Defender Gaz Kesme Sorunu Hk.

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan tahiralt Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 3
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 1,621

tahiralt

Yeni Üye
Mesajlar
1
Tepkime Puanı
0
Herkese iyi günler. İşyerinde kullandığımız defender model aracımız zaman zaman motor arıza ışığı yakıp, 2 bin devri geçmiyor. Kendi kısmımız baktı, servise de gitti ama sorun çözülmedi. Başına gelip çözüm bulabilen oldu mu?
 

Etiketler
Merhaba

Dizel defenderler kullanmadım ama genel dizel araç bilgisi ile öneriler yapabilirim.
Aracınızda turbo var ise Kontrol edilmesi gerekenler.

0. Öncelikle Hava filtresinin yenilenmesi gerekir.
1. Var ise akışmetre sensörünün temizlenmesi, Motor ısı sensörlerinin yenilenmesi,
2. Hava filtresinden turboya giden ve turbodan intercooler ve oradan çıkıp motora giden tüm hortomların sağlamlığının kontorlü (delik ve çatlak var mı),
3. Hortom bağlantılarının sıkı olup olmadığının kontrolü. Sıkı değilse iğne ucu kadar delik motorun gücünü düşürür. Delik ve kaçak varsa egzosdan siyah duman atar.
4. İntercooler radyatöründe delik var mı kontrolü. Delik var ise altlara yağ akıtmasından anlaşılır.
5. Turboyu çalıştıran egzos gazının ayarını kontrol altında tutan wastegate valfi (basınç sınırlama valfi) ve egzos gazını turboya yönlendiren kapak aşırı kurumlanma nedeni ile görevini yapamıyor olabilir.
Turbo yeterli basıncı oluşturamıyor , intercooler den hava geçemediği için mazot pompasına yeterli gelemiyor ve mazot yeterli oksijeni alamadığı için güç oluşturamıyor.
6. Turbo fanı arızalı olabilir. Fan kanatları kırık veya aşınmış.
7. Turbo 2000 devirde çalıştığı için bu devire ulaşılamaması turboda problem var demektir.
8. Turbo güç oluşturuyor ama hortomlarda ve intercoolerde kaçak var ise sonuçta basınçlı hava motora ulaşamaz. Ne kadar oksijen o kadar güç.

9. Turbo arızası tespiti için yapılabilirse turbo devre dışı bırakıp hava filtresinden direk motora(intercoolerde devre dışı bırakılmalı )bağlantı yapıp çalışma izlenebilir. Sorunsuz çalışırsa problem turboda demektir. Motor ustasına sorup intercooler den motora giden boruyu çıkarıp motora giriş borusunun ucuna bir hava filitresi takarak denemek. Açıkta çalışırsa toz veya parcacık motora girmemesi için.

Turbo devreye girmediğinde turbo hava çıkış deliği 3.5 cm çapında bir delik. İntercooler radyatörüde sadece basınçlı havayı geçirebilecek kadar dar delikleri var. Turbo devreye girmedikçe intercoolerden yeterli hava motora gidemez. İntercooler içi temizse. Çoğunluk yağdan ve kirden delikleri daha da kuçülmüştür. Arada bir tiner ile veya özel sıvısı ile yıkanması gerekir.

10. Isıtma bujileri kontrolü,
11. Enjektör püskürtme açılarının kontrolü. Kirlenme ve tıkanma mazot püskürtme şeklini bozabiliyor. Bunun anlamı mazot doğru yanamıyor ve güç kayıbı.

12. Mazot filtresine giren ve çıkan hortomların sağlamlık ve sıkılık kontrolü.
 

5.1 Turboyu çalıştıran egzos gazının ayarını kontrol altında tutan wastegate valfi (basınç sınırlama valfi)
ayarı bozulmuş olabilir. Bu ayar bozukluğu egzos gazının turbo fanına gitmesini önler dolayısı ile turbo çalışmaz.
Turbo fanı dönmediği için turbo sağlam olsa bile basınçlı hava üretemez. Turbo ustası kolayca ayarlayabilir.

Bu valfin ayarını kontrol etmekte fayda var. Valf bozulmuş ta olabilir.
Valfe giren Basınç hortomları bağlantılarında çatlaklık veya gevşeklikte çalışmasını bozar. Buralarda kontrol edilmeli.

Benden bu kadar...
 

12.1. Mazot filtresini değiştirmeyi de listeye eklemek gerekir. Filtre kutusunda tortu ve su bulunması ihtimalini de ortadan kaldırılmalı.

Ek bilgi yakıtı bitinceye kadar kullanmamayı önerir servisler ve ustalar. Sonuna kadar yakıtı kullanmak depo zeminindeki tortu ve suların mazot pompasına gitmesine neden olurmuş. Yakıt ibresi sıfırlanmadan veya sıfıra yakınken yakıt almakta fayda var.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,438
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst