Tunç Fındık Türkiye'ye Dönüyor!

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan omeronay Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 3
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,541

Etiketler
Ynt: Tunç Fındık Türkiye'ye dönüyor!

Tunç Fındık'tan mesaj var...

Sevgili Arkadaslar!
Pakistan Karakurum daglarindan selamlar!
Bu mesaji sizlere Kuzey Pakistandaki Skardu kasabasindan atiyorum. Tirmanis donemi yavastan biterken ben de Turkiyeye geri donmek uzere yola ciktim.
Pakistan Karakurum daglarinda asiri yuksek irtifa ruzgarlari ve asiri kar birikiminden dogan cig kosullari nedeniyle kotu ve tatsiz bir donem gecti. Be de bu iki ay zarfinda 3 ayri 8000 metrelik dagda, K2 (8611 m) , Gasherbrum 1 (8068 m.) ve Gasherbrum 2 (8035 m) daglarinda tirmanma imkani buldum ancak elverissiz kosullara bagli olarak , maalesef ve tum cabalarima karsin zirve tirmanisi gerceklestiremedim.
Bildiginiz gibi K2 dagi tirmanisini, ekip ve rota sorunlari nedeniyle birakmistim. K2 daginda 15 temmuza kadar 2. kampa, 6400 metrye kadar, uc ayri tirmanis gununde 1500 metre ip hatti dosedik, rota 35-60 derece kar- buz ve III derece kaya tirmanisi iceriyordu. Cesen rotasi adiyla da bilinen K2 GGD sirti cok kar tutan ve ozellikle girisinde de buyuk cig tehlikesi iceriyor. Mevcut ekibimizde lider tirmanacak ve hat doseyecek , biri ben olmak uzere iki kisi vardi ve genel ekip deneyimi de iyi degildi. Dolayisiyla, tirmanisi surdurmeyi riskli bularak , daha iyi kosullar bulacagimi dusundugum Gasherbrum 1 ve 2 daglarina yoneldim. Ancak asiri kar yagisi ve ozellikle de Gasherbrum 2 dagindaki yuksek yamaclarda ciddi cig riski, her tur planimi etkin olarak bozdu. Ben de 26 temmuz tarihinden itibaren yurda donuse basladim ve 5650 metrelik Gondogoro gecidini asarak, Hushe vadisinden Skarduya indim. Boylece bir Karakurum seferi daha bitmis oldu..
Ve gelelim tatsiz bilancoya: Pakistan daglarinda, su ana kadar K2de 1 kisi, Broad Peakda 2 kisi, Nanga Parbatta 2 kisi, Gasherbrum 2de ise 1 kisi hayatini kaybetti.
Bu tirmanislarda sponsorum olan The North Face, Tekno Kaucuk AS, Guney Yildizi- Aladdin Middle East Petrolculuk, Solgar Vitamin, CNN Turk, Hurriyet Gazetesi ve Teknomobil Thuraya Uydu Iletisim AS.ye cok tesekkur ediyorum.
Seneye, 2010 yili bahari icin Nepaldeki, Dunyanin en yuksek 5. dagi olan MAKALU DAGI (8463 m.) icin hazirlanmaktayim.
Pakistandan tum camiamiza sevgiler ve saygilar......
Tunc Findik

bilginize ve sevgiler...

gökhan

-------- Orijinal Mesaj --------
Konu: Re: gokhan, sizi cok eskiden tanıyan bir dağ sevdalısı
Tarih: Wed, 05 Aug 2009 13:43:09 +0300
Kimden: Ali Gokhan Bilgic <agokhanbilgic@ttmail.com>
Cevapla: agokhanbilgic@ttmail.com
Organizasyon: Astro - HotelNet
Kime: .......@tuncfindik.com
Tercihler:

tunç hocam,

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=37146.msg368869#msg368869
dan mesajını okudum,

havanın kötü olması'na üzüldüm;
uzmanı hiç değilim ama,
k2 kötü havada çok ama çoook kötü imiş.. affetmez !
dağ'ların dağı !!!!!!!!!

ama ciddi söylüyorum, "salimen" dönüyorsun yaa, ona çok sevindim !!!!!

k2, gasherbrum'lar orda duruyor
(maalesef, ego ve hırs'tan bi anda yok olabilirler..),
ama hayatın da önünde duruyor, daha çoook ama çoooook vaktin var !

hiiiç hiç kafana takma lütfen !

saygı ve bol şans dilerim,

bir dağ turkunu,
eski tanışın gökhan

not; sana, bi dolu "mesaj" gelmiştir;
baş ağrtıyor isem, özür...

Sevgili Arkadaşlar!
Pakistan Karakurum dağlarından herkese selamlar!
Pakistan Karakurum dağlarında aşırı yüksek irtifa rüzgarları, dengesiz hava koşulları ve yükseklerde fazla kar birikiminden doğan çığ koşulları nedeniyle kötü ve tatsız bir tırmanış dönemi geçti. Ben de, bu iki ay zarfında 3 ayrı 8000 metrelik dağda, K2 (8611 m) , Gasherbrum I (8068 m.) ve Gasherbrum II (8035 m) dağlarında tırmanma imkanı buldum ancak yukarıda saydığım elverişsiz koşullara bağlı olarak, maalesef ve tüm çabalarıma karşın zirve tırmanışı gerçekleştiremedim. Yine de, zirve olsun olmasın, en önemlisinin sağ ve salimen geri dönmek olduğu aşikar, bu nedenle son derece mutluyum.
Bildiğiniz gibi, haziran ayı başında başlayan K2 dağı tırmanışını, ekip ve rota sorunları nedeniyle terketmiştim. Uluslararası ticari bir ekspedisyon ile gittiğim K2 dağında, ana kampa vardığımız 22 haziran -15 temmuz aralığında 2. kampa, 6400 metreye kadar, 3 ayrı tırmanış gününde 1500 metre ip hattı döşedik. Rota 35-60 derece eğimli, genelde üzeri toz kar kaplı kar - buz ve III derece kaya tırmanışı içeriyordu, genel olarak her gün yağan kar nedeniyle tırmanışlar daha zordu ve oldukça teknik etaplar vardı.. Cesen rotası adıyla da bilinen K2 GGD sırtı genelinde çok kar tutan ve özellikle girişinde büyük çığ tehlikesi içeren bir rota, 1. kampın yarı yoluna kadar nefes tutarak ve azami hızla tırmanmak gerekiyor çünkü 7000 metrelerdeki dev serak bandından belli aralıklarla buz çığları iniyor! Bir diğer mesele de, mevcut 10 kişilik ekibimizde lider tırmanacak ve sabit hat döşeyecek, biri ben olmak üzere sadece iki kişi vardı ve genel ekip deneyimi ve performansı da hiç iyi değildi, bu rota için -fikrimce-çok yetersizdi. Son olarak, kıştan Karakurum Dağlarına yağan aşırı kar nedeniyle, bu yıl yükseklerde çok kar birikimi olacağı belirgindi, özellikle de K2 dağında… Yine de, K2 gibi efsanevi bir dağ üzerinde 6400 metrelere kadar tırmanmak çok güzel ve hoştu.. Ben de, deneyimime güvenerek, bu tırmanışı sürdürmeyi riskli bularak, daha iyi koşullar bulacağımı düşündüğüm Gasherbrum I ve II dağlarına yöneldim. Bunun için Pakistan Turizm Bakanlığından özel tırmanış izni almam gerekti, ki bu da bana ayrıca para ve zamana maloldu.

Böylece 15 temmuz günü, iki hamal ve 55 kg. yüküm ile K2 ana kampını terkederek, 16 temmuz günü, 40 km. kadar güneydeki, Yukarı Baltoro buzulunda, neredeyse Pakistan-Hindistan sınırındaki Gasherbrum I ve II ana kampına (5150 m.) vardım. Burada ana kampı 20 kişilik bir İran ekibi (Sarab ve Tahran ekipleri) ile paylastım ve bu güzel insanlar bana son derece sıcak ve paylaşımcı yaklaştılar. Gasherbrum II dağının koca İcefall ve buzulunu geçtim ve iki günde iki yüksek kampı solo kurarak (5850 m. ve 6450 m.) zirve tırmanışına hazır ve aklimatize hale geldim, ana kampa inip dinlendim.. Bu noktada, icefall ve buzulu solo geçmem gerekti ve bu da çok korkutucu, tehlikeli bir deneyimdi!

Ancak sonraki günlerde devam eden aşırı kar yağışı ve Gasherbrum II dağındaki yüksek yamaçlarda oluşan (özellikle de 2. ve 3. kamplar arasındaki yamaçta) ciddi çığ riski, her tür planımı etkin olarak bozdu. Gasherbrum II dağına giden kimse de yoktu, bu dağda dönem pek zirve olmadan bitmişti.. Son olarak, 25 temmuz haftası içinde, tırmanışın daha zor ve teknik olduğu ama diklikten dolayı az kar tutan ve fırtınalardan sonra hızla temizlenen (ama aşırı rüzgarlı bir dağ olan!)Gasherbrum I dağına, Gasherbrum -La geçidi ve Japon kulvarı rotasından tırmanmaya giriştim. Orada tanıştığım ve 14×8000 projesini bitirmek üzere olan Nepalli Sherap Jangbu Sherpa ile beraber aynı gün 2 . kampa, 6400 metreye çıktık ancak koşullar tırmanışa hiç uygun degildi, ve hava yine dengesiz ve aşırı yüksek rüzgarlıydı. Böylece hepimiz yine ana kampa inmek zorunda kaldık. Gasherbrum I zirvesine bu yıl yine çok az sayıda zirve yapılabildi….

Ben de, 26 temmuz tarihinden itibaren yurda dönüşe başladım. İranlı arkadaşlarımla beraber 5650 metrelik Gondogoro- La geçidini kötü, fırtınalı hava şartlarında aşarak, toplam 70 km. yürüyüşle, Huspang, Sheicho rotasından yeşil Hushe vadisine indik ve jiple Skardu kasabasına ulaştık. Karakurum Highway’in berbat yolunu 2 gün ve 25 saatte aşarak İslamabad’a ve 4 ağustos tarihinde de Türkiye’ye indim. Böylece bir Karakurum seferi daha bitmiş oldu..
Ve gelelim tatsız bilancoya: Pakistan dağlarında, şu ana kadar K2 dağında 1 kişi, Broad Peak dağında 2 kişi, Nanga Parbat dağında 2 kişi, Gasherbrum II dağında ise 1 kişi hayatını kaybetti.
Bu tırmanışlarda sponsorum olan Garanti Bankası, The North Face, Tekno Kauçuk A.Ş., Güney Yıldızı- Aladdin Middle East Petrolcülük, Solgar Vitamin, CNN Türk, Hürriyet Gazetesi, Teknomobil Thuraya Uydu İletisim A.Ş. ve İşdestek’e çok teşekkür ediyorum.
Seneye, 2010 baharı icin Nepaldeki, Dünyanin en yüksek 5. dağı olan MAKALU DAĞI (8463 m.)‘na tırmanmak üzere şimdiden hazırlık yapıyorum. Bu tırmanışın iki ay sürmesini ve nisan- mayıs ayları arasında gerçekleşmesini bekliyorum.
Tüm camiamiza sevgiler ve saygılar……

www.tuncfindik.com

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,012
Kayıtlı Üye Sayımız
166,760
Kaydolan Son Üyemiz
Stronger

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.