Sinop Yemekleri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan penguen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 9
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 17,203

penguen

Zirve
Mesajlar
1,599
Tepkime Puanı
11
Yöreye özgü yemekler; Nohul (üzümlü-cevizli-kıymalı-yoğurtlu), Katlama Pilaki (Hıdırellez yemeği), Mısır Pastası, Kaşık Çıkartması (mamalika), Keşkek Yemeği, Hamsi Dolması, Ayva ve Kestane Yemeği, Kulak Hamuru (içi etli mantı), Islama, Mısır Çorbası, Mısır Tarhanası, Sirkeli Patlıcan ve Sirkeli Pırasa.

Mamalika

Malzemeler :
1 litre su
200 mısır unu
200 gr margarin
250 gr beyaz peynir
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı tuz

Yapılışı :
Su ve tuzu kaynatın. İçine mısır unu ilave edip, karıştırarak katılaşana dek pişirin. Tepsiye döküp, üzerine rendelenmiş peynir serpin ve kızdınlmış biberli yağı gezdirin. Sıcak servis yapın.
 

Etiketler
Ynt: Sinop Yemekleri

Geçtiğimiz Temmuz sonunda Sinop'taydım.Yöre yemeği olarak cevizli mantıyı önerdiler.Çarşı içinde bir otelin yan tarafında yeni açılmış küçük ama sevimli bir dükkanda yedik(İsmini ne yazık ki şimdi hatırlayamadım).Dükkanın önünde iki yaşlı teyze yöresel hamur işi yiyecekleri pişiriyorlardı.Cevizli mantı da alıştığımız mantı tadından farklıydı.Yanında o sabah köylü pazarından alınmış taze yoğurtla ikram edilince tadına doyamadık.
Elimde yemeğin fotoları da var ancak geniş bir zamanda yüklemeyi düşünüyorum.
 

Ynt: Sinop Yemekleri

Sırık kebabını tavsiye ederim.
Bildiğimiz kuzu tandırın soğuk yenen haline benziyor. Isıtılmasını istediğinizde personel biraz kızıyor ama soğukda yenmiyor
 

Ynt: Sinop Yemekleri

Mantısı çok güzeldir sinopun.Kayseri mantısının aksine geniş kulaklıdır ve cevizli mantı özel bir tatdır.Ayrıca başka yerlerde iskorpit, sinopta ise çarpan olarak bilinen balığı tavsiye ederim.Çorbası ve özellikle özel soslu şişi inanılmazdır.

Sırık kebabı Boyabat ilçesine hastır ve gerçekten saatlerce çevrilerek pişen, iyi yerinden tadılırsa doyum olmayacak bir lezzettir.Ama kuyu kebabıyla karıştırmamak lazım.Çünkü kuyu kebabı, onun yanında çok eksik kalır.
 

Ynt: Sinop Yemekleri

merhaba.sinop mantısını bir kez yerseniz, asla unutamazsınız...
merkezde ,yelken klup karşısında yemeyi tercih ediyoruz..selamlar..



 






Ynt: Sinop Yemekleri

Merhaba, size tavsiye edeceğim iki tatlı çeşidimiz var birincisi taktak helva diye bilinen taş gibi sert olan sanırım fıstıklı bir tatlı çeşidi, ikincisi ise ( favorim) kuru incir ve sütle yapılan incir uyuşturması diye bildiğim enerji deposu bir tatlı çeşidi vardır, bu tatlıları yemeden önce Sırık Kebabının tadına bakmanızı yapılışını görmenizi hatta kebabın yapılışında aktif rol almanızı ısrarla tavsiye ederim aklınız yerinizden oynar demedi demeyin

Boyabat Sırık Kebabı



İncir Uyuşturması




Taktak Helva

 

20 yılı aşkın bir süredir Sinop'ta yaşıyorum. Ziyadesiyle de severim. Memleketim oldu artık. Hülasa bu kente gelecek olanlara mutlaka yemelerini önerdiğim şeyler şunlardır:

*Mantı: Cevizli olanı dışarıdan gelenler tarafından hep garipsenmiştir. Çoğunluğun aksine Örnek'te yiyin. En güzelini onlar yaparlar. Öyle ki İstanbul'a da bolca gönderirler.

*Nokul: Sinop ve Samsun civarına özgüdür. Farklı türleri vardır. Muhakkak deneyin ama her yerde yemeyin. Şehrin yerlilerine sorun. Demirkollar'ı tek geçerim.

*Sırık Kebabı: Merkezde yeme şansınız yok. Boyabat'ta yiyeceksiniz.

*Taktak Helvası: Boyabat'a özgüdür ama merkezde de yapan bir dükkan var.

*Katlama: Başka yerlerde farklı adlarla anılıyor. Ağırdır falan ama özellikle kahvaltılarda sıkça tüketilir. Öneririm.

*Islama: Çerkez usulünden(tirit) farklı yapılır. Bir de çevredeki illerin aksine kaz etinden yapılmaz. Daha çok tavuk eti tercih edilir.

Gelelim deniz ürünlerine. Sinop'ta Karadeniz'e özgü her balığı rahatlıkla bulabilirsiniz. Şahsen ben mevsim balıklarını öneririm. Tezgahtan alacak olursanız bilin ki ülkenin geri kalanından çok daha ucuzdur. Hamsi, palamut, barbun diye bilindik türlerden ziyade ben özellikle Sinop'ta yemeniz gerektiğini inandığım birkaç deniz ürününden bahsedeceğim.

*Küflü: Ege ve Akdeniz'de pavurya diye adlandırılan deniz mahsulü. Epey lezzetlidir. Şehirde bolca tüketilir ve başka yerlerde pek rastlayamazsınız. Fiyatı da gayet makuldür.

*Midye: Muhtemelen ülkemizin en temiz midyeleridir. Şehirde şimdilik denize sanayi atığı verilmiyor. Elinizi çabuk tutun derim. Malumunuz yakında nükleer santral gelecek ve bundan en çok da denizimiz nasibini alacak.


Unutmadan Sinop'un cevizi ve kestanesi de gayet güzeldir. Bursa'da yapılan kestane şekerleri, karyokaları genellikle Sinop kestanesinden üretilir. Bunu çoğu Sinoplu dahi bilmez. Bununla beraber yakın zamana kadar şehrimizin kestane balı da çok iyiydi. Maalesef artık ne eskisi kadar kaliteli ne de bol.

Sıra geldi yememeniz gerekenlere. Pide konusunda Karadeniz'in diğer illerinin ardındadır. Bu durum Bafra'ya yakınlığından da kaynaklanmış olabilir.

Şehre dair merak ettiğiniz bir şeyler olursa özelden yazabilirsiniz. Yardımcı olmaktan büyük memnuniyet duyarım.