Kendim Mi Yapsam Yaptırsam Mı?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan hyrttn Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 57
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 9,390

hyrttn

Yeni Üye
Mesajlar
9
Tepkime Puanı
2
Kısa bir süredir forumu takip efiyorum. Birçok yapım serüveni okudum. Deneyim yaşamış arkadaşların fikrine ihtiyacım var.

15 m3 ducato dan bir karavan yapmak/yaptırmak istiyorum.
Maliyeti aşağı yukarı iç dizaynı (yalıtım, elektrik, su döşemeleri, wc, duş, paneller; mobilya montajları vs) ortalama ne kadara maal olur?
Hiç riske girmeden tecrübeli birine 60 bin tl ye yaptırsam daha mı mantıklı olur? 40 bine halledebileceksem ben yapayım diyeceğim.

Değerli yorumlarınıza ihtiyacım var.

Screenshot 20200507 031101 comsahibinden
 

Etiketler
Merhabalar,

Öncelikle hayırlı olsun her iki şarttada güzel günlerde kullanmanız dileğiyle. Ben açıkçası karavan konusunda hiç deneyimi olmayan ama hayali olan biriyim. Eğer daha önce bir deneyiminiz yok ise iyice araştırarak, güvenilir bir firmaya yaptırmanızı tavsiye ederim. Çünkü özellikle elektrik gibi önemi tesisatlar yer alacağı işi bir profesyonelin yapması daha sağlıklı olacaktır.

Selamlar
 

Elinizden biraz iş geliyorsa, vaktiniz varsa kendiniz yapın, 10-15 bine bitirirsiniz.
Mütevazi davranırsanız 5-10 bine bitirirsiniz.
Malzemesi 150-200 tl tutacak iş için ustalar 2 bin tl fiyat çekiyorlar. Maalesef kısa yoldan zengin olma peşinde herkes.
 
Son düzenleme:


Merhabalar @hyrttn arkadaşım. Ben de şu an aynı aşamadayım. Araştırmalarım sonucunda kendim yapmaya karar verdim. En azından neyin neyden olduğunu, nerede ne olduğuna hakim olabilirim diye düşündüm. Youtube' da gereken videolar fazlasıyla var. Gerisi tamamen sizin el beceriniz ve zamanınıza kalmış. Kendi zevkinize göre dizayn edip emek harcadığınızda eminim ki gözünüzde daha farklı bir değeri olacaktır. Ancak tek sıkıntım araç konusunda kararsız kaldım. Malum zevk işi ve yol yapacağız haliyle. Yollarda bizi üzmeyecek aynı zamanda da hesaplı olacak bir araç olması lazım. Siz neye istinaden Ducato'da karar kıldınız. Tercih etme sebebiniz neydi?
 



15 m3 ducato dan bir karavan yapmak/yaptırmak istiyorum.
Maliyeti aşağı yukarı iç dizaynı (yalıtım, elektrik, su döşemeleri, wc, duş, paneller; mobilya montajları vs) ortalama ne kadara maal olur?
Hiç riske girmeden tecrübeli birine 60 bin tl ye yaptırsam daha mı mantıklı olur? 40 bine halledebileceksem ben yapayım diyeceğim.

Değerli yorumlarınıza ihtiyacım var.
[/QUOTE]

Merhaba,
Kendi karavanını kendisi yapmış birisi olarak öncelikle çıkmayı düşündüğünüz bu keyifli ama bir o denli de zorlu serüvende size kolaylıklar dilerim. Çünkü her halukarda kesinlikle buna ihtiyacınız olacaktır.:smiley:
Bugün bildiğim kadarıyla karavan firmalarının standart paketleri 80 bin lira civarından başlıyor.
İmalatta fiyatı belirleyen en önemli faktör kullanacağınız malzemedir.
Örneğin orjinal karavan camı kullanırsanız 2000-2500 TL den aşağıya cam bulamazsınız ( Ben ithal 3 ad heki, 4 ad cam kullanmıştım 2017 fiyatıyla yaklaşık 8500 TL civarı tutmuştu. Ancak bunları yerli olanlarını tercih etseydim hepsi 2000 TL ancak tutardı.) Mesela bugün 250 liraya da hidrafor bulabilirsiniz 700 liraya da.. Ben yaparken yarın öbür gün olmadık yerde bozulur can sıkar diye kalitelisini almıştım doğrusu.
Dolayısıyla toplam maliyeti etkileyen unsur bütçenizle doğru orantılı olarak tercih edeceğiniz malzeme ve ekipmandır.
Şahsen bugünün fiyatlarıyla donanımınızı ve tercihlerinizi ne kadar düşürürseniz düşürün aracı kendiniz yapsanız dahi 20-25 binden aşağı maliyet çıkacağını düşünmüyorum (sadece günes enerjisi ve elektrik sistemi 7-8 binden aşağı tutmaz)
Eliniz yatkınsa, vaktiniz ve yeriniz varsa kendiniz yapabilirsiniz. Muhakkak ki %20-30 daha ucuza mal edersiniz..
Benim aracın dönüşümünü detaylı olarak yayınlamıştım. Arzu ederseniz aşağıdaki linkten daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Tekrar kolaylıklar dilerim

 

Fikir;

Su sisteminin malzemelerini mahallenin nalburundan,(borular bağlantı parçaları sakız parasına, hidrofor 125-150tl, musluk 60tl, evye 50tl)
Temiz/ pis su, tezgah altına 2-3 damacana,
Solar sistemi ve Elektirik malzemelerini n11 'den,(25w solar panel 100tl, solar şarj 50-60 tl, kablonun metresi 1,5-2 tl, inverter 200-300tl, 60A akü 250tl)
Dolap vs. ahşap malzemeleri talebinize göre özel kesim (n11 de yapan birçok satıcı var), 18mm kavak kontrplak m2'si 50tl. (Çoğu yerde çok daha ince kullanırsınız zaten)
Tekstil döşeme malzemelerini mahalledeki döşemeciden (n11 den de olabilir),
Ocak fırın vs. letgo dan 150-200tl,
Ofis Buzdolabı letgo, 200-250tl
porta potti 600tl,(n11)
Yatak, 28dns sert gri sünger 150tl,
izolasyon cam yünü m2'si 5tl


10 binin baya bir altında kalıyor sanırım.
 
Son düzenleme:


.
Anladım. Sağolun..:yum:
Tek takıldığım buzdolabının ne kadar çalıştığı ?

.

Buzdolabının ne kadar çalışmak istediğine siz karar veriyorsunuz. Alacağınız her ek 25w panel(100tl) ve akü 250tl buzdolabı çalışma süresini sonsuza doğru götürür:smiley:
Kompresör tüketimleri 40w dan başlıyor sanırım, pratikte 24 saat çalışacağını varsayarsanız günde 1kw üretecek kadar paneliniz 2kw depolayacak kadar akü olmalı(tüketimin büyük kısmı gündüz gerçekleşeceği ve zaten panelden çekeceği için 1kw lık akü de çok üzeceğini sanmıyorum). Ama hergün illa ki motoru çalıştıracağınız için panel daha küçük bile olabilir. Denersiniz, yetmezse arttırırsınız.
Aracı kendiniz üretip kendiniz kullanacağınız için gerektiğinde her değişikliği yapabilirsiniz.
 
Son düzenleme:




.
O zaman şu andaki kombinasyon ancak storapor kutu + market buzuna alternatif olabilir..

.


275w panel n11 de 600 tl ve günde yaklaşık 1,5kw elektirik üretir. Evinizdeki no-frost buzdolabına bile yeter bu.

Güneş paneline bu kadar göbek bağlamaya gerek yok aslında, aracı yarım saat çalıştırdığınızda şarj dinamosu, güneş panelinin 1 günde yapacağı işi yarım saatte yapar.
 
Son düzenleme:

275w panel n11 de 600 tl ve günde yaklaşık 1,5kw elektirik üretir. Evinizdeki no-frost buzdolabına bile yeter bu.
.

Yaz ayları için doğru olabilir. Fakat tüketici girişine kadar panel üretiminin önemli bir bölümünü kayıp olarak düşünmelisiniz.

Buradaki resim kaldırıldı..

Üstelik;
275 W panelin hangi akü kombinasyonu ile ne zaman ve nerede kaç gün sorunsuz kalabileceğinizin tahmini değerini, aşağıda düzenlediğim SOLAR HESABI’ndan da hesaplayabilirsiniz. :yum:
.

14866636 243E 44B0 8878 57220B4E81D6
 
Son düzenleme:

.

Yaz ayları için haklısınız. Fakat tüketici girişine kadar panel üretiminin ~1/3 ünü kayıp olarak düşünmelisiniz.

Ekli dosyayı görüntüle 519155

Üstelik;
275 Wp panelin hangi akü kombinasyonu ile ne zaman ve nerede kaç gün sorunsuz kalabileceğinizin tahmini değerini, aşağıda düzenlediğim SOLAR HESABI’ndan da hesaplayabilirsiniz. :yum:
.

Kendi adıma, O kadar hesaba değer bir durum olacağını düşünmüyorum, aracı yarım saat çalıştırır solar panelin 1 günde yapacağı işi yarım saatte yaparım.

Sohbet konu başlığından uzaklaşıyor sanırım..
 


yine solar panel, yine masraf, yine eziyet. o kadar değişken var ki hesap yapmaktan karavan yapmaya geçilemiyor adeta :smiley: karavanda sürekli yaşamayacaksanız kamplar bir haftayı geçmeyecekse buzdolabını kafaya takmayın. toprağı 50- 60 santim kazıp bir kuyu açın alın size buzdolabı. gün aşırı kuyuya su döküp ıslatın ve keyfinize bakın.
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,382
Mesajlar
1,517,423
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

SON KONULAR



Geri
Üst