Lithium (lifepo4) Aküler Parasını Hak Ediyor Mu- Test

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan JantarMantar Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 410
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 133,147

JantarMantar

Bakış açısı herşeydir
Mesajlar
83
Tepkime Puanı
53
Aşağıdaki videoda yaklaşık 6-7 süren bir test yapılmış. 4 tip akü sert bir şarj-deşarj döngüsüne sokuluyor.
1-Ucuz "lead acid" akü, 100£
2- AGM akü, 300£
3-Lead crystal akü, 350£
4- LiFePo4 akü, 1000£

Test döngüsü şu şekilde yapılıyor, tüm aküler 12V - 100 amp değerinde seçilmiş, 10.5 V 'a düşene kadar 25a ile deşarj ediliyorlar sonra 14.4 V'a kadar 25a ile şarj ediliyorlar. Döngü bu şekilde durmadan devam ediyor.

Testi yapan kişi normalde akülerin bu şekilde kullanılmaması gerektiğini söylüyor zaten ama gerçek hayatta bazıları tarafından bu şekilde istemeden yada şartlar gereği akülerin gayet de kullanıldığını, bu yüzden de çok da gerçek dışı bir test olmadığını ama yine de çok "sert" bir test olduğunu belirtiyor.

Buradaki olay bence test şeklinde ziyade akü tipleri arasında ortaya çıkan farklar. 7:20 civarlarında çıkan grafikte gördüğümüz şey şu, yukarıdaki döngüye maruz kalan akü tiplerinin alt satırdaki döngü sayısı arttıkça kapasitelerinin nereye kadar düştüğü. Yani kaç döngü sonra akülerin ağzı yüzü dağılıyor :D

Mesela lead acid akü sadece 20 döngü sonra 35a kapasiteye kadar düşüyor yani iflas ediyor diyebiliriz. Neredeyse 1 ay bile dayanamıyor diyebiliriz. Diğerleri de 110 ve 170 döngü kadar sonra 35a kapasiteye düşüyor yani akü ölüyor kesinlikle. Bu testte 200 döngüden sonra bile LiFePo4 akü ise sadece 1~2 a kadar kapasite kaybediyor. Yani bana mısın demiyor. Aradaki fark muazzam.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=jR34QF3xcCc


Peki şimdi 100£ luk ucuz sıradan akü yerine en az 100 katı performans vermesine rağmen 10 katı fiyatı olan 1000£ luk lithium akü mü alacaz? Ben bu konuda farklı düşünüyorum. Lithium akülerin diğer akülere göre 3 katı kadar daha kapasiteli olduğunu düşünüyorum. Yani 100a lik bir lead acid akü yerine 1/3 kapasitesi olan 35a lik lithium akünün aynı kapasitede olup daha iyi görev yapacağını düşünüyorum.

Sebebini de şöyle izah edeyim, 100a lik lead acid aküyü sadece %50 kapasitesine kadar boşaltmak gerekiyor, yani 50a çöpte gibi bişey. Üstüne bu tip aküleri güneş paneli veya araç alternatörü gibi DC akımlar ile %85 ten fazla kapasiteye doldurabilmek günler alıyor yada pratikte yapılamayan bir şey gibi. Yani aküyü eğer kamp alanında falan değilsek ~%85 ine kadar doldurabiliyoruz. Bir diğer değiş ile kullanım kapasitesi %50 ila %85 arası oluyor bu da 35a kapasite demek. Yani 100a diye aldığımız lead acid yada AGM akü pratikte 35a gibi bir kapasite sunuyor bize. Bu aküyü de ayrıca ~10 a ile şarj etmek(%10 kapasite) ve yine zarar vermemek için 10-20a gibi (hadi max 25a olsun) bir akım ile deşarj etmek tavsiye ediliyor doğru kullanım ve uzun ömür için.

40a Lithium akü aldığımızı düşünelim; 40a kapasite varsa 40ını da kullanabiliyorsunuz. Ayrıca 20a ile şarj/deşarj etmek normal bir değer, yani 2 saat falan sürüyor 0 dan 100e dolum. Yer yer rahatlıkla 40a yük de çekebiliyorsunuz abartmadıktan sonra, akü zarar görmüyor. Ayrıca DC akım ile %100 üne kadar doluyor zorlanmadan. Ve 1000 lerce yıpratıcı döngü sonunda bile anca %80 kapasitesine falan düşüyor.

Bu yüzden ben AGM gibi bir akü almaktansa onun 1/3 kapasitesindeki LiFePo4 bir aküyü tercih ederim. Fiyat farkı baya kapanıyor belki 2-3 katı oluyor ama sağladığı performans ve ömür çok çok daha fazla oluyor. Üstelik hacim ve ağırlıktan kazandığınız da bonus.
 


Orbus lityum akü 12v 200ahBahsettiğiniz akü tipi buysa ithal jel akülerle arasında bir fiyat farkı yok sanki!

Markayı duymamıştım, resimden sahte gibi duruyor(hem de baya). Bu fiyata 12V-200a Lithium akü bulmak imkansız gibi bişey.

Daha önce kalitesiz markaların sulu tip aküleri falan AGM etiketi ile sattıklarını okumuştum sanırım, dikkat etmek gerek.
 

Orbus kore malı ve bilinen bir marka.İnternette lityum iyon solar akü diye arattığınız zaman hep bu markanın ürünleri çıkıyor:smiley:
 

Ben model uçak helikopter ve kuadro ile içli dışlı olduğum için Lityum bazlı akülerlede epey haşır neşir oldum ve elimde de epey akü var.Benim kullandıklarım Lipo tanımlaması ile olan türü.Burada bahsedilenler ise LiFePo4 lityum demir fosfat aküler.aslında biz kullanıcılar için öyle çok farkları yok.Lipolar daha pahalı LiFePo4 lara oranla.
Lityum "LİPO" akülerde akünun nasıl boşaltılacagı ve doldurulacagı ile ilgili bir katsayı var."C" ile anılan bu sayı diyelim ki 2 olsun bunun anlamı şu :Bu aküyü kapasitesi olan amper degerinin iki katı akımla boşaltabilirsin.Yani akümüz 20 amper/saat kapasitesinde ise bu aküden sürekli olarak 40 amper çekebiliriz.Akümüz yarım saatte boşalır ama arızalanmaz.Şayet aynı akünün "C" sayısı 10 ise biz bu aküden korkmadan sürekli olarak 20X10=200 amper çekebiliriz akümüz bir saatin 1/10 kadar sürede yani 6 dakikada boşalır aynı akımla 6 dakikada da doldurabiliriz.
Bu detay bilgisini yazmaktaki sebebim Lityum akü kapasite hesabı yaparken Kursunlu aküden farklı olarak Bu "C" katsayısınıda hesaba katmamız.Haliyle C sayısı büyüdükçe aynı kapasitedeki akünün fiyatıda büyümektedir.
 



Orbus kore malı ve bilinen bir marka.İnternette lityum iyon solar akü diye arattığınız zaman hep bu markanın ürünleri çıkıyor:smiley:

Çok enteresan, okadar araştırmama rağmen hiç karşılaşmadım :smiley: Bilindik bir marka ise denenebilir.

Sayın ince, guzel bir noktaya değindiniz. Ben de dediğiniz gibi (üreticilerin spec.lerine bakarak) şarj/deşarj değerlerinin 1C, 2C yada 0.5C gibi değerler ile ifade edildiğini görüyorum. Genel olarak 0.5C degerinin kullanılmasının en uzun ömrü vereceğini belirtiyor ureticiler ancak bunun yanında 3C ye kadar deşarj 2C ye kadar sarj kapasitesinin oldugunu, akünün bırakmayacağını da belirtiyorlar(hatta anlik 6C ye kadar değerler hatırlıyorum). Yani 100a lik bir LiFePo4 ü 50a ile desarj etmek en iyisi ama 200 hatta 300a ile de desarj edebilmek büyük bir avantaj.
 

merhaba verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. LiFePO4 pillerin adı solar sistemler ile beraber daha çok anılmakta ve artık alternatif olmaktan çok yeni ve eski teknoloji arasında seçim yapma durumunda gibi görünüyor.

sizin de belirttiğiniz gibi tam kapasite ile kullanılabilmeleri ve yüksek döngü sayıları, 3V'luk hücreler halinde bulunmaları yüksek deşarj akımları, hızı şarj süreleri ve bu sağladıkları avantajlar yanında boyut ve ağırlık gibi ergonomik avantajları birer artı olarak hanelerinde yazılı.

merak ettiğim türkiye şartlarında karavan kullanımında durum nasıl? YouTube üzerinde bi çok video var ancak türkiye şartlarında maliyet, hava sıcaklığı ve kullandığımız cihazların çektiği akımlara karşı tepkisi ne durumda, türkiye şartlarında bu verilerin gerçekliği nedir?

bu konuda tecrübesi olan arkadaşlar tecrübelerini paylaşırsa sevinirim.
 


Orbus kore malı değil, Türk malıymış.
İzmir de üretiyormuş.

12volt 100 amperliğinden almak istiyorum forumda daha önce alan kullanan var mı acaba?
O zaman burada yanlış yazıyor,akünün üzerinde de yanlış yazıyor:smiley:KORE MALI ORBUS 12V 100AH JEL AKÜ (DEEP CYCLE) 18954
 




Konumuz akünün cinsi değil markası.Ben kore malı diye yazmıştım,arkadaş türk malı ve izmir de üretiliyormuş diye yazınca tekrar kontrol ettim ve neden kore malı diye yazdığımı kaynak göstererek belirttim.Bu markanın lityum aküleri ile ilgili kullanıcı bilgisine ben de ulaşamadım ve takipteyim.Eğer ürün tedarikçinin dediği gibi, gerçek lityum akü performansı veriyorsa, jel akülere göre tercih edilir diye düşünüyorum.
 



Son 1 aydır uygun bir yaşam yaşam aküsü seçmek için ilanlara bakmaktan, forumları okumaktan daraldım.
Sonunda bu sayfayı okuduğumda, daha önce pahalı bulduğum için aklımdan bile geçirmediğim lifepo4 tipi akü konusuna ikna oldum. Öncelikle jel veya asitli tip tip akü yerine yarı hatta 1/3 kapasiteli lityum akü alma fikri için çok teşekkür ederim. 2 adet 60 ah orbus lifepo4 (sistemim 24v olduğu için mecburen 2 adet) için karar verdikten sonra alışveriş siteleri, sahibinden, letgo derken birçok sitede ürünün tükenmiş olması, orbusun kendi sitesinde de bu ürüne dair bilgi olmaması üzerine bu ürün orjinal midir, kandırmaca mıdır diye tekrar işkillendim.
Sonunda orbus' u arayıp ürünün orjinal olduğunu öğrendikten sonra İstanbul'da alabileceğim bayi önermelerini istedim ve dmr solar ile görüşüp 1350 tl kdv dahil fiyat ile siparişimi verdim. (İnternetten ulaşabildiğim en ucuz fiyat 1600 tl idi).
Ürün Orbus'tan adresime bugün kargolanacak. 100 ah agm deep cycle veya jel akü almaktansa cok daha uzun ömürlü olacağını düşünüyorum, umarım yanılmam. Aynı tercihi yapacak karavancılara belki yardımı olur diye paylaşmak istedim.
 

Hikayeye kaldığım yerden devam edeyim. Akülerim geldi, 1 gün boyunca şebeke elektriği ile şarj edildi, ikisinin de voltajı 12.9 iken 24 volt olan güneş enerjisi sisteminde 1 gün sorunsuz çalıştı. Bir sonraki gün akıllı invertor akü voltajının 11.5 v olduğunu gösterip kapandı. Oysa 23.5 v olduğunda elektriği kesmesi gerekiyordu. Aküler bağlı halde iken ayrı ayrı voltajlarına baktığımda biri 12.9 digeri 0 görünüyordu. Akülerin bağlantılarını ayırdım ve tekrar ölçtüm, ilki yine 12.9 ikincisi 12.3 olarak okudum ve bu durumdan hiçbir şey anlamadım.
Aküleri aldığım firmayı aradım, akülerin seri bağlanmaya uygun olmadıklarını, sadece 12 v sistemde parelel bağlantıyla kullanılmaya uygun olduklarını söylediler. Aküleri yer değiştirip tekrar denememi önerdiler.
Özet ile sonuç tam bir hayal kırıklığı. Bu aküleri kullanmak için güneş panellerini ve invertoru değiştirmek saçma olur. Büyük ihtimalle geri göndermeyi düşünüyorum.
Benzer bir durum yaşamış, önerisi olan kimse olur ise sevinirim . Sağlıklı günler dilerim.
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,440
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst