Yeni Başlayan Kampçılar İçin Malzeme İncelemesi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan zakkafein Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 35
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 14,975

zakkafein

Ana Kamp
Mesajlar
63
Tepkime Puanı
0
Eminim ki forumumuzda bol miktarda benim gibi acemi, bütçesi kısıtlı (malum öğrencilik hali) ve kampa hevesli arkadaşlarım vardır, genel olarak da kamp için almamız gereken malzemeler konusunda kararsısız, ve kullananların tecrübelerine ihtiyaç duyuyoruz.

Ben de buradan edindiğim bilgilerin ışığında kendimce kamp malzemelerimi tamamlamaya çalışıyorum ve geçen hafta bu bilgilerin ışığında aldığım malzemelerle ilk kampımı yaptım. Daha önce de bir çok kamp maceram olmasına rağmen buna ilk kampım diyorum çünkü öncekilerin bir bölümü askeri eğitim kamplarıydı, bir bölümü ailemle gittiğim arabaya her türlü malzemeyi doldurabilme rahatlığımız olan kamplardı, bir bölümüyse dalış için gittiğimiz daha çok deniz aktivitelerine yönelik kamplardı; fakat bu seferki her türlü malzememi sırtımda taşıyarak yanımda bir arkadaşımla beraber yaptığım 3 gün 2 gecelik bir kamptı. Dolayısıyla kampta malzemelerimin bir çoğunu deneme fırsatı buldum ve bu sefer de ben edindiğim ufak tefek tecrübelerimi paylaşayım dedim.

Yer olarak Bursa-Keles-Kocayayla’yı seçtik, tabi gittiğimiz hafta yaylada şenlikler olduğu için fazla gürültüden rahatsız olduk, birdahakine bu durumu özellikle kontrol edeceğiz. İlk fırsatta da Bursa-Uludağ-Çobankaya’yı düşünüyoruz kamp için.

Malzeme konusunda yardım istediğim ilk başlığımın linki (http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=57478.0) burada, bu başlıksa bir nevi malzeme incelemesi gibi olacak. İncelemeleri bahsettiğim başlıktaki sırayla yapmaya çalıştım, ki zaten diğer başlık okunmasa da anlaşılabilecek durumda her şey :smiley: şimdiden konuya katkılarınız hepinize teşekkür ederim:smiley:

1) çok amaçlı çakı olarak aldığım leatherman waveden kesinlikle çok memnunum, çok sağlam ve yanımda taşımadığım zamanlarda illa ki gerekiyor ve eksikliğini hissediyorum, gözüm kapalı olarak yine gider aynısından alırım. Fakat tek dezavantajı ağırlığı, 250gr cepte taşımak için biraz fazla o yüzden günlük hayatta pek fazla yanıma almıyorum. Bunun için de yine leatherman’in micra modelini gözüme kestirdim, incelemek isteyenler için linki http://www.meydankamp.com/default.asp?git=9&urun=4987
ayrıca kullananlar varsa fikirlerini de öğrenebiliriz.

2) loap miwok 50+10 modeli çantamı deneme fırsatı buldum. 11-12 kg iken oldukça rahat fakat ağırlığı 15 kiloyu geçince belimi zorladı, sanırım ucuz bir çanta almakla pek de doğru davranmamışım. Yine de hacim ve tasarım olarak son derece kullanışlı, uzun yürüyüşler yapmayacak kişilere tavsiye edebilirim.

3) tek katlı metro çadırı oldukça hafif ve kullanışlı. Çok hafif bir yağmura da yakalandım içindeyken fakat su geçirmedi, yine de şiddetli bir yağışa dayanamayabilir. Özellikle deniz kenarında yazlık kullanım için tavsiye edebileceğim bir çadır. Kapısını sadece sineklik olarak bırakabildiğiniz için içerisi fazla ısınmıyor, havalandırması güzel. Yine de çadırınızı her durumda gölgeye kurmaya çalışın derim:smiley:

4) carrefourdan alınmış 1.4 kglık uyku tulumu ağır geldiği için onları evde bıraktım. Kipadan +15 konfor +2 ekstrem dereceli yazlık bir uyku tulumunu indirimde 43 liraya bulup aldım. http://direct.tesco.com/q/R.204-2384.aspx linki de burda. ağırlığı 760gr boyutları da özellikle sıkıştırma torbası kullanıldığında çok küçük sıradan bir tuluma göre. Bursa-keles-kocayayla’da gece hiç üşümedim hatta bi ara terleyip açtım fermuarını öyle yattım.

5) mat olarak http://www.dogaspor.net/Montana-Spring-8-mm-Mat,PR-2044.html linktekinden yani montana spring 8mm kullandım. daha önceki 1kg ağırlığındaki matıma göre 210gr ağırlığıyla çok hafif. http://www.dogaspor.net/Montana-Spring-8-mm-Mat,PR-2044.html yazlık kamp kullanımı için kesinlikle tavsiye ediyorum, karda yatmayacağımıza göre sıkıntı çıkaracağını sanmıyorum.

6) ocak olarak trangia 27-2 UL aldığımı söylemiştim. 3 gün boyunca deneme fırsatım oldu. Evdeki denemelerimde ispirto çok is bıraktığı için kolonya kullanmaya başlamıştım fakat ucuz kolonya kullandığım için hiç verimli olmadı ve 2nci gün tekrar ispirtoya dönüş yaptım. İspirtoyla çok güzl yanıyor ve açık havada is sıkıntısı pek yok, ayrıca farkettim ki kamp malzemesinin pırıl pırıl parlaması da pek gerekmiyormuş :smiley: Çaydanlık dolusu suyu kaynatma süresi olarak bakıldığında da eğer çok aceleniz yoksa verimli, 600ml lik çaydanlığını 6dk civarında kaynatıyor. İki kişi gittiğimiz kampta işimizi gördü ama yine de biraz sıkıntı yaratıyor, tek kişi için kullanıldığında çok daha rahat olabilir. Bir de eğer alacaksanız biraz daha para verip yapışmayan içi teflon kaplılarından almaya çalışın; çünkü benim gibi acemiyseniz dibi tutabiliyor yemeğin ve sonrasında temizlemesi gerçekten yorucu bir iş.

7) ayakkabı olarak günlük kullandığım cat marka bileksiz bir ayakkabı giydim, uzun yürüyüş yapmadığım için sıkıntı olmadı fakat trekkinge uygun ayakkabı araştırmalarım sürüyor. Özellikle yazın terletmeyecek ama bileğimi de koruyacak bot tarzı bir ayakkabı arıyorum. Mesela bu linkteki ayakkabı nasıldır bi fikri olan var mı? http://www.atlaskamp.com/index.php?page=urun_detay&kat_id=19&urun_id=16457&urun_ismi=Columbia-Newton-Ridge%99--Bot-BM3468

8 ) içlik olarak Thermoform içlik, alt-üst asker takımı. Geceleri ateş başında otururken ve uyku tulumuna girerken kullandım. Ateş başındayken terletebiliyor bile yayla soğuğunda. yine çok soğuk olmayan yaz kampları için ideal bir ürün.

9) Buff çok amaçlı bandana. 2 yıldır her zaman yanımda taşıdığım ve sürekli kullandığım bir ürün. Çok amaçlı olması ve bakteri barındırmaması büyük avantaj, kesinlikle tavsiye ediyorum yaz kış her türlü doğa sporu ve şehir kullanımı için. Şık olması da cabası ;)

10) bel çantası olarak Tatonka Llium S. Sırtınızda 60 litrelik bir çanta varken hemen ulaşmanız gereken şeylere ulaşmak zor olabiliyor. O yüzden bel çantası da bence çok gerekli bir donanım. Kullandığım model de hafifliği ve basit ama kullanışlı tasarımıyla memnun etti beni.

11) tozluk olarak kipa tozluğu. Hızır gibi yetişip çorabıma giren ve ayıklamaktan nefret ettiğim kuru otlardan kurtardı beni:smiley: ama korktuğum şekilde terlemeye yol açıyor.

12) termos olarak kipadan aldığım yarım litrelik termosu kullandım. Çok sıcak bir havada 3 saat boyunca soğuk suyu hiç ısınmadan korudu ama daha uzun süre için deneme fırsatım olmadı, deneyince daha detaylı açıklamasını yaparım.

13) yemekleri yerken Orikaso katlanır kase ve Spork kullandım. İkisinden de memnunum. Hatta yanımda taşıdığım plastik kupa yerine Orikasonun katlanabilir kupalarından almayı düşünüyorum. Çantada taşırken ve de yıkarken fazlasıyla pratik oluyorlar.

14) polar battaniyemi kullanma ihtiyacı duymadım havanın sıcaklığı çok düşmediği için. Ama mesela daha soğuk bir yerde kamp yaparken +15lik tulumun içine polar battaniyle girmem bana fayda sağlar mı bunu merak ediyorum? Şişme yastığı da hiç kullanmadım, tam şişirince çok sert oluyor, diğer şekilde de kafam sağa soğa dönünce yine sertliği değişiyor. Onun yerine forumda okuduğum bir çözümü kendimce değiştirerek uyguladım. Şuanda hatırlayamadığım bir abimiz veya ablamız yanınızda yastık kılıfı götürün kıyafetlerinizi içine doldurup yastık olarak kullanabilirsiniz demişti, ben yastık kılıfı götürmeyi unuttuğum için uyku tulumunun kılıfına doldurdum kıyafetleri ve pek de rahat ettim:smiley:

15) şapka olarak The North Face Horizon Breeze Brimmer kullandım. 30 faktör uv koruması var, oldukça hafif ve kafadayken varlığını hissetmeyeceğiniz bir model. Yine bunu da tavsiye ederim. http://www.dogaspor.net/HORIZON-BREEZE-BRIMMER-HAT-PUMICE-GREY,PR-4906.html
Bunlar kamp boyunca etkin olarak kullandığım malzemeler hakkındaki fikirlerim ve küçük tecrübelerim umarım faydalı olur okuyan herkese.

Kamp sırasında tamamlayamamış olduğum fakat sonradan aldığım malzemelere gelince de

16) pantolon olarak lafuma otrans zip off ii dwr düşünüyordum fakat biraz da ufak tefek olduğumdan sanırım internette bedenini bulamadım kendime uygun:smiley: zaten bursada da satıldığı bir yer yoktu. Onun yerine mc kinley’in yine aynı şekilde şorta dönüşebilen bir modelini aynı fiyata aldım, yine paçalarını kısalttırmak zorunda kaldım tabi o ayrı mesele ama:smiley: kampta kullanma fırsatım olmadı fakat günlük kullanımda oldukça rahat bir pantolon olduğunu söyleyebilirim.

17) düdük olarak fox 40 safety whistle aldım. Vuvuzelayla kapıştırdığımızda düdüğün daha rahatsız edici olduğu konusunda bütün arkadaşlarım hemfikirler:smiley:
 

Etiketler
Ynt: Yeni Başlayan Kampçılar İçin Malzeme İncelemesi

Merhaba Fatih bey,

Almış olduğunuz malzemeler yaz kampçılığı için oldukça ideal.

Özellikle 17.maddeye katılıyorum.Bol faaliyetli günler dilerim.

Selamlar,
Murat
 

Ynt: Yeni Başlayan Kampçılar İçin Malzeme İncelemesi

Merhaba,

Almayı düşündüğüm çanta hakkında araştırma yaparken güzel yazınıza denk geldim, teşekkür ederim bu yazı için.

Çantanın 15 kg üstünde sorun yarattığından bahsetmiştiniz, ayar sistemi bu durum için herhangi bir fayda sağlamıyor mu? Ya da çantayı tecrübe ettikten sonra "keşke şöyle olsaydı" diyebileceğiniz bir durumu var mı?

Teşekkürler şimdiden.
 

Ynt: Yeni Başlayan Kampçılar İçin Malzeme İncelemesi

Murat Bey,
iyi dilekleriniz için teşekkür ederim, daha çok yazın kamp yapacağım için ekipmanımı o yönde hazırlamaya çalıştım. kışın yine yapmam sanıyorum ama eğer ilkbahar ve sonbahar gibi görece daha yağışlı mevsimlerde de kamp yapmak istersem sizce ne gibi değişikllikler yapmalıyım bu listede? şindiden teşekkür ederim cevaplarınız için.



Stormer (ismini bilmediğim için nickinle hitap ediyorum kusura bakma) ,

çantalar konusunda pek tecrübeli olduğumu söyleyemeyeceğim, yani bu ilk çantam ve gerçekten kaliteli olarak kabul edilen çantalar sırtına taktığında nasıl hissettiriyorlar bilmiyorum. alışverişini internetten yapmayı düşünüyor olabilirsin ama yine de imkanın varsa almayı düşündüğün ürünleri şehrindeki bir mağazada görüp, dokunarak incelemeni tavsiye ederim. çantanın kendi ağırlığı da dahil 16,5 kg ağırlıktayken kullandım, bel kolonunu iyice sıkınca biraz daha rahat oluyor ama bu sefer de çok sıktığından dolayı nefes alırken zorluyor. tabi şu da var ki belki 16-17 kg en kaliteli çanta için bile zaten çok büyük bir ağırlık olabilir. (kişiye göre bunun da değişeceğini düşünüyorum, benim 62kg olduğumu hesaba katarak düşün)

ağır kilolarla zorlaması dışında hiç bir sıkıntısını yaşamadım, çok fazla perlonu var dışında pek sade değil yani onu beğenmeyebilirsin, bir de yan tarafındaki file şeklinde görünen cepler kullanılabilir değil, file kumaş değil de yoğun bir plastikten yapılmış, o yüzden çanta doluyken içine matara benzeri kalın şeyler koyamıyorsun, onun yerine üst taraftaki perlonların arasına koydum ben mesela mataramı ve termosumu.

şimdilik çanta hakkındaki fikirlerim bunlar, daha farklı çantalarla karşılaştırma şansım olursa tecrübelerimi paylaşmaya devam ederim yine:smiley:
 




Ynt: Yeni Başlayan Kampçılar İçin Malzeme İncelemesi

hafiflik ,sadelik,kolay ulaşabilirlik,kalıbınıza yakışması vs.vs.ilkelerine riayet edilirse mesele hal olur.geri teferruat.
 

Ynt: Yeni Başlayan Kampçılar İçin Malzeme İncelemesi

agustos başı bizde bir kamp yapacağız. Kendi arabamızla gideceğiz. Bu yüzden en az masraf yaparak yani evde olan malzemelerle bu seferlik ilk kampımızı yapacağız. Kamp olayını seversek malzeme almaya başlayacağım. O zaman yazının yardımcı olacağını düşünüyorum. Bilgilendirme için sağol.
 

Ynt: Yeni Başlayan Kampçılar İçin Malzeme İncelemesi

dostlar içinde üşümeyeceğim satın aldığımdada cebimi parçalamıyacak bi çadır önerebilirmisiniz.
 

Ynt: Yeni Başlayan Kampçılar İçin Malzeme İncelemesi

@Fatih merhaba. Trangia 27-2 UL'u test etmişsin sanırım, nasıl memnun musun? Ben de araştırmalar sonucu o modelde karar kıldım, bi sitede 120 tl'ye buldum, alayım diyorum. Tavsiye eder misin?

Bir de şöyle bi kamp feneri var onu da ekledim ama kullanışlı mıdır hiç bi fikrim yok..

747-1543-large.jpg


Primus Pocket Lantern Kamp Feneri
# 9 adet Beyaz LED
# Geniş alan aydınlatması için üst tarafta yansıtıcı özel ayna
# Çelik asma halkası
# Plastik dayanıklı gövde
# IPX4 sınıfı su geçirmezlik (dış ortamda kullanılabilir yağmur geçirmez)
# Üç kademeli Basmalı açma düğmesi
# 4 adet AA pille çalışır ( kalem pil)
# ağırlık pilsiz 93g (piller dahil 170g )
# Boyutlar 47mm çap 145mm yükseklik
# Aydınlatma süresi 12 - 50 saat

30 tl.

http://www.dagevi.com/primus-primus-pocket-lantern-kamp-feneri-p-1655.html
 

Ynt: Yeni Başlayan Kampçılar İçin Malzeme İncelemesi

@ çaylak merhaba tekrar:smiley: sınavlarım bi süreliğine bittiler ve sonunda cevap yazabiliyorum:smiley:

trangia'dan fazlasıyla memnunum şuanda, 2 kişi kullandığında falan oldukça güzel yetiyor:smiley: trangia dışında herhangi bir ocak denemediğim için karşılaştırma yapamıyorum fakat youtubetan falan bakarsan bol miktarda karşılaştırma izleyebilirsin. her halükarda ben yine alsam yine gider trangia alırım:smiley:

bir de alternatif olarak Bursa'da doğa sporları ve avcılık fuarında inceleme fırsatı bulduğum simon alkol ocağı var, oldukça sağlam gelmişti elime. ama tencere, tava, rüzgarlık falan kendin uydurman gerekiyor simon'da.
http://www.atlaskamp.com/index.php?page=urun_detay&kat_id=63&urun_id=14445&urun_ismi=Simon-%DDspirto-oca%F0%FD-55308

bahsettiğin fener hakkında bir fikrim yok ama büyük marketlerde bulabileceğin yuvarlak ufoya benzer fenerler var, üzerlerinde 20-30 civarı led olan. yaklaşık 3-4 senedir sürekli kullanıyorum ve onlardan da çok memnunum, onlara da bi bak istersen:smiley: ki fiyatları da çok daha uygun;)
 



Ynt: Yeni Başlayan Kampçılar İçin Malzeme İncelemesi

Verdiğin bilgiler için teşekkürler dostum. Krediler yatmış, şimdi ocağı almaya gidiyorum ;D
 

Ynt: Yeni Başlayan Kampçılar İçin Malzeme İncelemesi

Liste için çok teşekkürler,benim gibi yeni başlayanların işine yarıyacak güzel bilgiler var..
 


Ynt: Yeni Başlayan Kampçılar İçin Malzeme İncelemesi

EMEĞİN İÇİN GERÇEKTEN COK TEŞEKKÜRLER AYDINLATICI BİLGİLER SAOL :smiley:

YENİ ŞEYLER KATTI BANA...
 

Ynt: Yeni Başlayan Kampçılar İçin Malzeme İncelemesi

Teşekküre değmez.İyi bir konuya girildi.Kanımca senin listen geliştirilmeli.Hatta ovaya,dereye,dağa gibi çeşitli listeler oluşturulmalı ve bu listelere örneğin hero dağ,hero dere gibi isimler verip gezenbilirde yayınlanmalıki,yeniler öğrenmeli; eskiler aldıklarını,hazırlıklarını kontrol edebildiği gelişmiş,ortaklaşa katkılarla yeterliliği artmış bu listelerle,uzaklara en az eksikle gidebilmeli diyorum.Başarı ve sağlık diliyorum.
 



Ynt: Yeni Başlayan Kampçılar İçin Malzeme İncelemesi

çaylak;
trangiayı deneme fırsatı bulduysan yorumlarını merak ediyorum ben de paylaşırsan sevinirim:smiley:



bahtiyar bey;
bahsettiğiniz fener sanırım bu tarz bir ürün. sizdekinin de bu şekilde cep telefonu şarj etme gibi bir özelliği var mı? varsa gerçekten etkin olarak kullanılabiliyor mu merak ediyorum. çünkü almayı düşündüğüm ürünlerden birisi de bu ve telefon şarj edebilmesi en çok kullanacağım özelliği.
http://www.e-temin.net/?urun-detay_218_Pilsiz_Sarjsiz_El_Feneri.html

listeler oluşturulması konusuna gelince de. forumda zaten doğaya çıkarken yanınıza almanız gerekenler benzeri kontrol listeleri var. fakat ürün incelemesinin bu kadar kalabalık şekilde yapılması pek kullanışlı olmuyor sanırım (ben daha kullanışlı bulsam da). insanlar daha çok araştırdıkları tek bir ürünü içeren başlıklar arıyor. ben bir önceki konumla uyumlu olsun diye bu şekilde konu açmayı uygun gördüm ama genelde forumda ürün bazında tek tek yazılmış incelemeler.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,622
Mesajlar
1,521,199
Kayıtlı Üye Sayımız
172,267
Kaydolan Son Üyemiz
Aylin aksoy

SON KONULAR



Geri
Üst