Ynt: Yaşam Aküsü 2
Ferhat Bey,
Şimdi yaptığım test sonuçları :
1. test :
Araç çalışıyor. Hem start aküsünden, hem de jel aküden herhangi bir yük çekilmiyor.
Start aküsü : 14.5 Volt
Jel akü bağlı değil : 12.8 Volt . ( 100 % dolu )
Jel akü bağlandıktan 10 -15 saniye sonra : 14.25 Volt.
Jel akü yaklaşık 4- 5 amper ile şarj olmaya devam ediyor.
Jel aküden yük çekmezsem marş aküsü ve jel aküsü arasında 0.25 Volt var. Kablolarım kalın , 16 lık idi.
2.test :
Start aküsünden yük çekilmiyor, ama jel aküdeden yük çekmeye başladım. Buzdolabını, ısıtıcı ve lambaları açtım.
Start aküsü : 14.45 Volt
Jel akü : 14.0 Volt
Start aküsünden jel aküye doğru yaklaşık 15 amperlik şarj akımı
Alternatör dediğiniz gibi çok akıllı sistem değil. Sabit bir voltaj vermesi için de ayarlanmamış. Üzerinde bulunan voltaj regülatörü alternatör çıkışını 13.5 Volt ile 14.5 Volt arası ayarlıyor. Bu voltaj regülatörlerin de ısınınca ayarı bozulanları var. Neyse konumuza dönersek ilk test durumunda marş aküsü ve jel akü 14.5 Voltaja gelince akülere amper gönderemiyor ve kendi voltajı da 14.5 Volta yükseldiği için voltaj regülatörü şarj akımını kesiyor.
2.testte ise marş aküsü 14.45 Volt, amper kabul etmiyor , ama jel akünün ihtiyacı var. Çünkü onun devresinde yük var. Bu nedenle amper göndermeye devam ediyor , belki de alternatörün voltajı 14.5 Voltun altında ve voltaj regülatörü şarjı kesmiyor.
Dün Mutlu Jel akü taktım araca.Onunla denedim. Bir de boş iken deneyeceğim.
Eski jel aküm boş iken ve araçtan şarj ettiğim zamanlarda 13 Volt ile başlar , 1-2 saat içerisinde 14.4 Volta kadar yükselirdi.