Ateş Yakma Teknikleri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Beyaz Baykuş Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 4
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 39,273

Beyaz Baykuş

Hayat Dışardadır... Doğa'da Yaşa, Özgür Yaşa...
Mesajlar
24
Tepkime Puanı
25
Yer
Bursa
Web
beyazbaykus89.blogspot.com
Ateş yakmak, kampların vazgeçilmezlerindendir. Basit bir iş gibi görünse de, bazen sizi çok uğraştırabilir. İşte sizi bu zorlu uğraştan kurtarabilecek, tecrübeler sonucu öğrendiğim bazı ateş yakma tekniklerini sizlerle paylaşmak istiyorum...

Ateş nerede yakılmalıdır?

Kamp Ateşi, orman yangını tehlikesine karşı ateş yakmanın yasak olmadığı bölgelerde, mümkün olduğunca açık alanda, ağaçlardan uzakta, su kenarlarında yakılmalıdır. Ateş yakmak için çok derin olmayan bir çukur kazabilir, etrafını kalın ağaç parçalarıyla, kütüklerle çevirebilir ya da Taşları daire şeklinde dizip içinde ateş yakabilirsiniz. Böylelikle yaktığınız ateşi kontrol altında tutar, yayılmasını önlersiniz. Dikkat!!! Su içinden, dereden Taş alıp ateş etrafına dizmeyin! Zira ısındıktan sonra bu taşların içindeki suyun buharlaşması nedeniyle, taşlar patlayabilir!
Eğer zemin ıslaksa, ateş yakmak zorlaşacaktır. Bu durumda zemine, yanyana kuru odunlar dizerek bir platform oluşturup ateşi bu platformun üzerinde yakabilirsiniz.

Atesyakmak


Kamp yaptığınız bölgede daha önce ateş yakılmış bir yer, bir ateş çukuru varsa, siz de orada ateş yakın. Böylelikle doğaya daha az zarar vermiş olursunuz.

KAMP YAPACAĞINIZ BÖLGEDE ATEŞ YAKMANIN YASAK OLUP OLMADIĞINI, ÖNCEDEN MUTLAKA ÖĞRENİN ve ATEŞ YAKMANIN YASAK OLDUĞU BÖLGELERDE KESİNLİKLE ATEŞ YAKMAYIN!!!

Ateşi nasıl başlatabiliriz?

Ateşi başlatmak için en klasik malzeme Kağıt ve Çıradır. Fakat doğada kamp yaparken çıradan başka, daha pratik ve hafif malzemeler de kullanabilirsiniz; örneğin bayanların kullandığı Tampon veya makyaj silme Pamuğu gibi ...
Tampon son derece hafif, yer kaplamayan ve çok kolay tutuşan bir malzemedir...
Aynı şekilde, Pamuk da hafiftir, yer kaplamaz ve kolay tutuşur. Hele bir de pamuğun üzerine bir miktar Stick Mum Yapıştırıcı (Pritt) sürerseniz çok daha kolay tutuşur.
Yanınızda bulunan Tuvalet Kağıdını da, tutuşturucu olarak kullanabilirsiniz...
Doğa her konuda olduğu gibi, bize bu konuda da cömert davranıyor; doğada da ateş başlatmak için çok uygun şeyler bulabilirsiniz. Örneğin, kuru ağaç kabukları, kuru yosunlar, kuru bitki lifleri, kuru ölü yapraklar ve kuş tüyleri çok iyi birer ateş başlatıcı malzemedir. Ayrıca, özellikle çürümeye başlamış ağaçlarda bulunan, Kav Mantarı da iyi bir ateş başlatıcıdır.

Kav mantari


Sırt çantası içinde mutlaka Gazete bulundurun. Gazete deyip geçmeyin, okumak dışında da öyle çok işinize yararki. Örneğin:
1. Ateş yakmaya yarar.
2. Kıyafetlerinizi kurutmaya yarar: ıslanmış olan kıyafetinizi gazete ile birlikte rulo halinde sararsanız, gazete ıslaklığı emeceğinden, kıyafetinizin daha çabuk kurumasını sağlar.
3. Isınmanıza yarar. Gazeteyi kıyafetinizin altına koyarsanız vücut ısınızı korumanıza yardımcı olacaktır...

Yanınıza ne gazete ne de başka bir tutuşturucu malzeme almadınız... Şimdi ne olacak?
Bu durumda yol boyunca kuru ağaç kabukları ve kuru bitki lifleri gibi ateş başlatıcı şeyler toplamanızda yarar var. Zira kamp kuracağınız yerde ateşi tutuşturabileceğiniz birşey bulamayabilirsiniz...

Ateşi Nasıl Güçlü Tutarız?

Ateşi güçlendirmek için; odunları ateşe inceden kalına doğru atmak gerekir. Önce ince dallar, sonra orta kalınlıktaki dallar ve daha sonra odunları ateşe atmalısınız. Aksi halde yaktığınız ateş çabuk sönebilir. Ateşinizi ihtiyacınıza göre hazırlayın, gereksiz büyük ateş yakıp odununuzu israf etmeyin...

Mangalkomuru


Yanınıza yumurta kartonu içinde mangal kömürü alabilirsiniz. Mangal kömürü ateşi destekler ve uzun süre yanmasını sağlar. Yumurta Kartonunu da ateşi başlatmak için kullanabilirsiniz...

Reflektor


Açık alanda ateşin sıcaklığından daha fazla yararlanmak için, ateşin başına ağaçlardan Reflektör yapmak yararlıdır. Bu reflektör ısıyı size doğru yansıtacağından, ateşin oluşturduğu sıcaklıktan azami miktarda yararlanabilirsiniz...

Kamp Biterken?

Eveet… Kampınız sona erdi, toplanıp gideceksiniz…
Yapmanız gereken en önemli şey, Ateşe bol su dökerek veya üzerini toprakla (kışın karla) örterek söndürmek olmalıdır…

Mutlaka ve mutlaka, ateşin söndüğünden emin olmadan oradan ayrılmayın!

KAMP ALANINIZI, BULDUĞUNUZ GİBİ TEMİZ BIRAKIN!!!

Doğayla Kalın…
Hoşçakalın…
 







Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,440
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst