penguen
Zirve
- Mesajlar
- 1,599
- Tepkime Puanı
- 11

Tokat'ın yemek kültürü de oldukça zengin ve iştah açıcıdır. Tokat Kebabı, Etli Dolma, Bakla Dolması, Keşkek, Gendüme Çorbası, Bacaklı Çorba, Cevizli Çörek, Bezli Sucuk, Bat gibi yemeklerin yanında Tokat şarabı da sofralara ayrı bir renk katmaktadır. Özellikle dünyada sadece Tokat'ta üretilen Mahlep şarabının içimi ayrı bir zevktir.
Tokat Kebabı
TOKAT KEBABI:
1.5 kg taze kuzu eti iri kuşbaşı yada pirzola
500 gr kuyruk yağı iri kuşbaşı olacak
1kg çekirdeksiz patlıcan
1 kg yerli tarla domatesi
300 gr yerli biber
6 orta boy patates
5 adet küçük soğan
6 baş sarmısak
10 adet lavaş pide vede karışık baharat
YAPILIŞI
kibrit büyüklüğünde kesilmiş etler kaya tuzu ile tuzlanır.sapı kesilmiş patlıcanlar soyulmadan ikiye ayrılır.kaya tuzu ile iç yüzleri birbirine sürerek ovulur.baş parmak uzunluğunda enine doğranır.patetes kabukları soyuluryarım cmkalınlığında halka halka kesilir kebap şişleri bir parça kuyruk ile silinir.daha sonra bu şişlere sırası ile bir parça kuyruk yağı 1 baş bütün sarmısak daha sonra et et altına içe dönük olarak patlıcan altına patates olmak üzere sırasıyla takılır.her şişte bir sarmısak kullanılır en alta soğan ve de patlıcan sapıyla sabitleştirilir.kebap ocağının tavası domatesler ikiye bölünerek içleri yukarıya bakacak şekilde dizilir.yine bir başka şişe üzerine kuyruk yağı ve ardından biber olarak dizilir.şişler ocağın içine pişme sırasıyla ve domateslerin içinde bulunduğu tavaya akacak şekilde dizilir biber son 15 dakikada atılır.25.30 dakika arasında pişen şişler üzerine lavaş pide serilmiş tepsinin kenarına şişler bozulmadan otasınada domatesler gelicek şekilde çekilir.isteyenler ayrıca domatese kebap yağı ekleyebilir... bu arada şişler ocağa atılmadan tuzlanıp karışık baharatlanacak.