Yaşam Aküsü Boşalması

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan karacaoglan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 49
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 13,486

karacaoglan

Hayat bir gündür, o da bugündür.
Yer
İzmir
Merhaba,
Pandemi yasakları sonrası karavan hazırlıklarına başladığımda, çekme karavanımıza 1 yıl önce yeni takılan Ritar marka 200 Ah Jel akü tamamen boşaldığını farkettim. Arada bir kontrol edip 220 v enerji verip tamamlıyorum. En son 2 ay kadar önce kontrol ettiğimde tam dolu olarak görünüyordu İnverter Panelinde. Şimdi iki sorum olacak.
1.Jel akülere dip yaptırılması nın aküye zarar verdiğini biliyorum. Elimde bulunan Einhell akü şarj cihazını bağladım ancak şarj almıyor görünüyor. Voltajı ölçtüm sıfır. Çok ağır ve zor da olsa aküyü söküp akücüye götürüp şarj ettireceğiz bakalım ne sonuç alacağım.
2.Karavanımız kapalı garajda duruyor. Paneller güneş görmüyor. Sadece bu nedenle akü boşalır mı, kapalı garajda tutmamalı mıyım.
Teşekkürler.

Etiketler
Okuduğum kadarıyla akıllı şarj cihazına sürekli olarak bağlı bırakma imkanınız var. Yani aküye zararı yok. Keşke garajda elektrik varsa şarja bağlı bıraksaydınız.

MI 5s cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Okuduğum kadarıyla akıllı şarj cihazına sürekli olarak bağlı bırakma imkanınız var. Yani aküye zararı yok. Keşke garajda elektrik varsa şarja bağlı bıraksaydınız.

MI 5s cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
.
Gayet doğru ama şarj cihazının çok fazlı dolum yapması lazım. Bazı cihazlarda elektronik kelimesini kullansalar da akılları o kadara yatmıyor. :p
Çünkü sülfatlaşmayı ancak böyleleri kırabiliyor. Bu durumda ayda 48 saat bağlı kalması da yetebilirdi. Tabi bir de akü cinsine göre ayarlanabiliyor olması lazım.
Fakat bir sene, yine de şüpheli derecede kısa bir zaman.
Jel aküler için 25°C de ayda %2-5 arası boşalma beklenmeli denmekte. Siz ki arada bir doldurduğunuzu da söylüyorsunuz.

Şebeke şarj cihanız ne acaba ?
.

Son düzenleme:

çok fazlı dolum
-----------------------------------------------------
Merhaba.
Bu bilginin çok doğru ve değerli olduğuna inanıyorum.
Bende Einhel 15 Ah lik ve Black & Decker in BDSBC30A hızlı şarj aleti var.

Bu ikisinden de jel akü şarjı konusunda tam verimli olamadığını düşünüyorum..
135 Ah. lik jel aküm den tam verim alamadım .(Akü kalitesinden olduğunu sanmıyorum)

İnternetteki kullanıcı memnuniyetinin çok yüksek olması üzerine Bosch C-7 sipariş ettim.
Çok fazlı dolum kategörisinde mi şarj yapıyor,
bu konuda internet açıklamalarında "Çok fazlı dolum yapar"
diye bir açıklamaya rastlamadım.

Araştırmacılığınıza güvendiğim için, soruyu size sorayım dedim.

Cevaba şimdiden teşekkürler.

Jell akü hücre başına 2.4 volta kadar dolmalı. Daha yüksek dolum aküyü bozar.. Deşarj voltajı ise 1.7 volt. Daha altı sülfat oluşumu başlatır. Tamamen bitik akü, kapasitesinin %5'i aşılmayacak şekilde darbeli olarak şarj edilir. Ekseri 20hz ile yapılır. Sülfat çözücü şarj cihazları frekans döngüsünü değiştirir akü doldukça. Elde bu imkân yok ise %5 kuralı ile şarj denenecek. Akü eski değil ise geri dönüş olur ancak eski kapasitesi olamaz

.
Akın bey, Black&Decker dört fazlı dolum yaptığını yazıyor fakat dolum grafiği nedense tanıdığım bir tarz değil. Jel aküleri de doldurduğuna değinse de nasıl ayarlanacağını bulamadım. Siz jel ayarını yapmış mıydınız ?

Einhell bunlardan hangisi ?

Bosch C-7 ise dolarken müdahele de edilebilen (?) elektronik bir alet olduğunu yazmışlar. :( Anlayan beriye gelsin.

Bence Ctek ya da Genius alın. Kullanma kılavuzları gayet açık. Ctek in Servet beyin söylediği akü canlandırma işlevi de var. Galiba Genius’un da vardı ?
.

Son düzenleme:

Firma internet sayfasında da hiç bilgi yok. Kaç voltla şarj ediyor şarj karakteriristiği ?

.
Akın bey sizin Einhell’in sayfasında çok fazlı (6) olduğunu söylese de fazları tam saymamış. Fakat akü canlandırıcı ve jel veya AGM gibi cinsi seçiçi özelliğinin olduğundan bahsedilmekte.
Benim şüphemi çeken şu; mikroçip çok fazlılığı kontrol ediyorsa ilgili grafiği iftiharla göstermeleri lazımdı. Böyle aletlerin kapasitelerine göre, örneğin 10Amperlikleri 125€ dan aşağı değil çünkü..

Ferhat bey prospektüsleri daha profesyonel okur.
Onu dinleyelim bir de..

Ben yukarda bahsettiğim iki modelden başkasını düşünmezdim açıkcası..
.

Son düzenleme:

Benim siparişimden geri dönme imkanı yok...
Zira aldığım sitede ctek veya genius yok.
Zaten kargo hazırlığıda yapmışlar..

Kadere 45 .. :sweatsmile:

Dönüşünüze sevindim, teşekkür ederim.
Ben de internette çok iyi yorumlar gördüğüm için güvenmiştim.

İnşallah fonksiyonel bir şarj aletidir..
Merak ettiğim bir konu, jel ve agm lerde sülfatlaşma olabiliyor mu?

VRLA tip AGM ve GEL tip bataryalarda Equalize ( eşitleme) fazı kullanılmaz ihtiyaç olmaz. Bulk, Absorption,Float- BAF modları

Şarj kontrol ünitelerinde seçim yapılırsa set ayarlaması yapılarak WET olarak eşitleme sulu tip için aktive olur,bu faz için voltaj aralığı 14.9 -16 volt aralığında olabilmektedir. BAFE sulu tip.

Durduğu yerde kısa sürede deşarj olan batarya için birden fazla nedeni olabilir.

Sisteme sızıntı elektriksel kaçak
Üretim hatalı batarya
Uygun olmayan şarj ile yıpranmış iç yapı(burası önemli)
Bataryanın kullanım süresi içinde deep cycle özelliğini taşımayan ürünü derin deşarj da bırakmak vb sebeplerle
Test edilerek bakılması gerekir.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,669
Kayıtlı Üye Sayımız
166,521
Kaydolan Son Üyemiz
corolla70

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR