Suzuki Vitara İçin Tavan Sepeti (Roof Rack)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan schweps Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 60
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 34,238

schweps

Zirve
Herkese merhaba,
1 Mayıs'ta başlayıp 15 Mayıs'ta tamamladığım "Suzuki Vitara İçin Ön Diferansiyel Koruması" projemden sonra, bkz. http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=12366.0
yakın zamanda gezdiğim aşağıdaki sitedeki tavan sepetini çok beğendim ve benzerini yapmaya karar verdim.
http://www.cardomain.com/ride/2154680
[attachment=1]

Ve bu haftasonu araç üzerindeki mevcut taşıyıcı sistemin ölçülerini almakla işe başladım. Esinlendiğim yukarıdaki fotoğrafta gözüken 5 kapı Vitara'nın orjinal taşıyıcı sisteminin aynısı bende de var, tabi 3 kapı Vitara'ya özel olanı. Üzerine Thule'nin kapalı tip plastik port bagajını bağlıyorum. Ancak bağlantı yaptığım kirişler yay formunda olduğundan ve plastik port bagajın tabanı da bağlantı yerine adapte olup esnediğinden zamanla deforme olmakta. Kapalı ve kilitli bu port bagajımdan vazgeçmek te istemediğimden, gerektiğinde tavan sepetinin üzerine bağlanabilmesi ilk kriterlerimden birisiydi. Diğer kriter ise kapalı port bagajımın yeni sepete bağlantısı halinde mevcut durumdan nispeten daha aşağıda olacağından, ağırlık merkezi ve denge konusunda daha avantajlı olacağıydı. Ayrıca sepetin, ön tarafa spot lambalar ve arkaya ise çalışma lambası bağlantısına imkan tanıyacak olması da bir avantaj. Mevcut duruma nazaran yük kapasitesinin artıyor olması ve yükün yayılı şekilde aktarılıcak oması da diğer bir avantaj.
Yaklaşık 12kg gibi bir ağırlığa sahip olması ise dezavantaj. Fakat mevcut kirişlerin ve arkadaki spoiler'in kaldırılacağı düşünüldüğünde, ki bu 3 parçanın toplam 4kg'a yakın bir ağırlığı vardır herhalde, yeni sepetin mevcut durumdan farkı +8kg kadar olacaktır.
Mevcut bağlantı delikleri kullanılarak yine vidalarla tutturulacağından orjinale geri dönmek her zaman mümkün olacaktır.

Aşağıda aracımın son durumunu gösteren fotoğrafları görebilirsiniz. Orjinal bağlantı yerleri ve şekli hakkında fikir verecektir.
[attachment=2]
[attachment=3]

Bir sonraki mesajımda sepetin dizaynıyla ilgili bilgiler olacak.

iko1.jpg

iko2.jpg

roof rack.jpg

Ynt: Suzuki Vitara İçin Tavan Sepeti (Roof Rack)

Malzeme olarak bulabilirsem yataylarda kullanmak üzere 3/8" (17,15mm) çapında ve düşeylerde kullanmak üzere 1/4" (13,72mm) sch40 dikişsiz çelik çekme boru kullanmak niyetindeyim.
Alt çerçevenin boru eksenlerinden olan ölçüsü 1350mmx1020mm, üst çerçeve ise 1450mmx1020mm.
İki çerçevenin birbiri arasındaki ölçü ise 100mm.

Sepetin dün akşam modellediğim hali aşağıdadır.

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]

Fikir ve önerilerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Gelişmeleri buradan aktarmaya devam edeceğim.

iso1.jpg

iso2.jpg

iso3.jpg

iso4.jpg

iso5.jpg

Şenol Bey çalışmalarında başarılar diliyor ve saygı ile gelişmeleri izliyorum.Tavan sepetine bugüne dek ilgi duymadım (belki ihtiyaç duymadığımdan) ama suzuki ana sayfada "ağırlık yakıt tüketimini etkiler mi" başlıklı konuda tavan sepeti de geçmiş ve Hakan bey projesinde rüzgar direncini yenmek için bir spoiler kullanmıştı. Aynı zamanda boş iken türbülanstan kaynaklanacak sesinde azaltılmasına katkıda bulunacaktır bu spoiler diye düşünüyorum, mantıksal olarak.

Port bagajın yakıt sarfiyatını etkilediği bir gerçek ancak araca sığamıyor olduğum da bir diğer gerçek.
O yüzden ilave sarfiyatı sineye çekiyorum.
Sepetin önündeki eğime, içerisine spot lambaları gömebileceğim bir plaka tutturabilirim belki ben de.
Rüzgar kuvvetinin düşey bileşeni araca ağırlık yapacak yönde değil de hafifletecek yönde olur böylece.
Tabi bu sadece sepet boşken geçerli bir durum.
Yorum ve fikir için teşekkürler Çağlar hocam.

Slm..
Şenol hocam, yine örnek bir proje için start vermişsiniz. Koyduğunuz çizimler gerçekten hoş. Resimde görünen kalınlıklarda alüminyum kullanmanız mümkün olmayacaktır, zira yük taşıma fonksiyonu ortadan kalkar. Demir boru kullanacaksınız sanırım, bende işlemleri merakla bekleyenlerden olucam. Kolay gelsin diyorum..

Bir kaç nacizane fikir;

1-Spotların konulacagı ön bölüme elektrik kablolarını gizlemek ve içinden geçirmek için ilave bir boru daha koymanız estetik açıdan iyi olacaktır.

2-İmalat aşamasındayken spot tarafında sağ ve sol bölüme birer adet mapa (Sabit halka) kaynatın, ileride dal kırıcı tel bağlamak isterseniz yeri hazır olsun.

3-Sepetin arka bölümüne telsiz anteni için bir "L" parça platform kaynatın.

4-Yine Sepetin arka bölümüne geri vites spot lambası için "L" parça platform kaynatın.

5- İş bitiminde mümkünse statik boya ile boyatın çok daha dirençli ve sağlam olacaktır.

Slm Hakan hocam,
Eleştiri ve fikirler için teşekkürler.

Kabloları boru konstrüksiyonun kendi içinden geçirmeyi planlıyorum. İmalat esnasında kılavuz teller bıraktırıcam içerde.
Dal kırıcı aklıma gelmemişti, ona hazırlık için mapa fikri güzel.
Ön spotlar ve arka çalışma lambası ile hatırlattığın geri vites lambaları için henüz bir seçimim olmadığı için nasıl bir bağlantı şekline (yön filan) ihtiyaç olacağını kestiremediğimden kelepçe ile adapte ederim diye düşünmüştüm.
O vakit yeri gelmişken sorayım, bu spot ve diğer lambaları nerden alabilirim? Hangi markalar tercih edilmekte?
Statik boyayı mutlaka yaptırmalıyım.

Evet alüminyum yerine çelik çekme, yani dikişsiz boru kullanmaya niyetim var. Ancak yukarıda yazdığım amerikan standardı borular yerine Ereğli sanayiinde o ölçülere yakın metrik sistem hidrolik boru bulabildim. Ve özel imalat boru olduğu için de fiyatı biraz tuzlu. D16mmx2mm borunun metre fiyatı 8YTL civarı. İyi yanı ise planlanandan daha hafif olacak (yaklaşık 10kg). Bana 14-15 metre filan lazım o da 3 boy yani 18m yapıyor. Dolayısıyla yalnızca malzeme bedeli bile 150YTL'yi bulacak. Acaba Defender veya Discovery araçlar için yapılan sepetlere ne civarda fiyatlar ödeniyor, bilenler paylaşırsa sevinirim.

Şenol Hocam 5 gün oldu bir operasyon yaptınmı? imalata başladınmı,?
Slmlar
Hakan Irıklı

Offroadpassion' Alıntı:
Şenol Hocam 5 gün oldu bir operasyon yaptınmı? imalata başladınmı,?
Slmlar
Hakan Irıklı
Slm Hakan hocam,
Henüz imalata başlayamadım lakin hidrolik boru bükme presi olan birini bulamadım.
Bir de Pamukova'ya giderken Sakarya sanayiinde Murat ustaya (4x4 rescue team) uğradığımızda Thule'nin sepetlerini görünce benim sepetin biraz zayıf kalacağı konusunda endişelerim oldu.

Bu arada pazar günü yanılmıyorsam senin araç bizim kamp alanının üst kısmında durmuştu, biz de o esnada toparlanıyorduk. El ettim ama görmedin herhalde.

schweps' Alıntı:
Slm Hakan hocam,
Henüz imalata başlayamadım lakin hidrolik boru bükme presi olan birini bulamadım.
Bir de Pamukova'ya giderken Sakarya sanayiinde Murat ustaya (4x4 rescue team) uğradığımızda Thule'nin sepetlerini görünce benim sepetin biraz zayıf kalacağı konusunda endişelerim oldu.
Bu arada pazar günü yanılmıyorsam senin araç bizim kamp alanının üst kısmında durmuştu, biz de o esnada toparlanıyorduk. El ettim ama görmedin herhalde.
Hay alllah bende tanışmak istiyordum, kısmet bir dahaki sefere diyelim.. Bu arada araca 3Cm Kupa yükseltmesi işlemini yaptım. Yapım aşamalarını görüntüleyemedim. Bir başlık halinde genel resimler ile anlatıcam. Tavan sepeti için 20 mm Çap 1,5mm et olan borular işinizi görecektir, düzgün bükmek estetik açıdan hoş olacatır tabiki, tecrübe ve titizliginiz ile bunuda layıkı ile yapacagınızdan şüphem yok, aşamaları merakla beliyorum. Kolay gelsin.

Hakan merhaba...
abi senden bir ricam var, sanırım diğer arkadaşlar için de açıklayıcı olacak, kendine yaptığın port bagaj hakkında
1- kaç parça kullandın ve her parçanın uzunluğu ve malzemesi nedir,
2- bu parçaların montaj sırası

konularında maddeler halinde bilgi verebilirsen sevinirim.. gerçi Cumhuriyet buluşmasında bilgi vermiştin ama çıktı alınabilir döküman olması daha yararlı olacak... tabi müsait olunca:smiley:

"suzuki suzuki diye diye sen kaşındın abi, çekeceksin artık:smiley:"

Slm..Hidoki
Yapım aşamalarını gösterdigim başlık altlarda kaybolmuş, okuman için yukarı alıyorum.
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=17369.0

Herkese merhaba,
Bu projenin böyle sürüncemede kalıp bitmeyişi, bana B.Necatigil'in aşağıdaki şiirini hatırlattı.

Sevgileri yarinlara biraktiniz
Çekingen, tutuk, saygili.
Bütün yakinlariniz
Sizi yanlis tanidi.
Bitmeyen isler yüzünden
Siz böyle olsun istemezdiniz
Bir bakis bile yeterken anlatmaya herseyi
Kalbinizi dolduran duygular
Kalbinizde kaldi
Siz genis zamanlar umuyordunuz
Çirkindi dar vakitlerde bir sevgiyi söylemek.
Yillarin telaslarda bu kadar çabuk
Geçecegi akliniza gelmezdi.
Gizli bahçenizde
Açan çiçekler vardi,
Gecelerde ve yalniz.
Vermeye az buldunuz
Yahut vakit olmadi
Behçet Necatigil

Ekim ayında start verip tasarımı bitirmiştim ancak kullanmayı düşündüğüm dikişsiz boruların pahalılığı ve bükme zorluğu sebebiyle bir türlü hayata geçirememiştim.
Geçtiğimiz h-sonu yapılmış olan Suzuki buluşması, eş dost akraba ziyaretleri ve tavan sepetinin imalatı için İstanbul'daydım.
Bir arkadaşımın İkitelli'deki atölyesinde Pzt günü öğlen başladığımız boru kıvırma ve kaynak işlerini akşama doğru bitirebildik.
19:30 gibi montajı bitmiş ve üzerine kapalı port bagajı tutturmuştum.
Havanın kararması ve yağışlı oluşu sebebiyle montajlı halini fotoğraflayamadım. Ayrıca daha yapılması gereken işler de var.
Örn. Dal kırıcı için mapa, spot-çalışma lambaları için bağlantıların kaynatılması ve kablo çekimi vs.

Statik boyayı ise bu işlerden sonra güzelce zımparalayıp öyle yaptırıcam.

Dönüş yolunda 110km maks hızda rahatsız edici bir uğultu yapmadı ancak yandan gelen rüzgarda uğultu kendini gösteriyordu.
Montaj için yağmur oluklarına tutturulan karşılıklı iki taşıyıcı çubuğu birbirine bağlayan 2 kutu profil ve arkadaki spoiler'ın iptal edilmesi gerekiyor. İptal edilen parçaların ağırlığı 7kg geldi.
Sepet ise 12,3kg. Yani 5,3kg + fark yarattı.

Olur da benzerini yapmak isteyen olursa diye aşağıya dizayn ölçülerini ekledim.

Not:Dizayn ölçülerini kaldırdım, ihtiyaç duyanlar benimle kontakt kursunlar.

Dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıralayabilirim.
1-Ben D16x2mm dikişsiz çelik çekme boru kullandım, gayet sağlam ve hafif oldu.
2-Uyguladığım araç 3K '98 Vitara ve üzerindeki orjinal taşıyıcısı üzerindeki mevcut delikler kullanıldı.
3-Taşıyıcı çubukların içten içe ölçüsü 1048mm, sepetin dıştan dışa genişliği 1036mm ve montajda kullanılan 30'luk köşebentlerin et kalınlığı 2x3mm.
4-Taşıyıcı çubuklar üzerindeki montaj delikleri M6 ve aralarındaki ölçüler şöyle *40*40*---------810--------*40*40*
5-İmalat esnasında yapılan bazı ufak değişiklikler dizayn resimlerine yansımadı. Farklılıklar, sepetin nihai halini gösteren fotoğraflarda tespit edileceği üzere montaj ölçülerini etkilemeyen şeyler.
6-Maliyet hakkında fikir vermesi açısından D16x2mm borunun metre fiyatı 8TL ve kullanılan boru miktarı yaklaşık 3 boy (yani 18m).

120120091.jpg

120120092.jpg

Montajlı fotoğrafları en kısa zamanda eklenecektir.

Merhaba Serkan bey,
Evet İkitelli sanayiinde karşılaşmıştık.
Keyifler yerindedir umarım.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,828
Kayıtlı Üye Sayımız
166,933
Kaydolan Son Üyemiz
ayvaz06

Çevrimiçi üyeler

Geri