"Positive Crankcase Ventilation Valve" & "Crankcase Inlet Filter"
Arkadaşlar, selam,
Ben kaç gündür siteye girmemiştim. Yeni açtım siteyi. Beatrix bana bu konunun linkini atmış pm' den. Çok iyi etmiş, tam dişime göre
;D Beatrix' in pm' le verdiği gazla başlıyorum... ;D
Ben bunları 2 hafta önce yaptım, yazacaktım buraya fırsat olmadı, ağır bakımdan geçen aracımı tahmin ediyorum, toplam 30 usd lik gereksiz parça değişiminden kurtardım. Bunlar ucuz sonuçta ama kendim yapınca ayrı bi keyif alıyorum işte
...5.2 V8 318 motorlar için detaylardır. 5.9' larda aynı. 4.7' lerde Pcv yeri faklı. 4.0' larda Pcv yok. CCV (Crankcase Ventilation) Hose var sadece...
Pcv' den önce Crank Inler Filter' yazayım, çünkü bunlar birbirine bi bakıma bağlantılı.
Biri, kartere/kranka kadar giden bi havalandırma için giren havayı külbitör kapağına emilmeden önce süzüyor, diğeri ise karşıda, tek taraflı valf.
Yani biri komple motorun yanma hazneleri dışındaki yerlerin havalandırması için Giriş, öbürü Çıkış gibi...
Crank Inlet Filter Şöför tarafındaki külbütör kapağının arkalarında biyerlerde üsste duruyor, minyatür UFO' ya benzer

Bunu dikkatlice yerinden çekip çıkarın... İnce üstteki ağzına hava filtresinin hemen arkasından gelen bir boru giriyor. Geniş ağzıda külbütür kapağına takılıyor. Bunu ve hava filtre kazanına giden ucundaki ince boruyu çıkarın. Borunun içini benzin veya tiner gibi (tiner sentetik mi, slülözük mi hep karıştırırım, boyaya zarar vermeyeni olacak işte) bi solventle temizleyin.
Bu UFO şeklinde

olan filtrenin de içine solventi doldurun bekleyin, boşaltın. İçinden çıkan kire inanamayacaksınız. Bunu birkaç defa iki taraflı yapın. Benim tercüme edip büyüteçle felan baktığım kaynak, içine ince ağızdan temiz motor yağı dökün diyor ama ben wd 40 sıktım bolca, musluğa tuttum, wd 40, musluk, tinereyatırdım 10 dakika, bikaçkere tekrarladım bunu. İçinde eski anadolların hava filtreleri gibi bulaşık teli gibi bi filtre var. Geçirgenliğin tam olduğuna anladığınız an bi su tiner akıtın

, içinde toz toplayan wd 40 kalmasın.
Crank Inlet Fıltresi temizledik. Servislerin kafadan değiştirdikleri galiba yaklaşık 15 20 usd' lik parça masrafından kurtulduk. Ağzımız, yüzümüz, elimiz, tiner koktu, battı ama "Hamama Giren Terlemekten Korkmaz

" Ellerimizi Wd40 ve üstübü ile temizleyip, fitilli kadife gömleğimize silip, kuruluyoruz. Susadığımız için biraz motor yağı içiyoruz, yanında da Luck Strike sigara tellendiriyoruz ;D
Şimdi bu filtreyi külbütör kapağındaki yerine takmadan önce elimize kartvizit gibi/büyüklüğünde bi asetat felan alıyoruz ve motoru çalıştırıyoruz. Parlak kaplamalı olsun, dağılmasın kağıt.
Bu kartviziti bu filtrenin takılması gereken büyük deliğin üstüne koyuyoruz. Kartı hafifçede olsa delik (kara delik

) çekiyor mu, delikte vakum var mı? İnceliyoruz

DiKkAt!!! Deliğin içine sakın bişey kaçırmayın, mümkün olduğunca tozsuz ortamda çalışın! Motoru uzun veya kısa vadede kucağınıza alırsınız
Delikte vakum varsa, karşıdaki 4 silindirin külbitör kapağının üstündeki, yani passenger tarafındaki külbitör kapağına takılı PCV (Positive Crankcase Ventilation Valve) TıKaLı DeĞiLdİr, ÇaLıŞıYoRdUr.....
Ama genede, bu yazının devamını uygulayacağız.
Bu filtrenin değişimine hiç bir zaman gerek yok, tıkanıklık açılamayacak kadar kirlenmemişse eğer!
Filtrenin takıldığı yerdeki lastik conta sağlam mı kontrol edip, bütün söktüklerimiz yerine takalım.....

Kartvizitide motorda unutmayalım, yanar, atalım
Bu işlemlerin 30.000 mil (yaklaşık 50.000- km) ' de bir yapılması tavsiye ediliyor.
Şimdi Pcv valfte sıra....
Yolcu hizasındaki bloğun külbitör kapağının arka taraflarında olur.
Sökerken oldukça zor çıkabilir. Artık eskimiş plastik valfimiz iyice setrleşmiştir, seramikleşmiştir. Sökerken kırmayın. Dikkat!
Söktünüz ya, başka hiç bi hortumu felan yerinden çıkarmadan, makine çalışıyor, külbütür kapağına giren kısmına parmağınızı değdirin. PaRmAğInIzA VaKuM YaPıYoR mU?. Siz parmağınızı açıp kapadıkça içinden şık şık diye ses geliyor mu? Motorun sesinden duyamayabilirsiniz. Üst boğazındaki (emme manifolduna giden boru takılı) hortumdan sökün dışarı alın. Sallayın, içinden şık şık ses geliyorsa ve dik tutarak bir taraftan üflediğinizde valfe kapatıyorsa hava geçişini, sorun yok
Positive Crankcase Ventilation Valfin takıldığı yerdeki lastik conta sağlam mı kontrol edip, bütün söktüklerimiz yerine takalım.....
Benim elimdeki yayım bu pcv valfi temizlemeyin, gerekiyorsa değiştirin diyor ama ben aynı diğer filtreye yaptığım gibi temizledim. İlk başta üflediğimde/içime çektiğimde az bişey kaçıran valf temizledikten sonra çok iyi çalışıyordu. Yarın öbür gün birdaha söküp kontrol edicem.... Servisler direk değiştiriyor. 15 usd galiba....
Bunlar ne yapıyor:
Hava, filtresinden geçtikten sonra bi yan kanalla Crank Inlet Filter' den geçiyor ve külbitör kapağından kranka/kartere kadar iniyor, buraları havalandırıyor. Buradaki sistemlerde yağın ısınmasından dolayı bi yağ buharı oluşur. Bu buhar, pistonun yukarı çıkışı sırasında, alt tarafından kartere yapılan vakumla, silidir kenarlarındaki kanallardan, pcv valfin üzerinde olduğu vakum yolu vasıtası ile külbütür kapağına kadar çıkar, zaten ısınan hava/buhar yükselir

Külbitör kapağındaki yağ buharıda yeniden emme manifolduna arada pcv valf' ten geçerek gider. Yanma odasında bu yağ buharı fayda da sağlayarak yanar.
(Pcv valfe tek taraflı çalışıyor, anladığınız gibi, yani külbitör kapağına emme manifoldundan hava felan kaçmıyor. Bu pcv valfe pisse, bozuksa kapatmaz, külbitör kapağında veya krank kısmında oluşan negatif basınç emme maifoldundaki havayı çeker, makine hava alıyor biyerden denir

)
Pcv Valvein, görevini yapsada, 120.000 mil (yaklaşık 180.000 km) ' de değiştirilmesinde fayda var derim...
Bu havalandırma ve buharı yakma sistemi en basitinden murat 131' lerde görülür. Hava filtre kapağını sökün, Karbüratörün yanında aşağıdan gelen bi boğaza karter havalandırma hortumu takılıdır. Bu hortumdan yağ buharı gelir, karbüratöre havayla birlikte girer, içeride yakılır. Bazı çokbilmiş ustalar bujiler yağ oluyor diye, özellikle yağ yakan, çok buharlı araçlarda bu hortumu söker. Hatta ağzını tıkar. Bu hortum takılı olmayınca karterdeki buhar vakumla çekiilmez, yani karter havalanmaz. Ağzınıda, sağa solu buhar kirletmesin diye tıkar

....
O havalandırma borusu tıkanmaz

, defransiyel havalandırmaları gibi.
Unutmayalım ki biz derimizden de nefes alıyoruz. Seneler önce şov amacıyla hava geçirmeyen bi boyayla boyanan mis gibi bi manken kız ölmüştü O2 yetersizliğinden Avrupada' mı ne!!! :'(
Kolay gelsin......
;D ;D ;D Beatrix bey, bu yazdıkları mı uyguluyor musunuz, merak ettim, yoksa eliniz mi kirlenir... ;D ;D ;D (gazlı pm' lerinize atıftır

)