Ynt: Yurtdışı Web Sitelerinden Alışveriş Tecrübesi Olan Var mı?
Konu ile ilgili olarak yasal limitleri (zaman ve para) belirtmek isterim. Bu limitleri aşınca birazda şans gerekiyor tabi
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kararın bu kısmı kişiden kişiye gönderilerde geçerlidir.
Gümrük Vergilerinden Muafiyet ve İstisna Tanınacak Haller Hakkında Karar-2000/53
ÜÇÜNCÜ KISIM
Gerçek Kişilerce İthal Edilen Diğer Eşya
BİRİNCİ BÖLÜM
Gerçek Bir Kişiden Diğerine Gönderilen veya Yolcular Tarafından İthal Edilen Eşya
A.Posta Yoluyla Gelen Hediyelik Eşya
Madde 32- 1 )
Yurt dışındaki gerçek kişiler tarafından Türkiye Gümrük Bölgesindeki
gerçek kişilere posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gönderilen eşyanın ithali gümrük vergilerinden
muaftır.
2) 1 inci fıkrada belirtilen muafiyet;
a) Ramazan (Şeker) ve Kurban bayramları ile yılbaşı ve noel münasebetiyle Türkiye'deki kişilere posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gönderilen,
b) Ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen,
c) Şahsi, ailevi ve hediyelik eşya niteliğinde olan,
d) Karşılığında alıcı tarafından herhangi bir ödeme yapılmayan eşya için uygulanır.
Madde 33- 1) Muafiyet, 36 ncı maddede sayılan eşya da dahil olmak üzere toplam gerçek kıymeti
300 EURO'yu geçmeyen her türlü eşya için uygulanır. Eşyanın birden fazla kalemden oluşması halinde
toplam değerinin 300 EURO'yu geçmemesi gerekir.
2) İki ya da daha fazla kalemden oluşan bir sevkiyatın toplam kıymetinin 1 inci fıkrada belirtilen miktarı aşması halinde,
toplam değerin 300 EURO tutarındaki kısmı için muafiyet uygulanır.
3) 32 nci maddede bahsi geçen muafiyet, 32 nci maddenin 2 nci fıkrasının (a) bendinde
belirtilen olaylardan bir ay önce veya bir ay sonraki süreler içinde gönderilmiş veya Türkiye Gümrük Bölgesine girmiş eşya için uygulanır.
MADDE 34 - 32 nci maddede bahsi geçen muafiyet alkol ve alkollü ürünler ile tütün ve tütün ürünleri için uygulanmaz.Söz konusu muafiyet, 36 ncı maddenin (c), (d) ve (e) bentlerinde yer alan eşya için sevkiyat başına, karşılarında belirtilen miktarlarla sınırlıdır.
B. Yolcu Beraberi Hediyelik Eşya
Madde 35- (1) Transit yolcular hariç olmak üzere yolcu beraberinde getirilip ithal edilen gayri ticari nitelikteki hediyelik eşya gümrük vergilerinden muaftır.
(2) 1 inci fıkrada belirtilen muafiyet;
a) Ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen,
b) Kişinin şahsına ve ailesinin kullanımına mahsus,
c) Hediye edilmek üzere getirilen,
eşya için uygulanır.
(3) Kara hudut kapısından diğer ülkelere giden ve geri gelen yolcular ile diğer ülkelerden ülkemize gelen ve giden yolcular, seyahat ettikleri ülkede, en az üç gün geçmeden geldikleri ülkeye dönmeleri halinde yolcular için öngörülen muafiyet hakkından yararlandırılmazlar.
(4) Müsteşarlık, hediyelik olarak ithal edilecek eşyanın nitelik ve özellikleri ile miktar ve kıymetlerini belirlemeye, özel ve zaruri durumları inceleme ve sonuçlandırmaya, bu hakkın suiistimal edilmesini önlemek üzere hediyelik eşya muafiyetini kısıtlamaya yetkilidir.
Madde 36- 1) 35 inci maddenin 1 inci fıkrasında bahsi geçen muafiyet, aşağıda yer alan eşya için her bir yolcu başına karşılarında belirtilen miktarlarla sınırlıdır.
a) Tütün ürünleri:
- Sigaralar 200 adet ve
- Sigarillolar (herbiri 3 gr.dan ağır olmayan purolar) 50 adet ve
- Puro 10 adet ve
- Kıyılmış tütün (200 yaprak sigara kağıdı ile) 200 gr. ya da
- Pipo tütünü 200 gr. ya da
- Ağız tütünü 200 gr. ya da
- Tömbeki 200 gr. ya da
- Enfiye 50 gr.
b) Alkol ve alkollü içecekler:
- 100 cc'lik 1 şişe ya da
- 70 cc veya 75 cc'lik 2 şişe
c) En fazla 120 ml'lik şişeler içinde beş adet kolonya, lavanta, parfüm, esans veya losyon
d)-Kahve 1 kg.
-Çözülebilir hazır kahve 1 kg.
-Çay 500 gr.
-Çikolata 1 kg.
-Şekerden mamul yiyecek 1 kg.
e) Yolcuların kişisel ihtiyaçlarını karşılayacak miktarda tıbbi malzeme ve ilaç.
2) 1 inci fıkranın (a) ve (b) bentlerinde yer alan muafiyet 18 yaşın altındaki yolcular için uygulanmaz.
Madde 37- 35 inci maddede bahsi geçen muafiyet 36 ncı maddede belirtilen eşya hariç olmak üzere her bir yolcu için toplam gerçek kıymeti 300 EURO'yu geçmeyen eşya için uygulanır.
Ancak, 15 yaşından küçük yolcular için bu miktar 145 EURO olarak uygulanır.
Madde 38- İki ya da daha fazla kalemden oluşan eşyanın yolcu başına toplam kıymetinin 37 nci maddede belirtilen değerleri aşması halinde muafiyet yalnızca toplam değeri 300 veya 145 EURO tutarındaki kısma uygulanır.
C. Vergileri Ödenmek Suretiyle Posta Yoluyla veya Yolcu Beraberinde İthal Edilen Eşya
Madde 39- 1) 32 ila 38 inci maddeler hükümleri çerçevesinde gümrük vergileri ödenmeksizin ithal edilebilecek toplam gerçek kıymeti 300 EURO'yu geçmeyen eşya saklı kalmak üzere, yabancı bir ülkeden posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gönderilen ya da 18 ve daha yukarı yaştaki yolcuların beraberlerinde veya kendilerinden iki ay önce veya altı ay sonraki süreler içerisinde gelip, ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen ve her bir sevkiyat ya da yolcu başına kıymeti 1500 EURO'yu geçmeyen eşyadan tek ve maktu bir vergi tahsil edilir.
2) 1 inci fıkrada bahsi geçen sabit oran, eşyanın kıymeti üzerinden %10 olarak uygulanır.
Madde 40- 39 uncu maddede sözü edilen limit dahilinde getirilen eşya;
a) Türkiye'deki kişilere posta veya kargo taşımacılığı yoluyla gönderilen,
b) Yolcuların beraberlerinde getirdikleri,
c) Hediyeye edilmek üzere getirilen ya da gönderilen,
d) Kişinin şahsına ve ailesinin kullanımına mahsus,
e) .....yürürlükten kaldırılmıştır.
f) Ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen
nitelikte olmalıdır
Madde 41- 1) 39 ve 40 ıncı madde hükümleri çerçevesinde getirilen eşyanın toplam kıymetinin 1.500 EURO'yu aşması halinde, söz konusu eşyanın ithalinde ödenmesi gereken vergiler. yürürlükte bulunan esaslara göre tahakkuk ve tahsil edilir.
2) İthal konusu eşyanın kıymetinin tek başına 1.500 EURO'yı: geçmesi halinde, bu eşyanın gümrük vergileri İthalat Rejimi Kararı ile belirlenen oranlara göre tahakkuk ve tahsil edilir.
3) 39 ve 40 ıncı madde hükümleri uyarınca eşyaya tek ve maktu bir tarife uygulamadan önce, beyan sahibi tek ve maktu bir tarife yerine ithalat vergilerinin uygulanmasını talep edebilir. Bu durumda, 29 ila 38 inci madde hükümleri saklı kalmak üzere tüm eşyaya ithalat vergileri tatbik edilmek suretiyle eşyanın ithaline izin verilir.
4) 39 ve 40 ıncı madde hükümleri çerçevesinde getirilen eşyanın vergi matrahının tespitinde esas alınacak kıymeti, ibraz edilen faturaya veya satış fişine göre belirlenir. Bu tür belge ibraz edilememesi veya ibraz edilen belgede kayıtlı kıymetin gümrük idaresince düşük bulunması halinde, eşyanın kıymeti idarece belirlenir.
D. Gümrük Kapılarında Bulunan Mağazalardan Eşya İthalatı
Madde 42- 1) Yolcular, yolcu girişi ve çıkışı yapılan gümrük kapılarında bulunan mağazalardan satın aldıkları zati eşya ile yolcu beraberi hediyelik eşyayı gümrük vergilerinden muaf olarak ithal edebilir.
2) Yolcular, yolcu giriş ve çıkışı yapılan gümrük kapılarında mevcut mağazalardan satın aldıkları 39 ve 40 ıncı maddelerde bahsi geçen eşyayı bu maddeler ve 41 inci maddede belirtilen esaslar çerçevesinde vergileri ödenmek suretiyle ithal edebilir.
Madde 43- Yolcuların 4 üncü maddeye göre zati eşya, 35 inci maddeye göre yolcu beraberi hediyelik eşya muafiyetinden faydalanmak suretiyle eşya ithal etmiş olmaları halinde, yolcu giriş ve çıkışı yapılan gümrük kapılarında mevcut mağazalardan aynı eşyayı satın almaları mümkün değildir.
Madde 44- Yolcu giriş ve çıkışı yapılan gümrük kapılarında mevcut mağazalardan konvertibl dövizler veya Türk Lirası ile satış yapılması mümkündür.
Madde 45- Yolcu giriş ve çıkışı yapılan gümrük kapılarında mağaza açma izni vermeye; bu mağazalardan satışı yapılabilecek eşyayı, mağazalardan eşya alabilecek kişileri ve eşya alma sürelerini belirlemeye; mağazaların kuruluş işleyiş satış ve gümrük vergilerinin tahsil esaslarını düzenlemeye Müsteşarlık yetkilidir.