Kuş Gözlemciliği Hakkında Genel Bilgiler

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan koza Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 3
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 16,843

koza

Kamp III
Mesajlar
963
Tepkime Puanı
4
Yer
İstanbul
KUŞ GÖZLEMCİLİĞİ NEDİR

Kuş gözlemciliği doğayı kuşların dünyasından tanımayı sağlayan bir gözlem sporudur. Sağlıklı bir çevrenin en iyi göstergesi olan kuşlar her türlü yaşam ortamında bulunurlar. Kent içerisinde parkta, sulak alanda, bozkır, orman, çöl gibi hemen her yerde kuş gözlemciliği yapılabilir.

Kuş gözlemciliğinin mevsimi, zamanı da sınırlı değildir; 365 gün 24 saat yapılabilir. Türkiye'de şimdiye kadar 450 çeşit kuş türü kaydedilmiştir. Kuşları izlemek ve anlamak, aynı zamanda kendi doğal çevremizi izlemenin en akılcı yoludur. Çevre koşullarına oldukça duyarlı olan kuşlar, orman kaybının, sulak alan tahribatının ya da fazla tarım ilacı kullanmanın etkileri gibi konuların önceden habercisi olabilirler. Bu anlamda kuş gözlemciliği, sağlıklı ve kapsamlı bir çevre koruma stratejilerin unsurları arasındadır.

Türkiye'deki toplam kuş türlerinin sayısı Avrupa'nın tamamında bulunan kuş türleri kadardır. Ülkemizin kuşlar açısından zengin olmasının en önemli nedenlerinden biri zengin sulak alanlar olması, diğeri ise önemli kuş göç yolları üzerinde yer almasıdır. Ülkemizin önemli sulak alanlarında (Manyas, İzmir, Göksu Deltası vb gibi) kuş gözlem istasyonları ve gözlem kuleleri kurularak ornitoturizm ile ilgili atılımlar yapılmıştır. Ülkemizde özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında görülen kuş göçlerinin önemli geçiş noktaları İstanbul ve Çanakkale Boğazları, Doğu Akdeniz (Adana, Hatay, Gazi Antep) ve Kuzeydoğu Anadolu'dur (Artvin, Rize, Kars). Kuzeydoğu Anadolu bölgesi özellikle yırtıcı kuşlar açısından önemli bir potansiyel arz etmektedir. Örneğin Kuzeydoğu Anadolu'da, sadece Gürcistan ve bu yöreye has bir tür olan Kafkas Horozu'na (Lyrurus mlokeesiewiczi) dünyanın başka hiçbir yöresinde rastlanamaz. Özellikle kuş göç yolları üzerinde yer alan sulak alanların kuşlar açısından çok önemli potansiyel içerdiği dikkat çekmektedir.

Türkiye'de kuş gözlemciliği son yıllarda hızla yayılmaktadır. Halen birçok ilde "kuş gözlem gurupları" oluşturulmuştur.


NASIL YAPILIR

Kuşlara yeterince yaklaşmak mümkün olmadığı için dürbün, yakın gözlem yapmayı sağlayan en temel araçtır. Açık alanlarda, uzak mesafelerde bu amaca yönelik olarak yapılmış olan teleskoplar da çok yararlı olurlar. Gözlem süresince kayıt tutmaya yarayan bir not defteri unutulmamalıdır. Ayrıca kuş türlerinin bulunduğu bir rehber kitap almak yararlı olacaktır. Gözlem sırasında uyulması gereken bir takım kurallar vardır. Bunların başında kuşları rahatsız etmemek gelir. Yuvalama alanlarına girmemek, yumurta veya yuva malzemesi almamak gerekir. Gözlem sonunda bölgede herhangi bir eşya bırakılmamalıdır.


KATEGORİLER ve KRİTERLER

A1: Kategori:Nesli dünya ölçeğinde tehlike altındaki türler
Kriter: Alan, düzenli olarak kayda değer sayıda nesli tehlike altında olan kuş türlerinden barındırır.
A2: Kategori: Dar yayılım alanına sahip türler
Kriter : Alanda, üreme popülasyonları dağılımı bir Endemik Kuş Alanı (Endemic Bird Area - EBA) yada İkincil alan (Secondary Area - SA) oluşturan, dar yayılım alanına sahip kuş türlerinin önemli oranlarda bulunduğu bilinir yada tahmin edilir.
A3: Kategori:Yayılımı biyomlarda sınırlanmış türler topluluğu
Kriter:Alanda, popülasyonlarının büyük bir bölümünün yada tümünün dağılımı bir biyomda sınırlanmış kuş türlerinin önemli oranlarda barındığı bilinir ya da tahmin edilir.
A4(i): Kategori:Topluluklar
Kriter:Alan, düzenli olarak, belirli dönemlerde topluluklar halinde bulunan bir ya da birkaç sukuşu türünün, biyocoğrafik popülasyonunun % 1'ini barındırır.
A4(ii): Kategori:Topluluklar
Kriter:Alan, düzenli olarak, belirli dönemlerde topluluklar halinde bulunan bir ya da birkaç denizkuşu ya da karasal türlerin, global popülasyonunun % 1'ini barındırır.
A4(iii): Kategori:Topluluklar
Kriter:Alan, düzenli olarak, bir ya da birkaç türden , 20.000 sukuşu bireyini ya da 10.000 denizkuşu çiftini barındırır.
A4(iv): Kategori:Topluluklar
Kriter:Alan, göç sırasında toplu halde uçan göçmen türler için "göç geçidi" işlevini görmektedir.
B1(i): Kategori:Topluluklar
Kriter:Alan, düzenli olarak, belirli dönemlerde topluluklar halinde bulunan bir ya da birkaç sukuşu türünün, göç yolu ya da bağımsız bir popülasyonunun % 1'ini barındırır.
B1(ii): Kategori:Topluluklar
Kriter:Alan, düzenli olarak, belirli dönemlerde topluluklar halinde bulunan bir ya da birkaç denizkuşu türünün bağımsız bir popülasyonunun %1'ini barındırır.
B1(iii): Kategori:Topluluklar
Kriter:Alan, düzenli olarak, belirli dönemlerde topluluklar halinde bulunan başka kuş türlerinin göç yolu ya da bağımsız popülasyonlarının % 1'ini barındırır.
B1(iv): Kategori:Topluluklar
Kriter:Alan, ilk ve sonbahar göçleri sırasında, 5000'den fazla leylek ya da 3000'den fazla yırtıcı kuş, pelikan ya da leylek için "göç geçidi" işlevi görür.
B2: Kategori:Korunma türleri olumsuz olan türler
Kriter:Alan, Avrupa Ölçeğinde Korunmada Öncelikli (SPEC Kategori 1, 2, 3 - Korunma Durumu Olumsuz) ve önemli kuş alanları yaklaşımı korunmasına uygun olan bir tür için ülkedeki en önemli "n" alandan biridir.
B3: Kategori:Korunma durumları olumlu,ancak popülasyonları Avrupa'da yoğunlaşmış türler
Kriter:Alan, Avrupa Ölçeğinde Korunmada Öncelikli (SPEC Kategori 4 - Korunma Durumu Olumlu, ancak Avrupa'da yoğunlaşmış) ve önemli kuş alanları yaklaşımı korunmasına uygun olan bir tür için ülkedeki en önemli "n" alandan biridir.


ÖNEMLİ KUŞ ALANLARI PROJESİ

Kuşların yaşamları boyunca bulundukları alanların sayısı sonsuzdur. Dolayısıyla tüm bu alanların etkili bir şekilde korunabilmesi imkansızdır. Önemli Kuş Alanları (ÖKA) yaklaşımında, korunmaları ve iyi yönetilmeleri durumunda, kuşların ve biyolojik çeşitliliğin korunmasına en verimli katkıyı sağlayacak öncelikli alanlar belirlenir. ÖKA, 1989 yılında Uluslararası Kuşları Koruma Konseyi tarafından başlatılan ve dünyanın birçok ülkesinde yürütülen bir projedir. Doğal Hayatı Koruma Derneği başlangıcından itibaren projenin Türkiye bölümü için gerekli çalışmaları başlatmış, 1997 yılında ÖKA kitabını yayınlamıştır. Halen yeni değerlendirme çalışmaları yapan dernek bir taraftan da izleme çalışmalarını sürdürmektedir.1990 yılında başlayan Türkiye'nin Önemli Kuş Alanları Projesi, Türkiye'deki kuşlar açısından önem taşıyan alanların, -kamuoyu bilinci oluşturma, lobi etkinlikleri ve kampanyalarla- korunmasını, alanlardaki gelişmelerin sürekli izlenmesini ve yeni ÖKA'ların belirlenmesini amaçlamaktadır.Ülkemizde bu proje ve bu projeye yönelik envanter çalışması Doğal Hayatı Koruma Derneği koordinatörlüğünde yürütülmüştür.
 

Etiketler
Ynt: Kuş Gözlemciliği Hakkında Genel Bilgiler

çok farklı bir olay..açıkçası haberim yoktu ama araştıracağım..teşekkür ederim: )
 

Ynt: Kuş Gözlemciliği Hakkında Genel Bilgiler

Kuşları tanıtan bir kitap yada internet sitesi taviye edebilirmisniz.
 

Ynt: Kuş Gözlemciliği Hakkında Genel Bilgiler

Özellikle ülkemizdeki kuşları tanımak için TRAKUS sitesini tavsiye edebilirim...Ülkemizdeki kuşlar hakkında harika bir arşiv barındırır...
Sitenin bu bölümünden görseller ve isim ile arama merak ettiğiniz kuşlar hakkında bilgilere de ulaşabilirsiniz...http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=tur_arama
Bir de kendi blogumda yer alan kuş gözlemcileri ve kuş fotoğrafçıları için hazırlanmış Sözlük de ilginizi çekecektir....
http://www.serkanmutan.com/2013/04/sozluk.html#.U0VDEfl_t8E

Untitled 1
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,433
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst