayamadığım için kırılmışsınız gerçekten kusura bakmayın. İnanın ben de bu testleri yapmayı istiyorum ama eşim 3 haftadır istanbulda eğitimde 5 yaşında bir oğlan hafta sonu başımda hafta içi annem ilgileniyor işler güçler ayrı yoğun anca benden bu kadar.

Yazdıklarımı dikkate alın derim ben ciddi kaynaklara dayanmayan veya pratikte testini yapmadığım hiçbirşeyi yazmam.

Hocam siz öyle bir aceleniz olmadığını söylemiştiniz ayrıca zaten eninde sonunda poly mono karşılaştırmasını yapacağız. Ayrıca vakitsizlik dışında bakın size bir şeyi daha belirteyim şu anda birbirine %100 eşdeğer bir mono ile bir poly panelim yok çünkü stoklar neredeyse tükenmiş durumda. 20 Haziranda yeni paneller stoklarımızda olacak. Yani flash testlerine seri numaralarından bakarak panellerin karşılaştırması yapılıyor, zaten çok küçük akım farklılıkları olacağı kesin bu yüzden birbirine çok yakın iki panel (Açık devre voltajı yükteki voltajı ve yükteki akımı dahil tamamı eşdeğer olmalı) bizim panellerin 150 Watt dediğimizde biri 152 biri 151 biri 153 hatta 154,5 olanı var. bu durumda etiketinde o değer yazıyor diye iki paneli karşılaştırmazsınız hepsi farklı yapıdadır. Sadece aynı etiketlenirler. Bunu da dikkate alıyorum ki test gerçekçi olsun ve yanıltmasın bizi.
Görüşürüz,
Ayrıca hocam alternatör için bir regüle cihazı sormuşsunuz akım düzenleyici yani konjonktür bizim ürün yelpazemizde yeralmayan bir ürün bunu alternatör satan firmalardan edinmeniz gerekir.
 

Ynt: Mono Kristal Ve Poli Kristal Solar Panel Bir Arada Kullanılır Mı?

Merhaba Önder Bey, bilgiler için çok teşekkürler. Müsadenizle birkaç saptama yapayım.

konderk' Alıntı:
Paneller arasında bir eşitlik olamazsa yani eş potansiyellik sağlanamaz ise ve hatta hücre sayıları da eşit olmaz ise, güç kaybı yaşanması ve hatta panellerin zarar görmeleri teorik olarak doğrudur. Ama birçok şarj kontrol cihazının paneli kısa devre ederek çalıştığı yani şarjı kestiği düşünüldüğünde iyi kalitede panel ve yüksek dirence sahip hücre yapısına sahip paneller kullanılmıyorsa derdiniz büyük demektir. Bazı markaların hücrelerinde kararmalar(içten yanma) dahi yaşanmaktadır. Buda çok büyük oranlarda (%30-40) geri dönülemez güç düşmelerine neden olmaktadır. Bu durum birde 1000Volt'a kadar bağlanan yüksek seri bağlantılarda rastlanan bir durumdur. ve PID effect denilir buna da. (Potential induced degredation)- indirgenmiş potansiyel yaşlanması.
Panellerin seri bağlanması için tamamen size katılıyorum. Kullanılan paneller aynı olmalıdır. Anacak karavan kullanımında zaten 12V sistemler için düzenlenmiş paneller kullandığımızdan ancak paralel olarak bağlıyoruz. Bahsettiğiniz kararma ve yanmalar sanırım hücre hatasından veya iyi lehimlenmemiş bağlantılar yüzünden olur diye düşünüyorum. Güneş panel hattını kısa devre de etseniz geçen akım panel üzerinde yazan ISC akım değerinin üzerinde değildir. Bu da maksimum güç akımının sadece %5 ila %10 kadar fazlasıdır. ;)

konderk' Alıntı:
Genelde paralel bağlanan panel kolları arasında potansiyel farklarda akan akımlar haricinde başka bir tehlike daha vardır. O da, eğer paralel kol sayımız üç ise ve panellerden birinde çalışmama veya gölgelenme olduğunda oluşacak reverse current denilen tehlikedir. Bu nedenle kolların panellerin kısa devre akımının minimum %25'i oranında bir sigorta ile korunmasıdır. Fakat bu da küçük sistemlerde karavan gibi mesela Türkiye'de uygulanmayan bir durumdur. Yani diyot değil DC sigorta ile korumayı söyle literatür. Çünkü paneller kesinlikle uyumlu kullanılmak zorundadır.
Gölgede kalan panelin çektiği akım aslında enerji üretenden çaldığı bir akım oluyor. Bu değer nedir diye bir de ölçeyim dedim pek kayda değer bir akım söz konusu değil. 10W'lık bir panelde bu testi yaptım gerçekten çok düşük değerler. Gerilim arttıkça bu akım da artıyor. Siz bu değerleri 100W için 10 ile çarpınız. Paneli neredeyse aküye doğrudan bağlasak fazla bir kayıp yapmayacak gibi. Tabiki kimse uygulamasın aküye zarar verebilirsiniz. ;D
12V altında ters akım 1.51mA : bu değer normal akü gerilimi
13V altında ters akım 2.22mA : bu değer şarjdan yeni çıkmış akü için gerilim.
13.8V altında ters akım 2.99mA : bu değer sürekli gerilimde şarj olan akü gerilimi
14.4V altında ters akım 3.86mA : bu değer en fazla akü gerilimi, bundan sonrası regülatörün şarjı kesmesi durumunda mümkün.
15.3V altında ters akım 5.6mA : bu değer panelin üretebildiği akımın %1'i. :smiley:
17.9V altında ters akım 21mA : bu değer panelin maksimum güç değerindeki akım.
22.2V altında ters akım 204mA : bu değer panelin boştaki gerilim değerindeki akım nominal akımın %36'sı.
Burada tehlike şu olabilir, regülatör şarjı kesmiş ise, panel boştaki gerilime ulaşır. Gölgede kalan panel ise güneş gören panellerin geriliminden ve akımından tüketime geçer. Ama zaten biz panelin ürettiğini kullanmadığımız için bir panelden akım tüketilmiş sorun oluşturmayacaktır. Diğer taraftan akümüz şarj oluyorken en yüksek gerilimde bile 14.4V olacağından gölgedeki panel çalışan panelden sadece %0.7 kadar bir akım çalacaktır. Bu tabiki benim teste aldığım panelden bulduğum değerler. Bu panel monokristal.

Panel hattına koyduğumuz sigorta sadece panel kablosunun şaseye kısa devre olması ya da panelin içten kısa devre olması sonucu atabilir. Panel hattına koymak yerine regülatör ile akü arasında bir sigorta bulunması regülatörde olabilecek bir kısa devrede de koruma yapacaktır. Panel hatlarına sigorta konulması güneş enerji santralı gibi çok panel kullanılan yerlerde işe yarıyabilir. Zira diğer türlü problemin pangi panel hattından kaynaklandığını belirlemek mümkün olamayacaktır. Zaten panellerde kısa devre akımı ile çalışma akımı arasında %10 bile fark yok. Ancak regülatöre bağlıyken panelin kısa devre edilmesi durumunda regülatörün davranışı önem taşıyor. Eğer regülatör gerilime göre hızlı karar verirse, gece olduğunu düşünüp bağlantısını ayırabilir ama gerilime yavaş olarak bakıyorsa ve akü şarj esnasında aküden gelen kısa devre akımı regülatörüzü bozabilir. Bu doğrudan regülatörün yapısıyla ilintili girişinde ters yön koruma diyodu varsa, kısa devre ne olursa olsun zarar veremez. :smiley:

Panele giden + hat şaseye kısa devre olursa akü hattını kısa devre etmiş oluruz ve hattaki sigorta atar. Panel giden - uç şaseye kısa devre olursa regülatörü devreden çıkartmış, paneli aküye doğrudan bağlamış oluruz. ;D

konderk' Alıntı:
By-Pass diyotlar sıcakta dirençleri artacağı için çok ta tasvip etttiğim bir koruma değildir. Ve bunlarda güç düşmesi yaratabilmektedirler. Ama panel modülü kutusunda paralel kollarda diyor koruması kullanılır ve kullanılması zorunludur. Aslında şarj cihazları kaliteli olduğu müddetçe yani geri kaçırmadıkları sürece bunlara da gerek yoktur. Kalitesiz hücreli panellere gelince bunlarda her bir hücre bile köprü diyotlar ile korunmalıdır. Ama dediğim gibi kaliteli panellerde hücreler doğal olarak yüksek dirence sahiptirler ve yüksek teknolojik kalitede üretilmektedirler. (Yani ayrıca bir hücre diyot koruması olmaksızın). ve geç yaşlanma sürecine sahiptirler ve ışığa daha duyarlıdırlar.
Shottky diyotlar aslında sıcağı seviyorlar. Yani ısındıkça gerilim düşümleri azalıyor. :smiley: Ancak ısındıkça kaçak akımları artıyor. Kaçak akım değeri, panelin ters yöndeki akımını engellemekte bir kayıp olarak karşımıza çıkıyor. :'(
Güneş panellerinin de ısındıkça gerilimleri düşüyor, neyse ki MMPT kullanımı dışında, 14.4V'un üzeri pek bir şey ifade etmiyor. Elimizde tam güç değeri ile aramızda 3.5V gibi yedek gerilimimiz var. :smiley:

konderk' Alıntı:
Yalnız şunu yapacağımda bir türlü vakit bulamadım. sizin mppt cihazınızla bir 150 watt polyyi birde 150 watt monoyu yarıştıramadım. Birde bunları birlikte bağlayıp aynı testi yapacağız. Bunu yapıp burada paylaşacağım. Dolayısı ile iki farklı panelin nasıl davrandığını ve farklı hava koşullarında neler olacağını görmemiz lazım.

Yani kapalı bir havada poly monoya göre fazla güç üretir ise, yine bir dengesizlik olacaktır.
Benim tahminim yine ortak bir gerilimde çalışacaklardır. Yani poly'nin maksimum güç değeriyle mono'nun maksimum güç değerinin ortalarında bir yerde çalışması lazım. :smiley: MPPT yerine normal regülatör kullanıldığında çalışma gerilimi, akü gerilimi + regülatör kayıp değeri olacaktır.
konderk' Alıntı:
Belki bende sürçü ihsan eylediysem affola kafaları karıştırmayalım, hatalarım varsa düzeltiniz lütfen.
Saygılar, görüşmek üzere, sevgiler,
Estağfurullah, Önder Bey, burada fikir üretiyoruz. Bizim de hatalarımız varsa düzeltilmesinden memnuniyet duyarız.
Bilgi paylaştıkça çoğalır. :smiley:
 

Ynt: Mono Kristal Ve Poli Kristal Solar Panel Bir Arada Kullanılır Mı?

konderk' Alıntı:
Ayrıca hocam alternatör için bir regüle cihazı sormuşsunuz akım düzenleyici yani konjonktür bizim ürün yelpazemizde yeralmayan bir ürün bunu alternatör satan firmalardan edinmeniz gerekir.

Bu parça alternatörün üzerinde var zaten. Benim sorduğum, alternatör ile jel aküyü şarj edebilmek için alternatörün ürettiği akım ve voltajı regüle edebilecek kapasitede (hem solar paneli, hem alternatörü paralel bağladığım) bir solar panel regülatörü.
 

Ynt: Mono Kristal Ve Poli Kristal Solar Panel Bir Arada Kullanılır Mı?

TA2RX' Alıntı:
Bu parça alternatörün üzerinde var zaten. Benim sorduğum, alternatör ile jel aküyü şarj edebilmek için alternatörün ürettiği akım ve voltajı regüle edebilecek kapasitede (hem solar paneli, hem alternatörü paralel bağladığım) bir solar panel regülatörü.

Önder bey kayıplarda... :smiley:

Ne yukarıdaki soruma cevap alabildim, ne de monokristal ve polikristal panel kıyaslama bilgilerini görebildim. Hala SABIRLA bekliyoruz. Bakalım kaç ay (kaç sene?) daha bekleyeceğiz? :smiley:
 

Ynt: Mono Kristal Ve Poli Kristal Solar Panel Bir Arada Kullanılır Mı?

TA2RX' Alıntı:
Önder bey kayıplarda... :smiley:

Ne yukarıdaki soruma cevap alabildim, ne de monokristal ve polikristal panel kıyaslama bilgilerini görebildim. Hala SABIRLA bekliyoruz. Bakalım kaç ay (kaç sene?) daha bekleyeceğiz? :smiley:

Parantez içini gerçekleştirmeye doğru ilerliyoruz. :smiley:
 



Ynt: Mono Kristal Ve Poli Kristal Solar Panel Bir Arada Kullanılır Mı?

Hocam haklısınız biraz fazla boşladık burayı ;D ;D
Ama sorunuza cevabımı açıklıyorum ne poly ne mono mühim olan üretim istikrarı her hava koşulunda.....
Önemli olan hücre kalitesi iyi panel iyi marka iyi satıcı diyorum
Ve bu süreçte karadeniz yaylalarında siste yağmurda benim panellerimi kullanan bayilerimin tespitleri ile ve kendi tespitlerime dayanarak emin olun bunu sizi memnun etmek için yazmıyorum 1. Sıradan sizin monokristal hücreli sunlink 100 watt panelleriniz 2 sırada sunlink 2. Sıraya ve 145watt ama aslında 150 watta tekabül eden perlight markamız bu markalar harici yine alınabilecek onaylı panellerimiz 150 sunlink ve CL marka mono veya poly farketmez diyorum. Bunlar şu anda piyasadaki en kaliteli olan güvenilir panelller
Sevgilerimle
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,424
Mesajlar
1,517,770
Kayıtlı Üye Sayımız
172,070
Kaydolan Son Üyemiz
cipokko

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst