Yaşam Aküsü 1

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan insel Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 427
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 130,462
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

insel

Zirve
Merhaba moto karavanima yasam akusu baglamak istiyorum. Mecit'in tavsiyesiyle kuru tip aku alacagim. Ozellikle vebastom icin bu gerekli. Teknik bilgi ve tecrubelerinizi benimle paylasirsaniz sevinirim. Sevgiler Insel

Etiketler
Ynt: Yaşam Aküsü 1

İnsel dostum,

ben aracımı hergün binek araç olarak da kullandığım için akülerim her zaman şarjlıolduğundan ikinci akü (yaşam aküsü) taktırmadım, şimdiye kadar da gerek trumatic, gerekse inverter aracılığıyla aydınlatma vs kullanırken herhangi bir sorun yaşamadım. Ama doğru olan Mecit'in de dediği gibi ikinci bir akünün bulunması. Bu akünün de (teknik bilgim olmadığı için kabaca bahsedeceğim) marin akü denilen kuru tip olması gerekiyormuş, çünkü bu tip aküler araçlarda kullandığımız marş aküleri mantığının aksine uzun süreli kullanıma yönelik üretiliyorlarmış.

Eminim daha teknik ve doyurucu bilgi verir, tecrübelerini aktarır diğer arkadaşlar da.

Selamlar.

Aşağıda verdiğim linkin yararı olur umarım... Kolay gelsin.

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=10083.0

Değişik akü tipleri var. Aşağıdaki sayfadan temel bilgi alabilirsiniz.
http://www.akufiyatlari.com/marin-aku-fiyatlari.htm
Karavanınız için en iyi akü tipi marin aküdür. Ama normal starter yani aracınızda kullandığınız akü tipinden de kullanabilirsiniz. (Üstelik daha hafiftir). Stasyoner ve kuru akü gibi aküler derin deşarja dayanıklı akülerdir. Starter akü kullandığınızda derin deşarj akünüzün ömrünü büyük oranda azaltır. Ben aracımda stasyoner akü kullanıyorum. ( UPS gibi cihazlarda kullanılan). 1 yıldır bir sorun oluşturmadı. Üstelik bir seferinde şarj alternatörüm arızalandığında, Boludan İstanbula kadar bozulmuş şarj sistemiyle gece gelebilmeme yardımcı oldu. :smiley: Burada asıl önemli olan yaşam aküsünü nasıl şarj edeceğinizdir. Bunun için de birçok yol var.
Selamlar
Ferhat Şirin

İnsel bey merhaba
Öncelikle ısıtıcınızı iyi günlerde kullanın.Karavanımda elektronik akü birleştirici var.Araç aküm 100 Amper Yaşam aküm 60 Amper
ikiside normal akü.Yaşam aküsüne 4.2 Amper 7 barlık hidrofor,2 aydınlatma armatürü,elektrikli tuvalet bağlı . Araç aküsüne
ısıtıcı bağlı 2-3 günlük kamplarda sorunsuz kullanıyorum. Aküleri koruyabilmek için araç park halindeyken + kutuları söküyorum,
ayrıca zorunluluktan yaşam aküm ile şarj dinamosu arasında yaklaşık 3 mt mesafe var biraz kablo ısınıyor,bu şarj süresinin uzama
sına sebep olabilir. Yazdıklarımı gözlemlerim olarak kabul edin lütfen konunun uzmanı değilim.
İyi akşamlar

Merhaba ilginize ve cevabiniza cok tesekkurler. Bu aku tesisati ben kime yaptirabilirim. Bir fikriniz var mi? Tesekkurler. Insel

Valla uzgunum. Konustugum butun elektrikciler yasam akusu dedigimde o ne diyorlar. Kezayazdiklarinizdandan anladigim kadariylabu isin incelikleri var . Kablo 3 metre olacaktan tutunda, iki aku arasi konacak elektronik yada manuel anahtara kadar. Bir bilen lazim bana ve anlasilan kimsenin tanidigi bu isi yapan biri yok. Tesekkurler. Insel

İnsel,

Bostancı Sanayi'de ÖZKAN Elektrik / Erdoğan Usta var, ben T3'e yaşam aküsünü ona bağlattırmıştım.
Telefonla sorup, ona göre gidebilirsin.
0216 575 76 49
0532 255 73 25

Oto elektrikçileri doğal olarak Yaşam aküsü tabirini bilmeyebilirler. Eğer şarj sisteminizde modifikasyon yapmayacaksanız şarj için ana aküyle paralel bağlayacaksınız demektir. Bu durumda en çok dikkat etmeniz gereken aradaki kablonun kesitidir. Üstelik karavan güç tüketiminizi doğrudan yaşam aküsünün kutupları üzerinden alıyorsanız daha dikkatli olmanız gerekir. Mesela buzdolabınız çalışıyorken akünüzü şarj edemeyebilirsiniz. Ben aracımda, iki akü arasında ve yaşam mahalli sigorta kutusuna kadar 10mm2 kablo kullandım. Buna da güvenemeyip yaşam mahallinin enerji çıkışını ana akü yakınında, hemen anahtar elemanımın çıkışından aldım. Yaşam aküsünün hemen girişine 2 adet 25A paralel oto sigortası, ana aküden şarj ve yaşam mahalli için aldığım çıkış üzerine de 2 adet 30A paralel oto sigortası koydum. Böylelikle herhangi bir nedenle bir noktada olacak bir kısa devrede bu sigortalar atacaktır. Anahtar elemanı olarak 70A otomotiv rölesi kullandım ve bu rölenin kontrolünü sürücü mahallindeki bir anahtarla yapıyorum. Aslında motor çalıştıktan 2 dakika sonra devreye girecek otomotik bir düzenek de yapmıştım ama kullanmadım. Siz röle yerine "both switch" denilen anahtardan da kullanabilirsiniz. Ben both switch'i yaşam mahalli enerji hattına koydum. Kullanmadığım zaman enerjinin tamamını kesiyorum.

Ozdal'im senin usta ben bu iste ehil degilim diyor. Yani basa donduk.
Sayin Fsirin acaba bana bu tesisatin bir cizimini verebilir misiniz? Cok sevdigim ve saydigim bir elektrikcim var. Cizimle tarif edersem yapar. Both salteri ise bugun marintekten aradim. Ama bir cok secenek var. Kararsiz kaldim. http://www.marintek.com.tr/marintekdeniz/?catId=3&p=1
Acaba hangisi bana uygundur. Bende cok saglam bir 60 amper aku var. Bir tane daha aynisindan inci aku alacagim. Yoksa 72 amper mi alsam. Ama ikisi de esit olsun diyorlar. Bunlarin baglantisini becerebilirsem bu is biter.
Saygi ve sevgilerimle. Insel

Merhaba Insel
bahsettigin elektrikci Oguz ise, bu isi rahatlikla cozer. sistem cok basit. gittiginde beni arayin tarif ederim. olmadi, subat ortasi istanbul'a geliyorum. ben baglarim.

Sevgili Ergun, Oguz o kadar cok doluymus ki yapamam dedi. Sevdigim ustam o degil. Sen gelene kadar yaptiramazsam ki oyle gozukuyor sen gelince beraber cozeriz. Ama ondan once sadece 72 amper baglayarak hallolur mu acaba diye denemek istiyorum. Asliya selam. Cocuklari op. Sevgiler INsel

Sn. mebus,

50A'lik şalter işini görür. Tesisat şemamı e-posta adresine gönderdim. Bilemiyorum çok uzun süre enerji tüketimin olacakmı? Elindeki 60Ah'lik akü de işini görebilir. Akü sağlamsa 10 saat boyunca 6A verebilir. Genel olarak kurşun-asit aküler sorunsuz olarak paralel bağlanabilir.

Sevgili Ferhat cok tesekkurler. Vakit ayirip semayi cizmen ve gondermen cok dostca. Tekrar tesekkurler.
Sadece vebasto calistiracagim. Bu sema cok isime yarayacak. Elektrikcimin anlayacagini umid ediyorum. Eger anlamadigi olursa size tekrar sormamda mahsur olmaz umarim.

Bilgi akisini saglayan bir forum duzenledigi icinde Ozdal'a da tesekkuru bir borc bilirim.
Sevgiler
Saygilar
Insel

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,679
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
Selma Yörük

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR

Geri