Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan buralpdi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 828
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 293,670

buralpdi

yokluk ve çaresizlik adamı mucit yapar
Mesajlar
6,092
Tepkime Puanı
478
Yer
maltepe gurubu
Öncelikle herkese merhaba, kendime bir motokaravan yapmak istiyorum. motokaravanın bütün sistemini 12V olarak yapacağım ve kendi elektrik ihtiyacını kendisinin karşılamasını istiyorum. bu yüzden, bu konuda fazla bilgim olmadığı için siz değerli büyüklerim ve arkadaşlarıma sormak istiyorum.
Biliyorsunuz güneş panelleri oldukca yaygın hale geliyor, benim zihni sinir projemde de :smiley: güneş panelinden aldığım enerji ile araba şarz dinamosunu dönderebilecek bir motor kullanmak istiyorum. gündüz devamlı bir şekilde,güneş batana kadar, karavanın ihtiyacı olan elektiriği sağlayıp, aynı zamanda da akülerimi doldurmuş olacağım. sabaha kadar olan zaman diliminde de enerjimi akülerimden kullanacağım. bu mümkünse dışarıdan hiç elektirik ihtiyacım kalmayacak. bu sistemi aracın kendi sarz dinamosunda değil ayrı olarak kurmak istiyorum. bu konuda bilgisi olan kişilerin beni aydınlatması dileğiyle herkese saygılar sevgiler.
 

Etiketler
Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Levent Bey merhaba,

elektrik bilgim yok, bu bilgiye sahip arkadaşlar daha tatminkar cevap verebilir, ama en azından şunu kestirebiliyorum:
Güneş paneli sistemi zaten kuracaksanız, bundan doğrudan akülerinizi şarj edebilirsiniz, araya tekrar bir dinamo filan koymayane gerek var. Şarj edilmiş akü de sizi sadece gece değil, kullandığınız elektriğe göre bir kaç gün bile idare edebilir.
Bence bu sistemden daha önce, elektrikli neler kullanacaksınız, nerelerde konaklamayı, ne kadar süre sabit kalmayı düşünüyorsunuz bunlara karar vermelisiniz. Buna göre (enerjinizi har vurup harman savurmazsanız) güneş paneline bile ihtiyacınız olmayabilir. Ben yaşam aküsü dahi kullanmadım, sadece aracın aküsü ile yaşadım hep.
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

haftasonları kamp harici yerlerde iki veya üç gün dışarıdan hiçbirşeye ihtiyaç duymadan konaklamak istiyorum. buzdolabı, ısıtma ve soğutma sistemleri,tv ve sistemleri,aydınlatma,duş ve tuvalet sistemlerini korkmadan kullanmak istiyorum.
güneş panelleri pahalı olduğundan, mümkün olduğunca küçük bir güneş paneli ile sistemi kurabilirsem haftaarası buzdolabını bile boşaltmam gerekmiyecek diye düşünüyorum
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Bu güneş pili denen cihazlar öyle meşhur dönergeç gibi şeyler değil. Yani bir şey döndürmeye gerek yok.
İşin espirisi bir yana günümüzde en hızlı gelişen teknolojilerden biridir.
Güneş pilleri doğrudan doğru akım elektrik üretirler. Fiyatları da sürekli düşüyor. Aracınızın tavanını güneş piliyle kaplayıp bunlarla gereken enerjiyi alabilir, fazlasıyla da akünüzü doldurabilisiniz. Bunun için bir ufak elektronik kontrol aleti de akünüzü korumak için gerekiyor. Metrekarede en fazla 130W dolayında güç elde edilebiliyor. O da en iyi şartlarda. Aracınızı güneşe doğru eğemeyeceğinizi ve ekvator bölgesinde de olmadığımızı düşününce bu elde edilen en fazla güç epeyce azalacaktır. Watt başına (teorik max. güç) fiyatlar da gittikçe düşmesine rağmen halen 5€/W civarında. 100W bir panel için kontrol cihazı hariç 500€'yu gözden çıkarmalısınız.
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

aracın tavanını güneş paneli ile donatmak maliyet olarak çok pahalı. benim söylemek istediğim sarz dinamosunu çevirebilecek küçük bir motoru çalıştıracak kadar güneş paneli. ve arkasından erke dönengeci gibi sonsuz enerji benzeri bir şey yapmak. gündüz ihtiyac olan bütün enejiyi sağlamak ve aküleri dolu tutmak. geceleri aküden kullanmak. aküleri sarz edebilecek güneş panellerinin su an çok pahalı olduklarını forumlarda okuyorum. bir vatandaşımız karadenizde evinin yakınından geçen dereye araba sarz dinamosu koymuş ve evdeki bütün sistemini 12V olarak ayarlamış. değirmen usulü bütün elektiriğini bedava ve çevreyi kirletmeden elde ediyor. buradan yola çıkarak şarz dinamosunu dönderecek bir enejiye ihtiyaç var oda güneş paneli olabilir diye düşünüyorum.
 



Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

130W lık paneller randımanlı olarak günde en fazla 50 amper kadar akım üretiyorlar. Kamp yaparken buzdolabını LPG ile çalıştırırsanız bu 50 Amper diğer elektrikli aletlere günlük olarak yeter. Klima, elektrikli ısıtıcı vs. çalıştırmıyorsanız tabiiki. Yalnız 3 sistem buzdolaplarını aküden çalıştırırsanız günlük çektiği akım 200 amper ki bu enerji size yetmez. Hafta içi aracınız evin önünde otoparkta yatarken buzdolabını çalıştıramazsınız yani. LPG ile çalışabilir. Bu da ek bir maaliyet (günlük 2,00 TL) . 3 sistem buzdolaplarında güvenlik sistemi olmasına rağmen aklınız aracınız da kalabilir. Günlük 35 amper 12V enerji tüketen kompresörlü küçük dolaplar var. Aracınıza ikinci bir buzdolabı olarak bunlardan alırsanız, güneş panelinizle yaz boyu devamlı bu dolabınızı çalıştırabilirsiniz. Bazı temel gıdalarınız ve soğuk suyunuz her zaman aracınızda hazır olur.

Güneş paneliyle birlikte en az 120 Amperlik jel akü almanızı öneriyorlar. Güneş enerjisi sistemi size 2500 TL ye mal olabilir.
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Sevgili buralpdi
Ferhat Bey olayı epey özetlemiş aslında. Ahmet Bey'in yazdıkları da sistemlerin ne kadar enerji harcadığı konusunda bizi bilgilendiriyor.
Öncelikle şunu belirteyim ki, bahsettiğiniz sistemin çalışması İMKANSIZ :smiley: Amacım moral bozmak yada fikrinizi yermek değil tabiki.
Ama bu fikir fizik kurallarına aykırı bir durum. Şöyle ki aslında 1 m2 bir güneş paneli teoride 100 W üstüne pek çıkamaz hatta pratikte 60 W enerji üretirler. Bu da şu demek güneş panelleri aslında yüksek akım veremeyen yani ancak bir fan motorunu çalıştıran sistemlerdir. Araçların alternatörü ise enerji üretirlerken o kadar yüke binerler ki milini elinizle döndürmek bile oldukça zordur.
Kısaca güneş panelleri enerji üretirlerken yada depoladıkları enerji ile ancak kapasiteleri kadar sistemleri işler halde tutabilirler. Bunu da m2 x 60 W şeklinde hesaplayabilirsiniz. Bu durumda sizin çalıştırdığınız sistemler saatte 100 W harcıyor ise en az 2 m2 lik bir panel tercih etmeniz gerekecektir.
Güneş panellerinin m2 fiyatları yaklaşık 600 $ civarlarında değişiyor. Pahalı ve verimli paneller olduğu gibi ucuz ve verimsiz paneller mevcut. Tabiki bu panelleri bir sistem olarak kullanmak için bir de şarj kontrol ve gösterge paneli kullanmanız gerekecek. Bu kontrol kartları da yaklaşık 100 $ civarlarında.
Aracınızda kurmak istediğiniz sistemler aslında uzun yıllardır özellikle yelkenli teknelerde kullanılıyor, hatta bunlara rüzgar alternatörü de ekleniyor verimi artırmak ve de geceleri de enerji elde edebilmek için. Hatta şöyle söyleyeyim, yakın zamana kadar devlet erkanı tarafından enerji üretmenin yasak olduğu bu ülkede artık bireysel olarak elektrik kurumlarına olan bağımlılıktan bizleri kurtaracak sistemlerin satışını yapan özel sektör firmalar artar oldu. Nasıl ki PVC pencere sistemleri, yada güneş enerjisi ile kullanma suyunu ısıtma sistemleri ilk önceleri fantazi sistemler gibi algılanıyorsa şu an da alternatif enerji üretme yolları fantazi gibi algılanıyor. Fakat ilerleyen yıllarda belki de hepimize yakın adreslerde bir esnaf bu işle uğraşır hale gelecek.
Reklam gibi olmasın ama örnek : www. derinmarin.com Görüldüğü üzere adamlar Bodrum'da 12 KW'a kadar enerji üreten sistemler kuruyor. Şu an için çözümler çok pahalı olmakla birlikte gün geçtikçe ucuzluyor.

