Yağmurlu Havada Motosiklet Kullanmak

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan PrometheusTR Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 11,044

PrometheusTR

BMW R1200GS & T5 CamperVan
Mesajlar
997
Tepkime Puanı
7
Yer
İstanbul
Yağmurda Motosiklet Kullanmak

Yağmurda güvenli bir sürü yapabilmek için gerekenler; uygun bir kıyafet, tutuşun ne olduğunu anlamak, görüşünüzün açık olması ve görünür olduğunuzdan emin olmak. Art Friedman

Her ne kadar sonrasında motoru temizlemeyi sevmesem de yağmurda sürmeyi seviyorum. Bu söylediğim çoğu motosiklet sürücüsü için geçerli değildir. Sonuçta yolların kaygan, görüşün az ve üstünüzün başınızın su olduğu bir ortamda kim motora binmek ister ki?

Bunun cevabı “Çünkü ben ıslanmıyorum. Motosikletteki görüşüm arabanınkinden daha iyi ve motosikletin trafikte pek çok avantajı (daha iyi görüş, manevra kabiliyeti, daha kolay kaçış, vb) var.

Yağmuru Uzak Tutun

Yağmurda sürüşten zevk almanın ilk şartı yağmur kıyafetleri giymiş olmaktır. Herhangi bir motosiklet mağazasından alacağınız hemen hemen tüm yağmurluklar sizi koruyacaktır. Bazıları ise giyim kolaylığı, belirgin renkler ve konforları ile diğerlerinden ayrılır.

Böyle bir yağmurluğa ek olarak su geçirmez bir çift bot ve eldiven ile giyiminiz tamamlanmıştır ve bütün gün kuru bir şekilde motosiklet kullanabilirsiniz.

Küçük bir not: Eğer eldivenlerinizin kollarını montun içine sokarsanız içleri daha uzun süre kalacaktır. Bu şekilde takılında kolunuzdan süzülen sular eldivenin içine dolmaz.

Full-Face ya da Flip-Up kask dışındaki kasklarla yağmurda motosiklete binmekle önü açık bir kask ile binmek arasındaki fark yüzünüze çarpan yağmur sularıdır.

Yağmurda kendinizi konforlu hissetmeniz önemlidir. Islak çoraplar ya da apışaranızdan içeri sızan sular dikkatinizi dağıtır. Ayrıca ıslanır ve üşürseniz, bu yorgunluğunuz zihninizin gerektiği ölçüde uyanık kalmasına ve önünüzdeki trafiği takip etmenize engel olur.

Yol Tutuş

Yağmur uygun giyindikten sonra karşı karşıya kalacağınız iki konu kalmıştır, yol tutuş ve görüş. Yol tutuş çoğu sürücü için en önemli sorunu oluşturur çünkü ıslak zeminde ne kadar tutuşa sahip olduklarından emin değildirler. Her ne kadar logar kapakları, köprü bağlantıları, boyalı alanlar ve birikmiş olan yağın yağmurla temizlenmemiş olduğu yerler ıslandıklarında daha kaygan olsalar da, temiz asfalt ve betondaki tutuşunuz çok fazla etkilenmeyecektir.

Ne kadar etkilenir peki? Yol tutuşu test etmenin en güzel yolu arka freninizdir. Kuru yolda arka lastiğinizin ne zaman kitlenip kaymaya başladığını bildiğinizi varsayarsak, bu hareketi ıslak zeminde de deneyerek öğrenebilirsiniz. Tabi lastiğinizde en az yarım cm diş kaldığını varsayıyoruz. Eğer bu denemeyi ortalama bir hızda , düz ve engebesiz bir yolda yaparsanız tehlikeli olmaz. Yokuş aşağı arka tekeri kitlemekten kaçının, aksi halde yana doğru kayıp sizi çizginizden çıkarabilir.

Yol tutuşu artırmak için yapabileceğiniz birkaç şey var. Seçeceğiniz iyi bir çift lastik ıslak yolda fabrika çıkışı lastiklerden daha iyi yol tutacaktır. Lastik basıncındaki hafif bir artış (5 psi) da ıslak yolda tutuşu artırmaya faydalı olur. Böylece ince su birikintilerinin üzerinden daha rahat geçersiniz. Sakın böyle yaparak dişsiz lastiklerinizle yağmurda hız yapabileceğinizi düşünmeyin!

Bazı durumlar çok dikkatli olmanızı gerektirir. Demiryolu rayları ıslandıklarında size zarar verebilirler. Genel tavsiye demiryolunu ya da diğer metalleri kuru olduklarında bile dik bir açıyla geçmektir. Islak olduklarında ise bu bir tavsiye değil gereklilik olur. Gittiğiniz yola paralel diğer metal yüzeyler de aynı şekilde dikkatle yaklaşmayı ve dik olarak geçmeyi gerektirir. İnce bir çizgi halindeki metal yüzey hafif yatık olarak geçilebilir çünkü lastikler hemen toparlar. Anca büyük metal yüzeyler (logar kapağı gibi) lastiğin toparlayamayacak kadar kaymasına sebep olabilir. Boyalı yüzeyler de ıslandıklarında neredeyse metal kadar kaygan olur.

Yerdeki yağın yağmur suyu ile akmadığı yerler de heyecan vericidir. Suyun akarak değil de birikerek toplandığı yerlere dikkat edin, buralarda suyun gücü yerdeki yağı akıtacak kadar güçlü değildir. Bu tür heyecanları yaşamak için en ideal yerler gişeler ve kapalı garaj girişleridir. Kuru havada bu tür yerlerdeki yağ biraz kayganlık yaratır ama ıslandığında yağ gibi kayacaktır. Özellikle tünellerdeki kavisler yağmurdan biraz olsun kurtulmanın raahtlığına kapılan motorcu için ölümcül olabilir.

Yumuşak Hareketler

Bu kadar kaygan yüzeylerde motosikleti döndürmek çok yumuşak bir yaklaşım gerektirir. Frenlere aniden asılmak ya da hızlı bir dönüş manevrası sizi hastaneye gönderebilir. Yani bu tür bölgelere yaklaşmadan önce yavaşlamış olmanız ve bu bölge üzerindeyken gazı kesmeniz gerekir. Ayrıca kayıp yolu tıkayabilecek arabalara da dikkat etmelisiniz.

Yavaşlama ve yön değiştirmeye göstereceğiniz bu yumuşak yaklaşım size her türlü ıslak yolda yardımcı olur. Dönüşlerinizi de biraz daha kademeli gerçekleştirin. Vites küçültürken daha yumuşak olun, debriyajı biraz daha yavaş bırakın ve gazı ani açıp kapamayın. Gazı açarken artan şekilde açın. Arka tekere binen gücü azaltmak için vitesleri daha erken yükseltin. Fren yaparken lastiklere ani yük binmesini engelleyecek şekilde yapın.

Durabilmek için kendinize daha fazla yer (takip mesafesi) bırakın ya da yavaşlayın ki daha kısa bir sürede durabilin. Ayrıca etrafınızdaki diğer araçların sizin hareketlerinize tepki verebilecek zamanları olduğundan da emin olun.

Görmeden Olmaz

Dönüp yine görülme konusuna geliyoruz. Motosiklet sürücüsünün yağmurlu havalarda karşı karşıya kalabileceği en büyün sorun diğer araç sürücülerinin onu görmesidir. Zayıf farlar, kirli yan camlar, çizik ya da muhtemelen buğulanmış bir cam…bir otomobil sürücüsü bu şartlar altında önündeki dünyayı görmekte zorluk çekebilir. Eğer kıyafetiniz siyah ya da daha kötüsü gri ya da koyu yeşil ise, siz de bu gri dünya içinde kaybolursunuz. Parlak sarı bir yağmurluk görünür olmanın ve yağışta sürüşünüzün güvenliği için en kolay ve en iyi yoludur, gerçi beyaz özellikle geceleri sarıdan bile daha iyidir. Fosforlu renkler gündüz görünürlüğünüzü de artırır, gece için ise montunuzda, yağmurluğunuzda, sırt çantanızda ya da kaksınızdaki fosforlu şeritler oldukça işe yarar. Görünürlüğü yüksek bir kask da gece görünürlüğünüze olumlu etki yapar.

Bu saydıklarımızı yağmurlu bir havada dışarı çıktığınızda hemen test edebilirsiniz. Görünürlüğü yüksek bir şekilde giyinmiş bir motorcu, bisikletli ya da yayayı ne kadar çabuk fark ettiğinize bakın. Bunu da gri tonlarında giyinmiş bir insanı ne kadar geç fark ettiğinizle kıyaslayın. Bir arabanın içinde dışarıyı görmenin ne kadar zor olduğuna da dikkat edin. Siz görünür olduğunuzu düşünüyor olabilirsiniz ama bir arabanın içinden bakıldığında gerçek çok farklı olabilir.

Gelelim sizin görüşünüze. Yanları ıslanmış bir vizörün arkasındaysanız büyük ihtimalle herhangi bir araba sürücünden daha iyi bir görüşünüz vardır. Sizin görüşünüzü bozacak olan buğulanan bir vizör olacaktır. Ayrıca aşırı ıslanan bir ön cam da görüşünüzü bozabilir. Bu gibi durumlar için dışarıdan camın su tutmasını engelleyen spreylerden kullanılması faydalıdır.

Buğu önleyici vizör oldukça işe yarar ancak gece kullanımında bazen olmayan cisimleri varmış gibi gösterebilir. Eğer buğu sorununa çözüm bulamıyorsanız, vizörün içine süreceğiniz çok ince bir katman sabun da buğuyu önler. Bunu ıslak ya da kuru iken vizöre sürün, sonra da silin.

Yağmurlu Gece

Pek çok motorcu için yağmurlu geceler kabustur. Vizörünüze düşen her su tanesi etraftaki ışıkları yansıtır. Çok yüksek bir camın arkasındaysanız ve üzerinden yolu göremiyorsanız, bu çok tehlikeli olabilir ve tavsiye edilmez. Karşınızdan gelen arabalar görüşünüzü tamamen yokedebilir. Vizörü hızlıca silmenizin faydası dokunur ama o süre içinde yolu göremezsiniz. Ayrıca su birikintileri de fark edilemeyebilir.

Öte yandan, çok parlak olmayan ışıklar –mesela arka stoplar – ıslak yol yüzeyinde yansıdıkları zaman farlarınızın göstermediği yol özelliklerini ortaya çıkarır. Benim stratejim şöyledir; Arkasında bol stop lambası bulunan bir aracı sıçrattığı sudan etkilenmeyecek bir mesafede takip etmek, yansımalara bakarak çukurları, yamaları ya da yoldaki cisimleri görmeye çalışmak şeklindedir. Önünüzdeki aracı izleyerek, hızlı girdiğiniz takdirde size sorun çıkarabilecek büyüklükteki su birikintilerini de fark etmenizi sağlar.

Gece bile olsa bir motorcunun kullanabileceği birkaç numara vardır. Motosiklet üzerinde olmanın avantajlarından biri otomobillerden daha yukarıda bir yerde bulunmanızdır. Geceleyin bu sizin yol yüzeyini daha iyi görmenizi sağlar çünkü yola bakış açınız otomobilden daha diktir. Bunun sonucu olarak derin olmayan izleri görmeniz kolaylaşır. Islak yüzeylerin yansıtma özelliğini lehinize kullanabilirsiniz. Islak kablo ya da ağaç dallarının yoldaki yansıması size köşeyi dönmekte olan ya da karşıdaki tepenin ardından gelmekte olan bir aracı haber verir. Kamyonun altında parlayan fren lambaları size ani bir duruşu haber verir.
 

Etiketler

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,764
Mesajlar
1,523,429
Kayıtlı Üye Sayımız
166,581
Kaydolan Son Üyemiz
dr.cenkay

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst