Suzuki'de Telsiz Uygulamaları

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan turkergen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 29
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,845

turkergen

Kamp II
Yer
İzmir
Web
www.4tmuhendislik.com
Telsiz Çağrı Kodu
TB3BTG
Arkadaşlar Geçen hafta cuma günü 1993 model bir 3kapı vitara aldım.Aldığımdan beri telsizi ve anteni araca montajlamaya çalışıyorum.Anteni bağlama işini çok kolay hallettim.Stepne demirine antenin grondasını sabitledim ve anteni oraya taktım.Anten süper ve çok şık oldu.Kabloyuda güzel bir biçimde arka bagaj kapağının oradan içeriye kadar uzattım.Daha önce araç içine aküden kablo çekilmiş.Telsizi buna bağlayarak gönderme ve dinlemesini evdeki diğer telsizle denedim.Herşey süper oldu ...temiz gönderme ve temiz dinleme...cihazın markası President Jackson 6 bantlı model.Anten ise President texas 1800 power.Herşey süper yani.Ama ortaya da süper bir sorun çıktı.Telsizi nereye montajlayacağımı bulamadım.Telsiz diğer cihazlara göre büyük. Fikir olması açısından kendi aracınızda telsizi nereye montajladınız.Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim..Bir kaç arkadaşın çakmakla saatin olduğu bölümü kesip oraya telsiz yerleştirdiğini duydum.Ben de göğüs üzerinde tam ortada boşluğun üstüne telsizi sabitlemeyi düşünüyorum.Yalnız bu sefer önden bakınca telsiz camdan çok kötü duruyor.Bir türlü sığdıramadım.Sağa koydum olmadı sola koydum olmadı nereye koyacağımı şaşırdım:smiley:Yan koltuğu telsize ayırdım:smiley:)Yardımcı olursanız çok sevinirim.Şimdiden teşekkürler.

Etiketler

Ynt: Suzuki'de Telsiz Uygulamaları

telsiz konusu çagdışı kaldı hatta antikaya bile girdi diyebilirim ,bu işlerle ugraşanlar bir tek off roadcılar kaldı ,anlıyanı nı ustasını bulmak problem onlarda tarih oldu yanlışlıkla bir ustaya denk gelsen şöyle problem var napim desen sen elindeki malzemeleri at onlar yaramaz dandik gel ben sana bendeki şunlardan takim ayarlayım satıyım peşindeler.

konu ile bilgim dahilinde yardımcı olmaya çalışıyım bu işte bazı kiriterler var

anten secimi off road da ormana girilip agac olan bölgelerde bulunacaksanız anteni ormana kaptırmamak için esnek ve dip tarafı yaylı olan antenlerden secilmeli.

anten boyu 1m altındakiler fazla tesirli degil mesafesi azdır

anten boyu 1.50-2 m arası olanlar idealdir .

anten aracın en üst noktasında tavanda oldugu zaman verimli calışır (bence yerini degiştirmeniz gerekebilir.)

antenin dip kısmına - elektirik şase çelılmesi çok fayda saglar

antenin svrmetre ayarınında yapılması gerekir cıhaz cıkış yaparken bu ayar bozuk olursa güç cihaza geri gelir cıkış devrelerinize zarar verir . ;)

Oğuz Bey verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.Anten boyum 2,1 metre..Anten şasi alıyor çünkü akünün + ucuna telsizi bağladığımda - ucu bağlamadan telsiz çalışıyor.Yani Topraklaması çalışıyor.Anten offroad için uygun değil biraz narin:smiley:Antenin yerini değiştirip bagajın üstüne sabitlemeyi planlıyorum.Swr metrem yok ama ayarlatabilirim.Verdiğiniz tüm bilgiler için teşekkürler..

Arkadaşlar telsiz montaj işini sonunda çözdüm.Telsizi cırt cırtlı bant denilen bantla göğüsün ortasındaki boşluğun üzerine koydum.çok güzel oldu,Cırt cırtlı bant çok sağlam.kesinlikle bırakmıyor ve telsiz kaya gibi sağlam duruyor hem de araca delik açmıyorsunuz kesinlikle tavsiye ederim..yarın fotoları koyacağım.Tüm montajı kendi başıma yaptım.Gerçi Aküden daha önce çekilen güç kablosu olmasaydı biraz zor yapardım. :smiley:Daha önceden amfi için kablo çekilmiş.Telsizi biraz önce araçla dolaşarak denedim ve gayet başarılı.İtalyanlar bile vardı kanalda(SSB de).Hatta ispanyollar.USB 12.kanaldan ingilizce seslendim :D. turko falan dediler ama anlamadım :smiley:.İzmirin hemen hemen her yeri ile net görüşme gerçekleştirdim.Yarın 23 nisan tatilinde Dikili ye hem yazlığa hem de balık tutmaya gideceğim.yol boyunca da telsizi deneyeceğim.Karşı da midilli adası var.yunanlılarla konuşma gerçekleştirirsem net mesafe verebilirim:smiley:Daha önce çatı anteni ile midilli ile görüşme gerçekleştiriyordum.Bakalım mobille ne olacak. ;)

TELSİZ MONTAJ FOTOĞRAFLARI

Önce bahsettiğim gibi 4.5 ytl ye aldığım cırt cırt bantın sert olan tarafını aracın göğsü üzerindeki boşluğun oraya ve yumuşak kısmını da telsizin altında olacak şekilde yapıştırdım.
Not:Cırt cırt bant kendinden yapışkanlıdır.[attachment=1][attachment=2]

1.jpg

2.jpg

Anten kablosunu bagaj kapağının menteşesinin olduğu yerden dışarı çıkardım ki bagaj açıp kaparken kablo sorun olmasın.İçerde ise arka iki koltuk arasından kabloyu ön tarafa doğru uzattım.[attachment=1]

8.jpg

Daha önceden sürücü bölümünün alt taraına amfi için aküden direk kablo çekilmiş.Bu kablolara telsizin güç kablolarını bağladım.Bu bağlantılar paspas altında kaldı.Ön camdan telsizin görünüşü bu şekilde.[attachment=1]

12.jpg

telsiz neysede stetme güvenliginiz bıraz abartılı olmamışmı şifreli bijon yeterli olurdu bence o stetmeyi sökemezseler arabayı kaldırırlar bence ;D ;D ;D

Telsiz cırt cırtla çok stabil oldu.Yeni yapıştırdığım için kullanma klavuzunda yapıştırdıktan 24 saat sonra kullanınız diyordu 24 saat sonra denedim.Yerinden zor ayırdım :D.Bana göre güzel oldu.Siz de deneyebilirsiniz.Delme olmadan montaj ancak bu şekilde olabiliyor.Şu ana kadar bir sorun yapmadı.Anteni bagaj çıtalarına montajlamayı da denedim.Fakat anten boyu çok uzun oldu.Sadece kendisi 2.1 metre, bir de araç üzerine gelince çok yüksek oldu ve görüntüsü kötü oldu.Topraklama problemi oldu.Stepneye takınca topraklama sorunu olmuyor.Telsizin bu haliyle cumartesi günü(24.04.2010)propagasyon(hava olayı) açıktı ve Dikili'den Erzurum ve Bayburtla FM 21. kanaldan görüşme gerçekleştirdim.Şaka gibi ama gerçek.Tüm Türkiye mobil ve sabit istasyonlarını duyabiliyordum.Bu olay yaklaşık 2.5 saat sürdü.Daha sonra normal görüşme mesafesine düştü.Aslında anten tavandayken süper etkili oluyor fakat dediğim gibi çok yüksek oluyor.Benim antenim President Texas 1800 power 7/8 dalga boyunda ve 2.1 m uzunluğunda.Eğer sizin anten boylarınız kurtarırsa üst tarafa bagaj bölümüne topraklamayı ihmal etmeyecek şekilde montajlayabilirsiniz.Faydası olması dileği ile hepinize kolay gelsin...[attachment=1]

7.jpg

Sayın evedilaz... aslında stepne için hem koruma hem de şekil olması amacıyla zincir takmıştım :D.Sonra baktım çok abartılı olmuş.Kilit arka tarafta olacak şekilde zinrileri tekrar stepneye taktım.Baktım biraz asilik kattı bende bıraktım. ;D.Abartılı olduğuna katılıyorum ::smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,850
Kayıtlı Üye Sayımız
166,647
Kaydolan Son Üyemiz
Pw250

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR