Açık Denizde Denizden Karayla Haberleşme...

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan yavuzhan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 55
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 8,026

yavuzhan

Ana Kamp
Mesajlar
34
Tepkime Puanı
11
Yaş
41
Yer
ADANA
Selamlar,
Dört çekerden pervaneden itişe terfi ettim bir süredir. Dört çekerle ilgili tüm problemlerimizi çözen Gezenbilir ekibi bu sorularıma da yanıt verecektir eminim.

Telsizle ilgili çok sığ bilgiler dışında bir bilgim olmamakla beraber dağda bayırda kullandığımız walkie-talkie ler dışında bir tecrübem de yok. kafamdaki soru şu;

45-50 km kadar açık denize çıkıp avlanıp akşama dönüyoruz. Haliyle telefon çekmiyor. İletişim imkanı sıfır olduğu için de mecburen birden fazla tekneyle gidiyoruz. Her zaman iki tekne çıkma imkanı olmadığı için de çoğu zaman programı ertelemek durumunda kalıyoruz. Tek tekne o kadar açığa çıkmak akıl işi olmadığı için 60-70 km mesafelerde telsizle, kara ile iletişim kurma imkanımız var mıdır? Amatör denizcilikten aklımda kaldığı kadarıyla gemilerde telsiz çıkış güçleri 25w ile sınırlı. Bu güç başlı başına sanırım yetmiyor istediğimiz mesafelerde iletişim kurmaya.
Aklınıza takılacak bir kaç soruya cevap vereyim;
-Öncelikle tekne 5,5 metre hızlı bir tekne. Yani 10 metre anten takma gibi bir imkanımız yok. Ama portatif bir anten ihtiyaç halinde takılır denirse mümkün.
-Bu telsiz belki 1 defa lazım olacak. Sürekli haberleşmede kullanılmayacak. Kaza yada Acil durum haberleşmesinde kolluk kuvvetleriyle iletişim için teknede bulunacak.

Detaylı düşünce biraz fantezi belki abartı bir proje gibi görünüyor bana da ama teknik olarak mümkünse önerileriniz ne olur acaba?
 

Etiketler
Merhaba,

Ben amatör telsizciyim. Denizde sahil güvenliğe ulaşabileceğiniz deniz telsiz (KMT) lisansı almanız daha yararlı olacaktır. VHF Deniz Telsizi – GemiTrafik.com sitesi ve başvuru için http://gss.gasm.gov.tr sitesine bakmanız size yardımcı olacaktır. Kara telsizleri deniz telsizlerinin kullandığı frekansları kullanması uygun değildir.

Adem Atilla BOSTAN
TA2AAB
 

Adem Atilla Bey cevabınız için teşekkürler. Teknik olarak bilmediğim konular olduğu için sorumu yineleyeyim. VHF telsiz ile bahsettiğim mesafelerde görüşme mümkün müdür? Beni en çok düşündüren şey mesafe.
 

Sayın YAVUZHAN Merhabalar,
Deniz'de haberleşmek konusunda Türkiye'de son 10 yıl içinde İstanbul Merkezli 20 civarında Profesyonel
Cihazlar satan, hizmet veren firmalar oluştu. Bunlardan bir veya ikisi ile görüşürseniz sizi bilgilendireceklerdir. Haberleşme, Uydu Teknolojisinin gelişmesiyle günümüzde Denizde 50/100 mil büyük bir uzaklık olarak görülmüyor. Görüşmelerinizin ardından cihaz seçme veya teknolojik sorularınız olursa, lütfen yazın. Selamlar, Ömer.

MARMARA TELSİZ VE HABERLEŞME SİSTEMLERİ LTD. ŞTİ
Orhantepe mh. Çamli sok. No: 8 Dragos - PK :34862
Kartal / ISTANBUL
Telefonlar

(0216)457 14 66 - (0216)399 08 31
(0216)383 24 06 (Fax)
(0541)6175392 - (0542)2352390
Email Adresleri
info@marmarailetisim.com

OKTH Hizmetlerimiz için
ÜCRETSİZ FREKANS DANIŞMA HATTI
0800 261 7103
 

Ömer Bey ilginize teşekkür ederim. Sanırım uydu telefonuna yönleneceğim. Kulanım kolaylığı ve avantajları, montaj, anten derdinin olmaması gibi avantajları düşününce uydu telefonu daha mantıklı göründü. Tabi aksi bir durum olursa ilgili firmaya mutlaka başvururum. Tekrar teşekkürler.
 



Merhaba,
Bir amatör telsizci, amatör denizci ve KMT adayı olarak cevap vermek istedim.
25 Watt gücünde bir telsiz 100 KM mesafeye kadar etkili olmakla birlikte bu mesafe; hava şartları, deniz aracının yüksekliği ve anten montajı gibi şartlara göre değişir. Normal küçük bir tekne ile 25 Watt çıkışlı bir telsiz kullanarak ancak 20-25 KM mesafede haberleşme sağlayabilirsiniz. Eğer dediğiniz gibi bir teknede kullanılacaksa bence uydu telefonuna yönelerek işinizi sağlama alın. Marin telsizlerde anten çok önemlidir. Allah korusun bazen hayatınız sadece o antenin verimliliğine ve yüksekliğine bağlı olabilir.
 

Merhabalar;
Halk bandı CB telsiz deneyin derim. Eminim 2. elde birçok satıcı vardır ve kara istasyonunun konumuna antenine/anteninize göre mesafenin 100 km civarında olacağına eminim.
 
Son düzenleme:

Merhabalar;
Halk bandı CB telsiz deneyin derim. Eminim 2. elde birçok satıcı vardır ve kara istasyonunun konumuna antenine/anteninize göre mesafenin 100 km civarında olacağına eminim.
Arkadaşın dediği gibi CB kullanarak uzak mesafelere ulaşabilirsiniz. Fakat şöyle bir düzeltme yapmak istiyorum marin telsizde sizin anında temas kurabileceğiniz acil yardım kanalları mevcuttur. Uydu telefonu ile de istediğiniz bir kişiyi arayarak yardım isteyebilirsiniz. Ama halk bandı ile ulaşabileceğiniz kişiler sınırlı olacaktır.
 

Kıymeti bilinemedi cb halkbandı telsizlerin
CB el telsizim ile (midland 911-A ) günün her saatinde gece -gündüz Adana merkezinde 1 karış cop antenli hali ile, yolda yürürken Tarsus merkezindeki sabit istasyonların çoğu ile 5db sinyal şiddeti ile konuşurdum.
PROPAGASYON-DALGA VS OLMADAN.Güç standart 4w am modu.
Abisi bu band sanki sihirli bir duman gibi dünya yuvarlağına yapışıyor.Engellerin etrafından dolanıp geçiyor. Çünkü cb frekansının aynı zamanda kısa dalga bandı özelliği var.
Bizim millette ise, pmr ve özellikle kibar görünümünden dolayı uhf telsiz merakı var. Halbuki UHF de 2 sokak öteye rölesiz sinyal gitmez. Çünkü uhf ışık gibi düz gider. Engele takılır. Rölesiz hali ise Aynen tısss...

CB nin kıymetini en iyi bizim karadeniz takacıları bilir. (Gerçi TIR cılar, bazı taksiciler ve şantiyelerde kullanıyorlar) Yüksekçe bir yerde merkez istasyonları olur bunların. Tekneden mandala bastıkları anda merkez ile rahat 200km konuşurlar.
5/8 anten ve az şehir dışı (parazit olmasın diye)yüksek mevkideki merkez istasyonlarının CB bandında düşük parazitli ortamda 7/24 200km yapması normaldir.
CB telsiz için İzin ruhsat derdi yok. Sorarlarsa, fatura yeterli. Fiyatları meraklısı müşterisi az olduğundan dolayı ucuz. Malzeme yedek parça anten ve mobil anten bol. El telsizi modelleri de var.
Tek kusuru Eskiye oranla kullanan az. Ama buda bir avantaj.Çünkü Kanallar nerede ise bomboş.
Onun için;
Diyorum ki; Yürüyüşçüler dağcılar off-road için (uyarı :CB halk bandı ticari, iş işletme kullanımı için izin verilmiş bant değildir. Halk bandıdır. Bireysel yada bir hobi gurubu içi kullanılabilir) Halk bandı CB telsizleri, en iyi mesafe kullanım cihazıdır diyorum.
Başarılar.
 

Merhaba @TRON,

26 Mayıs 2019 Pazar günü, kısmet olursa KEGM Amatör Telsiz Belgesi sınavına gireceğim. Haliyle bir adet amatör band telsizim olacak. Ancak 20'li yaşlarımdan beri hep özlemini duyduğum ama bir türlü gerçekleştiremediğim CB telsiz almaya da karar verdim. Yazdığınız gibi fiyatları oldukça hesaplı. Araç üstüne takılan mıknatıslı anten ile kullanmayı düşünüyorum. Evimde ise çatı antenim olacak. Gerçekten de CB bandı, yanılmıyorsam 11 metre üzerinden yayın yapıyor ve kısa dalga özelliğine sahip. Tek çekincem çevremde CB telsiz kullanan kişi var mıdır? Artık riske girip alacağım, sorumun yanıtını da anons yaptığımda alacağım sanırım. Yanıt alamazsam hanım yakar beni, buna neden para harcadın diye :smiley:

Almaya karar verdiğim CB telsizin linki: DNS Onlineshop - Midland Türkiye
Bu da araç üstü antenin linki: DNS Onlineshop - Midland Türkiye

Sevgilerimle,
 




Hayırlı olsun. CB de Benim gözüm 2. ellerde ama tabiki satan tanıdıktan bizzat deneyerek almak gerekir. Yoksa ya sağırdır yada çıkışı düşük.
CB nize Anten bağlantısı için swr metre şart. Yada anten kurulumunu sağlıklı bir şekilde yaptırtacaksınız.
Madem bu işe (amatör sınav) girdiniz.Anten kurulumu için, HF swr metre ve belkide HF+vhf+uhf SWR metre edinmeniz şart.

Amatör radyo, Türkiye şartlarında biraz pahalı hobidir. 2.el temiz HF cihazlar 4binden başlar. Birinci el ise 7-8 binden başlar ve 20binlere kadar gidişi var.Hazır antenler ise, 2-3 bin civarı. Anten tuner i ve anten analyzer ve 30a lik güç kaynağı da bilinen ama hiçte ucuz olmayan aksesuarlardır.

Yani anlayacağın, CB için yukarıda önerdiğim swr metre ucuz kalır.

Not; Sınavda A sınıfı belge alıp HF cihaz edinirseniz de, uzak haberleşme için tabiki en az orta derece ingilizce şart.

Türkiye de amatörlük,
1- apartmanda anten sıkıntısı (Komşularınızın bebeleri bile cep telefonuna saatlerce yapışır, evin içinde wiFi modem vardır ama çatıdaki hf antene radyasyon kaynağı derler) Halbuki radyasyon, yüksek frekansta etkilidir. Bu da cep telefonunda yeterince var.
Kaldı ki; Radyo dalgası radyasyonu çok zararlı olsaydı, benim 25 yıldan buyana cep tlf kullanan akrabalar turp gibi sağlıklı olmazdı.

2- Fiyat sıkıntısı (HF cihazlar süper pahalı ama kusura bakmayın rölede vhf uhf de çalışmakta adeta tatlı su amatörlüğü.) Bir de bizde hazırı satın al var. Hobi dediğin biraz da kendin yap ile olur.

3- ingilizce sıkıntısı (e yani, HF telsiz demek onbinlerce km den görüşme yapmak demek)

4- CW ile yani mors ile ilgilenen yok. Halbuki amatörlüğün kökeni burası.
Türkiyedeki 20bine yakın amatörden ortama 20 si mors kullanır. Ama sadece 3-5 i yarışmalara katılır. Mors in çok pahalı cihaz ve güce gerek yok ama, cep telefonuna göre bizim gençler ilkel buluyor. Siz siz olun, mors un peşini bırakmayın. Sizi de hyt tyt baofeng el telsizi ile röle amatörlüğünde düşünmek beni üzer. Mors nostaljik ve her zaman efsanedir.


5- Bir HF cihazdan CB de gördüğünüzden çok daha fazla büyük bir mucize de beklemeyin. Sadece hf cihazda güç (100watt) ve özellikle yabancı istasyon vardır.
6- Türkiye yi temsil ettiğinizi unutmayın. Görüşmelerinizde yerli -yabancı saygılı olun.

7- Amatör 2.el cihazları amatörden (mümkünse kotrol ederek) alın ve amatöre satın. Çünkü amatör insanın yasa gereği sabıkası yoktur. Böylece suça bulaşmamış olursunuz. Cihaz satarken varsa kusurunu saklamayın. Yoksa ilerde bu kişi kadrolu mandalcınız olursa hiç şaşırmayın.

Havada görüşmek üzere havada kalın..... 73
 

Sevgili @TRON,

Üşenmeyip uzun ve detaylı yazdınız, çok teşekkür ederim.

Mors bende bir takıntıdır. Liseden beri. İngilizcem uzak mesafe görüşmeleri için yeterli olur sanırım. Çünkü o temaslarda sohbet havası yok anladığım kadarıyla. QSL kart avcılığı yapılıyor, özellikle yarışmalarda.

Lise döneminde TRAC dergilerini alırdım harçlıklarımı biriktirip. Öğle yemeğimi feda ederdim. Oradaki basit devreleri yapmaya çalışırdım. Entegre icat edilince 3 ayaklılarla uğraşan bendeniz 8 bacaklı ilk entegreye bakıp"bu iş seni aştı evladım" diyerek elektroniğe ara verdim. 1976 yılında Bursa'dan İstanbul'a taşındık. Selânik Pasajı müdavimi idim bu arada :smiley:

Araya iş hayatı, aile, çocukların eğitimi girince elektronikten iyice uzaklaştım, bilgisayar programcısı oldum. Ancak kızım şu anda Ankara Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği tam İngilizce bölümünde okuyor. Hobimi meslek edinecek inşallah. Beni arkadan ittiren de o bu yaştan sonra :smiley:

Yine bu forumda TRAC'ın halen aktif olduğunu öğrendim ve ara verdiğim hobime geri dönmeye karar verdim.

Dediğim gibi Mors takıntım var ve bu yönde ilerleyeceğim. Herşeyin hazırlop sunulduğu bu modern sistem beni cezbetmiyor.

Kamu görevlisiyim. 2008 yılında emekli olmuştum. Memuriyete geri dönüş yapmam icap etti. Çalıştığım kurumda telsiz sistemi var, ancak ne hikmetse kullanılmıyor. Cep telefonu daha pratik diyorlar. Afet ya da savaş halinde altyapı çöktüğünde ne halt edeceksiniz dediğimde yüzüme boş boş bakıyorlar.

Bahsettiğiniz pahalı sistemleri alacak gücüm yok. Zaten hanım aldırmaz bu saatten sonra. Oturduğum bina çatıya anten takmaya müsait. En üst katta oturuyorum. CB telsizim için 5/8 anten takarsam bana yeterli olur.

Gönül ister ki amatör telsizcilik ülkemizde yaygınlaşsın. Kendi hesabıma iki çalışma arkadaşımı da ikna ettim. Birlikte gireceğiz sınava.

Sevgilerimle,
 

Önceki mesajınız zaten dert olmaktan çıkmış gibi.CB de kafanıza göre bölgenizde kimse yoksa;
En azından kurumunuzdan 5-6 kişilik cb sohbet gurubu da kurabilirsiniz. CB de bu guruplarda bilgi yarışmaları dahi oluyordu eskiden.


Unutmayın gerek cb de ve gerekse özellikle hf de, en geç 2021 de, 4-5 sene sürecek döngüsel güneş patlamaları başlıyor. Anlamı şu;

Düşük güçle bile almanya italya japonya bu süreçte gayet mümkün.

Tabi ki mors, yeterli bir 2.el cihaz ile bu süreçte abd kanada ve pasifik adaları. Tabiki yönlü anten şart.Bu şenliği Kaçırmamak gerek.
Görüşmek üzere 73.
 





Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,382
Mesajlar
1,517,422
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst