Ynt: Scooter ile Güneydoğu Anadolu Gezisi Duyurusu
Merhaba,
yapmak istediğini çok iyi anlıyorum, bilahare 125cc'lik motorla Türkiye içinde 50,000 km yapmış biri olarak motorunun teknik konularını iyi derecede gözden geçirdikten, elin biraz anahtar tuttuktan sonra ve yedek malzemelerini yanına alman şartıyla yol arkadaşı bulsan da bulmasan da bu yola gitme cesareti göstereceğini düşünüyorum. Ancak bahsettiğim üç maddeyi lütfen atlama zira bağışıklık sistemi güçlü, kolay kolay solunum ve boğaz enfeksiyonları geçirmeyen biriysen bütün zorlukların sadece bunlar olacaktır.
Aklıma gelen yedek malzemelerini sayayım..
* Yedek kayış
* Kalitelisinden lastik tamir kiti
* Çift taraflı basan küçük bisiklet pompası
* Sibop iğnesi
* Buji, başlığı ve anahtarı
* Ön/Arka Fren balataları
* Motorunda bulunan hemen hemen tüm vidaların sayılarına göre yedeği
* Uygun alet çantası
* Koçtaş'ta satılan kayışlı yağ filitresi açma aleti (kayışı değiştirirken varyatörü tutmak için)
...vs...vs...
Motorun bakımında dikkat edeceğin hususlardan önce önerim Servis manuelini internet kanalıyla bulup küçük baskı bir çıktısını alıp yanında bulundurman..
* Karbüratör hava ayarının kontrolü (Servis manuelinde yazar örnek; 1/2= yani hava ayar vidasıını tamamen kapattıktan sonra önce 1 tam tur açman devamında yardım tur daha döndürmen gerektiğidir.)
* Varyatör bilyalarının(baga'ları) temizliği (kesinlikle gres yağı sürdürme, gres bir müddet sonra balata tozları ve havalandırmadan giren tozların yapışmasına ve rahat hareket etmelerini önler, ancak bir çok usta Servis Manuelinde yazmamasına rağmen "aman iyi açılsın" diyerek gres kullanır.)
* Hava filitre temizliği ve yağlanması (Filitren sünger ise sabunlu su ile temizledikten sonra kurumasını bekleyip, çok az 90 numara temiz yağ ile süngerin hava emen dış kısmına çok çok ince tabaka halinde elinle yaymalısın. Doğu şuan duble yol çalışmaları için kazılıyor, toz toprak olan yollarda var, toz girişi karbüratörünü tıkayıp düzensiz çalışmasına motorun ömrüne etki eden bir unsur.)
Aklıma şimdilik gelenler bunlar, senin bahanenle daha önce yazmak istediğim scooter ile uzun yol öneri ve ipuçları yazsına bir giriş olmuş oldu... Şimdiden iyi yolculuklar...