ZJ'lerde Orta Eksozun İptal Edilmesi....; Artısı ve Eksileri....!

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan beatrix Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 95
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 22,526

beatrix

Zirve
Yer
istanbul
Olurmu? olmazmı? derken meraktan söktük ortadaki küçük susturucuyu; (zaten başımıza ne gelirse meraktan gelmezmi?) ;D ;D ;D

Tamam.., harika bir ses elde ettim ve perfornmansta bir hayli pozitif yönde arttı, hatta genelde bilinenin tam aksine sanki yakıt tüketimide azaldı.... ::smiley:
Aslında bu halinden , performansından son derece memnunum... ;) :D :D
Şartmıydı? hayıııır... ::smiley: meraktan işte, ne olacak diye...... :D

Gelgelelim...;

Bu konuda herkes farklı konuşuyor; Aslında Ustalar "hiç bir şey olmaz hatta makine daha rahatlar" diyor, eksoztcularda katılıyor....

İleri derecede Almancam olduğu için Gezenbilir ile birlikte bir Alman Off-road forumunada zaman ayırıyorum... Konuyu orda açmadım bile; çünkü zaten Alman'yada böyle bir eksoztla dolaşma şansın bile yok, kurallar çok sıkı ve kesin....Eksoztcu belkide sen istesen bile çıkartmaz.... :D :D :D

American forumlarından bilgi almak lazım ama sohpetlerede ingilizcem yeterli değil..... :-\

Kafam karıştı....; ::smiley: ::smiley: ::smiley:
Heran geri takabilirim. :'(

Etiketler
Ynt: ZJ'lerde Orta Eksozun İptal Edilmesi....; Artısı ve Eksileri....!

Bir çok kez katalizör ya da orta susturucu iptali yapmış biri olarak yaşadıklarımı yazayım.

Alt devirlerde güç kaybı (5.2'de hissedilir mi bilmem) üst devirlerde rahatlama ve güç kazanımı.

Kesin olarak yakıt tüketiminin artması.

Gürültü.

Motora zarar vereceğini sanmıyorum, zira daha rahat çalıştığı kesin.

Ya Ergun abi niye açtın bu konuyu şimdi bea.. :smiley:
Sen yaptın işte. Bende bugün yarın yapacaktım ne güzel.
Bekle şimdi işin yoksa millet yorumlasında yanlış bir durum var mı diye bakalım...

ve bende hemen katkıda bulunayım katalizör iptali iyi olr araç rahatlar hararet azalır ...artı artı ülkemizde bu katalizörlerin iş yapabilmesini sağlıyacak bir benzin kalitesi yok ... ama üstünde sanırım bir oksijen sensörü var o arıza ışığı vercek ama problem yok bence çok iyi olmuş ...şahsi kanaatim budur ... not onu atmayın sanırım pahalı bir parça niyese.. ;D

ayhanbursa' Alıntı:
ve bende hemen katkıda bulunayım katalizör iptali iyi olr araç rahatlar hararet azalır ...artı artı ülkemizde bu katalizörlerin iş yapabilmesini sağlıyacak bir benzin kalitesi yok ... ama üstünde sanırım bir oksijen sensörü var o arıza ışığı vercek ama problem yok bence çok iyi olmuş ...şahsi kanaatim budur ... not onu atmayın sanırım pahalı bir parça niyese.. ;D

Çünkü ZJ parçası ;D

ERgün hocam;

Benimde bildiğim söktüğün parça katalizör yada katalitik konvektör.Çevrenin daha az kirlenmesine yarayan bir parça.

