Suzuki Vitara Yağ Değişimi Önerileriniz

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan SERHAT5882 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 8
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 18,335

SERHAT5882

Yeni Üye
Arkadaşlar 1994 model Suzuki Vitaram var, kaç numara yağ koymam gerekiyor....birde sabahları ilk çalıştırken tek basışta marş alamıyorum ne yapmam lazım...

Etiketler
Ynt: Suzuki Vitara Yağ Değişimi Önerileriniz

Selam,bende 1999 1.6 5 kapı vitara var geçen hafta komple bakım yaptırdım motor için 40 numara 5 litre,Şanzıman ve diğer kutular için 80 numara 6 litre yağ aldım işi bitirdim.Motora ne kadar yağ koydular sormadım ama80 numara yağın hepsini kullanmışlar.

93 vitara 3kı hardtop kullanmaktayım. araç 8 valf olduğu için 20/50 kullanmam gerekiyormuş ama ben yıllarca castrol magnatec 10/40 kullandım. araça 120.000 kmde motor ısındığında boştayken yağ lambası yandığı için motor yaptık. (yağ musuru ve pompayı değiştirmek çözüm olmadı). Bu işlemden sonra düzeldi. Ancak araç hiç yağ eksiltmiyordu. Biraz enterasam bir durum yani. Çok sinir bozucuydu. kırmızıda beklerken filan yağ lambası yanıyor. muhtemelen yağ basıncı düşüyordu. yağın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Hala daha süphelerim olduğu için ustalarıma sormak istiyorum. 20/50 yağ kullanıyorum. doğrumudur?

Aracın kullanım kitapçığında
-10 ile +40 derece arası iklimde: 20W-50
-15 ile +40 derece arası iklimde: 15W-40 veya 15W-50
-20 ile +40 derece arası iklimde: 10W-40 veya 10W-50
-20 ile +30 derece arası iklimde: 10W-30
-30 ile +5 derece arası iklimde: 5W-30
motor yağı tavsiye edilmektedir.
Bunlardan birini tercih edebilirsiniz.
Genellikle Türkiye şartlarında Vitaralara kullanılan yağ ise 10W- 40 'tır.
Yağ tercihinde biraz da aracın km'si yani motor yağ eksiltme durumu önemlidir.
TAM SENTETİK YAĞLAR: Motor yağlarından 5 veya 0 ile başlayan yağlar tam sentetiktir ve motor için en üst seviyede yağlama yapıp koruma sağlar. Kullanım ömürleri uzundur. (10-15000 km) Bu yağlar ince olduklarından özellikle kış soğuklarında ilk çalıştırma anından itibaren motorun en ince noktalarına kadar ulaşır motoru korurlar. Ayrıca motor içi sürtünmeyi düşürdüklerinden %2-3 gibi yakıt tasarrufu ve daha sessiz çalışma sağlarlar.
Dezavantaj yönü pahalı olmasıdır. Bir diğer dezavantaj ise yağın içine katılan çeşitli kimyasal katkılarıdır.Yani aslında motora koyduğunuz miktarın büyük kısmı yağ az bir kısmı ise katkı maddesidir ki bunların motorda meydana getirdiği etkiler uzun bir süre sonra ortaya çıkmaktadır.
Ayrıca 94 model bir araçta yağ eksiltme varsa yani motor zayıfsa araç bu yağları diğerlerine nazaran daha hızlı eksiltecektir.
YARI SENTETİK YAĞLAR:10 ve 15 ile başlayan yağlar yarı sentetik yağlardır. Tam sentetiklere göre fiyatları daha makul, eksilmeye karşı daha dirençlidir. Her yönden optimum fayda sağladıklarından Türkiye şartlarında servisler tarafından da en çok tercih edilen yağ 10 w 40'tır.
MİNERAL YAĞLAR:20 W 50 ise mineral yani petrol türevi yağdır. Bu yağ sayılanlar içinde en kalını olup yanmaya da en dirençli yağdır. Fakat motor içi sürtünme fazla olduğundan hem diğerlerine göre biraz daha fazla yakıt tüketimine, hem aracın gidişinde hantallaşmaya hem de daha sesli çalışmaya sebep olur. Ayrıca 5000 km'de değiştirmek gerekir. Bu yağın avantaj yönü herhangi bir sentetik katkı içermemesidir yani motora koyduğunuz miktarın tamamı yağdır. Özellikle yağ eksilten araçlarda kullanılması önerilir. Fakat bu bir çözüm değil sorunu erteleme, zaman kazanma olayıdır.
Bir de Mobil marka 10W-60 yağ var ki, 10 ile başladığı halde tam sentetik sınıfındadır. Üretici firma tarafından yağ eksiltmeyi önleyici katkılar içerdiği belirtilip özellikle eski ve yüksek kilometreli motorlar için tavsiye edilmektedir.
Sözü toparlayalım aracınızın motoru hiç yağ eksiltmiyorsa 5w-30 veya 5W-40, az miktar yağ eksiltiyorsa 10W-40, yağ eksiltme fazla ise 10W-60 veya son çare 20W-50 kullanmanız uygundur.

ustad ;
verdiğin bilgiler için tşk. denizliye bol slm.

Ben de 10*40 kullanıyorum.

Ben Grand Vitara 1.9 DDiS Dizelde "CASTROL EDGE 5W-40 Turbo Diesel" kullanıyorum.
Hep yolda kullanıldığından, zorlu koşullarda-OFF ROAD kullanılMAdığından 10.000km'de değiştirsem gecikmiş mi olurum?

BRAVEHEART' Alıntı:
Ben Grand Vitara 1.9 DDiS Dizelde "CASTROL EDGE 5W-40 Turbo Diesel" kullanıyorum.
Hep yolda kullanıldığından, zorlu koşullarda-OFF ROAD kullanılMAdığından 10.000km'de değiştirsem gecikmiş mi olurum?
Hocam sizin araç yeni, ve bildiğim kadarıyla fabrikanın belirlediği yağ değişim aralığı 15000 km. Tam sentetik yağlar için de genel olarak değişim 15000 km olarak öngörülür. Fakat en doğrusu sizin de yaptığınız gibi baştan önlem alıp yağı 10000 km'de değiştirmektir.
Yani 10000 km değişim için geç değil sorun olmaz.
Ancak 10000 km'de yağ eksiliyorsa (veya araç üreticisinin normal kabul ettiği bir miktar varsa bu durumda eksilme normalin üzerindeyse) o zaman değişim aralığı kısaltılabilir.

Teşekkür ederim Abdullah Bey.
Aslında kullanım klavuzunda -zorlu koşullarda kullanılMAması şartıyla- periyodik bakım aralıklarının her 15.000km'de olduğu gösterilmiş AMA yetkili servise sorarsanız her 10.000km'de olduğunu söylüyor. Periyodik bakıma 15.000km dolduğunda götürmeyi planlıyorum AMA yağı 7500km'de değiştirmeyi düşünüyorDUM. CASTROL EDGE 5W-40 Turbo Dizel gibi bir yağ için 7500 km'de değişim de biraz fazla masraf olacak gibi. 10.000km normal bir dilim olarak kabul edilebilirse fazla masrafa girmemiş olurum yağ değişimi için. O bakımdan sormuştum. Tekrar teşekkür ederim.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,679
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
Selma Yörük

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR