Vitara İçin Yakıt Tasarruf Önerileri

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan veteriner Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 9
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,162

veteriner

www.bagbasiveterinerklinigi.com
Yer
DENİZLİ
Web
www.bagbasiveterinerklinigi.com
Arkadaşlar bu başlık altında yakıt ekonomisi konusunda klasik bilgiler dışında özellikle vitaraya has sahip olduğumuz tecrübeleri paylaşalım diye düşündüm. Amatör bir kullanıcı olarak benim tecrübelerim : (yanlışım varsa lütfen düzeltin)
1- Şehir dışında geneli düz olan yollarda 3 ve 4. vitesleri kullanıyorum. Devir aralığını 2200 2500 civarı, hızımı 50-70 arası tutuyorum
2- 5.vitesi sadece yolun aşağı meyilli olduğu yerlerde kullanıyorum ve bu durumda devir aralığım 2000-2300 hızım 70'den yukarı.
3- Rampa yollarda genelde 2. en fazla 3. vitesi kullanıyorum bu sırada devir rampanın dikliğine göre değişiyor. 2500-3500 arası hız 35- 50 arası.
4- Şehir içinde mümkün olduğunca yüksek vites 3 ve 4ü kullanıyorum devir 2000 civarı hızım 50-60 arası

Ynt: Vitara İçin Yakıt Tasarruf Önerileri

Kullanımız gayet sakin ve normal..Aracınızın
100 km / yakıt harcama değerlerinide verirseniz bir yorumda bulunabilirim..

Aracınız'ın yakıtı LPG/Benzin / 100km/Lt degerleri/En son yapılan buji-hava filtresi değişim tarihi gibi max. biligleri verirseniz daha dogru sonuç bulabiliriz.

Aracım 1,6 benzinli jlx wagon. Son buji ve filtre değişimimi 2000 km önce yaptım. Yakıt tüketimim şehirlerarası ve düz yollarda 5,6 lt/100km şehirlerarası rampalı yollarda 6,7 lt/100km , şehir içi şehirlerarası karma 7,7 civarı. Teşekkürler.

veteriner' Alıntı:
Aracım 1,6 benzinli jlx wagon. Son buji ve filtre değişimimi 2000 km önce yaptım. Yakıt tüketimim şehirlerarası ve düz yollarda 5,6 lt/100km şehirlerarası rampalı yollarda 6,7 lt/100km , şehir içi şehirlerarası karma 7,7 civarı. Teşekkürler.
Ehh yanii diyorumm , bilader bu araca daha neyapıcaksın ? anlamadımki..benim motorsiklet bukadar yakıyor..öpde başına koy..buralarda yazma birdaha :smiley: nazar filan deger...ondansonra 10 lt/100 kmr de tüketmeye başlarsın :smiley:
Bende 100km/12-13 lt benzin filan zannettim:smiley: :smiley: :smiley:..
Veridiğin rakamlar gayet iyi..bu araca elleme derim..

Arkadaşlar Vitara JLX 1.6 benzinli aracımla şehir içinde son yakıt tüketim değerim 7.08 lt /100 km.
Kullanım şeklim oldukça sakin, mümkün olduğunca yüksek viteste ve düşük devirde.
Ölçümde herhangi bir hata olduğunu sanmıyorum, benzin alımlarını aynı pompadan ve aynı saatte düz zeminde ve her iki alımda da benzin dışa taşacak şekilde yaptım.
Yol şartları İstanbul trafiği misali çok yoğun değil, ışıklarda uzayan konvoylar kesinlikle yok. Ölçüm yaptığım 100 km için toplam 3 günde 20 yolculuk yaptım ve toplamda 51 ışıkta bekledim ama kırmızı ışıklar 1 dk veya daha kısa süreli. Aracımda sabit 100 kg civarı yük var. Yolculukların büyük kısmı araçta sadece kendim vardım. Yolculukların büyük kısmı gündüz saatinde az bir miktarı gece yakılan farlar ve su ısıtıcısı dışında elektrik ve klima kullanımı yok.
Bu açıklamalar off road ağırlıklı bilgilendirmelerin yapıldığı bir site için anlamsız gibi fakat yazış amacım Suzuki Vitara'nın istenildiğinde binek bir araç kadar az yakabildiğini göstermek.
Benim gibi içinde dört çeker araç tutkusu olan araca herhangi bir modifiye yapmadan hafta sonları hafif off road ve doğa gezilerine çıkan fakat ikinci bir araç için bütçesi olmadığından aynı aracı hem iş, hem şehir içi aile arabası ve yeri geldiğinde uzun yol için kullanmak isteyen arkadaşlara bir fikir vermek istedim.
Hem safkan arazi şanzımanı olan, 4L modu bulunan, arazide insanı yolda bırakmayacak, ama şehir içi kullanımı rahat ve pratik, şehirlerarası kullanımı rahat ve yakıt tüketimi, vergisi bakım giderleri düşük bir arazi aracı isteyen için herhalde Vitara'dan başka seçenek yok. Aracımı seviyorum.
Sürç-i lisan ettiysem affola.

Abdullah Bey 5.6 lt değerini deneyeyim diyeceğim ama ben düz yolda 60-70 le gitmeme özürlüyüm. Yasal hız sınırının 1-2 km altı benim üst limitim. Ama ben de şehirlerarasında bagaj ağzına kadar dolu 2 kişi varken 6.5 LT/100 km yaktım. Şehiriçinde 8.2 LT gibi en son ölçtüğümde ama bunun bayağı bir kısmı arazideydi ancak arazide de 4 çekere almadım ancak 100 metreden 1700 metreye tırmanıp indim 1-2. viteslerde. Eğer iyi bir lpg ustası bulursam lpg takıp deneyeceğim.

arkadaşlar selamlar.
daha öncede forumlarda yazdım.şehir dışı sehir içi ve arazi kullanımlı karışık etapta full depo denememde bende ortalama 7.6 100 km de yakı tükettim. 1992 model 1.6 enjeksiyonlu 16 subaplı 5 kapılı aracımla 5 kişi ve tahmini 100 kg yük ile.ve diğer bir denememde 4 mevsim lastiklerle 185 km hıza kadar rahat bir şekilde çıkabldiğimdir. yani sizin ve benim yapmış olduğumuz tespitlerde vitara nın hiç bir şekilde ikinci bir araç olmayı kabullenemeyeceğini gösteriyor.vitara bence ne ararsan var dercesine mükemmel bir araç.

Aracıma yaklaşık 1 ay önce anlık ve ortalama tüketim,
hız,
devir,
gidilen yol,
iç-dış,motor sıcaklıkları,
akü voltajı
değerlerini bir arada gösteren dijital ekranlı bir cihaz taktırdım.
Özellikle anlık tüketimi görmek yakıt tasarrufu açısından çok faydalı oldu.
Aracı off –road dışı günlük kullanırken, acelem de yoksa bu ekranı ara sıra takip ederek yakıt tüketim değerlerimi eskisinden de aşağıya düşürebildim.
Aracım, 1.6-benzinli düz vites JLX, 2.5 inch süspansiyon yükseltme ve 235-75-15 ebadında AT lastik var,başka bir modifiye yok.Konu ile ilgili tecrübelerimi paylaşayım.
1- İlk kalkışta en az 30 lt/100 km gibi müthiş bir tüketim oluyor, bunun tam bir ölçüsü yok. Şöyle ki, yol bilgisayarım max. 100 lt/100 km değerini okuyabilme kapasitesine sahip, tüketim bu ölçüyü aşarsa ekranda anlık --- görüntüsü çıkıyor. Sabah soğuk motorla ve garajdan akan cadde trafiğine geri geri, trafik akışını kontrol ederek manevra, dur-kalk yaparak çıkarken bahsettiğim --- görüntüsü ekrana çıkabiliyor.
Bu nedenle sabah ilk hareket için en ekonomik yaklaşım akşam sıcak motorla garaja geri girip, sabaha çalıştırmadan önce trafik akışını gözlemleyip trafiğin sakin olduğu zaman mümkün olduğunca duraksamadan yola çıkış yapmak.
2- İlk hareketten sonra en ekonomik davranış 2000 devir civarı vites değiştirip mümkün olan en üst vitese en kısa sürede çıkmak.
Düz yolda 1600-1800 devir civarı,
Hafif rampalarda 2000-2200 devir civarı
Hafif inişlerde 1300-1500 devir civarı
Ve en az 4. mümkünse 5. vitesle ilerlemek.
Max. Torku 4000 devirde olan benzinli bir aracı böyle kullanmak çok saçma gibi ama en düşük tüketim bu şekilde oluyor. Bu şekilde bir sürüşle şehir içinde düz yollarda 5-6 lt/100 km rampalarda 9-10 lt/100 km ortalama 7-7.5 lt/100 km tüketim çıkıyor. (bahsettiğim tüketim değeri depo fulleyip, bitmeye yakın aynı pompadan tekrar fulleyerek ve gidilen km navigasyon cihazı dikkate alınarak ölçülen reel değerdir.)
3- Yol boyu trafiğin ilerisini izleyerek (rampa, iniş, kırmızı ışık, kavşak, köşe vs…) gerektiğinde viteste ayağı gazdan çekerek, gerektiğinde boşa atarak ilerlemek.
4- 3. viteste düzde tüketim 12 lt, hafif rampalarda 15 lt, biraz dik ve virajlı yollarda ise 18-20 lt /100 km tüketim oluyor. Bu nedenle mümkün olduğunca 3. vitese düşmemek lazım.
5- 2. viteste ise tüketim minimum 20 lt/100 km.
6- Cut off motor ısısı 70 derece devir de 1600 ve üzerinde iken devreye giriyor. Bu nedenle gaza basmadan bu şekilde kullanılabilen inişlerde tüketim sıfır oluyor. Motor soğuksa ve/veya devir 1600 ün altındaysa araç cut off’tan çıkıp tüketim başlıyor, bu durumda motor sıcaksa bir alt vitese geçerek cutt off’u korumak, bu mümkün olmayıp araç hız kesiyorsa o zaman cutt off’tan vazgeçip boşa atmak daha ekonomik.
Araç cut off’ta iken klima ve elektrik çeken donanımların kullanılmasına rağmen tüketim sıfır oluyor.
7- Şehir dışında yolun durumuna göre 5. vites 1800-2200 devir arası 65-80 km hızlarda minimum tüketim oluyor, bu değer yol durumuna göre 5-6 lt/100 km arası değişiyor. Sabırlı gidilirse şehirlerarası bir yolculuğun gidiş dönüş ortalaması olarak 5.5- 6 lt/100 km’yi yakalamak mümkün.

hocam yakaladığınız değerler harika.herhalde araçta tek kişiyken aldığınız değerler bunlar.4-5kişi ve bagaj olduğu zaman bu değerleri yakalamanız zor sanırım.merak ettiğim bir diğer cutt off konusu.siz aracınızda lpg kullanmıyorsunuz okuduğum kadarıyla. lpg ecusu aracın beynini taklid ederek çalıştığı mantığıyla lpg de cutt off sistemi çalışıyor mu merak ettim?saygılar..

mete74' Alıntı:
hocam yakaladığınız değerler harika.herhalde araçta tek kişiyken aldığınız değerler bunlar.4-5kişi ve bagaj olduğu zaman bu değerleri yakalamanız zor sanırım.merak ettiğim bir diğer cutt off konusu.siz aracınızda lpg kullanmıyorsunuz okuduğum kadarıyla. lpg ecusu aracın beynini taklid ederek çalıştığı mantığıyla lpg de cutt off sistemi çalışıyor mu merak ettim?saygılar..
Hocam size de selamlar,
tahmin ettiğiniz gibi araçta çoğunlukla yanlız oluyorum, bagajda sabit 50-60 kg civarı yük var, toplam km'nin %10u kadar araçta 4 kişi oluyoruz, yakıt tüketim değerleri de buna göre.
Benim araç benzinli, LPG'de cut off sisteminin çalışıp çalışmadığını bilmiyorum. Sizin de düşündüğünüz gibi mantıken çalışması lazım.

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,905
Kayıtlı Üye Sayımız
166,706
Kaydolan Son Üyemiz
Ayhnn

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR