Karadeniz, Doğal Sinema Dekoru İçeriyor

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ceranus Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,089

ceranus

Tabanvay-Offroad Grubu
Mesajlar
11,960
Tepkime Puanı
11
Yer
ANKARA
Sıcak samimi insanları, yeşilin binbir renginin hakim olduğu yaylaları, eşsiz doğal güzellikleriyle Karadeniz bölgesi, film ve belgesel yapımcılarına mekanlık ediyor. Bu bölgede çekilen birçok film ödül alırken bu eşsiz güzellikler HES cinayetine kurban veriliyor.


Yöre halkının da rol aldığı yapımlar yurt içi ve dışında birçok ödül kazanırken, çekildikleri bölgenin tanıtımına da katkı sağlıyor. Bölgede çekilen filmler arasında "Sonbahar", "Bal", "Bulutları Beklerken" ve "Yüreğine Sor" ilk akla gelenler arasında yer alıyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, yönetmenliğini Semih Kaplanoğlu'nun yaptığı, senaryosu Kaplanoğlu ve Orçun Köksal imzasını taşıyan "Bal" filmi Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde çekildi. Yörede yaşayan ve filmde rol alan Bora Altaş isimli çocuk, "Yusuf" rolü ile izleyenlerin büyük beğenisini kazandı.

Karakovan balcılığı yapan Yakup ve oğlu Yusuf'un birbirleriyle ve doğayla ilişkilerini konu eden "Bal" filmi, 60. Uluslararası Berlin Film Festivali'nde "En İyi Film Altın Ayı" ve "Ekümenik Jüri Ödülü" kazanmasının yanı sıra 29. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde "En İyi Görüntü Yönetmeni" ve "Radikal Halk Ödülü"ne layık görüldü.

Filmin çekilmesinin ve ödül almasının ardından bölgede hidroelektrik santrallerine karşı verilen mücadeleye dikkat çekilirken, yöre yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldi.

Ödüle doymayan "Sonbahar"

Yönetmenliğini Artvin Hopa doğumlu Özcan Alper'in yaptığı "Sonbahar" filmi de Rize Çamlıhemşin ve Hopa'da çekildi.

Filmde, 22 yaşında bir üniversite öğrencisiyken cezaevine giren, 10 yıl sonra sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilen Yusuf'un, köyüne dönüşü, bir meyhanede karşılaştığı ve fahişelik yapan genç ve güzel Gürcü kızı Eka ile yaşadığı aşk anlatılıyor.

Yurt içi ve yurt dışında birçok ödül kazanan filmde, 4 karakter dışındaki oyuncuların hepsi yöre halkından seçildi. Ulusal ve uluslararası alanda yaklaşık 100 film festivalinde gösterilen "Sonbahar" ın aldığı ödüllerden bazıları şöyle:

"15. Altın Koza Film Festivali, 'En İyi Film Ödülü', 3.Uluslararası Altın Kaz Film Festivali 'Gümüş Kaz İkincilik Ödülü', SİYAD 'En İyi Film Ödülü', 20. Ankara Uluslararası Film Festivali (2009) 'En İyi Yönetmen Ödülü."

"Bulutları beklerken"

Yönetmenliğini Trabzonlu Yeşim Ustaoğlu'nun yaptığı, senaryosu Ustaoğlu ve Petros Markaris imzasını taşıyan "Bulutları Beklerken" de Karadeniz bölgesini çekim için tercih eden filmler arasında.

Türkiye, Fransa, Almanya, Yunanistan ortak yapımı filmde, Karadeniz'in sislerle örülü yaylarında 50 yıl boyunca sırtına yüklenen sırlarla yaşamak zorunda kalmış bir kadının hikayesi anlatılıyor.

Yurt dışında birçok festivale katılan film, Haifa Uluslararası Film Festivali (2005) "En İyi Film Ödülü", Erivan Uluslararası Film Festivali (2005) "Fibrescki Ödülü" İstanbul Film Festivali (2004) "Jüri Özel Ödülü En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, Orhan Arıburnu (2004) "En İyi Kadın Oyuncu Ödülü", Sundance Film Festivali (2003) NHK Uluslararası Film Yapımcıları Ödülü, DAAD, (2001) Senaryo Geliştirme Bursu kazandı.

"Yüreğine sor"

Öte yandan geçtiğimiz Mart ayında gösterime giren, yönetmenliğini Türkiye'de ve uluslararası arenada çeşitli ödüller kazanan Yusuf Kurçenli'nin yaptığı "Yüreğine Sor" adlı film de Çamlıhemşin'de çekildi.

Senaryosu 5 yılda tamamlanan ve Kurçenli'nin "ilk filmim" diye tanımladığı filmde, 19. yüzyılın sonlarında Karadeniz'de yaşayan Esma ile Mustafa'nın öyküsü anlatılıyor. Ancak bu aşkın döneme ve yöreye özgü bir engeli vardır, Mustafa gizli bir Hıristiyandır, Esma'da dahil herkes onu Müslüman sanmaktadır.

Son filminde, Müslüman Esma ile gizli Hıristiyan Mustafa'nın aşkını anlatan yönetmen Kurçenli, filmle ilgili demeçlerinde dinsel ayrımcılığa karşı aşktan yana tavır koyduğunu ifade ediyor.

Turist sayısı arttı

Çamlıhemşin Belediye Başkanı İdris Lütfü Melek, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, ilçe halkının ilgiden memnun olduğunu belirterek, Semih Kaplanoğlu'nun "Bal", Özcan Alper'in "Sonhabar", Yusuf Kurçenli'nin "Yüreğine Sor" adlı filmlerinin ilçede çekildiğini söyledi.

Yönetmen Yeşim Ustaoğlu'nun 4-5 yıl önce "Bulutları Beklerken" adlı filmi için Çamlıhemşin'i tercih ettiğini anlatan Melek, filmlerin yörenin ulusal ve uluslararası tanıtımında inanılmaz bir tanıtım sağladığını belirtti.

Melek, "Kültür ve Turizm Bakanlığının yurt dışı tanıtım fonu vardır. Biz bu filmler sayesinde beş kuruş para harcamadan ülkemizin ve yöremizin tanıtımını yaptık. Özellikle Berlin'de Altın Ayı ödülü kazanan Bal filmi, hem Avrupa hem de Avrupa dışındaki ülkelerde çok ilgi gördü, bu ilgi bize de yansıdı" dedi.

Yönetmen Semih Kaplanoğlu ile yaptığı son görüşmede, filmin 28 ülkeye satışının yapıldığını öğrendiğini kaydeden Melek, "Bu çok güzel bir gelişme, Türkiye ve bölgenin tanıtımı açısından. Düşünün, bu film 28 ülkede vizyona girecek ve insanlar bu filmlerin Çamlıhemşin'de, Doğu Karadeniz bölgesinde çekildiğini öğrenecekler. Doğal güzellikleri görecekler. Sosyal yaşama tanıklık edecekler" diye konuştu.

Melek, bu yaz gözle görülür bir şekilde yerli ve yabancı turist sayısında artış olduğunu bildirdi.

HES cinayeti ve enflasyon

Filmlerin bölgenin tanıtımını yapmanın yanı sıra çevre sorunlarına da dikkati çektiğini ifade eden Melek, şunları söyledi:

"Bu yapımlar sanat filmleri. Aynı zamanda yöredeki çevre sorunlarına da değiniyorlar. Bu açıdan da önemli bizim için. Bölgede bölgede inanılmaz derecede HES çılgınlığı, enflasyonu yaşanıyor. Önüne gelen uyduruk ÇED raporlarıyla suyu olmayan yerlerde dahi HES sertifikası alan firmalar var. Bu filmler çevre sorunlarına da dikkat çekmesi açısından çok önemli."

Filmlerin yörede çekilmesinin sosyalleşmeyi de beraberinde getirdiğini vurgulayan Melek, "Daha önceki yıllarda burası kapalı bir coğrafya ve toplumdu. Yöre halkı beyaz perdede, ekranda gördüğü sanatçılarla günlerce, saatlerce gece yarılarına kadar bir şey üretmenin, ortaya bir iş koymanın tadını zevkini mutluluğunu yaşadı" dedi.

Melek, yeni bir projenin henüz kendisine ulaşmadığını belirterek, "İlçemizin inanılmaz görsel zenginlikleri ve doğası var. Bu da film yapımcılarının ilgisini çekiyor. Yöremizde keşfedilmemiş, henüz kayıt altına alınmamış, sinemaya aktarılmamış görülmesi gereken bölgelerimiz var. Biz belediye olarak elimizden ne geliyorsa olanaklar ölçüsünde her türlü desteği vermeye devam edeceğiz" diye konuştu.
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,445
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst