Sırbistan ( Belgrad - Vojvodina Bölgesı - Novi Sad - Karlofça - Fruska Gora )

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan irmscher Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 49
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 28,814

irmscher

Kamp II
Mesajlar
433
Tepkime Puanı
110
Yer
İstanbul-Ataşehir
Forum da takip ettiğim kadarıyla , giden arkadaşlar tarafından verilmiş çok detaylı bir Belgrad yada Sırbistan bilgisine rastlamadım. Genelde herkesin geçiş rotasında olmuş ve tek tük kısa bilgiler verilmiş . Geçen ay yaptığımız 3 günlük Belgrad gezimiz ile ilgili bilgilerin forumdaki arkadaşlara faydalı olacağını düşünüyorum . Genel kültür , tarih ile ilgili bilgileri , meraklı olanlar , gidecek olanlar zaten araştıracaktır . Ben kısa kısa gezi ile ilgili faydalı olacak bilgileri paylaşmak istiyorum .

Öncelikle , Belgrad a gidişimizden önce , bana , bilgi olarak yardımcı olan Zafer Abi ye (Seyr-ü Zafer) burdan da çok teşekkür ederim.


Öncelikle Sırbistan ve Belgrad ile ilgili belirtebileceğim genel izlenimler :

- Daha önce gittiğim İsrail de yaşadıklarımın aynısını burda da yaşamam en önemlisiydi . Türkiye de 90 larda yaşanan savaştan gelen genel bir önyargı vardır . Sırplar düşman , soğuk , türk düşmanı , müslüman düşmanı vs. gibi , malesef , bazen , bazı durumlarda bir iki gözü dönmüş politikacının emelleri , bütün bir ülke insanının , halkların üzerinde önyargılar oluşturuyor . Tamamen yanlış bir önyargı , acayip derecede Türkleri seviyorlar , çok yardımseverler , kibarlar , zaten tarih olarak da Türklerden etkileşim var. Tanıştığımız insanlar çok iyi izlenimler bıraktı bizde . Bununla ilgili 1-2 örnekde anlatacağım . Sonuç , Sırbistan her türk ün korkmadan , çekinmeden rahatlıkla gidebileceği , gezebileceği bir ülke , en azından bizim gördüğümüz yerler bu şekildeydi.

- Sırbistan çok ucuz bir ülke . Yeme-içme , taksi vs. çok çok ucuz .

- Belgrad güzel bir şehir , fakat gezen bir turist için max. 2 gun , fazlası sıkabilir .

- Şayet Belgrad a gidiyorsanız , benim tavsiyem mutlaka Novi Sad şehrine de gidip gezin . Hem bizim Osmanlı tarihimiz açısından çok önemi olan Petrovaradin Kalesi ve müzesini görürsünüz , hem de Novi Sad görebileciğiniz dünyadaki en güzel , şirin şehirlerden bir tanesi diye düşünüyorum . Karlofça da aynı şekilde görülmeli , meşhur ant nın imzalandığı kasaba , Sırbistan tarihinin ilk lisesi ve ilk eczanesi de bu kasabada ve hala hayatta , bunlarıda gezip görebilir ayrıca ünlü Karlofça şaraplarından da tadabilirsiniz . Ayrıca fotoğraf çekenler için Karlofça harika bir kasaba .

-Biz Novi Sad a yerel bir tur şirketiyle gittik. Belgrad a gitmeden önce internet den araştırıp , fiyat aldık . Sabahtan akşama günübirlik tur toplam 2kişi için 130€ ya anlaştık. Adam başı 75€ . Turumuz Fruska Gora-Krusedol Manastırı-Karlofça-Petrovaradin Kalesi-Novi Sad şeklindeydi. Bir şöför ve tercüman eşliğinde gezdik . Tercümanımız aynı zamanda anlaştığımız tur şirketinin de sahibi Zlatan , çok kibar , türk dostu ve çok bilgili . Çok memnun kaldık . Şiddetle tavsiye ederim , Zlatan eşiyle beraber karı-koca bu butik tarzda tur şirketini kurmuşlar ve o bölgede her yere kendi paket turlarını yada kişiye özel turlar düzenleyebiliyorlar. Verdiğiniz paraya kesinlikle fazlasıyla değiyor , sizin memnun kalmanıza çok çok önem veriyorlar.
Şirketin web adresi : http://www.tours2serbia.com/index.html

- Uçak için Pegasus Havayolları nı takip ederseniz 150-200 tl arasında gidiş-dönüş bilet yakalayabilirsiniz.

- Belgrad Havalimanı ndan merkeze taksi ücreti max. 800 dinar (8 euro) , fazlasını vermeyin .

Şimdilik ilk aklıma gelenler . Fotoğraflarla da Belgrad hakkında daha detay vereceğim ...
 

Etiketler
Ynt: Sırbistan ( Belgrad - Vojvodina Bölgesı - Novi Sad - Karlofça - Fruska Gora )

Belgrad da mutlaka gorulmesi gereken bolge Kalemegdan ; sehir kalesinin harika bir Tuna nehri manzarasi var . Kale genis bir alana yayilmis , icinde bir cok kompleks mevcut , muzeler , hayvanat bahcesi bunlardan bazilari , Osmanli nin buyuk etkisi var bu topraklarda , Kalemegdan icinde Damat Ali Pasa nin turbesi de var.









 

Ynt: Sırbistan ( Belgrad - Vojvodina Bölgesı - Novi Sad - Karlofça - Fruska Gora )

Kale alani icinde kortlar dahi var . Bu kortlarin yapiminda ve ulkede tenis sporunun gelisiminde Novak DJOKOVIC in katkisi cok buyuk ...

 









Ynt: Sırbistan ( Belgrad - Vojvodina Bölgesı - Novi Sad - Karlofça - Fruska Gora )

Knez Mihailova Caddesi , Belgrad in en populer , trafige kapali , alisveris caddesi , guzel cafe ve restorantlar , magazalar vs....

Cadde ye cok yakin mesafede de Hotel Moskva var . Belgrad i ziyaret eden bir cok unlu , buyuk isim bu otelde konaklamis .





 





Ynt: Sırbistan ( Belgrad - Vojvodina Bölgesı - Novi Sad - Karlofça - Fruska Gora )

Yugoslavya Savunma Bakanligi binalari 1999 yilinda NATO tarafindan bombalanmisti . Binalar ayni sekilde hala duruyor
Knezia Milosa Caddesi







 


Ynt: Sırbistan ( Belgrad - Vojvodina Bölgesı - Novi Sad - Karlofça - Fruska Gora )

Belgrad - Hotel Exelcior , kaldigimiz otel , herkese tavsiye ederim , merkezde , heryere yakin , gecelik 50 dolar odedik .

 



Ynt: Sırbistan ( Belgrad - Vojvodina Bölgesı - Novi Sad - Karlofça - Fruska Gora )

House of Flowers ; Yugoslavya nin efsane lideri Tito nun mezarinin bulundugu yer , yine Tito nun anisina yapilan cok guzel bir muzesi var . Ayrica giriste cok guzel heykellerin bulundugu bir bahcenin icinden gecerek merdivenlerden yukari dogru ilerliyorsunuz . Belgrad a giden herkesin gormesini mutlaka tavsiye ederim . Giris ucreti olarak cok kucuk bir rakam aliyorlar . Cok karmasik bir nufus yapisi bulunan eski Yugoslavya yi dagilmadan , bir arada tutan efsane lider Tito dur . Tito nun olumunden sonra bu dagilma sureci baslamistir . Bugun hala dagilan 7 ulkenin vatandaslarinin hepsi Tito ya buyuk saygi duyarlar .