Halk Otobüsünden Karavan Olurmu?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan goose_camping Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 102
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 42,424

goose_camping

Ana Kamp
Mesajlar
47
Tepkime Puanı
28
Yer
İzmir
Merhaba karavan dostları,

Yaşamımda radikal bir karar alıp tam zamanlı olarak karavanda yaşamaya karar verdim. Uzun yıllardır kampçılık deneyimim var, ayrıca kısa süreli bisiklet turları da yapmış idim. Birazda konfor arayışı ile karavanın bu felsefeye uygun olacağını gördüm.

Öncelikle ilk heves çekme karavanları çok beğendim. Kullanıma hazır oluşları, birçok teknik detayın uzmanlarınca çözülmüş olması, iç mimarisinin yine uzmanlar tarafından yapılmış olması, yüksek malzeme kaliteleri vs düşününce mantıklı bir çözüm gibi gelmişti. Ancak benim kullanım amacımla bu türdeki karavanlar örtüşmedi. Çekme karavan ile serbest kamp olayı hem şehir içinde hemde şehir dışında sorun olacağından bundan vazgeçtim.

Motokaravan bu sebeplerle tek alternatif oldu. Peki hangi motokaravan? Forum başlıklarını birkaç aydır okuyorum, bana büyük faydası oldu, yorumları ile çoğu kullanıcının biz acemilere seçimlerimizde yararlı etkileri olduğunu düşünüyor ve teşekkür ediyorum.

Çoğu kişinin yaptığı gibi bir panelvan alıp onu dönüştürmek ilk baktığım seçeneklerden oldu. Ancak Türkiye' deki karavan fuarında gördüğüm araçlarda benim için bir hacim sorunu olduğunu gördüm. Yaz ayları için sorun değil ama kış aylarında bu hacim benim için bir engel oldu. Bu sebeple daha büyük bir araç arayışına girdim. Panelvan ile otobüs arasında kalan midibüsler ilgimi çekti. 0403 gibi devasa otobüsler hareket kısıtı sebebiyle hemen elendi. Bende nette baktığım birkaç video-öykünün de etkisiyle midibüslerde karar kıldım. Yaklaşık 9 metre uzunlukları ile bu araçların şehirde de bir miktar hareket olanağı vereceğini düşünüyorum. Zaten bu araçlar şehir içinde halk otobüsü olarak kullanılıyorlar. Bu araçlarda çok sevdiğim özellik tabanın alçak olması, tavanın da çok yüksek olması. Neredeyse 3 metre temiz yükseklik var.

İlk iş tabi ehliyetin B den (tahminim) D ye terfi ettirilmesi olacak. Bu süreçte de araç arayışı içerisinde olacağım. Şimdi yurtdışında olduğumdan ancak netten ilanlara bakabiliyorum, ama 10 gün sonra memlekete dönünce fiili olarak bu arayışıma devam edebileceğim. Netten böyle dönüşüm yapan bir abimizin videolarını izledim ve oldukça etkilendim.

Bu konuyla ilgili tecrübesi olanların, tecrübelerini, önerilerini paylaşmalarını rica ederim.

Saygılar
Server
 

Etiketler
Evet halk otobüsleri şehir içinde kullanılıyor ama bunlar bir yere park edip banka-bakkal-kasap vb işlerini halletmiyor
Ara sokaklara girmiyor
Sadece duraklarda duruyor ve yolcu alıp, indirip devam ediyor
Tamam sürekli yaşamak için iç mekan geniş olacak
Ama bununla şehir içinde hiçbir işinizi yapamazsınız
Bir scooter yada motorsiklet de gerekir

CPH1941 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Murat bey yazdıklarınıza katılıyorum, bende bu şekilde düşünmüştüm şehir içi ulaşımı. Zaten uzun yıllardır şehir içi ulaşımını bisiklet ile sağlıyorum. Faydaları o kadar çokki yeri gelmişken burda birkaç tanesini yazayım. Hem hareketli bir yaşamım oluyor, yakıt tamir bakım onarım vs masrafım yok.
 


Ülkemiz şartları malum, yakıt pahalı, üstüne birde 20lt/100km tüketim, sık hareket eden için çok can sıkıcı olabilir. Ama benim hedefimde sık hareket etmekten daha çok sindire sindire konaklama olacak, o sebeple yakıt giderim oldukça düşük olacaktır. Uyarınız yerinde olmuş teşekkür ederim.

Otobüsten-Midibüsten hiç anlamam. İlanlara baktığımda oldukça az sayıda satılık ilanı görüyorum. Kesinlikle çok eski, yıpranmış bir araç almayacağım. Bu konuda bütçemi zorlayacağım. Araç seçimi konusunda marka tavsiyesi olan varımdır?
 




Hyundai county
Toyota coaster
Bunlardan çok güzel olur
Ama bulması zor

CPH1941 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 



isuzu citibus

Bu aracın fiyatı oldukça yüksek ancak ilandan anlaşıldığı kadarıyla çok temiz bir araç, sadece 125bin kilometrede.

SmartSelect 20200801 185542 sahibindencom
 



Otokar doruk

Buda fiyat olarak uygun ama tabi bu fiyata olduğundan yıpranmış olmalı.

Bu iki otobüsün yaklaşık hacmi 60 m3 olmalı. Panelvan araçlardan boy olarak farkı 3mt kadar uzun olması. Ancak bu 3mt fark yüzünden bir otobüsün hacmi yaklaşık dört panelvan ettiği görülüyor. Ciddi konfor farkı var.

Murat bey verdiğiniz örneklerden natamam karavan çok güzel görünüyor. Forumda da 'Albatros' olarak isimlendirilmiş bir benzer karavan var. Ama bu örnek, daha öncede belirttiğim gibi hacim olarak küçük kalıyorlar. Araç yaklaşık hacmi 7x2x2.2=30 m3 ki bu miktar hiçbir panelvanda bulunamaz yüksek bir değer, en büyük hacimli panelvan olarak ben iveco daily gördüm oda 20m3.

60m3 bir midibüs yine amaca en yakın seçenek olarak duruyor.
 







Güzel dilekleriniz çok sağolun arkadaşlar.
Bir konuyu açmakta fayda var sanırım. Karavan konusunda elbette bir doğru yok, hatta hiç karavana ihtiyaç duymadan gerek bisiklet ile gerek yürüyerek gezen insanlarda var. Ben karavan fuarlarında ve kamp alanlarında gördüğüm minibüslerin benim isteklerime uymadığını gördüm, o sebeple daha büyük bir araç arayışına girdim. Vosvos minibüslerle dünyayı gezenlerin hikayeleri var nette, bu dediğim gibi bir tercih meselesi, kiminin kendisine göre doğru tercihi bir başkasının olmayabiliyor. Hedefim kısa gezi vs değil, tam zamanlı karavan yaşamı. Onunda "bayzero" nun belirttiği gibi handikapları yok değil :confused: gülü seven dikenine katlanır artık.
Büyük çoğunluk tarafından kullanılan; PSA grubu araçlar, sprinter veya transit gibi minibüslerin maksimum hacmi 17m3. Benim bulduğum araç ise yaklaşık 50m3. Burada görüleceği üzere ciddi fark var, peki bu fark neden? Aşağıda resimlerini de paylaştığım bu araçlarla benim seçtiğim araç arasında 2.5 metre kadar uzunluk farkları var.

ISUZU CITIMARK (902CM)
Citimark teknik cizimler yan buyuk


IVECO DAILY (717CM)
Iveco daily 717cm


FORD TRANSIT (670CM-15m3)
Transit boyut 670cm


PSA GRUBU (636cm)
Psa grubu ara lleri


Citimark teknik cizimler yan buyuk
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,438
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

SON KONULAR



Geri
Üst