Yüksek Rakımlarda Baş Ağrısı Sorunu

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan derinlik_sarhosu Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 19
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 8,737

derinlik_sarhosu

Ana Kamp
Arkadaşlar merhaba,
Bu yaz tatilinde yüksekliği 2800 olan bir dağa çıkmayı planlıyorum, basınçtan dolayı oluşacak bağ ağrısı için neyapabilirim?

Etiketler
Ynt: Yüksek Rakımlarda Baş Ağrısı Sorunu

derinlik_sarhosu' Alıntı:
Arkadaşlar merhaba,
Bu yaz tatilinde yüksekliği 2800 olan bir dağa çıkmayı planlıyorum, basınçtan dolayı oluşacak bağ ağrısı için neyapabilirim?

Ağrı kesici alabilirsiniz. majezik olabilir eğer geçmezse apranax olabilir.

Çok hızlı bir çıkış yapmazsanız baş ağrısı yaşamayabilirsiniz. Ama belli de olmaz tabii ki, siz yine de önleminizi alın.

Gozak' Alıntı:
Ağrı kesici alabilirsiniz. majezik olabilir eğer geçmezse apranax olabilir.

Çok hızlı bir çıkış yapmazsanız baş ağrısı yaşamayabilirsiniz. Ama belli de olmaz tabii ki, siz yine de önleminizi alın.

teşekkürler

2800 lük tırmanışı ilk kez deneyecekseniz bulunduğunuz yükseltiden günde 500-600 metrelik irtifa alarak tırmanmanız tavsiye edilir. Baş ağrısı ya da mide bulantısı gibi belirtiler görüldüğü zaman hemen 100 metre aşağıya inin başağrınız geçecek ya da azalacaktır. Vücudunuz yüksek irtifaya uyum sağlamadan asla tırmanışı devam ettirmeyin. Asla tek başınıza tırmanmayın.

Arkadaşlar merhaba,

Basınçsızlıktan dolayı demek daha doğru olur. 2800 mtdeki atmosfer basıncı, deniz seviyesine göre yaklaşık olarak %30 daha düşüktür. Bu da daha az oksijen demektir.

Düşük basınç, düşük oksijen seviyesi farklı güneş ışıması gibi faktörlere vücudumuz zamanla uyum sağlar. Bu süre boyunca coraspin gibi hafif kan sulandırıcı bir tablet işinizi görecektir. Deniz seviyesinden 2800 mt'ye çıkma süresi de önemlidir. Ben Aladağlara arabayla gittiğimde 3000 metrelere çıkma sürem 30 saat civarında oluyor. Bu süre içinde 1 ya da 2 adet coraspin alıyorum. Başağrısı çekmiyorum. Sonra da vücut zaten alışıyor.

cevaplar için teşekkürler arkadaşlar, ilk defa dağa çıkacağım ve bu tırmanış değilde yürüyüş olacak 2000 mt kadar motorsikletle çıkacağım sonrasında yürüyerek, aynı gün içerisinde geri dönmeyi planlıyorum ancak dönemezsem zaman yetmezse diye çadır vs, malzemelerimi hazırlayacağım motorsiklette bırakcağım, başka tavsiyesi olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

2800 mt çok ciddi bir yükseklik değil, bünyeden bünyeye değişebilir ama pek ciddi baş ağrısı yaşayacağınızı sanmıyorum. Ancak anladığım kadarı ile tek başınıza gideceksiniz ve pek deneyimli değilsiniz, şartlarınızı bilemiyorum ama bu durum özellikle bir olumsuzluk yaşarsanız baş ağrısından daha sıkıntı verebilir. Bilginize...:smiley:

mut' Alıntı:
2800 mt çok ciddi bir yükseklik değil, bünyeden bünyeye değişebilir ama pek ciddi baş ağrısı yaşayacağınızı sanmıyorum. Ancak anladığım kadarı ile tek başınıza gideceksiniz ve pek deneyimli değilsiniz, şartlarınızı bilemiyorum ama bu durum özellikle bir olumsuzluk yaşarsanız baş ağrısından daha sıkıntı verebilir. Bilginize...:smiley:

aynen, haklısınız.

Başınızı da güneşten koruyun ayrıca.

Bu durum kask kullanan arkadaşlar içinde geçerli. Sert plastik malzemeden yapılan kasklar başı taşlardan koruyor olsa da güneş ışıklarından koruyamıyormuş.
Kaskın altına küçük bir şapka- bere giyilmesini tavsiye ediyordu yüksek dağ tırmanışında bulunan bir arkadaşım.

2800 3000 metreler baş ağrısı sık görülmez, 3000 ve üstünde daha çok rastlanır, yavaş çıkmak en doğrusu yavaşın manası düşük tenmpo bu şu anlama gelmez faliyeti zamanlaması çok önemli bitirip yine kampa dönme mesafesini iy ayarla, eyer mide bulantı veya baş dönmesi hemen irtifa kaybedip bu metrelerde yeniden deneyebilirsin devam ederse doğru kampa fakat yanında kesinlikle refakatciyle kampa dön. Dağlarda hafif ağrı kesici kullanılabilir ama en iyi yöntem irtifa kaybedip yeniden denemektir.

DSC00298.jpg

Arkadaşlar merhaba,

Deniz seviyesinde yaşıyorum ama migrenimden dolayı çoğu zaman başım ağrıyor. Ancak gezmek için dağlara çıktığımda ( en çok 2600 m ye çıktım ) mutluluktan olsa gerek hiç başım ağrımadı. ;D

kendinizi alıştırmanız lazım alyuvarlar sayısı ile alakalı diye hatıyrlıyorum yanlış hatırlamıyorsam

yorumlar için teşekkür ederim arakadaşlar, yalnız olduğum için hedeflediğim yere çıkamadım 2000 mt den geri döndum ve bir sorun yaşamadım,

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,816
Kayıtlı Üye Sayımız
166,614
Kaydolan Son Üyemiz
Tolga Gökova

Çevrimiçi üyeler

SON MESAJLAR