Karavan Üretimi - Teknik Detay

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Delidavsan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 34
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 9,800
Merhaba,

Motokaravan üretecekseniz, ikinci el araç kullanmamalısınız.
Sıfır araç kullanırsanız da dönüşüm için talep edilen ÖTV oranını incelemenizi tavsiye ederim.
Şayet sıfır araçların motokaravana dönüştürülmesi sırasında alınan fahiş ÖTV'yi makul bir orana indirmeyi başarırsanız; gerçekten tarihe geçersiniz.

Bu arada ülkemizde gerek motokaravan, gerekse çekme karavan konusundaki mevcut talebi de buzdağının su üzerindeki kısmı gibi görebilirsiniz.

Seri üretimin getireceği düşük fiyat ve makûl kâr beklentisi ile inanın ülkemizdeki gerçek potansiyeli harekete geçirebilirsiniz. Potansiyel alıcı kitlesi; uzun dönemli ve makul satış fiyatlı üretim yapabilecek ve ürününün arkasında durabilecek güvenilir firma beklentisi içerisinde.

Şimdiden başarılar diliyorum.
 
Son düzenleme:

Etiketler
.
@Delidavsan ,:yum:
Üretilmesi planlanan bir ürün için ciddi bir piyasa araştırmasına ancak, bu çalışmayı yapabileceğini kanıtlamış anketör firmaların sistematik yöntemleri sonucunda ulaşılabilir. Umarım ayni düşüncedeyizdir ?

Sözünü ettiğiniz çağdaş bir girişim ise, yine ancak Avrupa marka firmalarda üretim ve pazarlama tecrübesi olan kişileri en azından danışman olarak kazanmaktan geçmeli ?

Burası ise karavancılıkta bilgi ve tecrübe olarak yer kazanmaya çalışan bir ülkenin sadece hobi forumu.

Bu yüzden “...en çok karavan kullananlardan yardım ve destek alabileceğimizi düşünüyorum” şeklindeki bir yaklaşımı, izlenimini vermeye çalıştığınız firmanız ile beraberce düşünmekte zorlandığımı söylememi, umarım yadırgamazsınız ? :yum:
.
 
Son düzenleme:

Üretilmesi planlanan bir ürün için ciddi bir piyasa araştırmasına ancak, bu çalışmayı yapabileceğini kanıtlamış anketör firmaların sistematik yöntemleri sonucunda ulaşılabilir. Umarım ayni düşüncedeyizdir ?

Kesinlikle katılıyorum. Ancak bu piyasa araştırmasının karavana ilgi duyan kitle ile yapılması gerekli. Aksi halde alakasız bir sonuç ortaya çıkar. Malumunuz karavan görmeden karavan hakkında üstad kesilenleri gördü bu gözler. Bu da oldukça maliyetli ancak sonuca odaklı bir yöntem olur.

Bu yüzden “...en çok karavan kullananlardan yardım ve destek alabileceğimizi düşünüyorum” şeklindeki bir yaklaşımı, izlenimini vermeye çalıştığınız firmanız ile beraberce düşünmekte zorlandığımı söylememi, umarım yadırgamazsınız ?

Bu kısma kısmen katılıyorum. Şöyle ki tamamen pazara ve trendlere bağlı bir durum. Örnekle gidelim. Örneğin yurt dışındaki regülasyon ağırlık hesabında deponun yüzde bilmem kaç depo dolu halde yürür ağırlığını hesaplamasını istediğinden ve bu da bir pazarlama argümanı olduğundan oradaki depolar 40~50 litre iken bizim burada böyle bir regülasyon olmadığı için minimum 100 litrelik temiz su depoları tercih edilmekte. Bu ve benzeri lokal alışkanlıklar nedeniyle bence ülkemizde pazar araştırması için doğru mecralardan birisidir gezenbilir. Sahaya dönecek olursak yukarıda da belirttiğim gibi anket çalışmaları belli başlı karavan parklarında anket çalışması olarak tamamlanabilir.


Sözünü ettiğiniz çağdaş bir girişim ise, yine ancak Avrupa marka firmalarda üretim ve pazarlama tecrübesi olan kişileri en azından danışman olarak kazanmaktan geçmeli ?

Belki de değerlendirmenizdeki en önemli öneri budur. Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok.
 

Merhabalar ismin Serdar forumda yeniyim, uygun görürseniz deneyimlerinize ve bilgilerinize ihtiyacım var, 750Kg bir çekme karavan için frenli 1000kg dingilli bir şasinin komple ağırlığı ne kadar gelir tahmini fiyatı ne kadardır, Al-ko tercihimdir. Saygılarımla
 




Yazınızı okuyunca ümitlendim zira ülkemiz üreticisinin kafası “rengini tutturduk şimdi sıra boyunda” kıvamında. Karavan tecrübem yok ama 8 mt. Ahşap lamine ayrıca 8 mt polyester yelkenli tekne ile çok katlı tekne römorku ve 6 mt / 2,7 ton showroom römorkları yaptırtmış ve kullanmışlığım var.



Ne yazık ki üreticilerimiz kopyacılık kolaycılığına kaçmakta. Çoğu malzeme bilgisinden yoksun ya da piyasadaki gelişmeleri takip etmekten uzak, sabit fikirli, yeniliklere mesafeli. Bu yaklaşımın altında muhtemelen “icat çıkarma” şartlanmasıyla yetiştirilmeleri de etken.



Sitede görüşleriyle paha biçilmez katkılar sunan Akın bey başta olmak üzere tecrübelerini kıskanmadan paylaşan karavancıların bedava danışmanlıklarını gözardı eden üreticileri bu rahatlığa iten yegane sebep ithalattaki zorluklar ve vergilendirme çarpıklığıdır.



Rekabetçi ortamdan uzak ben bilirim edasıyla bildiğini okuyan üretici, sektörün içinde bulunduğu kabızlığın baş nedeni. Deprem, pandemi vb olağanüstü koşullarda coşan talep, üreticileri mutlu etse de tüketiciler beklentilerine çözüm arayışını sürdürmekte.



Piyasada üretim yapacak firma öncelikle hedef kitlesini doğru belirlemeli ve hedef kitlesinin beklentilerine odaklanmalıdır.



Bütçe sorunu olmayan zaten Avrupa karavana yönelmekte. Bütçesi kısıtlı olanlar ise ya ikinci ele ya da bütçesine uygun ama mutlu olamadığı seçeneklerden birini tercihe zorlanmakta.



Ekonomik özgürlüğünü kazanmış çalışan genç profil hafta sonu molasına yönelik konforu sunan küçük ekonomik modelleri tercih etmekte. Genç aileler ise aralarına katılacak üçüncü ferdi de rahat ettirecek bir model arayışında. Bütçesi fazla olanlar ise genelde kendi motokaravanını yapma peşinde.



Kalabalık aileler “gezginlik” yerine “çakılı kamp” hayatına cevap verecek 4-6 kişilik geniş modellere odaklanmakta.



Benim gibi 60’a merdiven dayamış emekli gençler (Akın beyin sevdiğim betimlemesidir) gezmek için fonksiyonel, konforlu max 4 mt boyunda min 2 max 2,15 eninde 2 kişilik karavan peşinde (+1 çocuk için yemek gurubunun yatağa dönüşüm çözümü sunularak genç ailelere de hitap edebilir)



Akın beyin olmazsa olmaz şeklinde listelediği detaylar aslında temel referanslar.



Yatak ebadı min 140x190 olmalı ve sabit yatak olarak planlanmalı.

Yatak odasında min 1 ad. Yeterli genişlikte karavan penceresi ve tavanda heki olmalı.

Tabii sineklik, perde ve cam aralık bırakıldığında güvenlik kilitli olmalı



Yemek gurubu karşılıklı tek kişi oturmalı planlanmalı ve gerektiğinde 3.cü kişinin yatırılabilmesine uygun tasarlanmalı. Gezi karavanında misafir ağırlanması karavan içinde değil dışında olur. Bu nedenle içeride gereksiz alan işgaline neden olacak ebatlamalardan uzak durulmalı. Masaya oturacak ilave kişiler için portatif tabure zaten depoda taşınmakta.



WC – Duş planı rahat hareket edebilecek çözümlerden esinlenilmeli. WC atıksuyu dışarıdan tak-çıkart kasetli tekerlekli olmalı.



Mutfak tezgahı 2 gözlü ocak ve ayrı bir evye şeklinde olmalı. Neden düşünülmüyor bilmiyorum fakat mutfak aspiratörü yerine ocak üzerinde havayı emerek dışarı atacak bir aspiratör düşünülmeli. (Tekne manikası gibi tavana da emicili bir çözüm konabilir)

Buzdolabı, mazotlu ısıtıcı standart, klima opsiyonlu sunulmalı. Klima altyapısı imalat aşamasında mutlak standart olarak hazırlanmalı.

Tüm elektrik altyapısı detaylar gözetilerek planlanmalı. Akü, Temizsu atıksu seviye göstergeçleri, solar sistem ölçümleri vs tüm kontrol paneli yatlarda olduğu gibi el altında ve görünür yerde konumlanmalı.



Tesisat kabloları yanmaz ve yangına karşı max güvenlik önlemleri alınmalıdır. LPG tüpü gaz kesici emniyet vanaları standartlara uygun konmalı, gaz tesisatı bakır boruyla döşenmeli. Tüpü sabitleme bağlantıları emniyetleri tam olmalı. Yedek teker ulaşılabilir yerde taşınabilmeli. Tüm aydınlatma ledle çözümlenmeli.



Harici elektrik alımında sistemin beslenmesi doğru planlanmalı. İnvertör , yaşam aküleri ve solar sistem sorunsuz modellerden seçilmeli.



Knaus’un yeni teknoloji karavanı Treavelino kompozit kasa karkasından esinlenilmesinde yarar var.

Gerek dış kabukta gerek iç mobilyada honeycomb kompozit malzemelere yoğunlaşılmalı. Alternatif olarak kavak kontra kullanılmalı. Suntalam Mdflam karavana sokulmamalı



Şase konusunda AL-KO’nun frenli modellerinin tercih edilmesi doğrudur.



Karavancıların 750 Kg altı takıntısına anlam vermek zor. Arabasını periyordik muayeneye sokanlar neden karavanını muayeneye sokmaktan kaçınır ki? Kilo takıntısı bir çok konfordan feragat anlamına geliyor!. Yılda bir gün fedakarlık yapmak yerine uzun yıllar birlikte yaşayacağı karavanının konforundan neden fedakarlık eder insan?



İmalatta hafiflik ön planda tutulmalı fakat bu trafik tescilinden kaçınmak amaçlı olmamalıdır.

Pazarlama dilinde 690 Kg karavan lansmanı ne kadar gerçekçi? Donatıldıktan sonra kantara çıkıldığında 350cm-420cm bandında yukarıdaki konforu sunan bir karavanın hele yerli şase ile 750 sınırında kalması mümkün olabilir mi?



Ve fiyatlama; Pandemi etkisiyle pazarda fiyatlar uçmuş durumda!. Üretici yeni nesil, beklentilere cevap veren tatmin edici ürününü piyasadakilerle kıyaslayarak fiyatlama yaparsa yandı gülüm keten helva!.



Umarım üretimden gelen gücünüzü ve girdi maliyetlerinizdeki avantajlarınızı ürüne doğru yansıtır, rakiplerinizin neyi nasıl yapıp kaça sattığına bakmadan sektörü büyütecek, karavanı yaygınlaştıracak bir satış politikasıyla piyasaya çıkarsınız.



Araştırmalarınızı, topladığınız doneleri işleyerek birkaç prototip projeyi deneyimli karavancıları davet ederek bir toplantı yaparak ve fikirlerinden yararlanarak şekillendirmeniz yararlı olur.



Biz 8 mt yelkenli projesini tasarımcıyla birlikte yaptığımız kalabalık toplantılarda fikir alışverişleriyle geliştirip seri üretimle tekne sahibi olmuştuk.



Rast gelsin.
 


Karavancıların 750 Kg altı takıntısına anlam vermek zor. Arabasını periyordik muayeneye sokanlar neden karavanını muayeneye sokmaktan kaçınır ki? Kilo takıntısı bir çok konfordan feragat anlamına geliyor!. Yılda bir gün fedakarlık yapmak yerine uzun yıllar birlikte yaşayacağı karavanının konforundan neden fedakarlık eder insan?
------------------------------------------------------
👍 👍 👍
 






İmalatta hafiflik ön planda tutulmalı fakat bu trafik tescilinden kaçınmak amaçlı olmamalıdır.

Pazarlama dilinde 690 Kg karavan lansmanı ne kadar gerçekçi? Donatıldıktan sonra kantara çıkıldığında 350cm-420cm bandında yukarıdaki konforu sunan bir karavanın hele yerli şase ile 750 sınırında kalması mümkün olabilir mi?
---------------------------------------------
Çok güzel tespitler...

Müşterilerine , kantar fişi ile teslim edenler de,
kantara sokarken, karavanı iyice yıkıyorlar herhalde ,toz ve kuş pisliği,
limiti aştırmasın diye... 😇 :rolleyes::p
 

Yazınızı okuyunca ümitlendim zira ülkemiz üreticisinin kafası “rengini tutturduk şimdi sıra boyunda” kıvamında. Karavan tecrübem yok ama 8 mt. Ahşap lamine ayrıca 8 mt polyester yelkenli tekne ile çok katlı tekne römorku ve 6 mt / 2,7 ton showroom römorkları yaptırtmış ve kullanmışlığım var.



Ne yazık ki üreticilerimiz kopyacılık kolaycılığına kaçmakta. Çoğu malzeme bilgisinden yoksun ya da piyasadaki gelişmeleri takip etmekten uzak, sabit fikirli, yeniliklere mesafeli. Bu yaklaşımın altında muhtemelen “icat çıkarma” şartlanmasıyla yetiştirilmeleri de etken.



Sitede görüşleriyle paha biçilmez katkılar sunan Akın bey başta olmak üzere tecrübelerini kıskanmadan paylaşan karavancıların bedava danışmanlıklarını gözardı eden üreticileri bu rahatlığa iten yegane sebep ithalattaki zorluklar ve vergilendirme çarpıklığıdır.



Rekabetçi ortamdan uzak ben bilirim edasıyla bildiğini okuyan üretici, sektörün içinde bulunduğu kabızlığın baş nedeni. Deprem, pandemi vb olağanüstü koşullarda coşan talep, üreticileri mutlu etse de tüketiciler beklentilerine çözüm arayışını sürdürmekte.



Piyasada üretim yapacak firma öncelikle hedef kitlesini doğru belirlemeli ve hedef kitlesinin beklentilerine odaklanmalıdır.



Bütçe sorunu olmayan zaten Avrupa karavana yönelmekte. Bütçesi kısıtlı olanlar ise ya ikinci ele ya da bütçesine uygun ama mutlu olamadığı seçeneklerden birini tercihe zorlanmakta.



Ekonomik özgürlüğünü kazanmış çalışan genç profil hafta sonu molasına yönelik konforu sunan küçük ekonomik modelleri tercih etmekte. Genç aileler ise aralarına katılacak üçüncü ferdi de rahat ettirecek bir model arayışında. Bütçesi fazla olanlar ise genelde kendi motokaravanını yapma peşinde.



Kalabalık aileler “gezginlik” yerine “çakılı kamp” hayatına cevap verecek 4-6 kişilik geniş modellere odaklanmakta.



Benim gibi 60’a merdiven dayamış emekli gençler (Akın beyin sevdiğim betimlemesidir) gezmek için fonksiyonel, konforlu max 4 mt boyunda min 2 max 2,15 eninde 2 kişilik karavan peşinde (+1 çocuk için yemek gurubunun yatağa dönüşüm çözümü sunularak genç ailelere de hitap edebilir)



Akın beyin olmazsa olmaz şeklinde listelediği detaylar aslında temel referanslar.



Yatak ebadı min 140x190 olmalı ve sabit yatak olarak planlanmalı.

Yatak odasında min 1 ad. Yeterli genişlikte karavan penceresi ve tavanda heki olmalı.

Tabii sineklik, perde ve cam aralık bırakıldığında güvenlik kilitli olmalı



Yemek gurubu karşılıklı tek kişi oturmalı planlanmalı ve gerektiğinde 3.cü kişinin yatırılabilmesine uygun tasarlanmalı. Gezi karavanında misafir ağırlanması karavan içinde değil dışında olur. Bu nedenle içeride gereksiz alan işgaline neden olacak ebatlamalardan uzak durulmalı. Masaya oturacak ilave kişiler için portatif tabure zaten depoda taşınmakta.



WC – Duş planı rahat hareket edebilecek çözümlerden esinlenilmeli. WC atıksuyu dışarıdan tak-çıkart kasetli tekerlekli olmalı.



Mutfak tezgahı 2 gözlü ocak ve ayrı bir evye şeklinde olmalı. Neden düşünülmüyor bilmiyorum fakat mutfak aspiratörü yerine ocak üzerinde havayı emerek dışarı atacak bir aspiratör düşünülmeli. (Tekne manikası gibi tavana da emicili bir çözüm konabilir)

Buzdolabı, mazotlu ısıtıcı standart, klima opsiyonlu sunulmalı. Klima altyapısı imalat aşamasında mutlak standart olarak hazırlanmalı.

Tüm elektrik altyapısı detaylar gözetilerek planlanmalı. Akü, Temizsu atıksu seviye göstergeçleri, solar sistem ölçümleri vs tüm kontrol paneli yatlarda olduğu gibi el altında ve görünür yerde konumlanmalı.



Tesisat kabloları yanmaz ve yangına karşı max güvenlik önlemleri alınmalıdır. LPG tüpü gaz kesici emniyet vanaları standartlara uygun konmalı, gaz tesisatı bakır boruyla döşenmeli. Tüpü sabitleme bağlantıları emniyetleri tam olmalı. Yedek teker ulaşılabilir yerde taşınabilmeli. Tüm aydınlatma ledle çözümlenmeli.



Harici elektrik alımında sistemin beslenmesi doğru planlanmalı. İnvertör , yaşam aküleri ve solar sistem sorunsuz modellerden seçilmeli.



Knaus’un yeni teknoloji karavanı Treavelino kompozit kasa karkasından esinlenilmesinde yarar var.

Gerek dış kabukta gerek iç mobilyada honeycomb kompozit malzemelere yoğunlaşılmalı. Alternatif olarak kavak kontra kullanılmalı. Suntalam Mdflam karavana sokulmamalı



Şase konusunda AL-KO’nun frenli modellerinin tercih edilmesi doğrudur.



Karavancıların 750 Kg altı takıntısına anlam vermek zor. Arabasını periyordik muayeneye sokanlar neden karavanını muayeneye sokmaktan kaçınır ki? Kilo takıntısı bir çok konfordan feragat anlamına geliyor!. Yılda bir gün fedakarlık yapmak yerine uzun yıllar birlikte yaşayacağı karavanının konforundan neden fedakarlık eder insan?



İmalatta hafiflik ön planda tutulmalı fakat bu trafik tescilinden kaçınmak amaçlı olmamalıdır.

Pazarlama dilinde 690 Kg karavan lansmanı ne kadar gerçekçi? Donatıldıktan sonra kantara çıkıldığında 350cm-420cm bandında yukarıdaki konforu sunan bir karavanın hele yerli şase ile 750 sınırında kalması mümkün olabilir mi?



Ve fiyatlama; Pandemi etkisiyle pazarda fiyatlar uçmuş durumda!. Üretici yeni nesil, beklentilere cevap veren tatmin edici ürününü piyasadakilerle kıyaslayarak fiyatlama yaparsa yandı gülüm keten helva!.



Umarım üretimden gelen gücünüzü ve girdi maliyetlerinizdeki avantajlarınızı ürüne doğru yansıtır, rakiplerinizin neyi nasıl yapıp kaça sattığına bakmadan sektörü büyütecek, karavanı yaygınlaştıracak bir satış politikasıyla piyasaya çıkarsınız.



Araştırmalarınızı, topladığınız doneleri işleyerek birkaç prototip projeyi deneyimli karavancıları davet ederek bir toplantı yaparak ve fikirlerinden yararlanarak şekillendirmeniz yararlı olur.



Biz 8 mt yelkenli projesini tasarımcıyla birlikte yaptığımız kalabalık toplantılarda fikir alışverişleriyle geliştirip seri üretimle tekne sahibi olmuştuk.



Rast gelsin.

Tebrik ederim
 

Benim fonksiyonel bulduğum bu yerleşim planının hem iki kişilik gezgine hem de +2 çocuklu genç gezgine cevap verebileceğini düşünüyorum.

Dıştan dışa 3.90/4.20 arası uzunlukta
Eni dıştan dışa 2.10/2.20 arası
Yükseklik 1.90/2.20 arasında olması beklentileri karşılayacaktır.

Honeycomb kompozit paneller dışı alüminyum içi ahşap kombinasyonlu olabilir düşüncesindeyim zira araştırnadım henüz.

Knaus'un iç mobilyada çift taraflı ahşap lamine honeycomb kullandığı açıkça belli oluyor fotoğraftan.

Zeminde de iç yüzey lastik asfalt yüzey metal laminasyonlu honeycomb kullanılması düşünülebilir.
Belirttiğim gibi bu malzemeleri henüz araştırmadım ama polyester laminasyonla kullanıldığını biliyorum.

Karavan dış görünüşte fazla fütürist çizgilere kaymadan klasik hatları koruyan projelerin daha efektif kullanım sağlayacağı kanaatindeyim.

üreticinin ne uygularsam hangi olumlu hangi olumsuz durumlarla karşılaşırım sorgulamasını baştan iyi yapması herkesin yararına olur. Özellikle iç dış ısı farkından oluşacak yoğuşmaların yol açabileceği küflenme ve rutubet kokusu vs vs olumsuzluklar üzerine tecrübeli karavancıların fikirleri mutlak süzgeçten geçirilmeli.

Forumda daha önce paylaşılan görselleri ve öneri malzemelerin görsellerini tekrar paylaşmanın yararlı olacağını düşündüm.

Screenshot 2020 06 21 17 23 26 1


Screenshot 2020 06 21 17 23 41 1


Screenshot 2020 06 21 17 13 34


Ktg knaus 2018 2019 haendlersuche travelino 1 1


Csm ktg knaus 2019 2020 travelino keyvisual mobile d588255c77 1


Larcore aluminium honeycomb panels hp
 





Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,440
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst