üreticiye göre binek aracın motor yağı 10 bin km de bir değişmesi lazım. sebep nedir mesela? benim mesleğimden bildiğim şey şu. her tür makinanın önemli olan değişkeni motor yükü ve çalışma saatidir. nasıl olurda sürekli uzun yolda neredeyse sabit düşük devirde ama uzun süre çalışan ve diyelim 30 bin km yi çabucak bitiren kamyon ile sürekli hafriyat çeken sürekli yük altında zorlanan motoru olan bir kamyonun bakım aralığı aynı olur? kitaplarda bazen tozlu mekanlarda kullanılan araçların yağının erken değişmesi gerektiği belirtilir. diyelim bunu anladık, yağ tozu topluyor diyelim. nasıl oluyorda kamyon yağlarının ömrü uzun oluyor da, binek araçlara konan yağın ömrü bu kadar kısa oluyor? 10w 40 yağ aynı değilmi ikisinde de?
ben araçlarıma, performans amaçlı ayarlanmamışlar ise, (common raid dizel motorlu küçük hacimli yüksek çıkış güçlü motorlar mesela, yada TSI gibi aşırı beslemeli benzinli motorlar), kaliteli bir markadan mümkünse 21 litrelik ambalajlarda alıp, çinko oranı yüksek dizel yağı koyuyorum. benzinli dizel yada lpg li fark etmez. 30 bin km 40 bin km kullanabilirsiniz. ben bunu yazdım diye hadi canım diyenler olacaktır. kamyonların yağ değişim aralığına ve çalışma koşullarına bir bakın derim. motor yağının viskozite değeri de çok önemli değil bizimki gibi ortalama iklime sahip yerlerde. çok sıcak olsaydı daha kalın, aşırı soğuk erzurum gibi kışı olan biryerde yaşasaydım soğuk motor viskozite değeri daha ince bir yağ koyacaktım
ayrıca eskimekte olan motor yağına, bor katkısı koyabilirsiniz. kısa bir süre de olsa işe yarayacaktır. denemesi 30 tl. beğenmezseniz gidip zaten yeni motor yağı doldurtacaksınız.
tekrar etmek isterim, yüksek performanslı yüksek sıkıştırmalı, modern motorlarda üretici spesifikasyonları gözeterek önerilen türde yağı koymak doğru seçimdir. ancak değişim aralığı yine tamamen kullanım koşullarına göre değişecektir.
ATF nin de kalitelisini almalısınız. Kaliteli ve belli spesifikasyona sahip her ATF direksiyon kutusunda rahatlıkla kullanılır. Son olarak direksiyon kutusundna keçe kaçağı olanlar, restore markalı kaçak önleyici yağ katkısı kullanabilirler. Hava ile karşılaşınca deliklerde kristallep keşeyi tıkar. Seyreltik olduğu için de normal kullanımda katılaşmaz.