Bu sebepten onu yerine taktırmalı ve çevreyi az kirletmesine yardımcı olucak uygun yakıtı kullanmalısın.

evet bende öyle söyledim ama ergun abinin bir anlık dalgınlığına geldi sanırım.araçları yan yana koyduk,bende katalizör var ergun abide birşey yok.dedim senin söktüğünde bu abi.yok dedi benim söktüğüm susturucu dedi.orda egzozcunun bir hatası var sanırım.
ama herşey bir yana sesi manyak yav.ergun abinin geldiğini iki sokak öteden anlıyorum ;D ;D

serkann' Alıntı:
evet bende öyle söyledim ama ergun abinin bir anlık dalgınlığına geldi sanırım.araçları yan yana koyduk,bende katalizör var ergun abide birşey yok.dedim senin söktüğünde bu abi.yok dedi benim söktüğüm susturucu dedi.orda egzozcunun bir hatası var sanırım.
ama herşey bir yana sesi manyak yav.ergun abinin geldiğini iki sokak öteden anlıyorum ;D ;D

İki sokak öteden anlayıp koşa koşa aşağı inip iş yaparmış gibi gözüküyorsun değil mi? ;D

alpaslanepli' Alıntı:
İki sokak öteden anlayıp koşa koşa aşağı inip iş yaparmış gibi gözüküyorsun değil mi? ;D

en doğru tespit bu valla ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

katalizatör lambda sensörünün düzgün ölçüm yapabilmesi için yeterli ısıyı sabitler yani cat söküldüğünde eğer sensör üstünde yada yakın bir yerde ise arabanın co2 ayarlarında bozulma olur buda direk olarak arabanın yakışına etki eder ya fazla yakar (devamlı zengin karıştırır) yada yürümez (devamlı fakir karışım yapar) yapılacaksa ya iptal kiti ile yapılır yada dyno da test edilerek yapılabilir.
Ama eski eksoz sistemlerinde olduğu gibi alev tutucu olarak tabir edilen ilk susturucu görevi de cat tarafından yapılır yani sökülüp düz boru takıldığı koşullarda alev direk olarak arka susturcuya girer ve içinde tahribat yapmaya başlar. Özellikle alt devirlerde "back pressure" denilen basınc oluşması makinanın alt devirlerde daha iyi yürümesine neden olur. Bizim gibi arazi aracı kullanılanlar için ise alt devir üst devirlerden daha gerekli olduğunu tahmin ediyorum. Sonuçta bizim ustaların "araba rahatlar diye "tabir ettiği olay tamamen mühendislik bilgisi gerektiren bir durumdur ya profesyonel markaların kitlerini kullanmamız yada bunu dyno da test etmemiz gerekir. Aşırı rahat çıkış yapan eksozda subaplarda yanma ve yamulma oluşmaya başlayacaktır. Eksozun görevi susturmaktan çok makinanın performansına yardım etmektir.
Bu yillarca rally arabalarında test edilerek bulunmuş bir tecrübedir.

beatrix
Ergun Erakman
Zirve

93-98 Grand Cherokee Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?
« : Nisan 12, 2009, 22:33:17 » Alıntı

--------------------------------------------------------------------------------
93-98 arasi ZJ tip Grand Cherokee satin alirken nelere dikkat etmeliyim?

Offroad donanimi olmayan standart araclar icin...!

Atladigim nokta varsa ekleyin, ihtiyaci olanlara kaynak olsun....

29- Katalizatör yerindemi? cikartilmismi?

VE son BAKIN BAKALIM SAHİBİ NEDEN SÖKMÜŞ ...

söküp satmışmı ;D
aracın altını vurup ezdirip pahalı diye almamışmı ;D....................... ve bu konu üzerine anket açmışmı ;D ;D ;D ;D

alpaslanepli' Alıntı:
Her yerden herkese düstursuz saldırıyorsun. Bak demedi deme bir gün kuytuda kıstırcaklar! ;D
ben bide zirve falan olsam varya kimse tutamıycak beni ;D ;D ama dikkat edrsen ergun abi online değilken saldırıyorum ;D

ayhanbursa' Alıntı:
ben bide zirve falan olsam varya kimse tutamıycak beni ;D ;D ama dikkat edrsen ergun abi online değilken saldırıyorum ;D

eeee tamam hepimizde deli cesareti var ama bi yere kadar. En azından Ergun abiye online iken sataşmayacak kadar görmüş geçirmişliğimiz var ;D

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,680
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
yasinturfanda

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR