İnvertör İle 220 Volt Buzdolabı Kullanım Tecrübeleri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan dogan124 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 390
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 343,995

Etiketler
Ynt: İnvertör İle 220 Volt Buzdolabı Kullanım Tecrübeleri

Değerli Forum Takipçileri,

1987 yılından bu yana mobil soğutma (karavan, tekne, kamyon, otobüs,...) konusunda faaliyet gösteren Eltesan mobil olarak, 30 yıla yakın tecrübelerimiz ile bu başlık altında soğutma konusundaki bilgilerimizi sizlerle paylaşmayı arzu ediyoruz.

Birçoğumuzun bildiği gibi karavanlarda kullanılan 3 tip soğutucu bulunmaktadır.

1) 12/24 V DC Akü Voltajı ile çalışan Buzdolapları: Bu tip ürünler soğutma performansı bakımından ev tipi buzdolapları ile aynı özelliklere sahiptir. Çok küçük hacimde olanların dışındakilerin tamamında, bir de derin dondurucu bölmesi bulunmaktadır. Yine ev tipi buzdolaplarında olduğu gibi bu tip ürünlerde de bir kompresör bulunmaktadır. Bu "hermetik" kompresör soğutucu akışkanı sıkıştırır. Bu proses esnasında soğutucu akışkanın basıncı ve sıcaklığı artar. Isınan akışkan kompresörün hemen yanında yer alan kondansere akar ve ısınan soğutucu akışkan aktif (fan ile) ve pasif (doğal) yollar ile kondanserde soğur. Hemen ardından ise kurutucu filtreye (dryer) giren akışkan üzerinde taşımakta olduğu metal toz/parçacıklarından (kompresörün çalışmasından ve imalat artıklarından kaynaklanır) ve nemden kurtulur. Akışkan, genleşme (expansion) valfe akmaya başladığında, yüksek basınçtan, düşük basınca doğru bir hareket olur, akışkan sıvı hale döner ve dolayısı ile soğur. Sürecin devamında ise evaparatör içerisinde ve haliyle buzdolabı içinde dönmeye başlayan soğutucu akışkan, ortamdaki (buzdolabı içindeki) ısı yükünü üzerine alır ve buzdolabının içini soğutur. Bu kapalı çevrim sürekli olarak devam eder, ne zaman ki termostat vasıtası ile ayarladığımız sıcaklığa/soğukluğa buzdolabı düşer, o zaman bu çevrim sıcaklık tekrar yükselinceye kadar durur.

Bu tip mobil buzdolaplarının en önemli özellikleri kondanserin dışarıda olması, mobil ortamın gerektirdiği dayanıklılığı üzerinde barındıran alaşımlardan imal edilen evaparatör ve kondanser kullanılması, kompresörün titreşimlere dayanıklı olması, motorun vibrasyon takozları üzerine yerleştirilmesi, düşük enerji tüketimidir. Dar alanlara uygun boyutlar, kondanserin dışarıda olması, mobil kullanıma uygun dizayn da sayılabilecek diğer özellikler arasındadır.

Genelde litrelerine göre ve içinde kullanılan kompresöre göre 45Watt ve 65Watt enerji çeken mobil buzdolapları vardır. Direkt olarak aküden çalışırlar. Özel bir elektronik adaptör ile 12/24V DC (akü) ile 230V AC (şebeke elektriğine) arasında otomatik olarak seçim yapabilir. Şöyle ki, kamp alanında karavanı elektriğe bağladınız, buzdolabınız hemen şebeke elektriğine döner ve buradan çalışmaya başlar. Ne zaman ki, şebeke elektriği kesildi ve jeneratörünüzü durdurdunuz hemen aküye dönerek çalışmaya devam eder. Şehir şebeke elektriğinin her zaman aküye göre önceliği vardır.

Düşük enerji tüketimi sayesinde 130 Wp civarındaki bir güneş paneli ile bir günde buzdolabının tüketmiş olduğu enerjiyi yerine koyabilirsiniz. (45 Watt olan modellerde). Bu sayede buzdolabınızı zahmetli enerji hesaplarından uzak, sürekli korku içinde kullanmaz ve karavan ile doğayı gezmenin, kamp yapmanın keyfine varırsınız. Mobil ortamın gerektirdiği dayanıklılığı ve uzun ömrü üzerinde barındırır. Diğer taraftan oldukça sessiz çalışan bu teknoloji, seyahat halinde dolap kapağının açılmaması için özel bir kilit mekanizmasına sahiptir.

Bu buzdolabının maliyeti ise ev buzdolaplarına göre daha yüksektir.

Firmamız uzun yıllardan bu yana WAECO markalı DC buzdolaplarını kullanıcıların beğenisine sunmaktadır. 40 litre ile 270 litre arasında seçenekleri bulunmaktadır.

http://www.eltesanmobil.com/urun.asp?cat=322&id=1202



WAECO CR Krom


Abosrbe Dometic


Ev tipi buzdolab kondanser
 

Ekli dosyalar

  • invertör.jpg
    invertör.jpg
    78.6 KB · Görüntüleme: 336

Ynt: İnvertör İle 220 Volt Buzdolabı Kullanım Tecrübeleri

üstten kapaklı 220 v mini buzdolabı var mı? ben mi bulamadım acaba araştırırken .. hep derin dondurucular var ve boyutları da büyük ..

bu konuda yardımcı olabilecek, bilgisi olan arkadaşlar var mı acaba
 


Ynt: İnvertör İle 220 Volt Buzdolabı Kullanım Tecrübeleri

Yaz geldimi bu konu canlanır haliyle :smiley:

Ben de elimdeki 220 volt 90 litrelik Altus dolabı inverter ile çalıştırmak istediğim için araştırırken bu konuyu gördüm,
İlker kardeşimizin Yaybek (Yusuf) bey ile yaptığı video çekimindeki devreyi uygulamaya karar verdim,

orijinaldeki tablet röleyi söktüm ve hazırladığım mekanik röle + ilk hareket ve daimi kondansatörleri bağladım ama sürekli gücü 600 Watt, anlık gücü 1200 watt olan Orbus marka inverter işe yaramadı maalesef,

daha sonra 800 watt'lık Black & Decker marka kaliteli bir inverter ile 1 kere deneme şansım oldu ama dolap yine kalkış yapamadı, acaba devrede bir hata mı yaptım diye İlker kardeşimi aradım, sağolsun epey teferruatlı konuştuk, hazırladığım devrede bir hata yoktu. Sonuç olarak inverterin 1000 watt civarı olması gerektiği hususunda anlaştık fakat henüz deneme şansım olmadı.

Gelelim sadede, denemek isteyen olabilir düşüncesi ile çektiğim fotograflar ektedir. Deneyene başarılar..



IMG1 1


IMG 2 1


IMG 3 1


IMG 4 1
 

Ekli dosyalar

  • buzdolabi_motor_devre_semasi1.jpg
    buzdolabi_motor_devre_semasi1.jpg
    54.6 KB · Görüntüleme: 780



Ynt: İnvertör İle 220 Volt Buzdolabı Kullanım Tecrübeleri

Yararlı bilgiler ve paylaşım için teşekkürler. :smiley:

geziyoM' Alıntı:
Ve şimdi fotograflara bakarken farkına vardım ki, daimi kondansatör ile ilk hareket kondansatörünün yerlerini karıştırmışım :eek: :'(
İnvertörün yetersiz kalması belki kondansatörlerin karışmasındandır. ::smiley:
 

Ynt: İnvertör İle 220 Volt Buzdolabı Kullanım Tecrübeleri

fsirin' Alıntı:
Yararlı bilgiler ve paylaşım için teşekkürler. :smiley:
İnvertörün yetersiz kalması belki kondansatörlerin karışmasındandır. ::smiley:

Ferhat bey teşekkürler,
evet ben de öyle düşünüyorum, zaten Black&Decker çalıştıracak gibi olmuştu ama bekleyip tekrar deneme zamanım yoktu ve ayrıca 2 kondansatörün yerini karıştırdığımı fark etmemiştim.

Neyse deneyecek arkadaşlara not: burada yapılması gereken tek şey, fişlerinden çıkararak, siyah ( ilk hareket) kondansatörü ile beyaz ( daimi) kondansatörün yerlerini değiştirmekten ibarettir :smiley:
 

Alman Karavanforumda bu konu tartışlıyor. Bir üye, Almanya‘ da karavanında ev buzdolabı kullananların hiç de az olmadığını yazarak bu konuda bilgi ve deneyimlerin anlatılmasını istedi. Karavan buz dolapları ev buzdolaplarının iki üç katı fiyatında. Ev buzdolaplarını inventer ile çalıştıranlar olduğu gibi, ev buzdolabına 12v kompresör taktıranlarda var. Almanya‘ da kompresör değişim ücretleri yüksek olduğu için bazı karavancılar Ispanya‘ da 12v kompresör taktırıyorlar.
conversion de neveras de 220 a 12v


Buzdolaplarını inventer ile çalıştıranların ve 12v kompresör taktıranların bizdeki deneyimlerini duyabilir miyiz? Memnunlar mı? Bu konuda biz, sanıyorum Almanlardan daha deneyimliyiz. Ayrıca kompresör değiştiren firmalar ne kadar ücret istiyorlar. Tavsiye edebilceğiniz firma var mı? Bu firmaların adresini Alman karavanforuma yazabilirim . Bu firmalar için belki yeni müşteriler çıkabilir.
 

Buses 170 lt buzdolabim var ve 600watt tam sinüs cotek inverter ile calistiriyorum. Birde resimde ekledigim elektrik ölçer cihazım var. Bu cihazda fise taktiğim aletin, ne kadar sure calistigi, ilk kalkışta çektiği akım ve güç, çalışma suresi boyunca ne kadar güç harcadığı vb. Bilgileri gösteriyor. Dolap ilk kalkışta 900 watt ve 4.5amp gibi güç ve akım çekiyor ve normal çalışma suresince 85-90 watt ve 0.6-0.8 amp aralığında seyrediyor. Ama akulerim özellikle bu sıcaklarda iyice zayıflamaya başlayınca, bir Elektrikciye gittim ve gunes panellerimin şarj akımı ile inverterin çektiği akımı olcturdum. Panellerim şarj regulatorumde göründüğü değerlerle aynı çıktı, şarj sisteminde sikinti yok, amaa bostayken 0.1 amp ceken inverterin dolap calisiyorken 9.5amp çektiğini gorunce şok oldum. İlk fırsatta kompresörü 12 volt ile değiştirmeye karar verdim..
Uploadfromtaptalk1441318063759


Engin Çamcı
 

Bu arada inverterim dolabi çalıştırmadığı için ilk hareket ve daimi kondansatör taktirmistim. Dolabımda her iki kondansatör de takılı.

Engin Çamcı
 



Engin Bey, buzdolabınız normal çalışma koşullarında 85-90 Watt çektiğiniz söylemişsiniz . Invertörün verimi 100 % olsa çekeceği akım 90/12 = 7.5 amper olacaktı. Demekki invertördeki kaybınız 7 .5 /9.5 ..% 21 . Invertör kullanımında benim karşı çıkmam sebebim bu kayıp ve invertörlere uzun süre çalışmasına sıcak bakmamam.
Şimdi aynı buzdolabı ile aynı soğutma gücünü elde edebilmeniz için yine 90 Watlık bir sistem koymanız gerekir. Bildiğim kadarı ile DC-12V elektrik motorlarının verimi AC -220V motorlardan düşüktür. Yine de aynı olduğunu düşünürsek sizin akünüzden 7.5 amper çekilecek.
Belki soğutma gücü daha düşük bir sistem kullanırsanız aynı soğutma olmayacak ama daha düşük amper çekeceksiniz.
Mobil buzdolabı diye tabir edilen orjinal 12V buzdolapları genelde 55-60 wat çekiyorlar, izalasyoları daha iyi oluyor. Ama herkesin malumu fiyatları çok yüksek.
12V sisteme yine de çevirmenizde fayda var, çünkü yaklaşık % 20 kazanacaksınız. Tecrübelerinizi iletmeniz çok faydalı olacaktır. Teşekkürler.
 

Buses 170 lt buzdolabim var ve 600watt tam sinüs cotek inverter ile calistiriyorum. Birde resimde ekledigim elektrik ölçer cihazım var. Bu cihazda fise taktiğim aletin, ne kadar sure calistigi, ilk kalkışta çektiği akım ve güç, çalışma suresi boyunca ne kadar güç harcadığı vb. Bilgileri gösteriyor. Dolap ilk kalkışta 900 watt ve 4.5amp gibi güç ve akım çekiyor ve normal çalışma suresince 85-90 watt ve 0.6-0.8 amp aralığında seyrediyor. Ama akulerim özellikle bu sıcaklarda iyice zayıflamaya başlayınca, bir Elektrikciye gittim ve gunes panellerimin şarj akımı ile inverterin çektiği akımı olcturdum. Panellerim şarj regulatorumde göründüğü değerlerle aynı çıktı, şarj sisteminde sikinti yok, amaa bostayken 0.1 amp ceken inverterin dolap calisiyorken 9.5amp çektiğini gorunce şok oldum. İlk fırsatta kompresörü 12 volt ile değiştirmeye karar verdim..Ekli dosyayı görüntüle 952

Engin Çamcı
85-90W çeken bir motorun 12V hattından 9.5A çekmesi normal. Kalkışta 80-90A çektiğini söyleyebiliriz. belki paralel daimi kondansatör ekleyerek akım biraz daha düşürülebilir. Denemek lazım.:rolleyes:
 


Buzdolabınızın 12V hattından çektiği akımı ölçerken aldığınız kondansatörü paralel bağlayacaksınız. Kondansatör olarak mesela floresanlar için üretilmiş kompanzasyon kondansatörlerinden kullanabilirsiniz. 1 ila 5μF değerlerinde uygun olacaktır. Motor tipine göre bu durum değişir. Akım azalıyorsa doğru yoldasınız ama artıyorsa çıkartın. Ama uyarayım Modifiye sinüs invertör çıkışına takıp deneyecek olan arkadaşlar olursa, kondansatör modifiye sinüste patlayabilir ve invertörü bozabilir.
 

Buzdolabınızın 12V hattından çektiği akımı ölçerken aldığınız kondansatörü paralel bağlayacaksınız. Kondansatör olarak mesela floresanlar için üretilmiş kompanzasyon kondansatörlerinden kullanabilirsiniz. 1 ila 5μF değerlerinde uygun olacaktır. Motor tipine göre bu durum değişir. Akım azalıyorsa doğru yoldasınız ama artıyorsa çıkartın. Ama uyarayım Modifiye sinüs invertör çıkışına takıp deneyecek olan arkadaşlar olursa, kondansatör modifiye sinüste patlayabilir ve invertörü bozabilir.
Tesekkur ettim, yarın ilk isim bunu denemek olacak. Akuden invertere giden + hatta paralel baglayacagim. Yani bir ucunu akü kutup başına diğerini inverterin + girişine..
Birde 1ile5 mikrofarad dediginiz urun o aralıkta bir urun mu yoksa, 1 den 5 e kadar 5 farklı seçenek mi var, eğer varsa 1 imi 5imi önce denemeliyim..

Engin Çamcı
 



Paylaşımda bulunan Engin Beye, Ferhat Beye ve Teoman Beye çok teşekkürler. Bu başlıktaki paylaşımları 2010 yılına kadar okudum. Dile getirilen sorunlar, akü, invertör ve buzdolabının fazla elektrik yakmasıyla ilgili. Buzdolabının kalkışta sarfettiği amperi düşürmek ve biraz tasarruflu çalışmasını sağlamak için takılan kondansatörlerin faydası olduğunu okudum. Bu konuda Yusuf Aybek Beyin yüklediği bir videonun linkini tekrar veriyorum. Bu konuda bilgi edinmek isteyenler, Ferhat Beyin anlattıklarının nasıl yapıldığını resimleriyle görebilirler.


Sistemi kurdum, buzdolabım iyi çalışıyor diyenlerde var. Kendi deneyimlerime göre karavanda elektrik sistemi aküler iyi olduğu sürece sorunsuz çalışıyor. Geçtiğimiz aylarda iki yaşam aküsünü yenilemek zorunda kaldım. Aşırı sıcaklarda, elektrik olmayan yerlerde, gölgede durunca akününün ne durumda olduğu hemen anlaşılıyor.

Alman karavan forumda olduğu gibi bizim forumda da biz karavancıları altenatiflere zorlayan karavan buzdolaplarının yüksek fiyatları. Alman karavan forumda, Marmariste soğutma sistemleri ile ilgili çok iyi bir uzmanın olduğundan ve bazı yabancı yatların onun için Marmaris‘ e gittikleri yazılı. Belki içinizde bu uzmanı tanıyan vardır.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,795
Kayıtlı Üye Sayımız
172,072
Kaydolan Son Üyemiz
egedeba

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst