Yemeden Dönme

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan penguen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 17
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 9,460

penguen

Zirve
Mesajlar
1,599
Tepkime Puanı
11
Bitlis Büryan kebabı yörenin ünlü yemeğidir. Oğlak etinden yapılan bu yemek Haziran-Temmuz-Ağustos ayları arasında yenilebilir. Uykusundan fedakarlık yapabilenler yine bu aylar arasında sabah saat 05:00'te "avşor" adı verilen yemekten tadabilirler.

Malzeme:
Kemiksiz et, biryan yağı, domates, biber, taze fasulye, patlıcan, salça, tuz

Yapılışı:
Etler tuzlanarak bir kazanda haşlanır, pişen etler, kemiklerden ayıklanarak aynı haşlama suyuna katılır. Tandırda pişen büryan etinin tandır dibinde bulunan su leğenine akan yağından (büryan yağı) bir miktar katılır ve sıcak servis yapılır. Ayrıca bu çorbaya başka bir kazanda domates, taze fasulye, biber ve patlıcan pişirilip, yağ ve salçası eklendikten sonra isteğe göre pişirilen avşorla karıştırılarak sebzeli olarak da servis edilir. Özellikle kahvaltılarda halkın tercih ettiği özgün bir sulu yemek çeşididir. Biryan yapılan lokantalarda yapılır, evde yapılması zordur.
 

Etiketler
Ynt: Yemeden Dönme

Sadece Büryan değil
Hes dolması ve içli köfteside süperdir.
Yine selçuklu pilavı ve ciğer taplaması unutulmaması gereken yemeklerden
Ama benim tercihim Helise ve Kabak dolması
 

Ynt: Yemeden Dönme

İki sene önce gitmiştim Bitlise, kış zamanında, mükemmel bir kar yağmıştı, o karın tadına iyice varmak için iki gün biletimi ertelemiştim. İçli köftesini yemiştim, misafir olduğum teyzenin ellerine sağlık, çok güzel yapmıştı.
 






Ynt: Yemeden Dönme

Bir süphan tırmanışına giderken sabahım 04 30 u gibi emrah ustanın dükkanında içmiştim avşoru tadı hala damağımdadır bir daha o saatte yolum düşmedi bitlise ama o civara her gittiğimde yolumu oradan geçirip patlayana kadar büryan yerim şu an aslında atlayıp gitmek var sabaha avşora yetişir 12 gibi de büryanı yer dönerim ama ......................

gecenin bu saatinde tüm sindirim sistemi çalışmaya başladı sanki yiyecekmişim gibi
 

Ynt: Yemeden Dönme

))
Büryanıda sabah yiyin bence
Tandırdan çıkar çıkmaz
yumuşacık
mis gibi))

Ayrıca avşor tandırın dibinde bulunan kazanın içine dökülen büryan etinden yapılır arkadaşlar.
Çok yağlı bir yemektir. Dikkatli olun
 

Ynt: Yemeden Dönme


siparişler ne oldu Nesurcum
 






Ynt: Yemeden Dönme

yaptığın iş değil nesur.

aksilik olmazsa bayrama o yörede olacağım. şimdiden büryan hayali kurmaya başladım.
 

Ynt: Yemeden Dönme

Bitlis'te 1975'te bir süre görev yaptım. Yiyeceklerden salık verebileceklerim şunlar:
1. Büryan (Çok lezzetliydi o yıllarda; şimdi nasıl bilemem)
2. Hizan Balı
3. Hizan cevizi

Cavid Sezen
 

Ynt: Yemeden Dönme

ben tatvandayım. büryan klasik zaten. benden de farklı tavsiyeler. özlem döner tam yağlı müthiş lezzetli. hani salaşın tam tarifi esnaf lokantası. çınarda kuzu şiş, eyvanda kaşarlı kuşbaşılı pide ve kaşıbeyaz da aşiret kebabı size benim seçtiklerim.
 




BENZER KONULAR

Cevaplar
1
Görüntüleme
3,259
Cevaplar
0
Görüntüleme
3,778
Cevaplar
4
Görüntüleme
7,086
Cevaplar
1
Görüntüleme
4,147