Hevesliyim Ve Araştırıyorum; Nereden Başlamak Gerekli :)

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan paramecium Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 71
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 11,366

paramecium

Ana Kamp
Mesajlar
67
Tepkime Puanı
40
Selam,

2 senelik yeni yetme bir kampçıyım. 2 çocukla bu işleri daha konforlu yapabilmek için karavan olayını araştırıyordum ve kendi çözümünü üreten insanları görünce hevesim daha da arttı =)

İş ve okul sebebiyle 2-5 günlük sürelerde kullanacağım bir araç çözümü araştırmaya başladım. Meslek olarak imalatın içinde olduğum için bazı konuları kolay çözebilecek durumdayım. Her türlü metal yapıda sıkıntım yok o sebeple. Ahşap işine de 3-4 yıldır hevesle bulaştım, basit bir marangozhane kuracak kadar profesyonel el aletim mevcut. Elektrik konuları da elimden gelir. Alacağım aracı sokup sökebileceğim ve üstünde çalışabileceğim ufak bir yerim de var.

Peki sorun ne derseniz; ben 'kervan yolda düzelir' şeklinde iş yapmayı sevmem, yapamam. Örneğin elektrik tesisatı için bu işin norm şeklinde bir standardı var mı? Aynı şekilde LPG, su ve pis su için de tesisat standardı var mı? Gördüğüm kadarıyla bu işin sonradan söküp tamiri ya imkânsız ya da çok büyük maliyetli. İşi başında doğru yapayım istiyorum. Belki maliyet çok yüksek çıkacak, o durumda ya işten vazgeçeceğim ya da beklentilerimi azaltacağım :smiley:

Kara yollarına çıkan, içinde ailemi taşıyacak ve belki de yol yardımının ulaşamayacağı bir yerlere gideceğim bir araç ile ne kendimi ve ailemi ne de bir başkasını riske atmak istemiyorum.

Bu şekildeki deneyim ve bilgilerinizi paylaşabilirseniz çok sevinirim. Yoksa herkesin yoğurt yiyişini görüp kafam daha da karışacak :D

Saygılar.
 

Etiketler
.
Foruma hoş geldiniz @paramecium , :smiley:
Bence planlamada öncelikle araç seçiminize ağırlık vermeniz daha uygun olurdu ?
Örn. Bir panelvan ile bir VW Transporter, sistem seçimlerinde kökten farklı yapı gerektirmekteler ve araçların fiziki durumlarına göre şekil alabilmekteler.
Fakat araç seçiminden de önce kamp yapma karakteristiğinizin belirlenmiş olması lazım. Sadece 3-5 gün tespitinizin yeterli olması kanımca şüpheli. Mevsim, bölge, kampinglere giriş sıklığı, araçtaki kişi sayısı ve yaşları, onların öncelikli tercihleri ve benzerleri gibi.. Aracınız bunlara uygun cevap verebilmeli.
Daha sonraki etap plan olabilir diye düşünüyorum. Ancak devamen sistemlerin konuşulması anlamlı olmalı ?
Konuya sıra ile yaklaşma işlerinizi kolaylaştırmalı..
Bilmem siz nasıl düşünürsünüz ?

Belki aşağıda imzamdaki “Ne Kadar Karavan” yazısı, bazı yaklaşımlarıyla başlangıcınızın netleşmesine yardımcı olabilirdi ?

Yolunuz açık olsun..:smiley:
.
 
Son düzenleme:

Motorkaravanda karar kıldığınıza göre araç seçimini öncelikle yapmanız gerekir. Mesut Bey'in bahsettiği gibi tam teşekküllü , içerinde ayağa kalkabileceğiniz, rahatlıkla 2 günden fazla kalabileceğiniz Ducato panelvan 15 m3 araç mı (11-17 m3 arası seçenekler var) , yoksa hafta içi işinizde, hafta sonu gezide kullanabileceğiniz, ama içerisinde ayağa kalkamayacağınız, 2 günden fazla kampın sıkıntı yaratabileceği transporter tipi araç arasında önce seçim yapmanız gerekir. Daha sonra gerisine karar verirsiniz. Transporter tipi aracın üzerinde araç üstü çadır koyabilirsiniz, 3 kişi yukarıda, 1 kişi aşağıda yatabilirsiniz. Tente vs ile de tam kamp tipi araç olur. Buzdolabı, portatif tuvalet ve duş size 2-3 günlük kamplar için yeterli gelecektir. Bu tip kamp hayatını başlayan arkadaşlarımız oldu. ( @omnitemporal )
Amacınıza göre kararı verecek olan kişi sizsiniz.
 

Selam,

Cevabınız için teşekkürler :smiley:

İmzanızdaki ilk linkten başladım okumaya ve belirttiğiniz detaylarla kendi beklentimi anlatmaya çalışayım;

-Kış dönemi için karavanı kullanmayı ilk etapta düşünmüyorum. Ama planlarken bunu yapacağım gibi plana dâhil etmek istiyorum.

-2 yetişkin ve 2 çocuk (8 ve 10 yaş) şeklinde seyahat edeceğiz. Belirttiğim gibi 2 ile 5 gün arasında gerçekleşecek yolculuklar hedefliyorum. Daha uzun yolculuklar gözardı edeceğimiz konforun beklentisini arttırabilir :smiley:

-Buzdolabı olarak kompresörlü 35-40 litre arası üstten kapaklı bir ürün kullanmaya niyetim var. Bunu Decathlon'dan aldığım soğuk tutan çantalarla destekleyeceğim.

-Taşınabilir WC ile tuvalet ihtiyacını çözmeyi planlıyorum. Alt kısmı daha sonra ayrılarak boşaltılanlardan.

-Duş yaz için büyük beklenti. Yazın dış duş desteği ile bunu çözmeyi planlıyorum. Kışın zaten terleme çok daha az olacağı için belirttiğiniz gibi 2-3 günlük süreçler idare edilebilir olacaktır. Kullandığımız sabun ve şampuanlar doğada çözülebilir oldukları için dış duşun doğaya da zararı olmayacak.

-Yatak olarak kamp için kullandığım 2 adet 130x200cm'lik Vango kendi kendine şişen yatağı kullanmak istiyorum. Valflerini açıp gerektiğinde katlayabilirim ve araç içinde ölü alanım olmaz. Yatmadan yarım saat önce düz pozisyona getirmem şişmesi için yeterli oluyor.

-Sürücü koltuğu ile ön yolcu koltuğunu tekli ve geriye dönebilir olmasını istiyorum. Sürücü arkasına sabitlenebilen bir masa ve masanın arkasına da 2 adet kemerli tekli koltuk koyma niyetindeyim çocuklar için.

-Araç içine pişirme ünitesi koymak istemiyorum. Özellikle yazın ek ısı kaynağı olduğu gibi koku ve nem kaynağı da oluyor. Bunu bertaraf etmek için ek önlemler almam gerekiyor. Piknik tüp ve kamp ateşi ile ihtiyacımı karşılayabilirim. 220V olan yerlerde tek gözlü indüksiyon ocağımı da kullanabilirim. Aracın yanına konulacak tente ile rahatça pişirme ve yeme işlemlerini dışarıda yaparım. Yağmurda dahi sepkenden etkilenmeden dışarıda yemek yiyebileceğim çözümler bakıyorum. Basit bir tezgaha gömülü lavabo işimi görecektir.

-TV veya herhangi bir multimedya çözüm istemiyoruz. Bu zaten evde elimizin altında :smiley:

- USB şarj noktasına ihtiyacım yok. Düşük güçlü bir inverter istiyorum. Öngöremediğim 220V ihtiyacım olabileceği gibi kullandığım güvenlik önlemli çoklu beslemeye sahip USB şarj cihazımı oradan besleyerek telefon ve diğer elektronikleri ondan şarj etmek istiyorum. Ayrıca elimdeki pil şarj cihazım da 220V istiyor.

-Merkezi aydınlatma haricinde köşe bucak LED aydınlatma düşünmüyorum. Hem tesisat karmaşası olacak hem de her aydınlatmanın net yerini önceden o kadar iyi öngöremeyecek olacağımı düşünüyorum. Ne kadar az komplike, o kadar iyi.

-Araç içi için diesel kullanan ısıtıcıyı plana katmak ama hemen almama taraftarıyım. Su ısıtıcı için de ortam ısıtıcısı ile kombine olması süper olurdu. Yaz için araç üstü basit ısıtma çözümleri çok rahat işimi görecektir.

-Aracın altına -tabi aracın ne olacağını şimdiden bilmiyorum- kullanım suyu deposu yerleştirmek istiyorum. Böylece ağırlık merkezi yola yakın olacak, araç içinden hacim öldürmeyecek.

-Gövde izolasyonunu yoğuşma durumunda sıkıntı çıkartmayacak bir malzeme ile çözmek istiyorum. Öncesinde düz panellere ve davlumbazlara titreşimi emecek izolasyon planlıyorum. Üstüne de taş yünü veya benzeri bir şey olabilir. Yer kaybetmeden araç direklerini de izole etme hayalim var ama bu çok da mümkün değil gibi :smiley:

-Yatak için yapacağım şaseyi alüminyum olarak planlıyorum. Boya derdi yok, içten çürüme derdi yok, hafif ve dayanımı yüksek.

-Tavana koyacağım fanlı bir pencere ile havalandırma ihtiyacını çözme arzusundayım. Klima falan nasıl olur bilmiyorum.

Mesela su deposu hacimleriyle ilgili en ufak bir öngörü oluşturamıyorum. Ne kadar yeter nasıl olur bilmiyorum. Solar panel ve akü kapasitesiyle ilgili de aynı şekilde tahmin yürütemiyorum :smiley:

Panelvan araç alıp çok pencere açmak istemiyorum. Kapıda ufak bir pencere ve masanın arkasında çocukları dışarıyı görebileceği bir pencere yeterli gelecektir.

Araç olarak Renault Master olabilir çünkü Scenic 2 ve 3 kullanıyoruz. İyi bir mekanikçi ustam var oldukça yakınımda. Gerçi ona daha danışmadım :smiley:

Atladığım, aklıma bile gelmeyen daha birçok husus vardır eminim :smiley: Araç sonrası basit plan oluşturabilirsem şayet, yine değerli fikirlerinizi almak isterim. Ama daha emekleme safhasındayım :D

Saygılar.
 

.
Buzdolabınız için aküye ihtiyacınız olacağına eminim ve onun tam dolumu için de şebeke ve şebeke dolum cihazına da. Başka yeterli bir çözüm kolay olmamalı..

Aracınızın karavan kabul edilmesi için de sabit ocak gerekli olabilir ? Almanya’da bazen tek gözlü ankastre elektrikli ocakla durumu geçiştirebilenleri okumuştum. Türkiye’deki uygulamasını araştırabilirsiniz. Belki sırf görüntüsü yeterli olabilir ? Pardon ocağınızı atlamışım.. 🙁

Aydınlanma tamam mutlaka merkezi çözümlenmiyebilir ama yatak üstü vantilatör durumunda fazla iş de çıkarmamalı ?

İnverter benim görüşüme göre karavana yakışan bir alet değil. Üstelik şebeke bağlantısı düşünmediğinizi söylemiştiniz. Sanırım cümlenizi yeterli anlayamadım ?

Su deposunu içeri almanız yapımını kolaylaştırır. 100 er litreyi geçmeyin. Bize iki kişi duş hariç 40 litre en az 3 gün yetiyor. Yeni bulaşık yıkama metodu geliştirebilirsiniz. Depolarda dalgakıran gereksiz fantezi.

Taş yünü benzeri elyaflı çözümler küf yatağı olabilmekte. Kış aylarını da hesaba katarsanız en uygunu kapalı gözenekli polietilen yahut kauçuk şilteler. 2 cm yeterli bir kalınlık.

Duş kabininiz olmayacaksa sıcak su gereksiniminizi ocak ile karşılamayı düşünmez misiniz ?

Solar hesapları için tekrar imza bölümüne bakabilirsiniz.

Bence genelde uygun yolda olduğunuzu düşünüyorum..

Plandan ne haber ? :yum:
.
 
Son düzenleme:



Selam,

Bahsettiğiniz bu şebeke bağlantısı nasıl yapılıyor? Akıllı bir kontrol cihazı ile 12V dönüşümü, akü şarjı ve 12V sistemin çalışması otomatik olarak sağlanabiliyor mu?

Taş yünü değil de cam yünü su emip küf yapıyor diye biliyordum :( O konuyu araştırmam gerekecek.

Karavan ruhsatı için şart koşulan donanım listesi var anladığım kadarıyla. Şunu buldum:
  1. Koltuklar ve masa,
  2. Koltuklardan dönüştürülebilecek uyku yatağı,
  3. Yemek pişirme imkanları,
  4. Depolama/Saklama imkanları.
#3 için sabit ocak istiyorlarmış :\ Ruhsat için geçici bir şey düşünülebilir ama her muayenede bununla uğraşmak da istemem açıkçası :(

Her daim şebekeye muhtaç olmak istemiyorum ve bazı cihazlarım için 220V ihtiyacım var. Cihazlar için ekstra 12V charger da alabilirim en kötü ihtimal :smiley:

Daha netleşen bir planım olmadığı için aydınlatmaların konumlandırılması bana kestiremeyeceğim bir planlama gibi geliyor şu an için :D

Araç olarak Renault Master'a bakınıyorum. Fiziksel yapısı ne derece uygun bilmiyorum tabi. Bu iş için önden çekişli olması veya arkadan itişli olması fark yaratıyor mu bilmiyorum.

Saygılar.
 

.
Özellikle elektrikte, teorik ve özgün yapılardan kaçınılarak uygulamadaki bilinen sistemlere odaklanmanın karavancılığa yeni başlayanların çıkarına olacağı düşüncesindeyim. Hatta yeterli elektrik bilgisi bile karavan tecrübesiyle desteklenmiyorsa beklenen sonuçlara ulaşması zorlaşmakta..

Genel hatları ile motokaravanda elektrik sistemi yaşam aküsü merkezli.
Yaşam aküsü kazanım yoğunluğu sırasıyla enerjisini beraberce bağlı olduğu,
* çok fazlı dolum aleti ile konaklamalarda şebekeden
* solar regülatörü ile güneşli günlerde panelden ve
* ayırıcı ile bağlı olduğu marş aküsü ile yollarda araç alternatöründen kazanmakta.
Sonuçta yine doğrudan ona bağlı olan bütün tüketiciler de enerjilerini yaşam aküsünden sağlamaktalar.

Zorlu da olsa ayrıntılara forumdan ulaşmak, çıkış noktanız olmalı. :yum:
.
 
Son düzenleme:


Selam,

2 tane 130x200 yatağı nasıl sığdırabilirim; fikri olan var mı :smiley:
Kabin enleri dar malum ve benim boy da uzun :(

Saygılar.
 

Merhabalar, iki çocuk varsa, ranzalı sistemleri düşünebilirsiniz. Depolama alanın yüksekliği daha az olur ama işinizi görür.

Karavan sahibi değilim- çadırcıyım- almaya çalışıyorum hâlâ ama araştırıyorum hevesle: ). Malasef kervan yolda düzülüyor sanki. Kişiye özel bir çok farklılıklar çıkabiliyor. Belki 500 TL lik WC iş görecekken 10.000 TL verip tanıtımını yapanda gördüm. Minumum malzeme ve işçilik ile guneykaravan.com karavan döşeyen de var.

Bence araç için Ducato 15 m3 ideal. Biraz aracın servis ve yedek parça işini düşünerek Ducato daha ön planda.

Duşakabin gerek yok demişsiniz çocuklar kaç yaşında bilmiyorum ama sırf bu yüzden bile düşünebilirsiniz.

Çadırlarda kala kala suyun temizlik açısından ne kadar değerli olduğunu anlıyorsunuz. Çadırın zevki de başka tabii.



Burada maliyet ve teknik açıdan detaylı anlatım var biraz. Fikir verme açısından bir iki video ekliyorum.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=HYnPiZDlCS4


Video: https://www.youtube.com/watch?v=t3LdxhqEWWA



Burda da aynı kişiye ait tesisat video çekimi.
Video: https://www.youtube.com/watch?v=gm_1o4A8yWE
 



Merhaba,
Ben de kendi karavanini yapma seruveninin basinda biri olarak bir soru sormak isterim. Almak uzere oldugum arac Iveco daily ve bu araclarda cogunlukla kabin klimasi olmuyor. Araci karavana donustururken Airfel 9000btu gibi bir mobil klima koysam is gorur mu? Bu arada araca gunes paneli koyamacagim
 

Merhaba,
Ben de kendi karavanini yapma seruveninin basinda biri olarak bir soru sormak isterim. Almak uzere oldugum arac Iveco daily ve bu araclarda cogunlukla kabin klimasi olmuyor. Araci karavana donustururken Airfel 9000btu gibi bir mobil klima koysam is gorur mu? Bu arada araca gunes paneli koyamacagim
Paylaştığınız video hesabı sahibi Armağan bey de aynı klima var. Yalnız kamp alanlarında kullanabileceğinizi anlattığı videoyu Düş Yola kanalı sohbetinde izleyebilirsiniz.


SM-N9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 


Selam,

@MelihAblak
Çadır çok zevkli ama bu yaz çadır kamplarının kalabalık ve kaotik ortamı beni çok düşündürdü ve buna yola girişmeye karar verdim. İstediğin an yer değiştirme lüksü çok büyük avantaj sunuyor. Ayrıca bazı kamp alanlarının düşük hijyeninden de kendine ait ortam ile sıyrılabiliyorsun.

Dün eşimle konuşuyorduk, ön şart olarak içeriye duş talep edildi :p

Çocuklar için yatağı da ön tarafta sürücünün kafa boşluğuna tavana çekilmiş bir yatak olarak düşündüm. Tüm bu palnları kabaca kağıt üstüne aktarıp eşimden ön onay sonrası maliyet hesabına girmem gerekecek :smiley:

Saygılar.
 

Selam,

@MelihAblak
Çadır çok zevkli ama bu yaz çadır kamplarının kalabalık ve kaotik ortamı beni çok düşündürdü ve buna yola girişmeye karar verdim. İstediğin an yer değiştirme lüksü çok büyük avantaj sunuyor. Ayrıca bazı kamp alanlarının düşük hijyeninden de kendine ait ortam ile sıyrılabiliyorsun.

Dün eşimle konuşuyorduk, ön şart olarak içeriye duş talep edildi

Çocuklar için yatağı da ön tarafta sürücünün kafa boşluğuna tavana çekilmiş bir yatak olarak düşündüm. Tüm bu palnları kabaca kağıt üstüne aktarıp eşimden ön onay sonrası maliyet hesabına girmem gerekecek :smiley:

Saygılar.
Duş tercihi önemli bir konu. Fakat araç içinde evdeki gibi bir yoğunlukta banyo çözümü beklemek de bir hayal. 2 + 2 çocuk yaz gunlerinde her gün araçta banyo kullanımı sonrası oluşacak nemi önlemek ve banyo alanının temizliğini yapmak ne yazık ki evde ki gibi olmuyor. Bu seçenek de ki sürekli gereken uğraşı ( Benzeri bir kaç konu ile birlikte) gezilerden ve karavan hayatından uzaklaşmaya yol açabilir. Yapilmadiginda oluşan durum da sağlıksız bir ortam. Araçlarda duş ve tuvaletin kullanımını acil durumlarda tercih edecek farklı tüm seçeneklerin değerlendirilmesi artık çok önemli. Pandemi döneminde eski seçeneklerin bir çoğunda da sıkıntılı durumlar ortada...
Tam zamanlı yaşayacaklar için durum önemli. Fakat Nisan / Ekim aralığında kısa süreli ve sürekli gezenler için seçeneklerimiz gezmenin ritmini bozmamalı şeklinde düşünüyorum. Gezmemiz arttıkça geleneksel alışkanlıklarımız da yıkılıyor.


SM-N9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 



Selam,

Araç üstü ABS boru ile oluşturulan basınç takviyeli duş sistemleri hoşuma gitti benim. Yazın aracın dışında alınacak bir duş ile söylediğiniz gibi araç içi oluşacak nemi dışarıda bırakabilirim. Bahar dönemlerinde zaten çok uzun soluklu seyahatler planlamadığım için duş ihtiyacı daha az olacaktır.

Duş ve tuvaleti aracın arka tarafına yerleştirme seçeneğini de düşünüyorum. Akıl akıldan üstündür diyerek her türlü kombinasyona bakıyorum :smiley:

Saygılar.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,438
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst