Adım Adım Karavan'a Doğru

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan janberkaydemir Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 419
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 91,283
Isıtıcı konusunu @Akdeniz45 , @buralpdi , @fusel, @yugun, @şado degerlendirmeleri ve onceki notlarımız ile çozmek üzere sıradaki yerine koyduk.

Bugün alt taban ve yan duvarlardaki minibüsten kalan metal aksami sökmeye başladık.
Bu süreçte özellikle tabanda kısmi delikler oluşuyor. Bu deliklerin kapatılması için farklı uygulamalar gördüm.
Üst kısma saç parça koyup yapıştırmak , delikleri silikon ile kapatmak, yeni nesil saç üzeri uygulamalara izin veren kimyasal sızdırmazlık yapıştırma ürünleri kullanmak gibi notlarım var.
Bu konuda güncel katkılar neler olabilir?
 

Etiketler

Gezenbilir sayfaları ile tanışmam Aralık-2017 başlarında oldu. Karavan ile ilgiside yoktu. Bir süre yapılan okumalar sonrası 25 Aralık tarihinde üyelik girişi yapmış ve bir kaç gün sonra " 2018 Haziran VW Caravelle ile Avrupa" başlıklı ilk konumu açmışım .
Bu başlık altında yapılan yorum ve tavsiyeler ile hazırlıklarımızı yaparak ilk yolculuğumuzu yaptık.
Şimdi de bir karavan için hazırliktayız , aracımızı henüz bulmamış olsak da ihtiyaçlarınızı almaya başladık. Yapımı kısmen kendimiz bazı kısımlarııda da alacağımız destekler ile yapmayı düşünüyoruz.
Bu paylaşım altın da yapım sürecin de sorularımız olacak . Bunun takibini de kolay yapabilmek için bir başlık altında sürdürmeyi uygun gördük.
Bir plânlamamız olsada farkli deneyimleri değerlendirmek faydalı olacaktır.
Ilgili konular için forum da arama yapsak da bazen kaçırabiliyoruz tekrar olursa uyarılarınızı bekliyoruz.

İlk sorumuzz için solar panellerin montajı konusu aklımda.
Biz, yakın zamanda kullanımı artan plastik montaj braketi adı verilen kitleri kullanmayı düşünüyorduk.
Solar ve elektrik tedariklerimizi yaptığımız ve süreçte beraber çalışacağımız forumun eski üyelerinden Önder Bey ( B-HET Mühendislik ) havalandırma için tavan sepeti uygulamasının daha uygun olacağını ve ön taraftan da bir ruzgarlik ile sürüş konforu içinde uygun ortamın sağlanacağını söyledi.
Aslında tavanda böyle bir sepet istemiyorduk.
Iki kurulum için görüşleriniz ve deneyimlerinizi ogrenmek isteriz.
Görseller uygulama şekli değildir örnek olarak konulmuştur.

Ben kasetli sistem yaptıracaım.. yerim dar hocam.. 150 w 2 panellik yer dışında tek heki koyabileceğim.. Tavanda Klima ünitesi var çünki, seyahat anında klima önemli bence. 4x150 olacak kamp atınca :cool: :smirk:

Video: https://www.youtube.com/watch?v=sdEBXzBbrKM&list=PL8P3IJwaGcF4htTZ0LYmr7FYgp8B5qOU5&index=15&t=39s
 

Ürunleriniz ile ilgisi olmayan , hem de bilgi paylaşımı içeren bir ortamda...
Ayrıca MOTO KARAVAN başlığı altında bir de yeni konu açtığınızda göre oldukça kaybolmuşsunuz.
Ben rapor ettim ama sizde en azindan bu konudaki paylaşımınızı kaldırtıp, ilgili yerinizi arayın...
bende rapor ettim ama moderatörler görmemiş hocam.
 

... Paylaşımın girişinde elektrik konusunda fazla tesisat kullanmak istemediğimizi yazmıştım. Resimde kabataslak hazırladığımız bir yerleşim planı var.

WC portatif tuvaletimizi kullanacağız.

Duş için dalgıç pompalı mobil ve şarjlı olarak iki farklı duşumuz mevcutta var. Gri su tahliyesi için düşünüyoruz. Araç altı depo düşünmüyorduk , kullanışlı bir çözüm geliştiremezsek ufak bir (40-50 lt.) depo kullanacağız.
Masa sabit olmayacak içerde ve dışarda kullanıma uygun. ( Sonraki dönemde ihtiyaç halinde farklı bir uygulamaya geçilebilir )

Aydınlatmaları tesisatsız farklı şarjlı led lambalar ile kullanmayı düşündüğümüzü paylaşmıştım.
Tesisat olarak 12v buzdolabı kamp alanlarında 220V ile de çalışabileceğinden, buzdolabı kullanımı için 12v ve 220V priz. İlave olarak oturma grubu ve mutfak tezgahında 12V ve 220V priz gerekli gördük. Yatak bölümünde oturma grubu ve mutfak tezgahı hemen yanında olduğundan prize gerek duymadık. Şarj edilmesi gereken cihazlarımız fazla olacağından ,ek priz yerine çoklu şarj adaptörleri kullanmayı düşünüyoruz.

Yatak üstü tek tarafta üst dolap planlıyoruz.

Mutfak tezgahı altında 2x50lt Temiz ve Gri su depoları. Temiz su kapı girişinde oluşturulan bir bağlantı ile dışarıdan dodurulacak, Yakın bir uygulama linki :
Video: https://youtu.be/WLDi2PyWxBI


Şarjlı damacana pompasını musluk olarak kullanmayı düşünüyoruz . ( Biraz gürültülü çalışıyor rahatsız ederse dalgıç pompa ile değiştirilebilir)

Ekli dosyayı görüntüle 635660

Enerji grubunu banyo tarafındaki oturma grubu altında ve kontrol kısmını da bu kısmın üstüne gelen üst dolap da oluşturmayı kullanışlı buluyoruz.

Diesel ısıtıcı Dai Shava ön tarafta ikili koltuk altına uygun şekilde yerleştirilerek üflemesi planlanacak.

Minibüs tipi bir araç düşündüğümüz için yatak kısmına denk gelen iki camı dıştan araç rengi folyo ile kapatmayı, oturma grubu kısmındaki orta camı sürgülü şekle çevirmeyi, banyo kısmının üst yan kısmınada 20 x40 sürgülü cam takmayı düşündük. Sürgülü kapı camının açılıp açılmaması konusunda kararsısız. Diğer camlar koyu renk film ile kapatma planı yaptık. Bu tür servis araçlarında arka kapılar da camlı oluyor. Bu camlar için nasıl bir uygulama olacak karar vermedik.
Bu araçlardaki otomatik kapının mekanizmasında ki çıkıntı ,buzdolabımızın yerleşimin de sıkıntı yaratırsa , yerini tekrar düşüneceğiz.
Aynı yerde iki günden fazla kalmayan ve benzer tüketimleri ve kullanımları olan karavan gezginlerinin bu konulardaki tavsiye ve önerilerini öğrenmek isteriz.
Dönüşüme başlamadan düşündüklerimizi yazmak istememizin sebebi ilk gezilerimizde bu paylaşımlardan çok faydalanmamız oldu.

👋 👋 👋

Bugün fark ettim bende nalet otomatiği.. söktürüp klasik kapı kilidi taktırmayı düşünüyorum..
 



.
Priz yerleri üzerine hiç düşünmedim ama kayar kapının penceresinin bizde açılır olmasına rağmen gayet ender kullandığını söylemeliyim.

Duşun özellikle ön camla oturma bölümünün arasına girmesinin görüntü alanını kısıtlıyacağını düşünmüştüm.

Öndeki ikili koltukla ilgili çekincemi sonradan ilave ettiğimden atlamış olmalısınız ?

Maket kadar olmasa da SketchUp’ın 3D çizimleri ile tasarımlarınızı hayalinizde az çok canlandırabilirdiniz. Aracınızı alıp tam ölçülerini yazarsanız, istediğiniz alternatiflerinizi çizebilirim.

Eğer forum bu 3D çizimlerinin .skp dosyalarını kabul etse herkez için çok yararlı olurdu.
Sketchup.. hemen bakayım.. benim ucubeyi çizermiyiz mesut hocam?

1621287870042
 

Bugün karavana bir adım daha yol aldık.
Citroen Jumper L4H2
2013 96000km
Bir yıldır kenardan bakıyorduk. Mart başı gerçek arayışımız başlamıştı.
Baktığımız 4 araç bizden once ki talipler tarafından bizim teklif vermemize imkan olmadan satılmışdı. Uygun gördügümüz araçların hızlı bir şekilde satışının olması arayışımızın iyi ilerlediğini bize gösterdi. Araçları daha hızlı görebilmemiz gerekiyordu. Birbirinden cok farklı filtrelemeler ile farklı bildirim uyarılari duzenledik. Sonuç hîzli geldi ve bulduğumuz araç için ilk aramayı yapabildik. Yer bulundugumuz konuma yakin oldugu icin aracı gördük, sahipleri bile hazır olmadığı için ekspertiz işlemi pandemi yasakları nedeni ile 0pazartesi gününe kaldı.
Ekspertiz den iyi çıkan aracı, tavsiye edilen tanıdığımız bir ustaya da gostermek istedigimizde aracın 2016 yılindan bu güne aynı ustada bakıldığını ogrendik. 5 yıllik tum bakım ve parca degişım kayıtlarınıda araç arşivimize koyarak satın.alma işlemini tamamladık.
Bu gün.ilk temel bakımları ve kontrolleri yapıldı.
Sonuç olarak temiz bir araca denk geldik.
Dönüşüm ve gezi günlerimizin de aynı sekilde devam etmesi en buyuk istegimiz.
Karavan dostlarımız ile yola devam ediyoruz. 🙏

Süper denk gelmiş..HAyırlı olsuın, okumaya devam.
 


Bir cok uygulamada diesel ısıtıcı on tekli yolcu koltuğu altına yerleştiriliyor. Bendeki tekli koltuk bir alt levha ile beraber yerlestirildigi için ikili koltuk ile değişim yapilacaginda ısıticinin.sokulmesi gerekiyor. Bunun icin uygun değil. İlk olarak ayakları orjinal ile aynı olan bir tekli koltuk bakacağım.
Alternatif ön ara geçişin bulunduğu yer veya sürücü koltuğu arkasındaki yarim duş sonrasi yerlesimi uygun olan 90litre buzdolabı altın da uygun bir bölme oluşturup bu kısma koymak. Buzdolabinida biraz yukseltmis oluruz. Fakat buzdolabi altinda bir ısıtıcı da bir taraftan anlamlı gelmiyor.
Değerlendirmeleri ve farklı uygulama bilgilerini öğrenmek isterim.
Bu arada aracda çalışmaya devam ettim, artik benim müdahele etmek istemedigim kaynak ile sabitlenmis kısımların sökümüne sıra geliyor.
🖐🖐🖐

Ahh ahhh bu gün 3 saat aradım taradım yok tekli kaliteli uzun yol koltuğu hocam.. sıfırlar var 2500 liraa.. Ya nerden bulaştık bu işe.. Ama mücadeleye devam, MÜCADELEDEN VAZGEÇEN, PES ETMİŞ DEMEKTİR.. KİMSE BİZE PES ETTİ DİYEMEZZ....
 

Bazı karavan kullanıcıları ve özellikle bu ürünün zamanındaki esas müşterileri kamyoncular bazı sıkintilardan.bahsettigi ve mudahele daha kolay olduğunu paylaşmışlardı. Bu nedenle biraz sorgulamak istedim..

Birkaç gündür on yolcü tek'li koltuk arayışındayım. Orjinal ikili koltuk 300Tl satın aldım. Tek'li koltuk fiyatı 2500tl .
Bu koltuğu almaktansa mevcut tek'li yatan koltuğu kullanıp, ısıtıcı için çözüm bulmak daha doğru olacak

İşte o zamanda HAN'ımlar uzun seyahatlerde rahat edemeyecek.. Aramaya devam bende.. bulacağız bir tekli şöför koltuğu daha ..
 



Dizel ısıtıcının yakıtı aracın deposundan alındığında hava yapma sorunları ile karşılaşanlar olmuştu. Forumda okumuştum şimdi baktım bulamadım hangi başlıkta konu geçmişti hatırlayamadım ama ayrı olmasını tavsiye ediyorlardı. Yanlış hatırlamıyorsam sebebide aracın deposunun alçakta kalması idi galiba tam olarak emin değilim.
haydaa al bi muamma daha.. fay akideş nereye düştüm ben abiii :oops:
 

Ahh ahhh bu gün 3 saat aradım taradım yok tekli kaliteli uzun yol koltuğu hocam.. sıfırlar var 2500 liraa.. Ya nerden bulaştık bu işe.. Ama mücadeleye devam, MÜCADELEDEN VAZGEÇEN, PES ETMİŞ DEMEKTİR.. KİMSE BİZE PES ETTİ DİYEMEZZ....

Ankara OSTİMe baktınız mı? Ben oradan almıştım.
 


Isıtıcı konusunu @Akdeniz45 , @buralpdi , @fusel, @yugun, @şado degerlendirmeleri ve onceki notlarımız ile çozmek üzere sıradaki yerine koyduk.

Bugün alt taban ve yan duvarlardaki minibüsten kalan metal aksami sökmeye başladık.
Bu süreçte özellikle tabanda kısmi delikler oluşuyor. Bu deliklerin kapatılması için farklı uygulamalar gördüm.
Üst kısma saç parça koyup yapıştırmak , delikleri silikon ile kapatmak, yeni nesil saç üzeri uygulamalara izin veren kimyasal sızdırmazlık yapıştırma ürünleri kullanmak gibi notlarım var.
Bu konuda güncel katkılar neler olabilir?

Adamlar 100 tane akıllı vida atmış taban elek gibi.. Dyson Extra ile tıkamayı düşünüyorum bende.



1621413390696
 

Adamlar 100 tane akıllı vida atmış taban elek gibi.. Dyson Extra ile tıkamayı düşünüyorum bende.



Ekli dosyayı görüntüle 636459
Bu uygulamayı yapanlar var. Tam olarak doğru seçim mi uygulayanlarda sıkıntı oldumu onu öğrenmek isterim. Üstüne saç parça ile uygulayanlar var.
Belki de konu yalıtım gibi çok da abartılacak bir durum değil. Yeter ki yapilan uygulama baştan savma yapılmasın.
Yan orjinal kaplamalarda kullanılan kapaklı plastik kliplerin farklı boyutları var, benzerleri bu kısımlara yerleştirilip beraberde kullanılabilir.
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,440
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst