Yurt Dışında Kaza Halinde Dikkat Edilecek Noktalar

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Akdeniz45 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 9
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 16,764

Akdeniz45

Otelde misafir karavanda evimizdeyiz
Yer
Almanya
Aşağıdaki kaza kontrol listesi Alman Otomobil Kulübünün üyelerine tavsiyelerini içeriyor. Kaza anında yaralanma olmasa bile, o an bunları düşünmek ve uygulamak çok zor. Onun için bu liste elimizin altında bir yerde olmalı. Ayrıca Avrupa kaza raporunun, Türkçesini ve gezdiğimiz ülkeler dillerindeki örneklerini de yanımızda bulundurmak çok önemli.
Avrupa kaza raporunun Almanca-Türkçesi:
http://goo.gl/Kf65Wv

Bu linkte Avrupa kaza raporunun bir çok dilde tercümesi var:
http://www.arcd.de/fileadmin/templates/pdf/unfallbericht-arcd_neu.pdf

Kaza Kontrol Listesi

Güven Altına Alma

Aracınızı durdurun-Ikaz lambalarını yakın-Ikaz yeleğinizi giyin-Ikaz üçgenini 50-150 adım arasına koyun -Bunları yaparken kendi güvenliğinize dikkat edin-Kaza şahitlerine beklemelerini rica edin.

Ilk yardım yapın
Ambulanz veya polisi arayın (112)

Polise Telefon?

Yaralı, yüksek hasar varsa, karşı tarafla anlaşamıyorsanız,karşı taraf kaza yerini izinsiz terkederse, karşı tarafın yeşil kartı yoksa polis çağrılmalıdır. (Tel. 112)

Polise Karşı Davranış

Kazanın oluş şekli hakkında şüpheniz olduğunda, sadece şahsınız ve aracınızla ilgili bilgileri verin. Hatalı olduğunuz kesinse, polisin para cezasını kabul edin.

Delil Toplama

Şahitleri-adreslerini not edin, kaza yerinin resmini çekin, her iki aracın geliş yönlerinden resim çekin, fren izlerinin ve araçlardaki hasarların resmini çekin, sabit noktaların (trafik lamba direği gibi) araçla beraber resimini çekin. Bunları yaparken trafiğe dikkat edin. Hasarın az olması halinde fazla beklemeden kaza yerini boşaltın (yolu boşaltın).

Kaza Raporu Hazırlama

Avrupa kaza raporunu karşı tarafla beraber doldurun. Kaza, araç ve sahsınızla ilgili bilgileri verin. Hatanın sizde olduğunu yazmayın.

Türkiye´den yurt dışına çıkarken aldığınız yeşil kartın sigortası sizlere ne gibi güvenceler veriyor ve sizden kaza halinde nelere dikkat etmenizi istiyor? Kasko sigortanız yurt dışında geçerli mi? Orta, Batı ve Kuzey Avrupa´da çok yaygın olan trafik avukatlık sigortası Türkiye´de var mı?
Bu konulardaki bilgiler kaza kontrol listesini etkiler.

Bu önemli konuda bilgisi ve deneyimi olan tüm karavancıların katkılarına ihtiyacımız var.

Etiketler
Ynt: Yurt Dışında Kaza Halinde Dikkat Edilecek Noktalar

Amsterdam seyahatimiz öncesinde çok can sıkıcı ama bir o kadar da gerekli bir konu gündeme geldi. Ben de "inşallah hiç bir zaman gerekli olmaz" dualarıyla birlikte bu belgeleri bilgisayarıma indirip yazıcımdan çıkartıp evrak dosyama koyuyorum. Teşekkürler dostlar :smiley:

Bende Huseyin beye ek bir kac birsey belirtmek istiyorum. Ne yazikki bu bilgiler ulkeden ulkeye degisiklik gostermekte (Avrupa birligi ulkesi olsa bile). Bu yuzden her ulkenin trafik sayfasindan kontrol etmekte fayda var. Ben Ingiltere'nin ilgili konudaki kurallarini yazayim belki bir gun birilerinin isine yarar.

Eger kazada yaralanma yoksa, karsi taraf ile kavga cimasi gibi bir durum yoksa iki tarafta yolune gider ve sigorta sirketlerine olayi haber verir. Sigorta sirketleri olayi kendi aralarinda halleder. Kaza alaninda bir kac fotograf cekmeniz sizin isinize yarayacaktir.

Eger karsi tarafla aranizda bir kavga cikmissa yada bir yaralanma durumu soz konusu ise Polis ve Ambulans cagirmak icin 999 i aramaniz gerekir. Zaten Polis-Ambulans-Itfaye ayni merkezden yonetildigi icin durumunuza gore Ambulans ve Polis gonderirler.

Haşmet Beyin de yazdığı gibi kaza hepimiz için can sıkıcı bir konu. Bu konuda bilgili olmak sanıyorum gezilerde kendimize güvenimizi artırır. Yabancı karavancıların da Türkiye gezi hazırlıklarında, Türkiye´de hasar limitlerinin çok düşük olması nedeniyle, kaza konusu önemli bir yer tutar.

Konu hakkında Türkçe bilgi veren önemli bir adres:
http://www.tmtb.org.tr/sayfa.aspx?pid=6&id=10

Bizim daha ehliyetler değişmedi. Yakında EU uyumlu olacaklar . Hep merak ederim kaza anında şu anda kullandığımız ehliyetler problem çıkarır mı diye. Sadece Yunanistan zorluyor diye yolu oraya düşenler uluslararası ehliyet alıyor. Yoksa kimse almıyor. Yurtdışında araba kiralarken mevcut ehliyetleri kabul ediyorlar, sadece bir kez karavan kiralarken ehliyetin son kullanım tarihi yok diye kiralayan firma şüphelenmişti ama sesini fazla çıkarmadı, kendisi bir tarih uydurup yazmıştı. Benim başımdan kaza değilde kaza olacak gibi an oldu Polanya'da .Polis arabasına çarpacaktım, önce çok sinirlendiler sonra tatlı dille , güleryüzle gönüllerini almıştım.

Bizim ehliyetler her yerde geciyor ama sizin belirttiginiz gibi bazen son kullanma tarihi olmamasi sorun olabiliyor. Diger ulkelerde nasil bilmiyorum ama Ingiltere'de ehliyet iki parca. Birisi kart yaninizda tasiyorsunuz kimlik gibi ama kanuni gecerliligi yok. Otekisi Kagit parca, yaninizda tasimaniza gerek yok ama bir problem oldugunda Polis 7 gun icinde karakola kagit ehliyetini getirmeni istiyor. Eger bu tarc bir ehliyet sistemine gececeksek bence gecmeyelim. Iki parca olayi zor oluyor. Kagit kisim sureklu ya kayboluyor, yada bir yerlerde unutuluyor. :smiley:

Almanya´da ehliyette sadece alındığı tarih yazılı. Banka/kredi kartı büyüklüğünde ve görünüşünde. Son kullanış tarihinin olmayışı bir sorun olmaması lazım. Avrupa´da kurallara uyarak araç kullanırsak polisle karşılaşmak çok nadiren olur. Avrupa gezilerimde belki 10 yılda bir polis durdurur. Ama her Türkiye gezimde polis bir kaç defa uzaktan dur işaretini verir, plakayı görünce de devam der.

Kaza konusunda ülkelere göre bazı farklılıklar ve Avrupa Birliğinindede kaza formaliteleri ile ilgili çalışmaları var. önümüzdeki günlerde bu konulara değinmek istiyorum.

Yukarda da verdiğim şu linki her yurt dışı gezisi öncesinde okumakta fayda var.
http://www.tmtb.org.tr/sayfa.aspx?pid=6&id=10

Ayrıca kazayı önlemenin en kolay yolu da kurallara uymak diyebiliriz sanıyorum.

Akdeniz45' Alıntı:
Avrupa´da kurallara uyarak araç kullanırsak polisle karşılaşmak çok nadiren olur. Avrupa gezilerimde belki 10 yılda bir polis durdurur.

Hüseyin Bey çok haklı, önemli olan kurallara uymak. 15 yıldır Avrupa'daki hiç bir ülkede polis beni durdurmadı. Bir kez Hırvatistan'da durmam için işaret etti ama yaklaşıp da plakayı görünce devam et diyerek durdurmadı.

Yeni yeni tureyen, arabalari polis araclarina benzeyen, tepesinde sari isigi olan ve halbuki sadece sigorta firmalarina ait olan araclarada dikkat etmek lazim, Trafikte sIkIsik yerlerde bile 150 ile gitmeye calisan adamlar normal halde ilerleyen kisilerede sIkInti cikartiyorlar.

Amaclari kaza yerine biran once ulasip, kaza soku ile ne yapacagini bilmeyen kisilere birkac sayfa imzalatmak. Yabancilara yaparlarmi bilmiyorum fakat Cek Cumhuriyeti sinirlari icerisinde (Slovakyadada var bu firmalar) ozellikle buyuk sehirlerde kazaya karisirsaniz muhtemelen bu sirketler sizede yapisacaktir. Aman dikkat imzalamadan once sakinlesin ve polisi arayin.

bartek' Alıntı:
Bizim daha ehliyetler değişmedi. Yakında EU uyumlu olacaklar . Hep merak ederim kaza anında şu anda kullandığımız ehliyetler problem çıkarır mı diye. Sadece Yunanistan zorluyor diye yolu oraya düşenler uluslararası ehliyet alıyor. Yoksa kimse almıyor. Yurtdışında araba kiralarken mevcut ehliyetleri kabul ediyorlar, sadece bir kez karavan kiralarken ehliyetin son kullanım tarihi yok diye kiralayan firma şüphelenmişti ama sesini fazla çıkarmadı, kendisi bir tarih uydurup yazmıştı. Benim başımdan kaza değilde kaza olacak gibi an oldu Polanya'da .Polis arabasına çarpacaktım, önce çok sinirlendiler sonra tatlı dille , güleryüzle gönüllerini almıştım.

kesin eu ile uyumlu olacakmi nerden bilgileriniz? cunku benim su an turk kamyon ehliyetim var maalesef avrupada oturdugum icin gecerli degil cunku turkiye avrupa ile anlasmamis.

saygilar

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,764
Kayıtlı Üye Sayımız
166,584
Kaydolan Son Üyemiz
ouzdede08

SON KONULAR

Geri