Bol şans
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Sayın Orion güzel bir konuya değinmişsiniz. Fizik kuralları gereği hiçbir enerji kendiliğinden doğmaz. Bir enerji eşit oranda başka enerjiye dönüşür. Arada kayıplar da olur. Bu kayıplarda ısı enerjisi olarak havaya gider. 50 Amperlik bir alternatör saatte 0,600 KW elektrik enejisi üretir. Ürettiği enerji kadarda aracın motorundan kayış vasıtasıyla enerji çeker. Hatta kayıpları düşünürseniz biraz daha fazlasını çeker. Sonuçta bu alternatörü çevirecek direk bir elektrik motoru da en az 0,600 KW gücünde olmalı. Bu motoru çalıştırmak içinde en az 6-7 tane güneş paneline ihtiyacınız var ki bu da çok büyük bir maaliyettir. Direk güneş panelinden aküleri şarj etmek daha doğru bir seçim. Kayıplar da olmaz.
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Sayın orion ve Sayın aslanahmet bey verdiğiniz açıklamalar için teşekkür ederim. bende boş durmayıp kartal san. tanıdık ustalar ile görüştüm. beni yanıltan şey sarz dinamosunun boşta iken çok kolay dönmesi.ustamızın verdiği cevap, şuan için 12V'la çalışan hiçbir motor şarz dinamosunu çeviremez. sizlerinde söylediği gibi elde edeceğimiz güç bu sistemi çalıştıramaz. konu böylelikle kapanmış oluyor.herkese sevgi ve saygılar.
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Merhaba arkadaşlar,
Sn Buralpdi bey konuyu kapattı ama ben henüz konuyu irdelemeye devam edeceğim.
220 W büro tipi buzdolapları 100 A akü ile 45 saat deneme çalışması yaptığına göre düz mantıkla 120 A akü 48 saat çalıştırır diye düşünüyorum. Bunu minumum maliyetle güneş panellerinden elde edilecek enerjiyle destekleyerek 3-4 güne çıkartabiliriz herhalde.
1. soru; Böyle bir sistem akü hariç nekadara çıkar acaba?
2. soru; 120 a akü boşaldığında park halindeki aracı rolantide veya düşük devirde çalıştırdığımız da nekadar sürede geri dolar? ve bu esnada ne kadarlık mazot yararız? Bu durum araca göre değişebilir elbette. Ama yaklaşık değerleri bilen veya tecrübe edenler varsa bizleri aydınlatırlarsa memnun oluruz.
Teşekkürler.
Ahmet Arı
 



Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

boş aküyü (tam sıfırlamadan)en az bir saat şarz etmek gerekiyormuş, bir formül daha var sarz dinamosunu bisiklet iskeletine monte edip üstüne çıkıp bir saat pedal çevirmek :D :D (dakikada minumum 800 deviri bulmamız gerekiyor) bu işlemede tabiki kondisyon lazım veya çok çocuk ;D ;D
elektronik mühendisi bir ağbimiz köydeki su deposuna bu bisiklet sistemini kurmuş, köyün gençlerini toplayıp on dakika herbirine pedal çevirttirerek köye su pompalıyorlarmış. denenmiş ve sonuç alınmış bir sistem.
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

2.sorunuza cevap vermeye çalışıyım. Motor rölantide çalışırken alternatör devri az olduğu için çıkan amper azdır. Araçlarda kullanılan alternatör farklı güçlerde ve farklı modellerdir ama fikir vermesi amacı ile yazıyım;
14 Volt, 45 amper için motor 1000 d/dak çalışırken çıkan amper 0 ise 1800 d/dak'da 28 amperdir.
14 Volt, 70 amper için motor 1000 d/dak çalışırken çıkan amper 0 ise 1800 d/dak'da 47 amperdir.
İşin teorik kısmına göre biraz gaza basarak aküleri doldurmanız gerekebilir. Pratikte ise şunu yapabilirsiniz. Akü + sına alternatörden gelen kabloyu pens ampermetre ile ölçerek aracınızın rölantide ya da biraz gaz basarak kaç amper verdiğini görebilirsiniz.

Akünüzü tamamen boşaltmak öldürür. 120 amper akünün 60 amperini kullandığınızı varsayalım. Biraz gaza basarak 20 amper çıkış alsanız aküyü tam doldurmak için 3 saat çalıştırmanız gerekir. Ya da 1 saat çalıştırarak 20 amper saat lik enerji elde etmiş olursunuz.
1 saat içinde 8 litre mazot yaksanız 20 amper * 14 Volt = 280 Wat için 24 YTL harcamış olursunuz. Gördüğünüz gibi akıl karı bir iş değil . Bunu öneren imalatcılarımız ne yazık ki çok. Onlar da aracın sık sık seyahat halinde olacağına güveniyorlar sanırım.

Bu arada motorunuzu uzun süre boşta, yani yüksüz olarak çalıştırarak yanma bölgenizde oluşan ekstra kurumlar ayrı bir konudur.
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Teşekkürler arkadaşlar,
Malum birçoğumuz büyük şehirlerde yaşıyor ve aktif çalışma hayatımız devam ediyor.
Az bir kısmımız karavanlarımızı sadece tatillerde ve 220 W elektrik tesisatı olan kamping ve benzeri yerlerde, Az bir kısmımız karavanlarımızı sadece hafta sonlarında bazen 1 kaçgün ilave ederek toplam 24 günlük tatillerde, Önemli bir kısmı ise sanıyorum her yıl bir kaç defa 2-4 günlük kısa tatillerle ve bir defada 10-20 günlük gezerek veya konaklıyarak (ben bu gruba giriyorum) kullanmaktayız.
Sn Moderatörümüz veya başka bilgisi olan varsa bu tahminimin doğuluğu/yanlışlığı hakkında yazarlarsa sevinirim.
Bu durumda en kullanışlısı 3 sistemli bir iyi bir dolap almak ama ben ve bir çok arkadaşımızın 220 w bürotipi dolapları var. 3 sistemli dolabı alıncaya kadar mevcut dolapları 3-4 gün nasıl idare ederim diye arayış içindeyim.
Rolantide çalıştırmak pek akıl karı değil , Buralpdi kardeşimizin bisiklet önerisi fena değil, Diğer ihtimal olarak Akü bitmeden önce yeniden şarj etme süresince araç ile çevre gezileri yapmak olabilirmi, veya sorumun birinci bölümünü oluşturan solar takviyeli bir sistem...
OFFFF daha öğreneceğimiz çık şey var. Sanırım öğrenme konusunda en iyi okul doğa ve GEZENBİLİR okulu. Hertürlü bilgi buralarda var. Yeterki bilgiye talep olsun... Allaha çok şükür öğretman bol. Ne mutlu bilgisini paylaşana.
BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA DEĞERLENİR.
Selamlar...
Ahmet Arı
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Pardon,
yukarıdaki yazımda:
"Az bir kısmımız karavanlarımızı sadece hafta sonlarında bazen 1 kaçgün ilave ederek toplam 24 günlük tatillerde"
yazısı
"Az bir kısmımız karavanlarımızı sadece hafta sonlarında bazen 1 kaçgün ilave ederek toplam 2-4 günlük tatillerde"
olacaktı.
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

2-3 günlük tatiller için mevcut 220V buzdolabınızı deneyebilirsiniz bence. Bildiğim kadarı ile Oğuz Bey o tip buzdolabı ile Türkiye'yi dolaşıyor . Sık sık yola çıktığı için aküsü dolu oluyor galiba. En iyisi siz seyahat sonrası Oğuz Beye sorabilirsiniz.
Bu sabah transporterın rölantideki ve biraz gaza basınca kaç amper ile aküyü şarj ettiğini ölçmek istedim ama akü dolu olduğu için rölantide 1 amper, gaza basınca 2 amperi geçmedi. Alternatör kasnak çapı ile motor çıkışındaki kasnak çapı oranına bakmaya çalıştım, tam göremedim. Tahminen 1 : 1.5 gibiydi.
 



Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Teşekkürler Sn Bartek,
Oğuz bey de yazıyı okumuştur umarım...
Dün ben de oto elektrikcisine sordum. Örnek olarak marş basmayacak kadar tam bitmiş bir 90 A aküyü aracın alternatörü rölantide ne kadar, hareket halindeyken ne kadar sürede tam dolu hale getirir diye. 10-15 dakikada doldurur dedi. Ama bu sürede sadece yeniden marşa basacak dediğini anladım. Bu sürede tam şarz mümkün değildir diye düşünüyorum. Ustanın alinde akünün boş- doluluk oranını gösteren bir alet yok. Şarz durumunu gösteren bir alet var kaç amper aküye bağlarsa bağlasın yeşilde tam dolu kırmızıda boş arasındada yarım dolu diyor. Daha tecrübeli birilerine sormak gerek. Veya kendimiz tecrübe ederek öğreneceğiz. Biz Aracımıza akünün durumunu Benzin göstergesi gibi gösteren bir gösterge taktırabilirmiyiz acaba?
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,424
Mesajlar
1,517,768
Kayıtlı Üye Sayımız
172,070
Kaydolan Son Üyemiz
cipokko

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst