Karavanda İçme Suyu

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Doğrucu Davut Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 9
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,384
Mesajlar
2,133
Tepkime Puanı
2,852
Yer
Kuzey Ren / Almanya
.
Özellikle yaz aylarında sürekli sıvı tüketmek oldukça önemli. Meyve suları veya bira ise susuzluğu gidermek için pek uygun değiller çünkü durum içme suyu sağlamakla ilgili, vücudumuzun ihtiyaç duymadığı enerjiyi sağlamakla değil.
Bu nedenle su veya maden suyu salık verilmekte.
Peki özellikle sıcak havalarda alacağımız sıvıların ısısı ne olmalı ?

Bilim insanları içeceklerin sıcak veya buz gibi soğuk olmaması gerektiğini söylemekteler. İçilen soğuk içecekler vücudumuzda ısıtılarak, sıcak içecekler de soğutularak normal vücut sıcaklığına getirilmekte. Bu yüzden buz gibi içecekler vücudumuza ek ısı üretmek için yanlış sinyal vermekteler. Yani ani olarak organizma hedeflediğimizin tersine vücudu ısıtmaya çalışmakta. Ancak, çok sıcak içecekler içersek de fazla terleme durumu ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu iki uç durumda sıvı kaybını telafi etmemizin daha da zorlaşması ise gayet normal.

Sık sık içilen soğuk içecekler mide asidin zarar vermekte ve sindirim enzimlerini yok etmekteler. Böylelikle bağırsak florasının dengesi bozulmakta. Sonuçta karın ağrısı ve şişkinlik olabilmekte.
Bizdeki harareti alması için küçük yudumlarla içilen ılık çay da fizyolojik olarak akıllı bir çözüm sunuyor. Çünkü bu tarz sıvı alımında aşırı olmayan az terleme vücudun soğumasını desteklemekte..

İnternette içme suyu için tavsiye edilen derece üzerine bir bilgi bulamadım. Sanırım ılık etkisi vermeyen serinlikte bir derece uygun olmalı ? Bizim evde ve karavandaki tercihimiz de bu yönde. Karavan buzdolabına yerleştirmesi ve kullanımı daha uygun olan iki adet yarım litrelik şişelerle gerektiğinde aşlama yapmaktayız. Zaten buzdolabına daha fazla konulan su kaplayacağı yer ile sonuçta daha fazla enerji ve sistem kurumunda daha fazla harcama doğurabilmekte. Yardımcı bir çözüm de soğuk market sularının üstten basmalı plastik termoslarda depo ve kullanılması olmalı.


Aslında karavancılar için konu dönüp dolaşıp, buzdolabına koyacaklara geliyor.
Nasıl enerji politikalarında üretim önemliyse, akıllı tüketimi gözetmeyen bir yaklaşım da uğraşıyı desteksiz bırakmakta. Sanırım bazen buzdolabını soğutulması gereksiz yiyeceklerle dolduruyoruz ? Ben arada sırada benimkinde böylelerine rastlıyorum. İnanmazsanız siz de dolabınızı açın bakın diyecektim ama artık bu başka bir başlığın konusu olmalı ? :yum:
.
 
Son düzenleme:

Etiketler

sıcak ve soğuk kişiden kişiye farklı değerlendiriliyor. çok yakınımda iki uç örnek var. babam soğuk su için suyu soğutmuyor donduruyor sonra buz çözülüp sıvı hale gelince içiyor. kendimi bildim bileli yaz kış bu şekilde su tüketir, kayınpederim ise yazın sıcak günlerinde bile dolaptan su içmez hatta buzdolabından çıkan kavun karpuz bile yemez hasta olmaktan korkar.

soğuktan ve sıcaktan korunmak için aynı yöntemi zıt şekilde kullanırım. bilirsiniz soğuk havalarda soba ya da ateş gibi bir ısı kaynağına yaklaştığımızda (bazen sıcak bir şey içerken bardağı avucumuzla tutarız) refleks olarak ellerimizi uzatır ısınmaya çalışırız. doğru bir harekettir avuç içlerinde damar yapısı yoğun ve kan akışı hızlı olduğu için ısı kan akışı ile vücudumuza yayılır. aynı şekilde soğuk bir kaynak ile serinlemek de mümkün. ben soğuk su şişesini avucumda ensemde ya da kalbimin üzerinde tutarak hem suyun içebileceğim ısıya gelmesini bekler hem de vücudumu serinletirim.

dolap için ilginç önerilerim var ama ;) kamp yöneticileri @Doğrucu Davut Bey' i tefe koymasın diye yazmıyorum :tearsofjoy::tearsofjoy::tearsofjoy::tearsofjoy:
 


:smiley::smiley::smiley::smiley::smiley: inşallah tatiliniz ( 6.mesaja istinaden düzeltme : geziniz ;) ) güzel geçiyordur. selamlar, saygılar...
 
Son düzenleme:






Forumların en tatlı atışması bu sevgili ikilimizde..
seviyeli, tatlı, iğneleyici.. 👍

Örnek olsun.
Sağolun, varolun.

Aslında forumun değerli iki üstadıda aynı şeylere vurgu yapıyor. Enerjiden, sudan, araç hacminden (bazen İveco midibüsler aklımdan geçmiyor değil😂) maksimum verim alabilmek. En önemlisi deli paralar harcamadanda bu işin mümkün olduğunu her fırsatta belirtiyorlar. Tabi tatlı atışmalar tuzu biberi.
 

Karavandayken bulunduğum yerde ve kampta şebeke suyu varsa, uygun olması halinde bu suyu çay demlemek ve yemek yapmak için kullanıyorum. Bu durumda içme sularım epey dayanıyor. Ama eğer çay ve yemeğe şişe suyu harcıyorsa acayip su harcanıyor. Bu suyu karavana taşımak da mesele oluyor bazen. İyi ki Güçlü (Aracım) var.
 



Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,440
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst